Aj škola si prezrela Matovičovu diplomovku. Verdikt - doslovne odpísaná

Univerzita Komenského preskúmala diplomovku Igora Matoviča. Okrem úvodu a záveru je doslovne odpísaná a nemala byť vôbec obhájená, konštatuje škola.

27.07.2020 13:20 , aktualizované: 20:00
debata (580)

Vedenie Univerzity Komenského (UK) a vedenie Fakulty managementu UK sa stretli pre diplomovú prácu Igora Matoviča. Prítomní sa zhodli, že práca Igora Matoviča nespĺňa kritériá kladené na diplomovú prácu a nespĺňala ich ani v roku 1998 a nemala byť obhájená.

Na otázky týkajúce sa skúmania diplomovej práce premiéra Igora Matoviča dostala Pravda odpovede od oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského. Prinášame ich v plnom znení.

Kto skúmal Matovičovu prácu?

Prácu mali k dispozícii niektorí členovia vedenia univerzity a presvedčili sa o doslovnej zhode s dvoma zdrojovými textami.

Aké sú jej nedostatky?

Prevažná väčšina práce, okrem stručného úvodu a záveru, je doslovne odpísaná z dvoch knižných publikácií.

Dali sa tieto nedostatky pred 22 rokmi odstrániť?

Nedostatky sa mohli odstrániť kedykoľvek pred odovzdaním práce.

Poškodila táto kauza dobré meno Univerzity Komenského?

S plagiátorstvom sa stretla asi každá univerzita. Prípad sa stal pred 22 rokmi, dávno pred zavedením antiplagiátorského softvéru, takže odhaľovanie plagiátov bolo o dosť náročnejšie. Univerzita Komenského za 101 rokov svojho pôsobenia vydala viac ako štvrť milióna diplomov, momentálne u nás študuje 21 954 študentov. Veríme, že prevažná väčšina z nich pristupuje k štúdiu a písaniu kvalifikačných prác poctivo.

Ak by bol na jeseň prijatý nový zákon, vyzve Univerzita Komenského Igora Matoviča, aby napísal novú záverečnú prácu?

Nepredpokladáme, že zákon bude univerzitám nariaďovať povinnosť vyzývať bývalých študentov, aby pri pochybnostiach napísali novú prácu.

580 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomová práca Igora Matoviča