Naď: Za peniaze z USA by sme mohli kúpiť Black Hawky alebo ľahšie vrtuľníky

Ministerstvo obrany (MO) SR by mohlo 50 miliónov dolárov z fondu Spojených štátov využiť na dokúpenie vrtuľníkov Black Hawk a dovybavenie tých, ktoré máme, ďalšou alternatívou je nákup ľahších vrtuľníkov. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Zdôraznil, že finálne rozhodnutie závisí od požiadaviek Ozbrojených síl (OS) SR.

28.07.2020 13:18
IDEB 2018 Foto: ,
Viacúčelový vrtuľník Vzdušných síl SR Blackhawk UH-60M.
debata (308)

Momentálne prebiehajú v rámci OS SR diskusie o tom, aké majú presné požiadavky. Na návrh riešenia zostáva podľa ministra ešte pár mesiacov.

Okrem dokúpenia a dovybavenia súčasných Black Hawkov sa zvažuje aj nákup ľahších vrtuľníkov. „Alternatíva je kúpiť ľahšie vrtuľníky, ktoré môžu slúžiť na domáci krízový manažment, možno na ochranu východnej hranice, možno na úlohy pátracej a záchrannej služby, jednoducho sú rôzne alternatívy,“ načrtol Naď.

Slovensko dostalo od Spojených štátov ponuku vo výške 50 miliónov amerických dolárov z fondu Foreign Military Financing (FMF). Použiť ich možno na nákup techniky, ktorá nahradí vybavenie bývalej Varšavskej zmluvy. Od SR sa očakáva spolufinancovanie vo výške minimálne jedna k jednej.

308 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Jaroslav Naď