Rúti sa na Európu druhá vlna pandémie?

Na mnohých miestach Európy po týždňoch uvoľnení protiepidemických opatrení opäť začali narastať počty novo nakazených Covidom-19 do tej miery, že sa začína hovoriť o možnom začiatku druhej vlny pandémie.

28.07.2020 06:00 , aktualizované: 23:25
Japonsko, koronavírus, opatrenia Foto: ,
Ľudia v ochranných rúškach kráčajú po priechode pre chodcov 27. júla 2020 v Tokiu. V Japonsku úrady vyzývajú súkromné firmy, aby povolili zamestnancom prácu z domu a obmedzili ich fyzický kontakt. Pandémia koronavírusu v tejto krajine zasiahla najmä hlavné mesto Tokio. Nové ohniská tamojšie úrady zaznamenali aj v meste Fukuoka na ostrove Kjúšu a v Osake.
debata (105)

Ako rýchlo sa zvyšuje počet úmrtí na koronavírus. Sledujte narastajúci graf.


23:24 Horná komora talianskeho parlamentu (Senát) dnes schválila žiadosť premiéra Giuseppeho Conteho predĺžiť do 15. októbra núdzový stav, ktorý krajina zaviedla pred takmer pol rokom kvôli pandémii Covidu-19 a ktorý zatiaľ platí do 31. júla. Poslanecká snemovňa, kde má vládna koalícia pohodlnú väčšinu, bude o predĺžení núdzového stavu hlasovať v stredu, informovala agentúra Reuters.

22:13 Aktuálny ročník medzinárodného filmového festivalu v Benátkach bude menej pompézny než tie predošlé. Z veľkej časti za to môže pandémia nového koronavírusu, ktorá výrazne narušila fungovanie filmového priemyslu, informuje agentúra DPA.

Program nachádzajúceho 77. ročníka MFF v Benátkach, ktorý bude prebiehať od 2. do 12. septembra, predstavili v utorok jeho organizátori. Riaditeľ festivalu Alberto Barbera pritom uviedol, že „srdce“ podujatia bude uchované, pripustil však, že „zrejme pôjde o trochu menší festival“. Barbera povedal, že svetová kinematografia si aj napriek pandémii zachovala „závideniahodnú vitalitu“. Zároveň však upozornil, že niektoré „veľkolepé“ filmy budú na festivale chýbať z dôvodu pretrvávajúcich obmedzení.

21:45 Postoj Slovákov k opatreniam Európskej únie (EÚ) počas pandémie koronavírusu sa zásadne nemenil. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometra. Jeho cieľom bolo v rovnakých otázkach porovnať odpovede Európanov po prvom prieskume, ktorý sa robil na prelome apríla a mája.

Nadväzujúci prieskum sa vykonal na vzorke 24 798 európskych respondentov od 11. do 29. júna. S krokmi, ktoré prijala EÚ počas koronakrízy je v súčasnosti aspoň čiastočne spokojných 56 percent Slovákov. Oproti prvému meraniu je tak spokojnejších osem percent ľudí. Slovensko je aj nad priemerom únie, kde sa spokojnosť pohybuje na úrovni 49 percent.

21:18 Minimálne 65 zo skupiny 94 zachránených migrantov, ktorých v pondelok priviezli na Maltu, malo pozitívny test na koronavírus. V utorok o tom informovalo maltské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra Reuters. Ide o najväčší jednorazový výskyt koronavírusu na Malte, odkedy sa na tomto stredomorskom ostrove začiatkom marca potvrdil prvý prípad nákazy.

19:53 V Katalánsku od utorka platí zákaz konzumácie alkoholu mimo licencované podniky. Vláda sa tak snaží zakročiť proti pouličným párty, ktoré často navštevujú mladí ľudia a sú terčom obvinení, že sú zodpovedné za výskyt ohnísk koronavírusu v tomto severošpanielskom regióne. Pitie alkoholu v uliciach tak po novom môže vyústiť do pokuty od 3 000 do 15-tisíc eur.

19:30 Nemocnica Svet zdravia Banská Štiavnica zavádza od utorka zákaz návštev. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková. „Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu súvisiacu s ochorením Covid-19 platí od dnešného dňa v Nemocnici Svet zdravia Banská Štiavnica zákaz návštev na lôžkových oddeleniach,“ uviedla Fedáková. (tasr)

19:09 Koronavírus zanecháva následky na srdci mnohých pacientov aj v prípade, keď nešlo o ťažko chorých, ktorí by sa museli liečiť v nemocnici. Ukázali to výsledky nemeckej štúdie, o ktorých informuje vedecký portál Statnews.com. Zatiaľ nie je jasné, či poškodenie srdca je dočasné alebo trvalé.

Autori štúdie sa zamerali na výsledky magnetickej rezonancie srdca sto pacientov, ktorí prekonali koronavírusovú infekciu. Porovnávali ich s ľuďmi, ktorí sa Covidom-19 nenakazili. V priemere mali 49 rokov a dve tretiny z tých, čo koronavírus mali, sa liečili doma. Aj po dvoch mesiacoch sa u týchto ľudí znepokojujúce javy na srdci objavovali častejšie než v prípade kontrolnej skupiny.

18:51 Nový dotazník maďarskej vlády vyplnilo už niečo vyše milióna občanov Maďarska. Dotazník sa okrem iného týka aj zdravotných, hospodárskych a medzinárodných súvislostí pandémie koronavírusu. Informoval o tom v utorok štátny tajomník úradu maďarskej vlády Csaba Dömötör, ktorého citovala agentúra MTI.

Dömötör zdôraznil, že občania sa môžu v rámci ďalšej „národnej konzultácie“ vyjadriť k tomu, či je potrebné posilniť domáce výrobné kapacity a zriadiť stálu epidemiologickú pozorovaciu službu, prípadne k tomu, či by sa banky a nadnárodné spoločnosti nemali podieľať väčšou mierou na znášaní spoločnej ťarchy. Vláda dotazníky s 13 otázkami rozoslala v priebehu júna. Občania ich môžu vrátiť vyplnené do 15. augusta.

18:41 Taliansky operný spevák Andrea Bocelli sa priznal k porušeniu reštriktívnych opatrení, ktoré obmedzovali pohyb občanov a zároveň aj šírenie koronavírusu počas najhoršieho obdobia pandémie v Taliansku. Vyjadril sa tak v utorok v talianskom Senáte, informovala britská stanica BBC.

Obmedzenia pohybu 61-ročný Bocelli podľa vlastných slov porušil, pretože si myslel, že „zostať doma v mojom veku nebolo správne ani zdravé. Už mám určitý vek a potrebujem slnko a vitamín D“. Ďalšie detaily o svojom priestupku neposkytol. Svetoznámy taliansky tenorista sa taktiež vyjadril, že po zavedení epidemiologických reštrikcií sa cítil „zahanbený a urazený“, pretože ho nariadenia „zbavili osobnej slobody“, aj keď sa nedopustil žiadneho zločinu, píše agentúra AP.

18:07 Výsledky pitvy pacienta s ochorením Covid-19, ktorý zomrel minulý týždeň vo Fakultnej nemocnici Trenčín, by mali byť známe do konca tohto týždňa. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. (Viac tu)

17:44 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok oznámil, že prekonal nákazu novým typom koronavírusu. Podľa vlastných slov nemal nijaké symptómy ochorenia, informovala bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA.

„Mal som koronavírus. To je záver, ku ktorému dospeli včera lekári. Bol to asymptomatický prípad,“ vyhlásil Lukašenko počas utorkovej návštevy bieloruského ministerstva vnútra. Zároveň zdôraznil, že 97 percent Bielorusov, ktorí sa nakazia koronavírusom, infekciu prekonajú bez akýchkoľvek prejavov ochorenia. „Vďakabohu, bol som tiež jeden z asymptomatických prípadov,“ vyhlásil.

16:37 Irán zaznamenal za posledný deň rekordných 235 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom. S odvolaním sa na utorňajšie vyjadrenie hovorkyne tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra DPA. Celkový počet úmrtí sa tak v Iráne zvýšil na 16 147, uviedla hovorkyňa ministerstva Símá Láríová. Za posledný deň pribudlo aj 2 600 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na takmer 300-tisíc.

Podľa ministerstva zdravotníctva viedlo uvoľnenie epidemiologických opatrení, ktoré v máji ohlásil iránsky prezident Hasan Rúhání, Iráncov k tomu, aby bezpečnostné opatrenia a vôbec pandémiu už nebrali tak vážne. V dôsledku toho došlo v posledných týždňoch k opätovnému šíreniu infekcie.

15:14 Grécko od stredy sprísňuje pravidlá týkajúce sa nosenia rúšok v uzavretých verejných priestoroch, ako sú banky, obchody či výťahy. Krajina okrem toho od soboty znovu otvorí šesť veľkých prístavov pre výletné lode, informovali v utorok tlačové agentúry DPA a Reuters. V druhej polovici júla Grécko zaznamenalo mierny nárast počtu nových prípadov ochorenia COVID-19, a tak bude nosenie rúšok povinné aj pre zákazníkov obchodov, bánk a pekární, či pre ľudí cestujúcich vo výťahu.

Už desať dní sú v Grécku povinné rúška v supermarketoch a vo verejnej hromadnej doprave. Minister cestovného ruchu Charis Theocharis v utorok oznámil, že krajina od soboty otvára šesť veľkých prístavov: okrem aténskeho prístavu Pireus aj prístavy na ostrovoch Rodos a Korfu a v mestách Volos, Katakolo a Iraklio.

14:50 Regionálna vláda v španielskej metropole Madrid v utorok nariadila povinné nosenie rúška vo všetkých verejných priestoroch, zároveň obmedzila počet ľudí, ktorí sa môžu zhromaždiť na jednom mieste, a zamerala informačnú kampaň na mládež, aby odstránila nové ohniská nákazy koronavírusu. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Šéfka regionálnej vlády Isabel Díazová Ayusová v utorok oznámila, že na súkromných stretnutiach nesmie byť prítomných viac ako desať ľudí.

Prevádzky s nočným životom musia zatvoriť o 01.00 h – čo je oveľa skôr, než je v Španielsku v lete obvyklé. Navyše, zákazníci tam musia pred vstupom poskytnúť podrobnosti o svojej totožnosti. Díazová Ayusová vysvetlila, že informačná kampaň sa bude sústreďovať na mladých ľudí, lebo práve im a ich spoločenskému životu sa zväčša pripisuje šírenie koronavírusu. Politička uviedla, že mladí ľudia „majú vo svojich rukách to, aby sa trend zvrátil“.

14:49 Maďarskí hudobníci sa podľa komerčnej televízie ATV sťažujú, že vláda v rámci uvoľňovania epidemiologických opatrení povolila futbalové zápasy, avšak hudobné koncerty nie. Štátny tajomník úradu vlády Csaba Dömötör pre ATV v utorok uviedol, že kabinet v stredu rozhodne, či po 15. auguste povolí podujatia s návštevnosťou nad 500 osôb. „Vieme, že hudobníci, ako aj ich spolupracovníci, ktorí pripravujú koncerty, sú v ťažkej situácii. Vláda pracuje na programe, ktorý by im pomohol,“ reagoval štátny tajomník na sťažnosti hudobníkov.

12:18 Chorvátska ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová v utorok oznámila, že vzhľadom na situáciu s pandémiou je veľmi spokojná s počtom turistov v krajine, ktorý predstavuje 50 percent minuloročného počtu. Informácie priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA. Ministerka na tlačovej konferencii novinárom povedala, že situácia okolo pandémie nového koronavírusu nevyzerala v posledných mesiacoch dobre, ale súčasné počty – tvoriace 50 percent vlaňajších návštev turistov – sú naozaj priaznivé.

11:16 Inštitút Roberta Kocha (RKI) považuje rýchly nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Nemecku za veľmi znepokojivý a vyzýva občanov, aby dodržiavali odstup a zakrývali si dýchacie cesty. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. „Musíme predísť tomu, aby sa tento vírus opäť začal šíriť rýchlo a nekontrolovateľne,“ povedal riaditeľ RKI Lothar Wieler. „Ja, ako aj my všetci tu v RKI sme najnovším vývojom v počte prípadov (ochorenia) COVID-19 veľmi znepokojení,“ do­dal.

11:00 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín pribudlo osem prípadov nákazy koronavírusom. Počet aktívnych nakazených už piaty deň stúpa, aktuálne ich je 529, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu. zverejnených v utorok.

Od sprísnenia opatrení pri vstupe do krajiny, ktoré platí od polovice júla, stúpa počet osôb absolvujúcich po návrate zo zahraničia povinnú domácu karanténu. V utorok ich bolo 8 970. Na ochorenie COVID-19 nezomrel nikto, počet obetí zostáva 596. Vyliečilo sa už 3 331 pacientov.

10:35 Hygienici pokračujú v analýzach prípadov ochorenia COVID-19. Ako vyplýva z poslednej analýzy za obdobie od 29. júna do 21. júla, vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy. Viac v tomto článku.

10:23 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Rusku stúpol v utorok za posledných 24 hodín o 5 395 na celkovo 82 515 nakazených osôb. Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 8888 a dosiahol 612.217, čo predstavuje 74 percent zo všetkých nakazených, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Počet pacientov, ktorí ochoreniu COVID-19 za posledných 24 hodín podľahli, sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 150 a dosiahol 13 504.

9:57 Vietnam uzavrel na dva týždne do karantény svoje tretie najväčšie mesto Danang, pretože v tamojšej nemocnici zistili 15 prípadov ochorenia COVID-19 – u pacientov aj zdravotníkov. Verejná doprava do a z mesta Danang, na pobreží Juhočínskeho mora, bola zastavená. Cez víkend museli zrušiť letnú dovolenku v tejto obľúbenej plážovej destinácii tisíce turistov, väčšinou vietnamských.

Úrady odhadli, že z dôvodu zrušenej dopravy uviaznu v meste tisíce ľudí, a preto požiadali hotely, aby ich prichýlili. Vláda v nedeľu nariadila v meste s 1,1 milióna obyvateľmi sociálny odstup a zatvorenie prevádzok a obchodov, ktoré nie sú nevyhnutné pre život.

9:12 Slováci môžu oddnes cestovať bez nutnosti absolvovania karantény aj do Škótska. Vyplýva to z webovej stránky škótskej vlády, ktorá sa rozhodla nasledovať kroky Veľkej Británie. Tá oznámila uvoľnenie opatrení pre občanov SR v piatok 24. júla.

„Od utorka 28. júla budú cestujúci z Estónska, Lotyšska, Slovinska, Slovenska oslobodení od karanténnych pravidiel. Toto rozhodnutie nasleduje po preskúmaní miery výskytu infekcie koronavírusu,“ píše sa stránke škótskej vlády. O tom, či Slováci budú môcť cestovať do všetkých častí Spojeného kráľovstva, však ešte musia rozhodnúť vlády Walesu a Severného Írska.

8:58 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 919 na celkovo 66 575, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 13 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1629.

8:35 Nárast v počte prípadov ochorenia COVID-19 v Česku po víkendovom spomalení sa v pondelok znovu zrýchlil, pribudlo ich 195. V utorok ráno pred 06.00 h SELČ o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva zverejnené po polnoci.

Celkovo sa v ČR nakazilo už 15 516 ľudí, z nich 373 zomrelo – jeden práve v pondelok. Naďalej pribúda aktuálne chorých, je ich 3 828, čo je najviac od 20. apríla. Nové prípady pribúdajú v juhočeskom okrese Prachatice, kde sa nákaza rozšírila medzi zahraničnými pracovníkmi jednej z firiem, počet infikovaných rastie aj v okrese Jihlava v kraji Vysočina.

8:03 Británia vydala v pondelok v súvislosti so šírením koronavírusu varovanie pred vycestovaním aj na španielske ostrovy po tom, čo ich v sobotu spočiatku z karanténnej povinnosti vyňala. Informovala o tom agentúra DPA. Britské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok potvrdilo, že 14-dňovú karanténu budú musieť po návrate podstúpiť aj cestujúci z Kanárskych ostrovov a Baleár, a nielen osoby prichádzajúce zo španielskej pevniny.

7:25 Brazílske zdravotnícke úrady zaznamenali za posledný deň ďalších 614 pacientov, ktorí zomreli v súvislosti s Covidom-19. Koronavírus sa tam za rovnaký čas preukázal u ďalších 23 384 ľudí, informovala agentúra Reuters. Brazília je v absolútnych číslach druhou najhoršie zasiahnutou krajinou na svete po USA. Od začiatku pandémie sa tam SARS-CoV-2 preukázal už u 2 442 375 ľudí, z toho ich 87 618 zomrelo. Odborníci však opakovane upozorňujú, že skutočný počet Brazílčanov, ktorí prišli do kontaktu s vírusom, je zrejme výrazne vyššia. Všetkých sa však nepodarí odhaliť kvôli nedostatočným testovacím kapacitám.

6:36 V Antverpách, druhom najväčšom belgickom meste, zaviedli v pondelok nočný zákaz vychádzania. Dôvodom je nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom, pre ktorý v rovnaký deň sprísnili epidemiologické opatrenia taktiež v celom Belgicku, informovala agentúra AFP. V prístavnom meste Antverpy budú teraz musieť bary i reštaurácie zatvoriť svoje prevádzky najneskôr o 23.00 h. Obyvatelia sa do svojich domovov budú musieť vrátiť do 23.30 h a znova ich opustiť budú môcť najskôr o 6.00 h ráno. Každý obyvateľ starší ako 12 rokov zároveň bude musieť nosiť rúško na tvár vo verejných či príliš zaľudnených priestoroch.

6:00 Španielsko sa snaží zachrániť turistickú sezónu, keďže Británia zaviedla karanténnu povinnosť pre navrátilcov z tejto obľúbenej dovolenkovej destinácie. V bretónskom letovisku Quiberon znovu uzavreli pláže, parky a záhrady po zistení 54 nových prípadov nákazy.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že medzinárodné cestovanie nemožno obmedzovať donekonečna, a krajiny by radšej mali dbať na dodržiavanie protiepidemických opatrení vo vnútri svojich hraníc. Hongkong už oznámil, že od stredy zakáže zhromažďovanie viac ako dvoch ľudí a uzavrie reštaurácie, zatiaľ čo európsky turistický priemysel cez víkend silne zneistilo nečakané oznámenie Londýna, že navrátilci zo Španielska budú musieť do 14-dňovej izolácie.

Španielska vláda teraz rokuje s Britániou o tom, aby zo svojho karanténneho opatrenia vyňala Baleárske a Kanárske ostrovy, kde je miera šírenia nákazy nízka. Výnimku chcú aj regióny Andalúzia a Valencia. Samotné Katalánsko, ktoré je najhoršie postihnutým španielskym regiónom, ústami svojho premiéra Quim Torry naznačilo, že ak sa do desiatich dní situácia nezlepší, znovu zavedie prísnejšie protiepidemické opatrenia.

Ani Praha neunikla bdelým očiam zahraničných úradov. Belgicko novo zaradilo české hlavné mesto medzi „oranžové“ destinácie. Po návrate z Prahy do Belgicka tak cestovateľ musí k lekárovi na test a pre odporúčania týkajúce karantény. Turistom z oranžových zón je karanténa odporúčaná.

Aj malebné rakúskej alpské mestečko Sankt Wolfgang hlási najmenej 53 nakazených; až na jedného hosťa ide o pracovníkov v miestnych turistických zariadeniach. Rakúsko v pondelok hlásilo 86 infikovaných za deň. Menej ako 100 ich bolo prvýkrát za takmer týždeň.

Ani mimo Európy si turisti nemôžu byť istí. Vietnam evakuuje 80 000 ľudí, prevažne domácich turistov, z miliónového mesta Danang po tom, čo traja miestni obyvatelia boli cez víkend pozitívne testovaní na COVID-19.

Najhoršia je epidemická situácia naďalej na americkom kontinente. Celkový počet infikovaných od začiatku pandémie v krajine je už takmer 4,29 milióna, mŕtvych americké úrady registrujú viac ako 148 000. Po krátkom zlepšení na konci jari sa situácia na mnohých miestach v USA v posledných týždňoch zhoršuje, najmä v južných a západných štátoch. Veľa nádejí vkladajú Američania do vakcíny. Spoločnosť Moderna už rozbehla poslednú fázu testovania vakcíny na 30-tisíc dobrovoľníkoch.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus