USA začali najväčšie testovanie vakcíny proti koronavírusu

Spojené štáty v pondelok spustili doposiaľ najväčšie testovanie očkovacej látky proti novému koronavírusu na svete. Desaťtisícom dobrovoľníkov sa podá experimentálna vakcína.

27.07.2020 05:50 , aktualizované: 23:28
debata (62)

Ako rýchlo sa zvyšuje počet úmrtí na koronavírus. Sledujte narastajúci graf.


23:25 V Kosove za posledných 24 hodín pribudlo 276 potvrdených prípadov koronavírusu, čo je najviac od začiatku epidémie v krajine. Dnes ohlásená bilancia je tak najvyššia od 13. marca, kedy balkánska krajina s 1,8 milióna obyvateľmi potvrdila prvý prípad nákazy. Celkom sa už infikovalo 7413 ľudí a 185 s potvrdeným Covidom-19 zomrelo, z toho osem za posledný deň. 585 pacientov je teraz hospitalizovaných, pričom stav 43 z nich je kritický.

Tisíce majiteľov reštaurácií, kaviarní a barov dnes navyše protestovali v kosovskej metropole Priština a žiadali o predĺženie otváracích hodín i väčšiu pomoc vlády pre podnikateľov počas koronakrízy. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestujúci štrngali svojimi kľúčmi, prípadne mávali veľkými maketami kľúčov vystrihnutých z kartónu. Chceli tak upozorniť na to, že mnohí z nich budú možno čoskoro musieť svoje prevádzky natrvalo zatvoriť pre straty, ktoré utrpeli počas pandémie ochorenia Covid-19 a s ňou spojených obmedzení.

23:21 Viac ako 150 katolíckych biskupov v Brazílii kritizovalo spôsob, akým tamojší prezident Jair Bolsonaro zvláda boj proti pandémii ochorenia Covid-19. Tamojšia vláda podľa biskupov ukazuje, že voči „bezprecedentnej zdravotnej kríze“ je „nespôsobilá“, informovala agentúra DPA.

V liste, z ktorého v pondelok citoval spravodajský portál G1, biskupi uviedli, že spozorovali „nevedecké prejavy, ktoré sa usilujú naturalizovať a normalizovať tisíce úmrtí na Covid-19“. Biskupi takisto vládu obvinili z presadzovania „ekonomiky, ktorá zabíja“ založenej na „profite za každú cenu“.

Na manipuláciu ľudí a šírenie nenávistných správ sa dokonca využíva i náboženstvo, uviedli biskupi v zjavnej narážke na Bolsonarove časté alúzie na Boha. Konferencia biskupov Brazílie sa od tohto listu dištancovala s tým, že reprezentuje len názory jeho signatárov. Celkovo sa v tejto najväčšej juhoamerickej krajine od začiatku epidémie infikovalo už viac ako 2,4 milióna ľudí a zaznamenali tam viac než 84-tisíc úmrtí. Predpokladá sa však, že reálne čísla sú omnoho vyššie.

23:17 Vo Francúzsku za posledné tri dni každý deň pribudlo priemerne 850 nových prípadov ochorenia Covid-19, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva. Ide o mierny pokles oproti štvrtkovej a piatkovej bilancii, kedy sa počet infikovaných zvyšoval o zhruba 1000 za deň. Avšak ide o nárast oproti číslam z júna i mája.

Kvôli obavám z druhej vlny epidémie Francúzsko od 20. júla zaviedlo povinné nosenie rúšok v obchodoch a ďalších uzavretých priestoroch. Krajina podľa posledných údajov hlási 183 079 nakazených. Agentúra Reuters, ktorá do svojej bilancie zahrnula aj pravdepodobné prípady v domovoch dôchodcov, uvádza bilanciu viac ako 215-tisíc infikovaných.

23:01 Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ) a Budapeštianska židovská náboženská obec (BZSH) v pondelok oznámili, že pre obavy zo šírenia koronavírusu na dva týždne zatvoria všetky synagógy v maďarskom hlavnom meste. Informovala o tom agentúra MTI.

Vedenie MAZSIHISZ-u v nedeľu získalo informácie, že jeden rodinný príslušník účastníka denného tábora židovského komunitného centra Bálintov dom sa nakazil koronavírusom. Preto sa uvedené dve židovské organizácie po konzultácii s krízovým štábom rozhodli, že do 10. augusta zatvoria budapeštianske synagógy.

22:23 Krajiny by si mali zvoliť dlhodobejšie opatrenia v boji proti koronavírusu a nemali by svoj prístup často a výrazne meniť. V pondelok to povedal riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan, informuje agentúra DPA.

„Ľudia odmietajú pravidlá, keď sa menia takto rýchlo,“ varoval Ryan. Taktiež dodal, že nariadenia by po zavedení mali určitú chvíľu platiť, aby sa „predišlo chaosu a aby bolo možné posúdiť ich následky“. Ryan nemenoval žiadnu konkrétnu krajinu, viacero štátov však za posledné dni zmenilo opatrenia v oblasti cestovania.

Británia v nedeľu narýchlo zaviedla povinnú dvojtýždňovú karanténu pre všetkých cestujúcich zo Španielska. Rakúsko malo v sobotu zaviesť prísnejšiu karanténu pre návraty zo zahraničia, na poslednú chvíľu ich uviedlo do platnosti už vo štvrtok, píše DPA. Americkú vládu zas viacerí kritizujú za mätúce nariadenia, ktoré sa týkajú nosenia rúšok na verejnosti alebo organizácie väčších podujatí.

21:36 Vládny špeciál Ministerstva vnútra (MV) SR v pondelok priviezol z Kene do Bratislavy 40 repatriantov, medzi ktorými bolo aj sedem občanov Slovenskej republiky. Na sociálnej sieti o tom informovalo MV SR. (Viac tu)

21:22 Českí hudobníci sa zišli v pondelok na Staromestskom námestí v Prahe, aby vyjadrili nesúhlas s krokmi vlády, ktoré počas pandémie koronavírusu postihli hudobný priemysel. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Účastníci protestu Za živou hudbu! žiadali stanovenie jasných pravidiel na obdobie do konca roku, uvoľnenie opatrení a okamžité umožnenie konania udalostí s účasťou viac ako 1000 ľudí. Od septembra žiadajú povolenie akcií s účasťou minimálne 5000 ľudí. V súčasnosti sa v ČR môžu konať verejné udalosti s účasťou maximálne 500 ľudí a na udalostiach s účasťou viac ako 100 ľudí je povinné nosenie rúšok.

20:34 Vietnam zatvoril mesto Da Nang pred turistami po tom, ako tam zaregistrovali štyri prípady komunitného šírenia nového koronavírusu. Sú to pritom prví infikovaní od apríla. Turisti majú zákaz vstupu do mesta na 14 dní, pričom takmer 80-tisíc prevažne domácich návštevníkov odletí z mesta domov.

Premiér Nguyễn Xuân Phúc v pondelok opätovne zaviedol sociálne obmedzenia a nariadil zatvoriť všetky prevádzky, okrem tých nevyhnutných. Vyhlásil, že reakcia musí byť „rázna“, no úplné zatvorenie mesta zatiaľ neprikázal.

20:06 Spojené štáty v pondelok spustili doposiaľ najväčšie testovanie očkovacej látky proti novému koronavírusu na svete. Desaťtisícom dobrovoľníkov sa podá experimentálna vakcína, ktorú s vyvinula farmaceutická spoločnosť Moderna v spolupráci s americkým Národným zdravotníckym inštitútom (NIH).

V pondelok sa očkovacia látka začala aplikovať prvým z plánovaného počtu 30-tisíc dobrovoľníkov, informovala agentúra AP. Spojené štáty pred uvedením akejkoľvek vakcíny na trh požadujú, aby bola otestovaná na ich území. Rozsiahle testovanie má preveriť, či je vakcína účinná a bezpečná.

Očkované osoby nebudú vedieť, či dostanú skutočnú vakcínu alebo len placebo látku. Vedci potom budú sledovať výskyt nákazy o oboch testovaných skupín. Testovanie odštartovalo v meste Savannah v štáte Georgia. Celkovo bolo v rámci USA vytipovaných viac ako sedem desiatok testovacích lokalít po celých Spojených štátoch, často v oblastiach s rozsiahlym výskytom koronavírusu.

19:54 Belgická premiérka Sophie Wilmèsová oznámila sprísnenie koronavírusových opatrení. Reagovala tak na nárast počtu nakazených v krajine v posledných dňoch, uviedla agentúra AFP. Každá domácnosť bude musieť nanovo v najbližších štyroch týždňoch obmedziť svoje spoločenské kontakty na maximálne päť ľudí (zatiaľ čo doteraz to bolo 15 osôb). Akcií vo vnútorných priestoroch sa môže zúčastniť len 100 ľudí (namiesto doterajších 200) a vonku potom len 200 osôb (namiesto 400).

Premiérka zároveň varovala, že krajinu môže čakať druhá „celoštátna karanténa“, ak budú počty infikovaných aj naďalej strmo narastať. Opatrenia nad rámec tých celobelgických má v pláne zaviesť provincia Antverpy, na ktorú podľa dnes zverejnených štatistík pripadá 47 percent všetkých nových prípadov odhalených v Belgicku medzi 17. a 23. júlom.

Od začiatku šírenia vírusu SARS-CoV-2 zaznamenalo Belgicko cez 66-tisíc prípadov nákazy a miestne úrady spájajú s ochorením Covid-19 viac ako 9800 úmrtí. Na 100-tisíc obyvateľov v západoeurópskej krajine pripadá takmer 86 mŕtvych, čo je jeden z najhorších pomerov na celom svete. To je však pravdepodobne dané aj metodikou evidencie obetí, pretože v Belgicku sú medzi ne počítaní aj zosnulí, u ktorých nákaza nebola laboratórne potvrdená.

19:18 Hovorcu iránskej vlády Alího Rabíího previezli do nemocnice s ochorením Covid-19. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na pondelňajšie správy iránskej tlačovej agentúry Mehr.

Covid-19 už v predchádzajúcich mesiacoch potvrdili u viacerých iránskych vládnych predstaviteľov, pripomína Reuters. Boli medzi nimi i viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová, námestník ministra zdravotníctva Irádž Harirčí a viacerí poslanci iránskeho parlamentu.

Irán zaznamenal najvyšší počet prípadov nákazy spomedzi krajín Blízkeho východu. Počet nakazených i úmrtí sa začal opäť prudko zvyšovať od apríla, keď iránske úrady začali s uvoľňovaním reštriktívnych opatrení. V krajine zaznamenali celkovo 293 606 prípadov nákazy, z čoho 255 144 osôb sa už z ochorenia vyliečilo. V spojitosti s ochorením Covid-19 zomrelo 15 912 ľudí, uviedla v pondelok hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva Símá Sadatová Láríová.

19:04 Cestujúci vracajúci sa do Nemecka z oblastí, ktoré v súčasnosti patria v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu medzi vysokorizikové, sa v budúcnosti budú musieť dať otestovať. Povedal to v pondelok nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Informovala o tom agentúra DPA. Minister ďalej uviedol, že chce využiť svoje právomoci s cieľom „zaviesť povinné testy pre cestujúcich prichádzajúcich z vysokorizikových oblastí“. Testy by mali byť bezplatné.

Denný nárast prípadov nákazy prekročil v Nemecku koncom minulého týždňa 800, čo spôsobilo znepokojenie. Nemecku sa predtým podarilo priebeh pandémie dostať z veľkej časti pod kontrolu. Od začiatku pandémie bolo v tejto krajine na ochorenie COVID-19 pozitívne otestovaných najmenej 205 609 ľudí, pripomína DPA.

17:44 Česká vláda schválila v pondelok vznik rady pre zdravotné riziká, ktorá bude dohliadať na tzv. inteligentnú karanténu, informoval spravodajský server Novinky.cz.

„Na čele rady pre zdravotné riziká bude premiér (Andrej Babiš),“ oznámil epidemiológ Roman Prymula. Tento orgán bude mať podľa neho dvoch podpredsedov, ktorými budú minister zdravotníctva Adam Vojtěch a minister vnútra Jan Hamáček. Rada bude mať celkom osem členov a zastúpenie v nej má i armáda v osobe ministra obrany Lubomíra Metnara. Okrem premiéra a troch ministrov budú podľa Prymulu členmi nového orgánu i dvaja vládni splnomocnenci, predseda Asociácie krajov Českej republiky (AKČR) Jiří Běhounek a zástupca poisťovní.

Tento orgán by mal podľa Prymulu vykonávať dozor nad inteligentnou karanténou na najvyššej úrovni. „Jej prvou úlohou bude riešiť situáciu tak, aby sme sa vyhli problémom, ktoré nastávali,“ povedal epidemiológ. Rada chce podľa jeho slov zvýšiť laboratórnu kapacitu i riešiť otázky dvoch krízových regiónov a oblasti Prahy, kde sú aktuálne najväčšie problémy.

Inteligentná karanténa slúži na vyhľadávanie ľudí, ktorí prišli do styku s osobami nakazenými koronavírusom SARS-CoV-2. Na jej dodržiavanie dozerá ministerstvo zdravotníctva, ktoré v máji túto úlohu prevzalo od armády, píšu Novinky.cz.

17:30 Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien bol pozitívne otestovaný na nový druh koronavírusu. Má len mierne príznaky nákazy, informoval Biely dom, z ktorého vyhlásenia citovala spravodajská televízia CNBC.

16:55 Cestujúci do Grécka musia najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny vyplniť špeciálny formulár. Dovolenkárov na to upozorňuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Pri vstupe do krajiny je tiež nutné počítať s náhodným testovaním prichádzajúcich osôb. Návrat na Slovensko je možný bez akýchkoľvek obmedzení. V Grécku tiež platia viaceré opatrenia pre zabránenie šírenia koronavírusu. Napríklad povinnosť nosenia rúšok v interiéri, obmedzenie počtu ľudí v prostriedkoch hromadnej prepravy či kinách. Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa od 1. júla vyžaduje vyplnenie online formulára (The Passenger Locator Form – PLF), ktorý je potrebné odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny. Vo formulári je potrebné uviesť napríklad, odkiaľ človek cestuje, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu pobytu v Grécku. Rezort diplomacie tiež upozorňuje, že pri vstupe do Grécka je nutné počítať s náhodným testovaním prichádzajúcich osôb. „Testovanie na ochorenie COVID-19 je realizované hneď pri vstupe do krajiny a cestujúci by mali na výsledok testu čakať spravidla približne 24 hodín v súlade s miestnymi usmerneniami v individuálnej izolácii na adrese uvedenej vo vstupnom formulári,“ vysvetľuje MZVEZ. Ak je výsledok testu pozitívny, testovaný je povinný zostať v 14-dňovej karanténe. Porušenie tohoto nariadenia sa v Grécku trestá pokutou 5 000 eur a platí do 31. augusta.

16:30 Katalánsko by mohlo opäť sprísniť opatrenia proti šíreniu nákazy, ak sa situácia do desiatich dní nezlepší. Povedal to šéf vlády regiónu na severovýchode Španielska Quim Torre. Regionálny premiér varoval, že v mnohých častiach Katalánska sú koronavírusové dáta podobné tým z doby pred marcovým zavedením obmedzenia pohybu v Španielsku. Torre dodal, že cieľom jeho kabinetu je vyhnúť sa zavádzaniu takých prísnych opatrení ako na jar, keď Španieli prakticky nemohli opúšťať svoje domovy. Katalánske úrady 17. júla odporučili ľuďom, aby zostali doma a vychádzali len v nutných prípadoch. Úrady ďalej zakázali zhromažďovanie viac ako 10 osôb a obmedzili kapacitu reštaurácií a barov. Počty prípadov COVIDU-19 v regióne totiž rastú rýchlejšie ako vo zvyšku Španielska. Katalánsko, ktoré má viac ako 7,5 milióna obyvateľov, za uplynulý týždeň zaznamenalo približne 5 400 nových prípadov nákazy. Torre podľa denníka El País napriek tomu uistil, že Katalánsko je bezpečnou destináciou pre turistov.

15:44 Americká biotechnologická spoločnosť Moderna oznámila začatie posledného štádia testov vakcíny proti chorobe COVID-19. Štúdia nazývaná COVE sa vykonáva na 30 000 dobrovoľní­koch. Výskum je súčasťou operácie Warp Speed, ktorá je zameraná na urýchlenie vývoja, výroby a distribúcie liekov a vakcín určených na liečbu COVID-19. Federálna vláda podporila snahu Moderny o nájdenie vakcíny takmer miliardou dolárov a vybrala ju ako prvú pre rozsiahle testovanie na ľuďoch. Podľa firmy dobrovoľníci nebudú vedieť, či dostali liečebnú látku alebo placebo. Po podaní dvoch dávok budú vedci sledovať, ktorá zo skupín vykazuje viac infekcií, najmä v tých oblastiach, kde sa vírus stále šíri. Podľa oznámenia firmy sa s testovaním začalo v meste Savannah v štáte Georgia a bude pokračovať v siedmich desiatkach ďalších miest po celej krajine.

14:30 Nemecká spolková krajina Bavorsko zriadi centrá na testovanie koronavírusu na svojich dvoch najväčších železničných staniciach, ako aj na kľúčových miestach na diaľniciach, oznámil premiér Bavorska Markus Söder. Silnejú totiž obavy, že letné cestovanie môže spustiť novú vlnu infekcií, uviedla podľa TASR tlačová agentúra AFP. Okrem existujúcich testovacích centier na bavorských letiskách budú teraz testy ponúkať už aj na železničných staniciach v Mníchove a Norimbergu, ako aj na úsekoch na troch hlavných diaľniciach popri hraniciach, spresnil Söder. „Nemôžeme úplne zabrániť prípadom nákazy koronavírusom, takže cieľom musí byť ich včasné zistenie, aby sme zastavili šírenie,“ vysvetlil premiér vlády juhonemeckej spolkovej krajiny. Söder sa pripojil k množiacim sa výzvam, aby sa testy stali povinnými pre dovolenkárov vracajúcich sa do Nemecka. „Všetko pripravujeme tak, aby na to dala spolková vláda súhlas, a my to potom okamžite zavedieme do praxe,“ povedal novinárom. Šestnásť spolkových krajín Nemecka sa v piatok 24. júla dohodlo, že budú ponúkať bezplatné testy na koronavírus všetkým cestujúcich pri ich návrate, ale za povinné ich nevyhlásili.

10:55 Už štvrtý deň po sebe stúpa v Maďarsku počet aktívnych nakazených koronavírusom, avšak počet nových prípadov je stále veľmi nízky, uviedol v pondelok spravodajský server portfolio.hu. Nákazu vírusom SARS-CoV-2 v uplynulých 24 hodinách potvrdili testy v 13 prípadoch, na ochorenie COVID-19 nikto nezomrel. Podľa aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu počet potvrdených nakazených dosiahol 4 448, z nich je aktuálne infikovaných 523. Počet obetí COVID-19 zostal na hodnote 596. Z ochorenia sa vyliečilo 3 329 pacientov. Zo 71 hospitalizo­vaných chorých je šesť napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:33 Na Ukrajine sa počet potvrdených prípadov infekci koronavírusom za posledných 24 hodín zvýšil o 807 na celkovo 65 656, informovala v pondelok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 11 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1 616.

10:07 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5 635 na celkovo 818 120 nakazených osôb. Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 3 079 a dosiahol 603 329, čo predstavuje 74 percent zo všetkých nakazených, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Počet pacientov, ktorí ochoreniu COVID-19 za posledných 24 hodín podľahli, sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 85 a dosiahol 13 354.

9:41 Čína zaznamenala v pondelok 61 nových prípadov nákazy koronavírusom, z toho 57 je výsledkom domáceho prenosu. Je to najvyšší denný prírastok od 14. apríla, keď bolo zistených 89 väčšinou dovezených prípadov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na Národnú zdravotnícku komisiu. Nové prípady sú sústredné do troch ohnísk.

9:09 Vietnam začal evakuovať 80 000 ľudí, väčšinou domácich turistov, z mesta Danang po tom, ako troch jeho obyvateľov počas víkendu pozitívne testovali na koronavírusové ochorenie COVID-19. Evakuácia potrvá najmenej štyri dni za využitia domácich aerolínií prevádzkujúcich denne približne 100 letov z Danangu do 11 vietnamských miest. Potvrdené prípady nákazy sú prvými od apríla. Danang opätovne zaviedol spoločenský odstup a na 14 dní zakázal príchod turistov, čo pre ekonomiku mesta predstavuje vážny zásah. Zatvorené sú obchody, ktoré nie sú nevyhnutné pre každodenný život, a zákaz dostali i zhromaždenia viac než 30 osôb.

8:35 Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 555 úmrtí v súvislosti s Covidom-19 a 24 578 novo nakazených. S odvolaním sa na štatistiky brazílskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. V porovnaní s predchádzajúcim dňom obe bilancie klesli o viac ako polovicu. Mexické úrady oznámili 5 480 nových prípadov nákazy a 306 úmrtí, ide rovnako o pokles. V Brazílii sa od prepuknutia epidémie nákaza koronavírusom preukázala u 2 419 091 ľudí, z čoho 87 004 zomrelo.

8:09 V Česku pribudlo za nedeľu 115 prípadov nákazy koronavírusom. Aktívnych je 3525 prípadov, z ochorenia COVID-19 spôsobovaného týmto vírusom sa vyliečilo 11.428 ľudí a 371 ich zomrelo. Informácie priniesol v pondelok krátko po 06.00 h SELČ český spravodajský portál Novinky.cz. Aktuálne je hospitalizovaných 149 ľudí.

7:12 Srbsko potvrdilo v nedeľu rekordný denný nárast počtu prípadov infekcie koronavírusom, a to 467, informoval spravodajský server B92.net. Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo ďalších osem ľudí. Srbsko zaznamenalo celkovo 534 úmrtí a 23.730 prípadov nákazy, aktívnych je 4568.

6:24 V druhom najľudnatejšom austrálskom štáte Viktória naďalej rastie počet prípadov nákazy koronavírusom. Za uplynulých 24 hodín ich pribudlo 532, čo predstavuje nový denný rekord, informoval v pondelok tamojší premiér Daniel Andrews. Zároveň pribudlo šesť úmrtí, čím sa ich počet zvýšil na 77; je to takmer polovica počtu obetí v celej Austrálii. Uviedol tiež, že zváži dočasné zatvorenie určitých kľúčových odvetví ekonomiky, ak sa prenos koronavírusu na pracoviskách nespomalí. Jeho zdravotnícki poradcovia mu to však v tomto štádiu neodporúčajú.

6:00 Počet nakazených koronavírusom sa v Spojených štátoch za 24 hodín zvýšil o takmer 75 000 a obetí pribudlo 1 145. Informovalo o tom americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). USA tak v sobotu už piaty deň za sebou zaznamenali viac ako tisícku úmrtí pacientov s chorobou COVID-19, denná bilancia nových prípadov je jedna z najvyšších od začiatku pandémie. CDC vo svojich štatistikách úvádza údaje za uplynulých 24 hodín platné vždy k 16:00 washingtonského času (10:00 SELČ). Nie vždy sa pritom ale jeho údaje zhodujú s číslami, ktorá hlásia jednotlivé štáty.

Podľa CDC sa v USA od začiatku pandémie vírusom SARS-CoV-2 nakazilo takmer 4,1 milióna ľudí, z ktorých 145 013 zomrelo. Štatistiky vedené americkou Univerzitou Johnsa Hopkinsa sú ale o niečo vyššie – uvádzajú 4,18 milióna nakazených a 146 463 obetí.

Podľa denníka The New York Times za posledný týždeň 18 amerických štátov hlásilo rekordné prírastky nových prípadov. Sú medzi nimi napríklad Kentucky, Havaj, Kansas, Minnesota či Alabama. Najviac infikovaných za posledný týždeň – viac ako 70 000 – mali podľa aktualizovaných údajov denníka Kalifornia a Florida, viac ako 60 000 nákaz ohlásil Texas. Florida sa stala po Kalifornii druhým štátom, ktorý v celkovom počte nakazených predčil New York, ktorý bol najviac zasiahnutým štátom na začiatku pandémie v krajine. Uviedla to s odvolaním sa na svoje údaje agentúra Reuters.

5:50 V snahe zastaviť prudký nárast potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 vláda v Maroku uzatvorila od polnoci vstupy do niektorých najväčších miest. Toto obmedzenie sa okrem iného týka miest Casablanca, Tanger, Marrákeš, Fez a Meknes, informovala v nedeľu podľa TASR agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvá vnútra a zdravotníctva.

Ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že v Maroku bolo zaznamenaných 633 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je jeden z doteraz najvyšších denných prírastkov. Celkový počet potvrdených infekcií sa tak zvýšil na 20 278. Počet úmrtí stúpol o 313 a 16 438 ľudí sa z nákazy vyliečilo. Táto severoafrická krajina pred mesiacom zmiernila celoštátne karanténne opatrenia, medzinárodné lety sú však stále pozastavené s výnimkou špeciálnych letov marockých aerolínií prepravujúcich Maročanov alebo cudzincov.

V Maroku sa doteraz uskutočnilo 1,1 milióna testov, povinné je nosenie rúšok. Vláda predĺžila do 10. augusta nariadenie o vyhlásení mimoriadneho stavu, čím úradom poskytla priestor na obnovenie reštriktívnych opatrení v jednotlivých regiónoch v závislosti od vývoja epidémie.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus