Danko vypovedal na NAKA pre kauzu Tipos

Bývalý predseda Národnej rady SR a šéf mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany Andrej Danko vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) v Banskej Bystrici.

23.07.2020 16:03 , aktualizované: 16:56
Andrej Danko Foto:
Andrej Danko nastupuje do auta po výpovedi na NAKA v Banskej Bystrici 23. júla 2020
debata (21)

Upozornil na to spravodajský portál Aktuality.sk. „K prebiehajúcim procesným úkonom NAKA nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Vysvetlil som svoj postoj vo veci pána Čubu,“ povedal Danko po výsluchu, kam prišiel ako svedok. Milan Čuba bol formálne zamestnaný v národnej lotériovej spoločnosti Tipos, no v spoločnosti ho takmer nikto nepoznal. Od polovice apríla 2017 sa stal poradcom bývalého generálneho riaditeľa Jána Barcziho a mesačne mal brať tisíce eur.

„Ako generálnemu riaditeľovi v skutočnosti radil a či jeho zamestnanie nebolo len formálne na papieri, teraz prešetruje polícia,“ uviedol portál s tým, že podľa jeho zistení sa Čuba pred vyšetrovateľom priznal, že tip na pracovné miesto v Tipose dostal od šéfa SNS.

Dankova rigorózna práca

Danko vo štvrtok pred médiami potvrdil, že vyšetrovanie kauzy jeho rigoróznej práce bolo definitívne ukončené. Polícia podľa Danka skonštatovala, že nepoškodil autorské práva.

O zastavení trestného stíhania v kauze rigoróznej práce a možného plagiátorstva na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici informovalo krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici už vo februári. Podľa vtedajšieho stanoviska polície nebol dôvod na postúpenie veci. Rozhodnutie vyšetrovateľa v tom čase ešte nebolo právoplatné.

Podozreniami z plagiátorstva rigoróznych prác na UMB sa zaoberala v minulosti aj účelová komisia Akademického senátu (AS) UMB. Konštatovala, že medializovaná dvojica rigoróznych prác „obsahuje časti, ktoré sú oproti zdrojovej literatúre mierne upravené, väčšina častí však rovnako vykazuje vysokú mieru zhody so zdrojovou literatúrou, miestami je zachované členenie kapitol a podkapitol pôvodných zdrojov“.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #NAKA