V nedeľu pribudli dva prípady Covidu-19

Na Slovensku v nedeľu pribudli dva prípady nákazy koronavírusom. Laboratóriá vykonali 216 testov. Krajina tak celkovo doteraz eviduje 2181 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

27.07.2020 09:39 , aktualizované: 21:38
debata (15)

„Pozitívni boli muži z okresov Sabinov a Prešov,“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 27 ľudí. Spolu je tak na Slovensku 1616 vyliečených.

V nemocniciach s ochorením alebo s podozrením naň leží 21 pacientov, z nich potvrdený COVID-19 má 12 osôb. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii nikto. Chorobe dlhodobo nepodľahla žiadna osoba.

Vládny špeciál priviezol z Kene 40 repatriantov

Vládny špeciál Ministerstva vnútra (MV) SR v pondelok priviezol z Kene do Bratislavy 40 repatriantov, medzi ktorými bolo aj sedem občanov Slovenskej republiky. Na sociálnej sieti o tom informovalo MV SR.

Okrem Slovákov sa na palube nachádzali občania ďalších 11 krajín – Maďarska, Českej republiky, Talianska, Bulharska, Nemecka, Francúzska, Rakúska, Poľska, Spojených Štátov Amerických, Nigérie a Švédska.

Lietadlo leteckého útvaru MV SR v piatok (24. 7.) odviezlo do Kene slovenskú humanitárnu pomoc. Zásielku vo výške 213.076 eur tvorilo 50-tisíc kusov diagnostických testov na detekciu SARS-CoV-2 vyvinutých spoločnosťou MultiplexDX, diagnostický prístroj PCR termocykler, 1800 litrov dezinfekčného koncentrátu od firmy Mikrochem, 20-tisíc kusov respirátorov typu FFP2 zo zásob Správy štátnych hmotných rezerv SR a obuv a šatstvo zo skladov Ministerstva vnútra (MV) SR.

Koronavírus zachytili v osade Pod Kortínou

Samospráva v Žiari nad Hronom dostala v piatok 24. júla informáciu o výskyte koronavírusu u obyvateľov v osade Pod Kortínou. Ako mesto informuje na webovej stránke, test jednej osoby z manželského páru, ktorý sa v stredu 22. júla vrátil z Českej republiky, bol pozitívny na COVID-19. Pozitívne testovaná osoba už mala príznaky ochorenia, tak ju okamžite hospitalizovali a mesto prijalo bezpečnostné opatrenia.

Rodinných príslušníkov a obyvateľov osady poučili o pravidlách karantény. „Na to, aby nedochádzalo k jej porušovaniu a ďalším vzájomným kontaktom, dohliadajú 24 hodín denne členovia miestnej občianske poriadkovej služby (MOPS) a mestskej polície, kým všetci z ohniska nákazy neabsolvujú testy na koronavírus,“ informuje mesto s tým, že dobrovoľný hasičský zbor vykonal dezinfekciu priestorov v okolí obydlia pozitívne testovaných.

Samospráva aktívne komunikuje s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom a situáciu má pod kontrolou. „Aktuálne sme pozastavili všetky aktivity komunitného centra v osade. Testovanie obyvateľov bude prebiehať priamo v osade a o počte testovaných budú rozhodovať hygienici,“ dopĺňa radnica a ubezpečuje obyvateľov mesta, že robí všetko pre eliminovanie rizika šírenia nákazy a nevidí dôvod na prehnané obavy. Zároveň však všetkým pripomína, aby vo vlastnom záujme venovali dostatočnú pozornosť hygienickým a ochranným preventívnym opatreniam.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus