Rakúšania majú nákazu v hoteloch, Česko hlási nárast

Rakúsko testuje personál v turistických centrách, našlo nakazených. V ČR už bolo potvrdených vyše 15-tisíc prípadov koronavírusu.

25.07.2020 07:30 , aktualizované: 22:19
debata (31)

Ako rýchlo sa zvyšuje počet úmrtí na koronavírus. Sledujte narastajúci graf.

22:18 Británia vyradila Španielsko v sobotu večer v súvislosti s nárastom prípadov nákazy koronavírusom zo zoznamu bezpečných krajín, čo znamená, že všetci cestujúci zo Španielska budú musieť po návrate do Spojeného kráľovstva podstúpiť 14-dňovú karanténu. Informovala o tom škótska vláda, píše agentúra Reuters.

Nariadenie nadobudne účinnosť v sobotu o polnoci miestneho času (01.00 h SELČ). Tento krok britskej vlády tvrdo zasiahne oblasť turizmus v Španielsku, ktorý počas predošlých mesiacov výrazne postihli cestovné obmedzenia počas pandémie Covid-19.

19:27 Nemecko zvažuje pre opätovný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom zaviesť pre cestujúcich vracajúcich sa z vysoko rizikových krajín povinné testovanie na ochorenie Covid-19. Povedal to v sobotu pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Minister uviedol, že vláda chce spraviť všetko pre to, aby zastavila šírenie nového druhu koronavírusu, avšak tak, aby nedošlo k porušeniu základných práv ľudí.

V piatok počet nakazených osôb v Nemecku prudko stúpol – pribudlo 815 nových prípadov, čo je najväčší denný prírastok od polovice mája, uviedol Inštitút Roberta Kocha (RKI). V sobotu zaznamenali nemecké zdravotnícke orgány 781 ďalších prípadov infikovaných.

18:04 Mesto Myjava vzhľadom na nepriaznivý vývoj šírenia nového koronavírusu do 31. júla zatvorilo prevádzku kúpaliska a zrušilo všetky aktivity v oblasti športu a kultúry. Primátor Pavel Halabrín o tom informoval na sociálnej sieti.

19:27 Nemecko zvažuje pre opätovný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom zaviesť pre cestujúcich vracajúcich sa z vysoko rizikových krajín povinné testovanie na ochorenie Covid-19. Povedal to v sobotu pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Minister uviedol, že vláda chce spraviť všetko pre to, aby zastavila šírenie koronavírusu, avšak tak, aby nedošlo k porušeniu základných práv ľudí. „Preverujeme, či je právne možné ľuďom prikázať, aby sa podrobili testu (na koronavírus), pretože by išlo o zásah do ich (osobnej) slobody,“ vysvetlil Spahn.

V piatok počet nakazených osôb v Nemecku prudko stúpol – pribudlo 815 nových prípadov, čo je najväčší denný prírastok od polovice mája, uviedol Inštitút Roberta Kocha (RKI). V sobotu zaznamenali nemecké zdravotnícke orgány 781 ďalších prípadov infikovaných.

17:51 Česká polícia a hygienici monitorujú sobotňajšiu hudobnú akciu v okrese Benešov, na ktorej sa dopoludnia zúčastnilo približne 2000 ľudí. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu polície Luciu Novákovú.

Počet ľudí na technopárty v obci Hlaváčkova Lhota, ktorá sa začala v piatok večer, sa medzičasom znížil na zhruba 800, pričom asi 200 z nich tvoria cudzinci, a to najmä z Nemecka a Rakúska. Hromadné akcie nad 1000 osôb v jednom sektore sú v Česku v rámci protikoronaví­rusových opatrení síce zakázané, no keďže ide o podujatie, ktoré sa koná na súkromnom pozemku so súhlasom jeho vlastníka, nie je nelegálne. Ak je akcia rozdelená na jednotlivé sektory, môže sa na nej zúčastniť až 5000 osôb, doplnila hovorkyňa úradu hygienika pre Stredočeský kraj Dana Šalamunová.

16:52 Úrady v španielskom Katalánsku v súvislosti s nárastom počtu nakazených koronavírusom chcú obmedziť všetok nočný život v oblasti. Oznámili preto, že najbližšie dva týždne budú v regióne uzavreté všetky nočné kluby a bary fungujúce do neskorých nočných hodín. Takisto budú odložené všetky kultúrne a športové podujatia a sú zakázané zhromaždenia s viac ako desiatimi ľuďmi, informovala dnes britská BBC.

16:34 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v sobotu oznámil, že mal po štvrtom testovaní negatívny výsledok na Covid-19, uviedla agentúra AP. Bolsonaro mal predtým tri pozitívne testy na koronavírus. Naposledy mu pozitívny výsledok vyšiel v stredu.

Nákazu koronavírusom Bolsonaro po prvý raz potvrdil 7. júla. Odvtedy pracuje z prezidentskej rezidencie a komunikuje prostredníctvom videokonferencií. Prezident mal podľa svojich vyjadrení zvýšenú teplotu, závažné príznaky sa uňho nevyskytli.

14:17 K sobotnému ránu evidovali české úrady dovedna 15 081 prípadov koronavírusu. Z toho sa 9422 pacientom podarilo uzdraviť a naopak, 369 ľudí chorobe Covid-19 podľahlo. V priebehu piatka pribudlo 281 infikovaných, píše internetová stránka televízie Nova.

Z uvedeného celkového počtu prípadov, ktoré hygienici evidovali k sobotnému ránu, má 5290 ľudí chorobu ešte stále a 142 pacientov je v nemocnici, sumarizuje televízia Nova. Začiatkom júla sa nárast nových prípadov v Česku nebezpečne zrýchlil – podľa ministerstva zdravotníctva bolo dôvodom rozsiahle testovanie v moravskosliezskom okrese Karviná. Po krátkom poklese počet prípadov znova rastie a je ich viac než pri jarnom vrchole epidémie, konštatuje TV Nova.

13:32 V Bulharsku pribudlo za posledný deň 270 prípadov koronavírusu a celkový počet infikovaných tak prekonal hranicu 10-tisíc. Počet obetí Covidu-19 sa zvýšil o osem na 337.

12:34 Pozitívny vývoj cien nehnuteľností v druhom kvartáli 2020 naznačil, že ak na Slovensku na jeseň neprepukne druhá vlna pandémie koronavírusu, ceny na realitnom trhu do konca roka zostanú v rastovej fáze. Uviedol to analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický. Ako vyčíslil, ceny slovenských bytov sa zvýšili v druhom kvartáli v porovnaní s prvým o 1,6 %, pričom od začiatku roka poskočili o 4,1 %. Priemerná jednotková cena bytu sa v júni vyšplhala na 1936 eur za štvorcový meter.

Podľa analytika však nie je jasné, čo bude ďalej. „V roku 2021 sa do cien nehnuteľností môžu premietnuť nepriaznivé ekonomické dôsledky jarných karanténnych opatrení v podobe poklesu zamestnanosti a príjmov obyvateľstva,“ dodal Kubrický.

12:19 Tvárové rúška sa vracajú do života obyvateľov Českej republiky. Od polnoci na sobotu 25. júla začala celoštátne platiť povinnosť nosiť ich na hromadných akciách nad 100 ľudí vo vnútorných priestoroch. Toto nariadenie sa týka najmä organizovaných koncertov a párty, ale platí aj pre svadby a pohreby, informuje internetová stránka televízie Nova.

V Ústeckom kraji na českom severozápade platí od sobotného rána povinnosť nosiť rúška u lekárov a v zariadeniach sociálnych služieb, podobne je to v kraji Libereckom, ležiacom v najsevernejšej časti Česka, a od pondelka aj v hlavnom meste Praha, vyratúva TV Nova. Mnoho hajtmanov (županov) odporúča tiež nosiť rúška v MHD. To, že si každý kraj vyhlasuje svoje opatrenia a zároveň ich do toho vyhlasuje aj česká vláda, však spôsobuje zmätky. Ľuďom prekáža zlá komunikácia a nejednotnosť výrokov, kritizuje TV Nova.

Jeden deň oznámenie opatrení, ďalší deň ich odvolávanie a tretí deň oznámenie celoplošných nariadení ministrom zdravotníctva. Tak sa dá v skratke popísať postup krajov a štátu v boji proti koronavírusu v posledných dňoch, poukazuje spravodajský server tn.nova.cz.

11:49 Nemeckom zaznievajú varovania, že krajinu už zasiahla druhá vlna koronavírusovej pandémie. Narastá totiž počet osôb infikovaných za 24 hodín a obavy vyjadruje už aj Inštitút Roberta Kocha (RKI), vládne centrum výskumu koronavírusu SARS-CoV-2 na nemeckom území. Napísala o tom v sobotu agentúra DPA.

Nemecké zdravotnícke orgány evidovali aktuálne k polnoci z piatka na sobotu 781 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Predošlý deň to bolo až 815, uvádza Kochov inštitút. Koronavírusom sa od vypuknutia epidémie nakazilo v Nemecku najmenej 204 964 ľudí, pričom doteraz zomrelo dovedna 9118 nakazených pacientov. K sobotnému ránu bol počet vyliečených osôb 189 800, uvádza RKI.

11:10 Pandémia koronavírusu si ďalej vyberá svoju daň od ekonomík na celom svete. V Španielsku najviac zasiahla turistický priemysel a sektor pohostinstva. Po strate zákazníkov, počas blokád spojených s pandémiou, už tento rok v Španielsku natrvalo zatvorilo svoje prevádzky približne 40-tisíc barov, hotelov a reštaurácií.

To predstavuje 13 % takýchto podnikov v krajine, kde je cestovný ruch hlavným motorom ekonomiky a kde malo obyvateľstvo tendenciu často sa stravovať mimo domova, v reštauráciách, uviedlo združenie firiem z tohto odvetvia – Hostelería de Espana. Združenia očakáva, že do konca roka sa počet zatvorených podnikov zvýši na 65-tisíc alebo 20 % z celkového počtu.

10:11 Nórsko v piatok vzhľadom na nárast prípadov ochorenia Covid-19 opätovne zaviedlo karanténu pre osoby prichádzajúce zo Španielska, ale zároveň vyhlásilo, že tieto reštrikcie sa nebudú týkať filmárskeho štábu, ktorý príde do krajiny nakrúcať najnovší diel série Mission: Impossible. Píše o tom agentúra AFP. Hlavný predstaviteľ tohto thrilleru Tom Cruise a zvyšok štábu budú môcť vstúpiť na územie Nórska na jeseň.

Cestujúci zo Španielska budú musieť po príchode do Nórska podstúpiť desaťdňovú karanténu, podobne ako osoby prichádzajúce z Portugalska, Luxemburska, Chorvátska, Rumunska a Bulharska. Nórsko má momentálne pandémiu Covid-19 pod kontrolou; v piatok boli hospitalizovaní iba traja ľudia s koronavírusom. Krajina celkovo zaznamenala od vypuknutia pandémie 9085 prípadov nákazy a 255 súvisiacich úm­rtí.

9:32 Na Slovensku pribudlo počas piatku 23 nových prípadov koronavírusu, celkovo tak evidujeme 2141 pozitívne testovaných osôb na ochorenie Covid-19. Spolu sa doteraz vykonalo 252 708 testov, počas piatka ich bolo 2 275. (Viac tu)

8:57 Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyhlásil, že nevyhnutnosť vždy nosiť na verejnosti tvárové rúško alebo respirátor nie je vedecky dokázaná. Jeho slová zazneli v piatok na tlačovej konferencii v štáte Oaxaca len deň po tom, čo Mexiko zaznamenalo nový rekord v počte prípadov osôb nakazených koronovírusom v priebehu 24 hodín, píše agentúra DPA.

Mexiko je novou koronovírusovou infekciou zo svetového hľadiska šiestou najpostihnutejšou krajinou. V piatok tam potvrdili 7573 nových prípadov. Celkový počet nakazených v tejto latinskoamerickej krajine dosiahol 378 285. Na koronavírus zomrelo doposiaľ 42 645 pacientov, vypočítava DPA.

8:28 Spojené štáty v piatok už druhý deň za sebou zaznamenali viac než 70-tisíc (73 795) nových prípadov koronavírusu a 1157 s tým súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v noci na sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na štatistiku vypracovanú Univerzitou Johnsa Hopkinsa (JHU) so sídlom v meste Baltimore. USA majú momentálne 4,1 milióna prípadov nákazy, z ktorých sa 145 324 skončilo úmrtím pacientov. Z ochorenia sa vyliečilo vyše 1,2 milióna ľudí.

7:45 Južná Kórea ohlásila 113 nových prípadov koronavírusu, čo je najväčší nárast za jediný deň od marca. Z novo odhalených nákaz v Južnej Kórei sa 86 doviezlo zo zahraničia, zatiaľ čo v 27 prípadoch išlo o lokálny prenos. Juhokórejské úrady v piatok uviedli, že nárast počtu importovaných infekciou môže mať za dôsledok, že denné prírastky chorých v krajine presiahnu 100.

Najnovší nárast infikovaných je najvyšší od 31. marca, keď krajina hlásila 125 novo chorých. Koronavírus sa podľa KCDC potvrdil u mnohých členov posádky ruskej lode a viacerých juhokórejských pracovníkov, ktorí boli repatriovaní z Iraku. V Južnej Kórei v piatok pristáli dva juhokórejske vojenské lietadlá s 293 pracovníkmi, ktorí boli evakuovaní z Iraku, kde počty chorých koronavírusom naďalej rastú.

Vrchol epidémie Južná Kórea zažívala koncom februára a začiatkom marca, kedy denne pribúdali stovky infikovaných. Napríklad na konci februára to bolo 900 ľudí denne. Vďaka dôslednému vyhľadávanie osôb, s ktorými chorí prišli do styku, testovanie a dobrej zdravotnej starostlivosti sa ale podarilo nárasty nakazených významne znížiť a úrady mohli rozvoľniť prísne reštriktívne opatrenia. Avšak akonáhle krajiny na začiatku mája oznámila uvoľnenie, začalo prípadov infekcie pribúdať.

7:30 Rakúski hygienici riešia výskyt koronavírusu v hoteloch v turisticky obľúbenej alpskej oblasti Salzkammergut. V mestečku Sankt Wolfgang zatiaľ testy potvrdili nákazu u 16 sezónnych pracovníkov z ôsmich zariadení, uviedla v piatok agentúra APA. Podľa majiteľov ubytovacích zariadení testy podstúpi všetok personál, riziko pre hostí je údajne vzhľadom k bezpečnostným opatreniam minimálne.

Prvý prípad infekcie sa objavil v Sankt Wolfgang v utorok. Podľa úradov išlo o brigádnikov. Odvtedy beží rozsiahle testovanie, najviac postihnuté sú dva miestne štvorhviezdičkové hotely, kde sa potvrdilo celkovo osem prípadov medzi zamestnancami. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera je situácia pod kontrolou a uzatváranie príslušných zariadení sa nechystá.

Rakúsko začiatkom júla oznámilo, že kvôli uisteniu zahraničných turistov ponúkne testovanie na koronavírus pre všetkých zamestnancov hotelov a penziónov a pôvodne predpokladalo, že týždenne vykoná až 65 000 preven­tívnych testov. Ministerka pre turistiku Elisabeth Köstingerová ale uviedla, že záujem o testovanie nie je ani zďaleka taký, ako sa predpokladalo. Testovať sa zatiaľ nechalo len okolo 14 000 ľudí.

Rakúsko patrí ku krajinám, ktoré tento rok prvú vlnu epidémie podľa odborníkov zvládli vďaka včasným opatreniam veľmi dobre. V posledných týždňoch sa ale začal počet novo zistených prípadov nákazy zase zvyšovať, a preto v krajine opäť platí povinnosť nosiť rúška v supermarketoch, v bankách alebo na poštách. Za uplynulý deň v Rakúsku pribudlo 115 nakazených, aktuálne je v krajine 1 461 chorých – najviac vo Viedni (500) a Hornom Rakúsku (466).

6:51 Lézie a začervenané fliačky na podnebí úst môžu byť ďalším príznakom Covidu-19. Naznačuje to štúdia zverejnená v odbornom časopise JAMA Dermatology. Odborníci skúmali 21 pacientov s Covid-19 z madridskej nemocnice, ktorí mali vyrážky. Šesť z nich malo vyrážku v ústach. (Viac tu)

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus