Slovensko hlási 38 nových prípadov koronavírusu

Počas uplynulého dňa pribudlo na Slovensku 38 nových prípadov vírusového ochorenia Covid-19, celkovo tak evidujeme 2179 pozitívne testovaných osôb. Za sobotu urobili 767 testov. Nepribudlo žiadne úmrtie ani vyliečení pacienti.

26.07.2020 09:33 , aktualizované: 12:52
debata (116)

S potvrdeným ochorením Covid-19 je hospitalizovaných 12 pacientov, z toho dvaja sú na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), nikto nie je na umelej pľúcnej ventilácii. Kĺzavý medián je na úrovni 31. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Najviac prípadov za uplynulý deň zaznamenali v Prešovskom kraji (21), nasleduje Bratislavský kraj (8), Trenčiansky kraj hlási 7 nových prípadov, v Košickom kraji potvrdili dve nové prípady Covidu-19.

Vo väčšine prípadov ide o úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi ochorenia. V niektorých prípadoch sa epidemiologické vyšetrenie ešte uskutočňuje. Najväčší počet nahlásených potvrdených prípadov zaznamenali regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove a Prievidzi. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

V prípade RÚVZ so sídlom v Prievidzi ide o výsledky testov z viacerých dní, aktívne dohľadané prípady sú v epidemiologickej súvislosti s už potvrdenými prípadmi ochorenia. Obdobne je to aj v prípade RÚVZ so sídlom v Prešove, kde je väčšina prípadov v okresoch Prešov a Sabinov dohľadanými úzkymi kontaktmi už potvrdených prípadov ochorenia. V niektorých prípadoch stále pokračuje epidemiologické vyšetrovanie.

„Miestna lokalita, v ktorej sa po ostatné dni uskutočnilo početnejšie testovanie na ochorenie Covid-19, odhalila tri potvrdené prípady, zvyšné výsledky testov boli negatívne. Oblasť je izolovaná, monitorovaná a zabezpečená,“ konštatuje ÚVZ SR. Podotýka, že RÚVZ so sídlom v Prešove spolupracuje pri zabezpečovaní protiepidemických opatrení so samosprávou a všetkými zainteresovanými subjektmi.

Úrad verejného zdravotníctva zároveň ubezpečuje, že regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR naďalej aktívne a dôsledne dohľadávajú úzke kontakty pozitívnych osôb, ktorým nariaďujú domácu izoláciu a zabezpečujú testovanie na ochorenie Covid-19.

Úrad opätovne apeluje na zodpovedné správanie a rešpektovanie aktuálne platných opatrení. Pripomína hygienické pravidlá, ako je dôkladné umývanie rúk, sociálny odstup od cudzích osôb, respiračná hygiena či nosenie rúšok v interiéroch, v preplnených priestoroch, vo verejnej hromadnej doprave, na miestach s vyššou koncentráciou ľudí.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19