Prezidentka udelila milosť týranej žene, ktorá zavraždila svojho druha

Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila podmienečnú milosť 48-ročnej žene S. Ž. Ide o obeť domáceho násilia, ktorá bola právoplatne odsúdená za spáchanie trestného činu vraždy na trest odňatia slobody vo výmere deväť rokov. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

23.07.2020 17:58
PREZIDENTKA čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
debata (48)

Prezidentka odpustila žene z 9-ročného trestu odňatia slobody polovicu, teda 4,5 roka pod podmienkou, že po prepustení na slobodu nespácha žiadny trestný čin. Pri posudzovaní žiadosti o milosť Čaputová zohľadnila okrem právnych aspektov najmä mimoriadne okolnosti prípadu a tiež skutočnosť, že odsúdená a jej deti boli dlhodobo obeťami stupňujúceho sa domáceho násilia.

Odsúdená S. Ž. zavraždila svojho druha, ktorý ju a jej dve deti pod vplyvom alkoholu desať rokov fyzicky a psychicky týral. U odsúdenej došlo podľa znaleckého posudku v čase spáchania skutku k nahromadeniu úzkosti a o skratové konanie pod vplyvom dlhodobého stresu, ktoré vyústilo do nezvládnutého afektu a následného impulzívneho správania voči tyranovi.

S. Ž. je viac ako dva roky vo výkone trestu odňatia slobody a nie je v súčasnosti trestne stíhaná. Je matkou dospelej dcéry a 15-ročného syna, ktorý je zverený do osobnej starostlivosti matky odsúdenej. Hodnotenia z ústavu na výkon trestu odňatia slobody, obce i predchádzajúcich zamestnávateľov k odsúdenej sú veľmi priaznivé.

Pri udeľovaní milosti prezidentka postupovala podľa Ústavy Slovenskej republiky a Trestného poriadku.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová