Česko znovu zavádza povinné nosenie rúšok na hromadných akciách

Brazília zaznamenala najvyšší počet nakazených za jeden deň (67 860). V USA už deviaty deň prekračuje ich počet 60-tisíc. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 presiahol v stredu vo svete hranicu 15 miliónov.

23.07.2020 06:00 , aktualizované: 22:21
debata (18)

23:30 Európa zaznamenala vo štvrtok celkovo vyše tri milióny prípadov nákazy koronavírusom. Výrazný nárast v počtoch infekcií hlásia po celom svete od Belgicka po Tokio a Melbourne, čo donútilo úrady znovu zaviesť obmedzenia pre občanov, sumarizovala situáciu tlačová agentúra AFP.

Kým zákonodarcovia Európskej únie dôkladne skúmali obrovský balík pomoci pre svoje poškodené ekonomiky, OSN vyzvala na zabezpečenie aspoň základného príjmu pre najchudobnejších ľudí na svete, lebo to pomôže spomaliť šírenie pandémie. Červená kríž zasa varoval pred „masívnou“ novou vlnou migrácie, spôsobenou ekonomickými škodami.

Európa má teraz pätinu z celosvetových vyše 15 miliónov prípadov nákazy a stále je najťažšie zasiahnutým kontinentom v počte úmrtí – zaznamenala ich 206 633 z celos­vetového počtu 627 307.

23:11 Španielske zdravotnícke úrady potvrdili vo štvrtok 971 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Ide o najväčší denný prírastok odvtedy, čo sa podarilo pandémiu COVID-19 dostať v krajine pod kontrolu. Vládna virologička María Sierrová vyzvala na striktnejšie dodržiavanie spoločenského odstupu a hygienických nariadení. Podľa nej nákaza dosiahla všeobecnú komunitu vo veľkých mestách ako Barcelona či Zaragoza, informuje tlačová agentúra AP.

„V priebehu dvoch týždňov sa miera nákazy strojnásobila. Možno už čelíme druhej vlne, ale uvidíme, čo prinesú nasledujúce týždne,“ vyhlásila Sierrová. Mnohé z nových pozitívnych prípadov majú spojitosť s nočným životom a zhromažďovaním sa mládeže na večierkoch pod holým nebom.

22:20 Francúzsko hlásilo vo štvrtok večer výrazný denný nárast prípadov nákazy koronavírusom, ktorých v krajine za posledných 24 hodín pribudlo viac ako 1 000. Výskumníci zároveň oznámili, že opäť našli stopy ochorenia COVID-19 v kanalizačnej sieti v Paríži. Informácie priniesla stanica Sky News.

V krajine zasa vznikla séria lokalizovaných ohnísk nákazy, čo donútilo predstaviteľov vyhlásiť nosenie rúšok v uzatvorených verejných priestoroch za povinné. Francúzske ministerstvo zdravotníctva hlásilo v utorok 21. júla 584 nových potvrdených prípadov. Vo štvrtok to už bol takmer dvojnásobok, 1062.
.

20:32 Počet prípadov nákazy koronavírusom v USA presiahol vo štvrtok štyri milióny – každú hodinu pribudne priemerne vyše 2 600 nových infikovaných, čo je najvyššia miera na svete. Ukázal to vlastný výpočet tlačovej agentúry Reuters. Prípady nákazy v Spojených štátoch pribúdali rýchlo už od prvého zisteného prípadu 21. januára. Krajine trvalo 98 dní, kým dosiahla milión nakazených. Ďalších 43 dní trvalo, kým prípady infekcií dosiahli dva milióny, a potom už len 27 dní, keď dospeli k počtu tri milióny. Trvalo len 16 dní, kým infekcie dosiahli štyri milióny, pričom v tomto časovom rozpätí pribúdalo 43 nových prípadov za minútu.

Spomedzi 20 krajín s najvyššou mierou nákazy sa USA zaraďujú na druhé miesto v počte prípadov na obyvateľa – majú 120 infekcií na 10.000 ľudí, horšie je na tom len Čile.

19:33 Vzhľadom na nárast prípadov nákazy koronavírusom ohlásila česká vláda nové plošné opatrenia. Od soboty bude v krajine znova povinné nosiť rúška na hromadných akciách s účasťou nad 100 osôb a od pondelka bude platiť obmedzenie vnútorných akcií na maximálne 500 účastníkov. Oznámil to minister zdravotníctva Adam Vojtěch, podľa ktorého ide o reakciu na nepriaznivý vývoj epidémie. Informácie priniesli spravodajské servery Denikn.cz a Novinky.cz.

Minister zdôraznil, že na miestach, kde sa koncentruje väčší počet ľudí, je výrazný potenciál nákazy. Spomenul to v súvislosti s klubom v Prahe, kde sa podľa neho na párty nakazilo 98 ľudí, píšu Novinky.cz. Aktuálne v Česku evidujú viac ako 5000 aktívnych prípadov nákazy novým koronavírusom a v uplynulých dňoch v krajine výrazne vzrástol aj počet novodiagnosti­kovaných prípadov. V stredu ich pribudlo 247.

17:42 Belgicko sprísnilo pravidlá pre nosenie rúšok a vyhlásilo ich za povinné na vonkajších trhoviskách a v rušných nákupných areáloch, keďže silnejú obavy z nového rýchleho šírenia koronavírusu. Rúška už boli povinné vo vnútri belgických obchodov, v kinách, múzeách a modlitebniach a občania museli obmedziť svoje sociálne kontakty na maximálne 15 ľudí týždenne. Belgicko zaznamenávalo minulý týždeň v priemere 184 nových prípadov denne, čo bol nárast o 89 percent oproti predchádzajúcim siedmim dňom. Počet denných hospitalizácií sa zvýšil z 9,7 na 12.

16:37 Izraelské ministerstvo obrany pošle do Indie výskumný tím, aby v krajine otestoval rôzne technológie určené na diagnostiku nákazy koronavírusom. Rezort uviedol, že delegácia, ktorú povedie Riaditeľstvo obranného výskumu a vývoja, vycestuje do Indie v najbližších týždňoch. Výskumníci budú experimentovať s rôznymi testami, ktoré využívajú nahrávky hlasov, dychové skúšky, izotermálnu technológiu a analýzu polyaminokyselín. Delegácia tiež podľa ministerstva do Indie privezie „špičkové“ vybavenie, ktoré jej daruje izraelská vláda a súkromný sektor. Okrem iného by to mali byť aj pľúcne ventilátory.

15:04 Povinnosť nosiť rúška bude v Rakúsku platiť aj pre návštevníkov opatrovateľských zariadení, nemocníc, kúpeľov či čerpacích staníc. Rozširuje sa tak nariadenie rakúskej vlády z utorka, ktorá avizovala, že od piatka sa opäť zavádza povinnosť nosiť rúška v supermarketoch, v bankách a na poštách.

14:23 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v dôsledku narastajúceho tlaku verejnosti rozhodol vymenovať popredného odborníka v oblasti verejného zdravia za koordinátora pre boj s novým koronavírusom. Oznámila to vo štvrtok premiérova kancelária, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Zmienenej funkcie sa zhostil Ronni Gamzu, v súčasnosti riaditeľ hlavnej telavivskej nemocnice, ktorý v minulosti pôsobil aj na izraelskom ministerstve zdravotníctva. Izraelská vláda v marci zareagovala na pandémiu zatvorením hraníc, uzavretím miest a zavedením ďalších prísnych obmedzení pohybu občanov zameraných na predchádzanie šírenia vírusu. Denné prírastky nakazených sa v dôsledku toto znížili až na jednociferné čísla.

Od konca apríla do začiatku júna sa však opatrenia postupne uvoľnili a znovu sa otvorili aj školy. Počet nových prípadov nákazy sa odvtedy neustále zvyšuje. V ostatných týždňoch pritom už denné prírastky pravidelne prevyšujú číslo 1000 a v utorok dokonca hlásili 2000 nových prípadov. Netanjahua médiá ešte prednedávnom chválili za zvládnutie prvej vlny nákazy, teraz však – v súvislosti s druhou vlnou – čelí narastajúcej kritike. V Izraeli dosiaľ zaznamenali 56.748 prípadov nákazy a 433 súvisiacich úm­rtí.

14:08 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách 14 ľuďom. Celkový počet infikovaných tak v krajine stúpol na 4380. Na ochorenie Covid-19 nezomrel za posledný deň nikto, počet obetí zostáva 596, vyplýva z údajov informačného servera vlády koronavirus.gov­.hu zverejnených vo štvrtok.

13:59 V Indii pribudlo za uplynulých 24 hodín 45 720 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie, informovala vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v tejto krajine dosiaľ nakazilo 1 238 635 ľudí, z nich 29 861 nákaze podľahlo. Od stredy pribudlo 1129 úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19.

9:35 Na Slovensku pribudlo za stredu 31 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 2 089 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 251 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. (Viac tu)

8:15 Papua Nová Guinea požiadala Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o pomoc v boji proti pandémii nového koronavírusu. Stalo sa tak po tom, ako v tejto ostrovnej krajine zaznamenali výrazný nárast počtu prípadov nákazy, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Pandémia sa dosiaľ Papue Novej Guiney viac-menej vyhýbala, aspoň čo do oficiálnych údajov. Ešte v nedeľu v Papue evidovali len 11 potvrdených prípadov, do štvrtka ich počet stúpol na 30.

6:58 Všetci cestujúci prichádzajúci do Nemecka z vysoko rizikových krajín sa budú musieť na nemeckých letiskách podrobiť testu na koronavírus, navrhlo v stredu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra DPA. Na opatrení sa zhodli spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn a ministri jednotlivých spolkových krajín počas stredajšieho telefonátu. Konečné rozhodnutie však ešte nepadlo. Detaily by ministri mali doladiť v piatok. Jedným z nedoriešených bodov je, kto za testovanie zaplatí, a kto ho bude vykonávať.

6:03 V Spojených štátoch deviaty deň za sebou pribudlo viac ako 60 000 nakazených koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štatistiku Univerzity Johnsa Hopkinsa. Počet ľudí, ktorí s chorobou COVID-19 zomreli, stúpol v USA o 1 059 na celkových 142 942. Množstvo infikovaných vzrástlo o 63 967 na viac ako 3,9 milióna od začiatku epidémie. Kalifornia sa v stredu stala americkým štátom s najvyšším počtom prípadov nákazy koronavírusom. Prekonala tak štát New York, ktorý bol pôvodným ohniskom šírenia vírusu v USA. Trump v stredu na svojom brífingu v Bielom dome uviedol, že jedným z dôvodov nárastu prípadov nákazy sú demonštrácie na protest proti rasizmu a za reformy polície. Prezident tiež zopakoval svoju výzvu na dodržiavanie hygienických opatrení a nosenie rúšok, sám sa s rúškom ale objavil na verejnosti len raz, uviedla agentúra AFP. Agentúra Reuters uviedla, že na koronavírus bol pozitívne testovaný zamestnanec jedálne, ktorý pracuje v Eisenhowerovej budove, ktorá susedí s Bielym domom a niektorí zamestnanci Bieleho domu v nej majú kancelárie.

6:00 Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 67 860 nových prípadov nákazy koronavírusom. V utorok ohlásili brazílske úrady 41 008 nových infekcií, v pondelok ich bolo 20 257. Počet preukázaných prípadov choroby COVID-19 v Latinskej Amerike prekonal štyri milióny, na Brazíliu z toho pripadá 2 227 514 prípadov, informovala agentúra Reuters. Bilancia mŕtvych v Brazílii, ktorá má 210 miliónov obyvateľov, sa zvýšila o 1 284 na 82 771, oznámilo brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Po Spojených štátoch je Brazília druhou najpostihnutejšou z krajín sveta. V rebríčku americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa za nimi nasledujú India, Rusko, Juhoafrická republika, Mexiko, Peru a Čile. Podľa počtu mŕtvych zostávajú na prvých dvoch priečkach USA a Brazílie, tretia je Británia nasledovaná Mexikom, Talianskom a Francúzskom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus