V trenčianskej nemocnici zomrel starší pacient s Covidom-19

V trenčianskej fakultnej nemocnici zomrel v utorok pacient s ochorením COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

22.07.2020 09:41 , aktualizované: 18:11
debata (59)

„Pacient mal aj iné pridružené ochorenia, čo znamená, že hlavná príčina nebolo ochorenie COVID-19,“ povedala. Podľa jej slov išlo o pacienta s rokom narodenia 1935.

V trenčianskej fakultnej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných šesť pacientov s ochorením COVID-19.

V utorok pribudlo 37 prípadov

Na Slovensku pribudlo 37 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 2 058 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 2 571 testov. Pribudlo 18 nových vyliečených, spolu ich je 1 556.

Najviac prípadov hlási Nitra, a to 12. Nasleduje Bratislava, ktorá má sedem nových nakazených. Po dva nové prípady nákazy evidujú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Dunajská Streda, Prievidza a Žilina. V okresoch Humenné, Komárno, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Prešov, Rimavská Sobota a Trenčín majú jeden nový prípad. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Máme desať hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

Do nemocníc sa distribuujú pľúcne ventilácie

Do slovenských nemocníc sa v súčasnosti distribuujú pľúcne ventilácie, ktoré si štát objednal od spoločnosti Chirana Medical Stará Turá v súvislosti s koronavírusom. TASR to potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

„V rámci prvej dodávky bolo do nemocníc distribuovaných 40 kusov prístrojov. Distribúcia druhej tranže týchto prístrojov je aktuálne v procese. Do nemocníc bude dodaných ďalších 110 pľúcnych ventilátorov. Zvyšných 150 kusov dodaných pľúcnych ventilátorov budeme do nemocníc distribuovať v čo najkratšom možnom čase,“ uviedol komunikačný odbor MZ SR.

Na základe skúseností z okolitých krajín ministerstvo zdravotníctva na začiatku pandémie odfiltrovalo adekvátne prístroje, ktoré sa dajú 100-percentne využiť na ventiláciu pacientov s pokročilým štádiom ochorenia COVID-19. Celkovo bolo na Slovensku v marci 2020 viac ako 1000 prístrojov, ktoré sa dali použiť na umelú pľúcnu ventiláciu, ale iba 450 z nich bolo vhodných pre pacientov s ochorením COVID-19.

Dohodu o kúpe 300 pľúcnych ventilácií od Chirany Medical podpísal premiér Igor Matovič začiatkom apríla.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19