Sudkyňa Cviková z kauzy Búrka žiada o prepustenie z väzby

Sudkyňa z kauzy Búrka, Denisa Cviková, žiada o prepustenie z väzby.

22.07.2020 13:41 , aktualizované: 14:17
Denisa Cviková Foto:
Denisa Cviková prichádza na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 14. marca 2020
debata (8)

Informoval o tom portál TV Joj Noviny.sk, vo väzbe je od 9. marca po zatknutí Národnou kriminálnou agentúrou.

Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) potvrdila, že ŠTS dostal sťažnosť Denisy Cvikovej o zrušenie väzobného stíhania. Tak ako pri Monike Jankovskej, ešte nie je určený termín pojednania ich žiadosti sudcom pre prípravné konanie.

„Potvrdzujem, že na Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, bola doručená žiadosť obvinenej D.C. o prepustenie z väzby na slobodu. Termín prejednania žiadosti vytýčený ešte nie je,“ uviedla hovorkyňa Katarína Kudjaková.

Minulý týždeň potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková, že o zrušenie väzby požiadala aj Monika Janskovská. Ide o posledné dve sudkyne z obvinených, ktoré po vzatí do väzby žiadajú prvýkrát o prepustenie na slobodu.

Vypočúvanie Sklenku

Na expozitúre Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v Nitre pokračoval v stredu výsluch Vladimíra Sklenku. Bývalý sudca vypovedal o korupcii medzi sudcami, ktorých mal ovplyvňovať Marian Kočner.

„Sklenkovu výpoveď možno považovať za obsahovo zhodnú s tým, ako vypovedal pred vznesením obvinenia. Bližšie sa k skutočnostiam v tomto štádiu trestného konania nebudeme vyjadrovať, pretože by to bolo zrejme kontraproduktívne pre ďalší vývoj,“ povedal právny zástupca Sklenku Lukáš Kořák. Sklenka si mal s Marianom Kočnerom vymeniť tisícky správ a mal od neho brať peniaze. Dnes už bývalý sudca má dočasne odložené obvinenie, pretože sa rozhodol spolupracovať s políciou.

Výsluch Sklenku pred vyšetrovateľmi NAKA sa začal 22. júna. Pre rozsiahlosť jeho výpovede prvý týždeň kládli otázky len vyšetrovatelia, obhajcovia obvinených začali klásť otázky počas druhého týždňa výsluchov. Počas stredajšieho trojhodinového výsluchu kládli Sklenkovi otázky poslední dvaja advokáti obvinených sudcov.

„Všetky otázky zo strany vyšetrovateľa aj obhajoby boli vyčerpané, výsluch považujem momentálne za ukončený,“ potvrdil po skončení vypočúvania obhajca Peter Erdös, ktorý zastupuje bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú.

Zároveň skonštatoval, že množstvo zodpovedaných otázok chýba. „Z výpovede Sklenku vyplýva, že sám páchal trestnú činnosť. A akým spôsobom sa momentálne k tejto svojej trestnej činnosti postavil, a akým spôsobom sa snaží byť tým, kto pomáha pri odhaľovaní trestnej činnosti, je na úvahe každého, ktorý si môže urobiť z tohto názor,“ povedal Erdös.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Cviková #kauza Búrka