V pondelok otestovali 1548 ľudí, 23 bolo pozitívnych

Na Slovensku v pondelok pribudlo 23 potvrdených prípadov infekcie koronavírusom. Laboratóriá vykonali 1 548 testov. Doteraz evidujeme 2 204 pozitívne testovaných na respiračné ochorenie Covid-19.

28.07.2020 09:33 , aktualizované: 18:09
Bratislava koronavírus test Drive-through Foto: ,
Zdravotnícky pracovník robí test na ochorenie COVID-19 prostredníctvom Drive-through priamo výterom u vodiča osobného auta v Bratislave 24. júla 2020.
debata (33)

Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Pozitívne prípady pochádzajú „z okresov Bratislava (3), Michalovce (3), Bánovce nad Bebravou (3), Piešťany (2), Dolný Kubín (2), Žilina (2), Čadca (2), Prievidza (1), Žiar nad Hronom (1), Prešov (1), Žarnovica (1), Banská Bystrica (1) a Košice (1),“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

Pozitívne testovaných bolo 13 mužov a 10 žien vo vekovom rozpätí od 10 do 75 rokov.

Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 28 ľudí. Spolu je tak na Slovensku 1 644 vyliečených. V nemocniciach s ochorením alebo s podozrením naň leží 24 pacientov, z nich potvrdený COVID-19 má 14 osôb. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii nikto. Počet úmrtí ostáva na čísle 28.

Príčina úmrtia pacienta s Covidom-19 bude známa do konca týždňa

Výsledky pitvy pacienta s ochorením Covid-19, ktorý zomrel minulý týždeň vo Fakultnej nemocnici Trenčín, by mali byť známe do konca tohto týždňa. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

„Stále čakáme na výsledky pitvy a laboratórnych analýz, ktoré ukážu, čo bolo primárnou príčinou úmrtia. Podľa našich informácií by mali byť známe až koncom týždňa,“ uviedla Eliášová.

Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, 75-ročný pacient zomrel v utorok (21. 7.). Úmrtie muža stále nie je započítané do celoštátnych štatistík úmrtí pacientov na ochorenie Covid-19. „Pacient mal aj iné pridružené ochorenia, čo znamená, že hlavnou príčinou nebolo ochorenie Covid-19," informovala minulý týždeň Holecová.

Slováci môžu oddnes cestovať bez nutnosti absolvovania karantény aj do Škótska

Vyplýva to z webovej stránky škótskej vlády, ktorá sa rozhodla nasledovať kroky Veľkej Británie. Tá oznámila uvoľnenie opatrení pre občanov SR v piatok 24. júla.

„Od utorka 28. júla budú cestujúci z Estónska, Lotyšska, Slovinska, Slovenska oslobodení od karanténnych pravidiel. Toto rozhodnutie nasleduje po preskúmaní miery výskytu infekcie koronavírusu,“ píše sa stránke škótskej vlády. O tom, či Slováci budú môcť cestovať do všetkých častí Spojeného kráľovstva, však ešte musia rozhodnúť vlády Walesu a Severného Írska.

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré najlepšie zvládli prvú vlnu pandémie. Napriek tomu nebolo zaradené do zoznamu krajín, z ktorých je umožnené cestovať do častí Spojeného kráľovstva bez nutnosti absolvovania povinnej karantény. Aj preto minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) odovzdal 21. júla britskému veľvyslancovi Adrewovi Garthovi diplomatickú nótu, v ktorej boli aj najnovšie slovenské epidemiologic­ké dáta.

Veľká Británia 24. júla rozhodla o tom, že Slovensko považuje za bezpečnú krajinu a umožňuje jeho občanom vstup na svoje územie bez nutnosti absolvovania karantény. Rovnako ako v prípade Škótska toto rozhodnutie vstupuje do platnosti dnes.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus