Od monitorovania po výnimočný stav. Štát stále nemá pandemický plán

Slovensko stále nemá pandemický plán v prípade ďalšej vlny koronavírusu. V piatok ho zatiaľ neschválila Pandemická komisia vlády. Dôvodom bolo množstvo pripomienok, ktoré chce komisia ešte do dokumentu zapracovať. Nový plán by mal byť odsúhlasený 11. augusta.

27.07.2020 07:00
debata (33)

Pandemický plán pripravil rezort zdravotníctva. „Do plánu sa snažíme zapracovať všetky dostupné informácie, ktoré o COVID-19 máme. Tiež sme doň zapracovali veľké množstvo návrhov a pripomienok, mnohé však prišli ešte na poslednú chvíľu,“ uviedol po stretnutí komisie minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Ďalšie stretnutie odborníkov a schválenie konečného znenia dokumentu sa preto uskutoční takmer v polovici augusta.

Zároveň sa podľa ministra zriadia štyri pracovné skupiny. Jedna sa bude venovať zabezpečeniu ambulantnej starostlivosti, ktorá bude realizovaná okresnými úradmi v sídle kraja v spolupráci s vyššími územnými celkami. „Mnoho všeobecných lekárov a pediatrov je v rizikovom veku a zvládnuť dobre ambulantnú sféru počas pandémie je veľmi dôležité. Skupina zadefinuje lekárov, ktorých bude možné použiť počas pandémie,“ vysvetlil Krajčí. Druhú skupinu bude viesť šéf Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Tá bude mať na starosti vakcíny a očkovanie obyvateľstva.

Tretia pracovná skupina vytvorí tímy rýchlej intervencie, ktoré budú okamžite zasahovať v ohniskách nákazy. Posledný tím bude mať na starosti vytvorenie semaforov pre zariadenia sociálnych služieb, primárnej zdravotnej starostlivosti a nemocnice na zelené, oranžové a červené. „Podľa epidemiologickej situácie a semaforu budeme vedieť, ako sa bude zariadenie reprofilizovať,“ dodal minister.

Pandemický plán (pracovná verzia)

Fáza 0

  • regionálne úrady verejného zdravotníctva denne monitorujú situáciu
  • analyzuje sa počet ohnísk nákazy, nárast počtu hospitalizovaných, percentuálna miera hospitalizácie zo všetkých prípadov, miera vážnych stavov, komplikácia ochorení a počet úmrtí

Fáza 1

  • v pätnástich nemocniciach po celom Slovensku sa vyčlení priestor pre tzv. COVID pacientov
  • ide o nemocnice: Univerzitná nemocnica Bratislava, Národný ústav detských chorôb Bratislava, Detská fakultná nemocnica Banská Bystrica, Detská fakultná nemocnica Košice, Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, Fakultná nemocnica Trnava, Fakultná nemocnica Trenčín, Fakultná nemocnica Nitra, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Fakultná nemocnica Nové Zámky, Nemocnica Poprad, Nemocnica s poliklinikou Lučenec, Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov, Univerzitná nemocnica Martin, Nemocnica s poliklinikou Michalovce
  • spolu je to 3 385 lôžok, 118 pediatrických lôžok, priemerne takmer 500 lôžok na každý kraj
  • ostatné nemocnice budú fungovať v štandardnom režime

Fáza 2

  • povinné nosenie rúšok, povinné dodržiavanie odstupov
  • zatváranie škôl v regiónoch s ohniskami nákazy

Fáza 3

  • nekontrolované šírenie nákazy, komunitný prenos, keď nie je možné dohľadať pôvod ochorenia
  • spustenie druhej fázy reprofilizácie nemocničných lôžok, pribudne ďalších 5 687 nemocničných postelí v ďalších dvadsiatich dvoch nemocniciach
  • vyhlásenie núdzového stavu
  • zatvorenie hraníc

Fáza 4

  • enormný nárast ochorení
  • spustenie tretej fázy reprofilizácie nemocničných lôžok, v praxi pribudne ďalších 5 951 tzv. COVID lôžok v dvadsiatich piatich nemocniciach
  • vyhlásenie výnimočného stavu

Fáza 5

  • odznievanie pandémie, znižovanie počtu nakazených
  • postupný návrat do normálneho predpandemického stavu

Nákaza je pod kontrolou

Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa je zatiaľ v krajine stabilná situácia a všetky prípady nákazy sú pod kontrolou. „Viac ako polovica prípadov bola importovaná zo zahraničia, ostatné prípady sú úzke kontakty nakazených,“ spresnil Mikas. Od prepuknutia ochorenia bolo na Slovensku viac ako 2 100 pozitívne testovaných osôb. Na ochorenie doteraz zomrelo 28 ľudí.

V prípade vypuknutia druhej vlny bude mať boj proti pandémii podľa Jozefa Viskupiča, predsedu SK8 a Trnavského samosprávneho kraja, viac regionalizovaný, lokálny charakter. „To je dôležité, a v rámci pripomienok dokumentu sme spresnili, čo je v rámci regiónov zrealizovateľné,“ poukázal Viskupič.

Podľa Mikasa je pandemický plán rozdelený na dve časti. Prvá je všeobecná, rámcová a druhú tvoria prílohy, ktoré budú konkrétne stanovovať postupy orgánov štátnej správy. „Prílohy sa dajú ľahšie aktualizovať ako celý dokument,“ vysvetlil Mikas. Generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra Marián Dritomský doplnil, že súčasťou pandemického plánu je aj príloha, ktorá hovorí o konkrétnych úlohách jednotlivých rezortov. Bude to podľa neho akoby metodická príručka pre ďalšie zvládanie mimoriadnej situácie. Pandemický plán tiež stanovuje presné počty rúšok čo ochranných prostriedkov, ktoré by mali mať na sklade Správy štátnych hmotných rezerv.

Päť fáz riešenia situácie

Cieľom pandemického plánu je zabezpečenie pripravenosti Slovenska na pandémiu. Podľa neho sa budú koordinovať postupy v prípade druhej vlny pandémie COVID-19. Ministerstvo v dokumente rozpracovalo päť fáz, do ktorých bude krajina postupne prechádzať v prípade zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie. Fáza nula sa spustí, keď Svetová zdravotnícka organizácia vyhlási pandémiu. Podľa Mikasa sa Slovensko aktuálne nachádza vo fáze jedna, keď hygienici sledujú situáciu, monitorujú ohniská nákazy, rátajú počty nakazených, hospitalizovaných s koronavírusom a počty úmrtí.

Fáza dva so sebou prináša prvé protiepidemio­logické opatrenia, ako je povinnosť nosiť rúška či dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Vyrcholením fázy môže byť zatváranie škôl. Podstatou fázy tri je vyhlásenie núdzového stavu. Ak opatrenia nebudú dostatočné, opatrenia sa pritvrdia a vo fáze štyri nastáva núdzový stav. Posledná piata fáza značí zlepšovanie stavu a návrat do podmienok, ktoré platili pred vypuknutím epidémie. <PE>

Očkovanie proti koronavírusu

Druhú pracovnú skupinu bude viesť šéf Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Tá bude mať na starosti očkovacie látky proti koronavírusu a očkovanie obyvateľstva. Skupina bude viesť diskusie s Európskou komisiou, ktorá rokuje s dodávateľmi vakcíny. V hre je päť veľkých hráčov, zatiaľ však nie sú úplne ukončené klinické testy. „Slovensko má záujem najmä o m-RNA vakcínu a radi by sme pre krajinu objednali asi tri milióny vakcín,“ spresnil šef rezortu zdravotníctva Marek Krajčí. Prostredníctvom masívnej kampane chce pôsobiť najmä na ohrozené skupiny obyvateľstva, aby sa dali zaočkovať. „Pôjde o ľudí starších ako 65 rokov, chronicky chorých, zdravotnícky personál, zamestnancov domovov dôchodcov,“ spresnil Krajčí. Cieľom kampane bude, aby očkovanie prinášalo viac výhod ako odmietnutie vakcíny. Očkovanie by však nemalo byť povinné. „Pre mnohých bude vakcína aj ekonomickou záležitosťou. Krvácajúce firmy si zvážia, či sa im oplatí pre jedného pozitívne testovaného odstaviť celú linku,“ poukázal infektológ Jarčuška. Vakcíny by mohli byť dostupné od marca budúceho roka.

33 debata chyba