Prokurátor navrhuje Kočnerovi a spol. za vraždu Kuciaka 25 rokov

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vo svojej záverečnej reči obžalovaným Marianovi Kočnerovi, Alene Zsuzsovej a Tomášovi Szabóvi v kauze vraždy Jána Kuciaka 25-ročné tresty odňatia slobody. Senát Špecializovaného trestného súdu odročil pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na 31. júla a 5. augusta. Dianie sme sledovali online.

23.07.2020 11:07 , aktualizované: 18:01
Marian Kočner Foto:
Obžalovaný Marian Kočner prichádza na hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 23. júla 2020
debata (344)
VIDEO: Kočnera, Zsuzsovú a Andruskóa odvádzajú zo súdu.
Video

17:58 Po prestávke a krátkej porade senátu predsedníčka senátu vyhlásila uznesenie. „Odročujem toto hlavné pojednávanie,“ uviedla. Záverečné reči obžalovaných budú pokračovať nabudúce.

Sudkyňa odročila hlavné pojednávanie na 31. júla a 5. augusta.

17:30 Kvasnica ukončil svoju záverečnú reč.

Predsedkyňa senátu udelila prestávku na 10 minút.

17:28 Kvasnica spochybňuje výpovede Aleny Zsuzsovej. NA druhej strane však výpoveď Andruskóa považuje za dôveryhodnú a to aj z dôvodu, že ju potvrdili neprávoplatne odsúdený Marček a svedok Tóth.

16:38 Kvasnica sumarizuje, ako sa Kočner vulgárne vyjadroval o Kuciakovi, sumarizuje prácu novinára, v ktorej sa venoval práve obžalovanému.

Právny zástupca matky zavraždenej vo svojej záverečnej reči vyhlásil, že sledovanie Kuciaka vylučuje, že tu pôsobil ešte nejaký neznámy Rus, ktorý si mal objednať jeho vraždu.

Taktiež poukazuje na IT experta Mikulaja a jeho výpoveď, že s Threemou sa nemohlo manipulovať.

Kvasnica upozorňuje na to, že ani Kočner a ani Zsuzsová ani raz nenamietali pravosť komunikácie cez Threemu, dokonca vysvetľovali význam rôznych, podľa prokurátora a právnych zástupcov, metafor. Kvasnica vyratúva aj počet správ, ktoré si medzi sebou poslali.

„Andruskó aj Marček zhodne popisujú naliehanie na skoré vybavenie vraždy a popisujú spôsob jej prevedenia, teda že Ján Kuciak mal byť unesený a zavraždený, aby sa nenašlo telo. Toto posledné konštatovanie je dôležité aj z hľadiska syntetického skúmania dôkazov vyplývajúcich z komunikácie obžalovaných Zsuzsovej a Kočnera v aplikácii Threema s výpoveďami," tvrdí Kvasnica.

16:19 Kvasnica sa prikláňa k záverečnej reči prokurátora.

Upozornil na skutočnosť, že Kočner nikdy nedal na Kuciaka alebo portál, pre ktorý písal, trestné oznámenie za ohováranie alebo žalobu. Hovorí o tlačovke, na ktorej sa Kuciak pokúšal Kočnera pýtať na kauzu Donovaly. "Kuciak kládol obžalovanému ekonomicky a právne logické otázky týkajúce sa prevodov majetku,” pokračuje Kvasnica.

„Začnem sa zaujímať o vás, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, ste hlúpy, vy nie ste novinár, ste malý pisálek, ste zlý človek, ktorého niekto úkoluje, začnem sa vám špeciálne venovať, choďte do riti s vašimi názormi," spomína na úryvky telefonátu, kde sa Kočner novinárovi vyhrážal.

16:08 Lipšic ukončil svoju záverečnú reč.

Nasleduje záverečná reč právneho zástupcu Zlatice Kušnírovej – matky zavraždenej Martiny.

16:00 „Nikto nemá taký silný motív ako Marian Kočner," hovorí Lipšic v záverečnej reči. Vymenúva všetky kauzy, o ktorých Kuciak ako novinár písal.

„Domnievam sa, že z dôkazov, ktoré boli vykonané je zrejmé, že je možné uložiť doživotie všetkým trom obžalovaným,“ vyhlásil Lipšic.

Lipšic cituje výpoveď šéfredaktora aktualít Petra Bárdyho, ktorý pred súdom vypovedal o tom, aký Ján Kuciak bol.

„Bol ľudský, kamarátsky, nielen v práci, ale aj v súkromí," opakuje slová šéfredaktora.

„Žil pre svoju prácu preto, aby sme tu mali lepšie Slovensko. Týmto žil, na tomto pracoval a preto zomrel," hovorí Lipšic.

Pri týchto slovách sa rozcitliveli rodinní príslušníci zavraždených, najmä ich rodičia.

Lipšic pokračuje v emotívnom prejave.

15:57 Lipšic poukazuje na podľa neho dve kľúčové správy z Threemy, ktoré sa podľa neho týkajú vraždy Kuciaka. Jedna z nich je o Hádesovom moratóriu. Ako uviedol, 20. februára 2018 Zsuzsová reagovala Kočnerovi s tým, že „ešte je len utorok. Dont panic.“

Advokát neverí, že sa bavili o kauze Pavla Ruska, ako sa to snažil Kočner na súde vysvetliť.

Druhá správa, ktorá podľa právneho zástupcu usvedčuje Kočnera z objednávky vraždy, sú emotikony – 50 šípka soon a obrázok lebky.

Podľa právneho zástupcu sa ďalšie dôkazy o objednávky vraždy nachádzajú v mobiloch Kočnera. „Najprv sa obhajoba k takzvanému Threemaphon-u nepriznávala, neskôr Kočner správy vysvetľoval," pripomína Lipšic.

15:43 Lipšic prechádza v záverečnej reči k Miroslavovi Marčekovi. Považuje za dôveryhodného.

„Miroslav Marček nemá motív svojmu bratrancovi Szabóovi škodiť, práve naopak. Sám sa priznal, že to bol on, kto chladnokrvne zavraždil Jána a Martinu," uvádza Lipčic.

Podľa Lipčica je sledovanie novinárov druhým reťazcom dôkazov proti Kočnerovi a obžalovaný sa podľa neho nikdy priamo nepriznal k sledovaniu novinárov uvedomujúc si váhu tohto dôkazu.

15:32 "Ťažisko mojej záverečnej reči som chcel založiť na sústave nepriamych dôkazov, ktoré podľa mňa usvedčujú obžalovaného Kočnera zo spáchania skutku. Podľa dlhodobej judikatúry je potrebná na uznanie viny ucelená reťaz nepriamych dôkazov, ktoré v miere rozumnej istoty vylučujú alternatívny priebeh skutkového deja,” začal Lipšic.

Lipšic pri záverečnej reči používa grafiky.

Pri prvej sa venuje Marianovi Kočnerovi, ktorého podľa advokáta usvedčuje motív, sledovanie a aj výpoveď spomínaného Andruskóa.

Právny zástupca podrobne rozoberá deň po vražde – 22. február 2018. Alena Zsuzsová Kočnerovi ráno po 8,00 hodine oznámila, že ide do Bratislavy. Lipšic je presvedčený, že deň po vražde sa naozaj stretli.

Lipšic poukazuje na výpoveď Zoltána Andruskóa: „Andruskó nie je žiaden prototyp poctivého podnikateľa a čestného človeka. Tento súd však veľmi dobre vie, že spolupracujúci obvinení zväčša nemajú bezúhonnú minulosť a krištáľovo čistý charakter. Výpovede Andruskóa v tejto veci vykazujú vysokú mieru vierohodnosti,“ pokračuje Lipšic.

Podľa Lipčica, ak by Andruskó označil za objednávateľov vraždy novinára niekoho iného ako skutočných objednávateľov, išiel by tým sám proti sebe a riskoval by veľa. "Riskoval by stratu všetkých potenciálnych benefitov spolupracujúceho obvineného, šancu na nižší trest, a takmer s istotou by mu hrozil doživotný trest odňatia slobody,“ hovorí Lipšic, ktorý si myslí, že sa Andruskó rozhodol ihneď po svojom zadržaní vypovedať, z čoho vyplýva, že nemal žiadnu motiváciu vymyslieť si, kto bol reálnym objednávateľom vraždy.

Právny zástupca Kuciakovcov považuje Andruskóa za vierohodného svedka.

15:25 Po prestávke hlavné pojednávanie pokračuje.

Svoju záverečnú reč prednesie Daniel Lipšic – právny zástupca rodiny Kuciakovej.

15:11 Prokurátor ukončil svoju záverečnú reč.

Predsedníčka senátu udelila prestávku 10 minút.

15:05 „Navrhujem aby boli všetci obžalovaní uznaní vinnými v plnom rozsahu obžaloby,“ vyhlásil Turan.

Turan navrhol uložiť trest 25 rokov vo väzení s najvyšším stupňom stráženia.

14:56 Po skutku vraždy novinára a jeho snúbenice sa prokurátor venuje prípadu vraždy kolárovského podnikateľa Petra Molnára. Vražda sa stala v decembri 2016. Miroslav Marček sa aj k tomuto skutku priznal a tvrdil, že kradnúť do domu išiel aj so Szabóom. Prípad je súčasťou rovnakej obžaloby ako kauza vraždy novinára a jeho snúbenice.

Právny zástupca rodiny Molnára a ani žiaden člen rodiny nie je prítomný a už dlhšie sa pojednávania nezúčastňujú.

14:50 Prokurátor hodnotí svedkov, ktorí počas procesu vypovedali.

14:37 Turan pokračuje – hovorí o kamerových záznamoch.

Prokurátor poukazuje na to, že Szabó bol tiež podľa dôkazov súčasťou vraždy. Turan vysvetlil, že Szabó často používal svoje osobné auto pri úkonoch – pri obhliadkach Veľkej Mače chodili údajní vykonávatelia na Szabóovom aute a v deň vraždy sa odviezli autom jeho otca

14:28 Prokurátor spomína správy medzi Kočnerom a Zsuzsovou, v ktorých sa často spomínal sneh, cituje z nich.

Prokurátor príklady z komunikácií o snehu uvádza ako príklad metafory, ktorú dvojica používala na komunikáciu o vražde.

Kočner aj Zsuzsová počas hlavného pojednávania viackrát odmietli, že by sa deň po vražde stretli v Bratislave. „Je absolútne nelogické tvrdiť, že sa nestretli. Inak by si to potvrdili následnou komunikáciou. Žiadna taká ale nebola,“ hovorí Turan s tým, že poukázal na skutočnosť, že si v deň deň napísali, že sa stretnú a aj si to potvrdili neskôr.

Prokurátor ďalej trvá i na tom, že v ten deň Kočner vybral hotovosť v bezpečnostnej schránke a peniaze odovzdal Zsuzsovej.

14:16 Prokurátor hovorí o Threeme.

Zhrnul, ako špecialisti dešifrovali obsah šifrovacej aplikácie Threema.

Prokurátor odmieta zásah do telefónov a uviedol tým, že by po takomto zásahu zostali stopy a dodal, že to potvrdil aj znalec.

„Zaistená komunikácia bola nájdená v pamäti telefónu. O tom obžalovaný Kočner nevedel. Bol presvedčený, že ju vymazal," pokračuje Turan.

„Ak by sa manipulovali správy, pri každej by vznikol nový šesť-miestny kód,“ argumentuje Turan a odvoláva sa na IT experta Dušana Mikulaja.

Prokurátor sa vyjadril, že neobstojí Kočnerova obhajoba, že mu USB kľúče zo sledovania podstrčil do domu Tóth. Práve v období vraždy Kočner pozastavil činnosť sledovacieho tímu.

14:14 „Obžalovaná nemala žiaden osobný dôvod na nebohého útočiť alebo si objednať jeho vraždu,“ argumentuje Turan s tým, že Zsuzsová zavraždeného novinára nepoznala a nepoznal ani on ju, nikdy o nej nepísal. Prokurátor dodal, že Zsuzsová by na vraždu nemala ani finančné prostriedky. Domnieva sa, že vraždu objednala, aby zapôsobila na Kočnera.

13:50 Prokurátor ide postupne po všetkých skutočnostiach, ktoré predchádzali vražde a stali sa po nej.

Hovorí aj o lustrácií novinárov a výpovedi Petra Tótha.

Turan uvádza, že Tóth vo svojej výpovedi opisoval, ako Kočner financoval lustráciu – platil autá či veci potrebné k sledovaniu. „Tieto tvrdenia môžeme brať ako dôveryhodné. Svedok Peter Tóth nemal také prostriedky, aby to mohol sám financovať, ani nemal motív to vykonať,“ zamýšľa sa Turan.

Turan spomína aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a jeho participáciu na lustrácii.

„Obžalovaná ho nie len zbožňovala ale aj zbožšťovala,“ citoval Turan Tótha, keď opisoval, ako vnímala Zsuszová Kočnera.

Prokurátor poukázal i na dôležitý detail. Keď Alenu Zsuzsovú zadržala polícia, Kočner z väzby telefonoval Petrovi Tóthovi. Zisťoval, kedy podávali žiadosť o registráciu strany a iné informácie. „Už vtedy si plánoval taktiku," číta prokurátor.

Turan pripomína, ako Peter Tóth schovával Kočnerove veci, vrátane mobilov a všetko napokon odovzdal polícii. Lustrácie novinárov podľa prokurátora zabezpečil Pavol Vorobjov, no sprostredkovateľom bol Norbert Bödör.

Prokurátor opísal, že šéf finančného spravodajstva Pavol Vorobjov Kuciaka lustroval v netradičnom čase, a teda skoro ráno.

13:47 Vladimír Turan číta svoju záverečnú reč.

Prokurátor na začiatku záverečnej reči popísal skutok, zranenia obetí, pričom sa odvolával na výsledky znaleckých skúmaní.

Na hlavnom pojednávaní sú prítomní rodičia oboch zavraždených aj ich súrodenci.

„Prípad vraždy poškodeného Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej je na jednej strane prípad bezhraničnej túžby po moci a po peniazoch, prípad cynizmu, podliactva a s tým spojenej zbabelosti z následkov protiprávneho konania, a na druhej strane prípad boja za spravodlivosť, prípad určitej naivity v neuvedomovaní si a osobnom nepripúšťaní si nebezpečenstva hroziaceho z následkov tohto boja, hlavne je to však prípad obety nevinných mladých ľudí túžiacich po živote v spravodlivejšom prostredí,“ uviedol.

Turan ďalej konštatuje, že Ján Kuciak spomenul Kočnera okrajovo už v článku z roku 2016. Intenzív­nejšie sa mu začal venovať v roku 2017. Prokurátor zhodnotil, že išlo o seriózne analýzy. „Publikačná činnosť Jána Kuciaka podnikateľovi vadila. Obžalovaný vedel, že to môže byť vážna prekážka v jeho snahe byť predsedom politickej strany," konštatuje Turan.

Podľa prokurátora sa fotografie Jána Kuciaka dostali od Kočnera, cez Zsuzsovú až k Andruskóovi. Ten ich posunul dvojici vykonávateľov – Szabóovi a Marčekovi.

Prokurátor Turan nevynechal ani médiá. Podľa neho zverejňovali informácie, ktoré nemali. „Súhlasím, že verejnosť má byť informovaná. Dostali sme sa však do situácie, keď niektorí novinári bezostyšne vyťahovali a zverejňovali informácie z vyšetrovania,” číta prokurátor záverečnú reč.

Prokurátor zdôraznil, že orgány činné v trestnom konaní venovali prípadu osobitú pozornosť. „Nie je pravda, že bez mediálneho tlaku by sa nebolo nič vyšetrilo a páchatelia by zostali neznámi. Nikto do rozkódovania telefónu Kočnera nemohol vedieť, čo obsahuje a aké to bude mať následky,“ uviedol Turan.

Ako sa Turan vyjadril, každá vec bola v prípade dôkladne prešetrená.

13:30 Predsedníčka senátu zamietla všetky návrhy na ďalšie dokazovanie. Pristúpilo sa k čítaniu záverečných rečí. Ako prvý prednáša svoje záverečnú reč prokurátor Vladimír Turan.

Mobily Zsuzsovej a Andruskóa

Telefóny obžalovanej Aleny Zsuzsovej a Zoltána Andruskóa sa deň po vražde novinára Jána Kuciaka nachádzali pripojené na rovnakú BTS stanicu telekomunikačného operátora. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu to potvrdil kriminalista z odboru IT Dušan Mikulaj, ktorý analyzoval metadáta od telekomunikačných operátorov.

Potvrdenie od kriminalistu Mikulaja prišlo po tvrdení Zoltána Andruskóa, ktorý na súde v pondelok zopakoval, že sa deň po vražde Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej stretol s Alenou Zsuzsovou, aby jej ozrejmil okolnosti vykonania vraždy, a aby mu neskôr, na druhom stretnutí, odovzdala za skutok peniaze.

Zo záznamov operátorov upozornil obžalovaný Marian Kočner na to, že bol Zoltán Andruskó pripojený v deň po vražde novinára na rovnakú BTS stanicu ako Laszlo Krecsík, muž z Maďarska, ktorého Andruskó podľa svojich výpovedí najskôr oslovil na vraždu prokurátora Maroša Žilinku, čo mal odmietnuť.

Podľa obžaloby mal Krecsík Tomášovi Szabóovi predať zbraň, ktorá bola použitá po úprave na vraždu Kuciaka. Obžalovaný Marian Kočner v posledných týždňoch pojednávania upriamuje pozornosť na osoby z Maďarska, ktoré mohli mať záujem na vražde novinára.

Podľa obžalovanej Aleny Zsuzsovej odborné vyjadrenie Mikulaja popiera to, že by si mala cez Threemu s Andruskóm písať. Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic tvrdí, že tieto záznamy nezachytávajú Threemu, v záznamoch sa neobjavuje komunikácia, ak je vykonaná cez wifi sieť.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

344 debata chyba
Viac na túto tému: #Zoltán Andruskó #megaproces s Kuciakovými vrahmi #Alena Zsuzsová