Matovič zostáva vo funkcii, nedôveru mu vyslovilo 47 poslancov

Igor Matovič zostáva premiérom. Diskusia k vysloveniu nedôvery trvala približne 15 hodín, od štvrtka až do 4:47 v piatok ráno.

23.07.2020 09:28 , aktualizované: 24.07.2020 17:12
Hlasovanie Foto:
Výsledok hlasovania mimoriadnej 10. schôdze Národnej rady SR k vysloveniu nedôvery predsedovi vlády Igorovi Matovičovi. Bratislava 24. júl 2020
debata (2330)

Z prítomných 125 poslancov za vyslovenie nedôvery hlasovalo 47, proti bolo 78. Nikto sa hlasovania nezdržal. Na odvolanie premiéra bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, čiže 76.

Matovič čelil odvolávaniu pre kauzu svojej diplomovej práce, ale aj pre pôsobenie v kresle premiéra.

K hlasovaniu poslanci pristúpili po približne 15-hodinovej diskusii. Vystúpilo v nej vyše 30 rečníkov, medzi nimi premiér, podpredsedovia parlamentu aj ministri. Koalícia bránila šéfa exekutívy, kritizovala opozíciu. Tá poukázala na viaceré dôvody, pre ktoré by Matovič nemal byť v kresle predsedu vlády.

Prečítajte si komentár Mariána Repu Morálna dilema koalície.

Matovič čelil odvolávaniu po prvý raz od nástupu do funkcie. Opozícia podala návrh po medializovaní kauzy jeho diplomovej práce. Dôvodov na odchod premiéra z funkcie vidí viacero, uviedla napríklad neplnenie sľubu premiéra či odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády.

Zaznelo v Národnej rade

podpredseda Národnej rady Peter Pellegrini (nezar.) o premiérovi Igorovi Matovičovi:

  • Vo svojom ekonomickom mikrosvete malého podnikateľa nevníma zložitosť ekonomického života. Je čiernou dierou, ktorá pohltí akékoľvek ekonomické riešenie aj za cenu, že podniky krachujú a hrozí pandémia nezamestnanosti. V zahraničnej politike nevidíme, čo sú jeho priority, partneri. Verejnosť od neho nepočula ucelený koncept, ako si predstavuje slovenskú zahraničnú politiku. Ak sám neodstúpi, každý súdny človek si musí položiť otázku, či má Igor Matovič vyoperovanú hanbu.

premiér Igor Matovič o Smere:

  • Myslel som si, že budete štyri roky tíško šúchať nohami a čakať, kým vám na dvere zaklope Národná kriminálna agentúra. Viete, prečo je tu taký veľký krik? Lebo sme svine odstavili od válova.

podpredseda Národnej rady Gábor Grendel (OĽaNO) o návrhu:

  • Tento návrh je ako nedostatočne vylúhovaný čaj.

predseda Smeru Robert Fico o premiérovi Igorovi Matovičovi:

  • Kriminálnik nebude urážať stranu Smer–SD. Odmietam, aby bol Smer dehonestovaný. Sedel by (Igor Matovič) sedem až dvanásť rokov vo väzení, ak by jeho konanie nebolo premlčané.

Potreba spájania spoločnosti a budovania dôvery

Prezidentka Zuzana Čaputová zdôrazňuje potrebu spájania spoločnosti a budovania dôvery v inštitúcie a ich predstaviteľov. Spor okolo diplomovej práce premiéra Matoviča podľa nej prehĺbil polarizáciu spoločnosti na tých, ktorí sú proti a za mafiu, čo spôsobuje chybnú diagnózu. Uvádza to na sociálnej sieti.

Táto diagnóza opomína ľudí, ktorí majú inú predstavu o tom, čo je správne a o tom, ako by sa dočasní držitelia verejnej moci mali v takejto situácii zachovať.

„Táto predstava nemalého počtu ľudí je však prirodzená a v kontexte predvolebných vyhlásení aj pochopiteľná,“ uviedla Čaputová s tým, že je preto dôležité, aby ľudia, ktorí v tejto situácii žiadali jasné vysvetlenie a mali legitímne očakávania, neboli obviňovaní z podpory mafie.

Súčasná vláda má podľa prezidentky dobrý program a ambiciózne ciele najmä v boji s korupciou. „Úprimne si želám, aby došlo k ich naplneniu,“ dodala.

Plagiát zostal plagiátom

Matovičov plagiát aj po tejto noci zostal plagiátom a koaličné klamstvá klamstvami, skonštatovala po neúspešnom odvolávaní premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) opozičná strana Smer-SD. TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

„Je potrebné neustále poukazovať na to, že Igor Matovič je klamár, uznaný daňový podvodník a navyše aj plagiátor, k čomu sa aj sám priznal. Koaliční poslanci, ministri a ani samotný Igor Matovič nás svojimi chabými argumentmi a slabým vystúpením v pléne Národnej rady SR nedokázali presvedčiť o opaku,“ skonštatoval hovorca.

OĽaNO hovorí o nepripravenej opozícii

Opozícia nebola dobre pripravená na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), odrazilo sa to na diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR. Skonštatoval to predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš po hlasovaní o vyslovení nedôvery premiérovi. Matovič opozičný pokus o odvolanie ustál. Poďakoval koaličným partnerom, že ho podržali. Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová dodala, že kauza je pre nich hlasovaním uzavretá a môžu sa venovať reformám.

„Budeme od zajtra pracovať na tom, aby sme pomohli ľuďom na Slovensku,“ dodal Šipoš s tým, že treba ísť ďalej a orientovať sa na to podstatné. Premiér poznamenal, že ich čaká ešte veľa práce. „Vláda získala podporu, pre SaS je týmto celá kauza uzavretá,“ povedala Zemanová. Neprítomnosť niektorých poslancov SaS v pléne počas odvolávania odôvodnila tým, že prítomní boli všetci, ktorí mohli.

SaS aj Za ľudí podržali premiéra

Poslanecký klub SaS stojí za premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). Vyhlásila to predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová v parlamentnej diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. Jeho prehrešok však zľahčovať nechce. „Odsudzujem plagiátorstvo v akejkoľvek podobe. Ak systém dovolil zlyhanie, musíme ho zmeniť,“ doplnila.

Zdôraznila, že SaS nezatvára oči ani uši pred problémom s diplomovou prácou šéfa vládneho kabinetu. Národná rada by však podľa Zemanovej mala hovoriť o dôležitejších témach, ako sú prachom zapadnuté diplomové práce. Poznamenala, že vláda má pred sebou dôležité úlohy, pád kabinetu preto nepripúšťa.

Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) skonštatoval, že SaS by sa nemala vyhovárať na pád vlády, apeloval na jej principiálnosť. Pripomenul, ako SaS žiadala odchod vtedajšieho predsedu Andreja Danka (SNS) pre kauzu jeho rigoróznej práce. Juraj Blanár (Smer-SD) poznamenal, že SaS by mala prehodnotiť postoj odvolávaniu.

Poslanci strany Za ľudí nebudú hlasovať za návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Nechcú sa hlasovaním podieľať na snahe opozície rozbiť koalíciu. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Matovič sa vrátil do parlamentu pred polnocou

Poslanci za ĽSNS obsadili krátko pred 23.h rečnícky pult a odmietali pustiť poslanca Michala Šipoša (OĽaNO) k slovu, kým sa nevráti do pléna premiér Matovič. Poslanec Milan Mazurek (ĽSNS) v pléne argumentoval tým, že rovnaký postoj by zaujal aj Matovič, keby bol v opozícii. Chcú, aby bol prítomný pri vlastnom odvolávaní a vrátil sa zo svojho domu v Trnave do parlamentu. Grendel informoval, že premiér je na ceste. Kotlebovcom odkázal, že nie sú „vo fitku“.

Asi pätnásť minút pred polnocou Matovič prišiel do parlamentu. Šipoš sa po krátkej prestávke svojho vystúpenia vzdal. Grendel preto vyzval Mazureka, aby vystúpil ako ďalší v poradí. Mazurek odmietol hovoriť a naďalej stál mlčky za pultom. Zároveň mu časomiera odrátala čas, ktorý mal ako zástupca klubu určený na vystúpenie. Viacerí poslanci koalície ironicky ocenili vystúpenie Milana Mazureka, aj keď nič nepovedal.

Predsedajúci Gábor Grendel vyhlásil technickú prestávku, schôdza opäť pokračuje od 0:06. Do rozpravy je prihlásených ešte 17 poslancov.

V diskusii sú zákonodarcovia aktívni, pravidelne reagujú aj na vystúpenia rečníkov. Koaliční poslanci aj ministri spochybňujú dôvody na premiérovo odvolanie. Pripomenuli tiež viaceré kauzy bývalej vlády a spochybňujú morálny kredit opozície. Tá kritizovala najmä správanie sa Matoviča, neschopnosť vlády zvládať dôsledky krízy, kauzu premiérovej diplomovej práce, ale aj jeho výroky a amaterizmus. Viackrát negatívne hodnotila aj jeho správanie sa na samite lídrov v Bruseli.

Na snímke poslanci za ĽS NS blokujú rozpravu... Foto: TASR, Jakub Kotian
NR SR odvolávanie Matovič ĽSNS Na snímke poslanci za ĽS NS blokujú rozpravu počas mimoriadnej schôdze, na ktorej premiér Igor Matovič (OĽaNO) čelí po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu.

Po 22. hodine prišiel na rad prvý písomne prihlásení poslanec do rozpravy. „Chceli ste nás umlčať,“ začal poslanec Ladislav Kamenický (Smer). Premiérovi Matovičovi vyčítal najmä pomalú ekonomickú pomoc podnikateľom a prehĺbenie hospodárskej krízy. Upozornil, že diplomovka je až posledný premiérovi problém. „Je to hanba na sto rokov,“ komentoval kauzu diplomovky.

„Ak my sme mafia, tak vy ste zlodeji, lebo máme zlodeja premiéra republiky,“ uviedol Kamenický. „Musíme sa brániť. Máme právny tím a budeme ho využívať,“ varoval poslanec koalíciu. „Matovičovi ste stolerovali, že povedal, že je zlodej.“

Poslanec Podmanický (nezaradený) navrhol, aby poslanci poslali pozdrav Matovičovi, ktorý je podľa jeho informácií už doma v Trnave. Poslanec Žiga (nezaradený) navrhol, aby bola schôdza prerušená do času, kým sa premiér do parlamentu vráti. Podpredseda Národnej rady Pellegrini (nezaradený) však vysvetľoval, že nedá o návrhu hlasovať, pretože parlament nie je uznášaniaschopný.

„Vysoký ústavný činiteľ za taký prehrešok vo vysokej politike má odstúpiť,“ povedal minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) pred poloprázdnym parlamentom. „V slušnej normálnej krajine je dobrým zvykom, že sa vysoký predstaviteľ nielen ospravedlní, ale sa aj zo svojho postu navždy vzdiali,“ pokračoval Mičovský s tým, že je však otázkou, či je Slovensko normálnou krajinou. Dodal, že za kurately Smeru sa nedá Slovensko hodnotiť ako normálna krajina.

„Matoviča ste stvorili vy,“ vyhlásil Mičovský s dôvetkom, že Matovič je premiér, za ktorým nestojí žiaden oligarcha.

Premiér označil odôvodnenie návrhu na jeho odvolanie za slabé

Predseda vlády Igor Matovič sa v pléne NR SR vyše hodinu a pol bránil voči tvrdeniam opozície, ktorá podala návrh na jeho odvolanie z funkcie. Vyzval poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia.

„Chcem, aby mal každý z vás vlastné svedomie a úplne slobodne rozhodol, či budem viesť koalíciu ja alebo niekto iný. Nebudem to nikomu vyčítať,“ deklaroval. Zároveň priznal, že svoju rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu, čím porušil zákon. Dodal, že ak ho poslanci odvolajú, pôjde žiť svoj súkromný život „bez titulu a s čistým svedomím“.

Matovič počas prejavu odmietol viaceré obvinenia. Nesúhlasil, že by jeho vláda nebola schopná zvládať pandémiu koronavírusu. Poukázal na výborné výsledky po zdravotnej stránke. Rovnako odmietol, že na samite lídrov v Bruseli riadne nerokoval o európskych financiách.

„Tí ľudia ma brali a výsledok hovorí sám za seba,“ uviedol a opisoval priebeh rokovaní. V pléne opakovane poukazoval na kauzy bývalej vlády a rozkrádanie štátu. Deklaroval, že ak súčasná vláda ostane súdržná, dokáže verejné financie ustrážiť. Vyjadril sa aj k svojej diplomovej práci. Trvá na tom, že až do minulého týždňa si myslel, že je napísaná tak, ako mala byť.

Matovič označil odôvodnenie návrhu na jeho odvolanie z funkcie za slabé. Predkladať ho mal podľa jeho slov niekto „absolútne čistý“. V súvislosti s predkladateľom návrhu Jurajom Blanárom (Smer) pripomenul kauzu predraženého CT v Žilinskom kraji. Poukázal na ďalšie kauzy, klamstvá a sľuby bývalej vlády.

VIDEO: Juraj Blanár (Smer) v pléne NR SR k odvolávaniu premiéra Matoviča.

Premiéra zároveň mrzí, že na jeho odvolávanie nenabrali odvahu predseda Smeru Robert Fico či podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas Peter Pellegrini. Matovič zopakoval, že koaliční poslanci by mali pri jeho odvolávaní hlasovať v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

„Som pripravený na všetky scenáre. Počas včerajšej tlačovky som si dokonca predstavil situáciu, že by mi dnes poslanci dôveru nevyslovili a celkom sa mi tá predstava páčila. Možno by ma niekto zbavil istého bremena, no na druhej strane zodpovednosť káže zabojovať," uviedol Matovič.

Naď: Úroveň vysokých škôl je vizitkou volebných období Smeru

Expremiér a bývalý minister školstva Peter Pellegrini (nezaradený) neurobil v školstve žiadne reformy, ktoré by zabránili plagiátorstvu. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie.

Opozičný poslanec Ľuboš Blaha (Smer) poznamenal, že len minister Naď dokáže aj za opísanú Matovičovu diplomovku obviniť Roberta Fica (Smer).

Naď tvrdí, že súčasná vládna koalícia si nechce nechať vziať mandát po tom, čo zistili, v akom žalostnom stave krajinu nechali predchádzajúce vlády. „Môžete rátať s tým, že spravodlivosť príde a nájde si vás,“ odkázal minister obrany opozičným poslancom. Dušan Jarjabek (Smer-SD) reagoval, že si vyprosí vyhrážanie sa poslancom Národnej rady SR. „Ste veľmi slabý minister na to, aby ste niečo takéto mohli povedať. Pribrzdite,“ povedal Jarjabek.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vo svojom prejave spomenul množstvo káuz, podozrivých verejných obstarávaní a nákupov na Ministerstve vnútra SR. Medzi inými uviedol predražené tabuľky s evidenčnými číslami či identifikátory osôb, ktorých projekt nebude ďalej pokračovať. Pripomenul, že minulá vláda zanechala po sebe aj zlý stav v polícii a u hasičov.

„Pán minister, vy ste si tuším poplietli schôdzu. Tu sa dnes odvoláva predseda vlády, a to, že spáchal podvod a vy tu riešite inventár ministerstva a strojné súčiastky,“ poznamenal Blaha. Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) reagoval, že pri otvorení káuz v rezorte mohol byť Mikulec objektívnejší a procesy verejných obstarávaní sú ťažké.

Grendel: Návrh na odvolanie mal byť výkladnou skriňou opozície

V rozprave k návrhu to v pléne uviedol podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). „Tento návrh je slabý ako nedostatočne vylúhovaný čaj. Tento návrh je viac voda ako čaj, pretože stojí na vode. Nahádzali ste do hrnčeka všetko, čo ste v kuchyni videli,“ podotkol Grendel.

Spomenul tiež, že zákon o zmene spôsobu voľby prokurátora bol poslaneckým návrhom a nevidí, prečo by aj toto malo byť dôvodom na odvolanie predsedu vlády. „Navrhli ste vysloviť nedôveru premiérovi za poslanecký návrh, tak si zoberme všetky poslanecké návrhy a odvolajme ministrov,“ poznamenal Grendel. Myslí si tiež, že návrh na odvolanie je pretekmi medzi starou a mladou opozíciou. Poslancom sa podľa Grendela do odvolávania nechcelo, ale opozičné strany sa báli, že tí druhí budú väčším lídrom opozície.

VIDEO: Predseda strany Smer Robert Fico reaguje na vyjadrenia premiéra Matoviča.

Video

Pellegrini: Matovič škodí Slovensku, musí odísť z premiérskeho kres­la

Premiér Igor Matovič urobil za štyri mesiace vo funkcii toľko lapsusov, že jeho zotrvávanie na čele vlády škodí Slovensku. Každý deň preukazuje svoju nepripravenosť viesť štát, vytvára konflikty. Nie je zmenou, po ktorej spoločnosť volala. Musí odísť z kresla predsedu vlády, pretože na spoločnosti môže ešte napáchať nezvratné škody. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (nezaradený) v rozprave k opozičnému návrhu na odvolanie predsedu vlády. Pellegrini tiež poukázal na dvojaký meter premiéra a jeho kolegov vo vláde pri vlastných a cudzích činoch.

„V zahraničnej politike je predseda vlády zúfalo dezorientovaný. Slovensko čelí ekonomickej kríze a tu namiesto koncepcií prichádzajú detinské statusy. Slovensko potrebuje jasnú víziu vývoja, stojíme pred zásadnou otázkou ako ďalej, akú krajinu chceme mať. Predseda vlády musí spolu s rezortmi pracovať na projektoch, lídrovať ich a mať jasnú predstavu, čo chce s krajinou urobiť. A pri pohľade na jeho duševný svet takúto víziu asi nemá,“ povedal Pellegrini o Matovičovi.

Premiér podľa neho ukazuje každý deň nepripravenosť viesť štát, rozdeľuje spoločnosť namiesto jej spájania v ťažkých časoch. „Sústreďuje sa na vytváranie konfliktov a delí spoločnosť. Absentuje tu praktická vedomosť, ako riadiť štát, hľadá najkratšie mocenské riešenia zamerané často na okliešťovanie demokracie,“ doplnil Pellegrini, ktorý Matoviča obvinil z pokusov o koncentráci­u moci.

„Vo svojom ekonomickom mikrosvete malého podnikateľa nevníma zložitosť ekonomického života. Je čiernou dierou, ktorá pohltí akékoľvek ekonomické riešenie aj za cenu, že podniky krachujú a hrozí pandémia nezamestnanosti. V zahraničnej politike nevidíme, čo sú jeho priority, partneri. Verejnosť od neho nepočula ucelený koncept, ako si predstavuje slovenskú zahraničnú politiku,“ opísal Pellegrini. Doplnil, že iba silný líder vie vyviesť krajinu z kritickej situácie a premiér takým lídrom nie je.

Igor Matovič podľa neho nie je zmenou, po ktorej volala slovenská spoločnosť. „Je potrebné, aby odišiel z kresla predsedu vlády, pretože na spoločnosti môže ešte napáchať nezvratné morálne, ekonomické, ako aj zahraničnopolitické škody. Som presvedčený, že sa musíme vrátiť k myšlienke konsenzu, ktorú sme ponúkali prostredníctvo zodpovednej zmeny pred voľbami,“ zdôraznil Pellegrini. Slovensko si podľa neho zaslúži lepšieho premiéra, ktorý ho aj bude lepšie reprezentovať.

Koaliční poslanci si Matoviča zastali. Eva Hováthová (OĽaNO) hovorí o diametrálnej odlišnosti kauzy Matoviča a kauzy expredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Podotkla, že Dankovi titul pomohol dostať sa do politiky, pričom Matovič síce prácu ‚odflákol‘, ale písal ju sám a postačovala na obhajobu práce. V súvislosti s autenticitou premiéra podotkla, že je stále rovnaký. Považuje za lepšie, keď na sociálnej sieti komunikuje takto, ako by mal zakrývať korupciu a podobne.

Blanár: Premiér celú svoju politiku založil na klamstvách a manipulácii

V pléne NR SR vyhlásil podpredseda Smeru Juraj Blanár, že premiér Igor Matovič založil celú svoju politiku na klamstvách, obvineniach, podvode a manipulácii. Kritizoval tiež chaos v pléne pri určovaní poradia rečníkov.

Blanár namieta, že Matovič v úvode diskusie vystúpil ako predseda vlády, pričom mal zhrnúť stanovisko vlády a neurobil to. Vysvetlil, že chceli od premiéra počuť, ako hlasovali jednotliví ministri a ako sa vláda dohodla. Tvrdí, že napríklad minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) mal problém s uznesením vlády k návrhu na odvolávanie premiéra.

Kritizoval aj to, že Matovič vystúpil v pléne opätovne tak, aby nebolo možné na jeho prejav reagovať faktickými poznámkami. Označil ho za zbabelca. Dodal, že celá jeho politika je založená na podvode, obvineniach, klamstvách a aj manipulácii. „To, ako on sa vykrúca, to je neuveriteľné,“ uviedol s tým, že premiér často manipuluje s faktmi.

Blanár odmieta neustále tvrdenia vládnej koalície o vykradnutej špajze. Vyhlásil, že Smeru-SD sa podarilo znížiť úroveň nezamestnanosti, hoci prevzal krajinu s 15-percentnou nezamestnanosťou. „My sme to dotiahli na úroveň pod päť percent, taká nezamestnanosť tu nikdy nebola,“ podotkol. Zastal sa aj expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Odmieta tvrdenia, že si ho v Bruseli pamätajú len v súvislosti s mladými dievčatami a alkoholom, ako aj to, že na rokovania chodil tesne pred začiatkom. Blanár dodal, že skutočná diskusia sa deje v kuloároch a Fico určite rokoval s lídrami.

„Toľko výmyslov, poloprávd a lží – fakt musí mať človek veľkú kreativitu, aby toto vymyslel,“ reagoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Vystúpenie Blanára kritizoval aj poslanec Tomáš Šudík (OĽaNO). Tvrdí, že ľudí 12 rokov klamal Smer-SD. Premiéra si zastala aj poslankyňa Lucia Drábiková (OĽaNO).

Odvolávanie premiéra

Mimoriadnu schôdzu parlamentu k odvolávaniu premiéra Matoviča sa dnes podarilo otvoriť až na druhýkrát. Prvýkrát nebol parlament uznášaniaschopný, prezentovalo sa len 63 poslancov. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto presunul schôdzu o hodinu.

Video: Prvý pokus otvoriť mimoriadnu schôdzu parlamentu k odvolávaniu premiéra Matoviča.

Kabinet ešte pred začiatkom mimoriadnej schôdze vyjadril nesúhlas s návrhom na odvolávanie Matoviča, uzniesol sa na tom vo štvrtok ráno.

„Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády vníma vláda ako súčasť politického boja a ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ktorí sa snažia využiť letné obdobie,“ konštatoval vládny kabinet vo svojom stanovisku. S prezentovanými dôvodmi na odvolanie Matoviča nesúhlasí.

Návrh na odvolávanie premiéra predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát. Dôvodov na jeho odvolanie však vidia viacero. Blanár na mimoriadnej schôdzi parlamentu uviedol, že jedným z dôvodov na vyslovenie nedôvery premiérovi Matovičovi sa stal aj „spackaný bruselský samit“.

Politická kariéra premiéra Matoviča je podľa Blanára postavená na podvodoch a klamstvách voličom. Krajinu podľa Blanára predseda vlády manažuje cez statusy na sociálnych sieťach. Predseda vlády podľa neho preferuje skôr politický marketing, pričom chýba komplexný plán napríklad aj na zvládanie krízy. Obáva sa aj dôsledkov Matovičovho správania sa na krajinu.

Argumenty na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády zhrnula opozícia do štyroch bodov:

  • neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov;
  • neplnenie a odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády, na základe ktorého bola vláde vyslovená dôvera parlamentnou väčšinou;
  • nepripravenosť na manažovanie plnenia ústavných povinností vlády, najmä tých, ktoré sú zamerané na hospodársky, sociálny a všestranný rozvoj SR, a prekrývanie nedostatočnej osobnej výbavy predsedu vlády aktivitami v oblasti politického marketingu a na sociálnych sieťach;
  • neexistencia ucelenej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze;

Premiér sa tešil na odvolávanie

Matovič pred štvrtkovým rokovaním vlády uviedol, že sa teší, že bude Národnej rade čeliť po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu. Vyhlásil to s tým, že má rád, keď padajú argumenty z jednej i druhej strany. Deklaruje, že na rokovaní vládneho kabinetu nebude nikoho presviedčať. Naopak, chce vyzvať ministrov a predstaviteľov koaličných strán, aby odkázali svojim poslancom parlamentu, nech hlasujú slobodne a v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

„Dnes som si dohadoval program na piatok (24. 7.) a dohodol som si ho tak, že idem tam, či budem predseda vlády či asistent danej osoby. Som vyrovnaný s jedným i druhým,“ skonštatoval premiér. Ako však tvrdí, opozícia si mohla nájsť lepší dôvod na jeho odvolávanie, nie takúto banalitu. „Bude nado mnou vynesený ortieľ, či taký alebo onaký, som s tým vyrovnaný. Na zasadnutí vlády budem vyzývať všetkých, aby povedali poslancom svojich strán, aby hlasovali o mojom odvolaní slobodne,“ podotkol Matovič.

Návrh na odvolávanie premiéra podpísalo 37 opozičných poslancov, potrebných bolo aspoň 30 podpisov. Na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády je v parlamente potrebných aspoň 76 hlasov zo 150. Opozícia má aj s nezaradenými zákonodarcami v parlamente 55 poslaneckých kresiel, koalícia 95.

Matovič tiež deklaroval, že ak ho poslanci Národnej rady na mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde aj z funkcie predsedu hnutia OĽaNO a z politiky.

Matoviča práca podľa UK nezodpovedá štandardom kladeným na kvalifikačné práce

Záverečná práca premiéra Matoviča nezodpovedá štandardom kladeným na kvalifikačné práce a v žiadnom prípade by nemala úspešne prejsť obhajobou v súčasnosti ani pred 22 rokmi. Trvá na tom vedenie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Vo štvrtok o tom informovala univerzita na svojom webe.

Zároveň sa vedenie univerzity i predsedníčka Akademického senátu UK dištancujú od vyjadrenia dekana Fakulty managementu UK Michala Greguša. Ten pre Denník N poznamenal, že nepovažuje Matovičovu diplomovú prácu za plagiát. Ako doplnil, premiér iba nedôsledne citoval, čo pripisuje lajdáctvu a mladíckej nerozvážnosti.

„Vyťaženosť študenta či úspechy v inej oblasti nemôžu v žiadnom prípade predstavovať dôvod na porušovanie základných princípov akademickej práce. Vo vyhláseniach pána dekana je viacero nesprávnych skutočností a niektoré tvrdenia sú na hrane akademickej etiky,“ uvádza sa v stanovisku UK.

Študentská rada vysokých škôl vo štvrtok vyzvala UK, aby prešetrila diplomovú prácu predsedu vlády. Hovorkyňa univerzity Lenka Miller reagovala, že ďalšie prešetrovanie diplomovej práce nepovažujú za potrebné a v tomto prípade nemajú pochybnosti. Pripomenula aj to, že UK spoločne so Združením výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a Slovenskou akadémiou vied odsúdili plagiátorstvo­. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Igor Matovič #odvolávanie premiéra