Africký mor ošípaných sa rozšíril do okresu Rožňava

Africký mor ošípaných sa rozšíril do okresu Rožňava. Ide o piaty okres SR, ktorý zasiahla táto nákaza. Informuje o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

22.07.2020 10:50 , aktualizované: 11:10
africký mor, prasa, diviak Foto:
Africký mor je síce na ľudí neprenosný, ale zvieratá, ktoré sa ním nakazia, majú stopercentnú úmrtnosť.
debata (2)

„Dňa 21. 7. bol potvrdený národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uhynutého dospelého diviaka v okrese Rožňava. Diviak bol nájdený v poľovnom revíri Kečovo, zhruba 2,3 km od slovensko-maďarskej hranice,“ konkretizuje MPRV s tým, že na maďarskej strane hranice je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov.

Ako rezort dodáva, predpokladom jej priameho zavlečenia na naše územie je migrácia diviačej zveri cez zelenú hranicu, ale významnú úlohu môže zohrávať aj ľudský faktor.

„V danej oblasti bol v uplynulých dňoch registrovaný značný pohyb ľudí, najmä maďarských občanov, ktorí v lesoch zbierali lesné plody (huby). Mohli tak nákazu nepriamo, napríklad obuvou, zavliecť na Slovensko,“ konkretizuje ministerstvo, podľa ktorého bude spôsob zavlečenia predmetom epizootologického vyšetrovania.

MPRV tiež uvádza, že Regionálna veterinárna a potravinová správa Rožňava vydá pre príslušné poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej európskej a slovenskej legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy, respektíve ju spomaliť.

Podľa rezortu na Slovensku evidujeme 221 prípadov afrického moru ošípaných u diviačej zveri. V okolitých krajinách je však podľa jeho údajov situácia horšia, keďže tam len tohto roku zaznamenali okolo 7000 potvrdených prípadov, z toho 2900 v Maďarsku a 2700 v Poľsku.

Ministerstvo zároveň podotýka, že na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri a prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Africký mor ošípaných