Majský dostal deväť rokov

Druhé pojednávanie s Jozefom Majským, ktorý je obžalovaný v kauze tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia sa skončilo vynesením rozsudku. Majský na súd neprišiel, mal by byť hospitalizovaný v českej nemocnici.

29.07.2020 09:56 , aktualizované: 13:30
debata (196)

VIDEO: Majský dostal 9 rokov. Čo na to prokurátor a obhajca?

Video

Trojčlenný senát Najvyššieho súdu rozhodol, že odvolanie Majského proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zamietol. Majský bol uznaný vinným a súd potvrdil 9-ročný trest. Rozsudok je právoplatný.

Majský si však rozhodnutie súdu nevypočul, ešte stále je v Českej republike. Súd tak rozhodol v jeho neprítomnosti.

Prvé pojednávanie sa malo konať 1. júla. Predsedníčka senátu Alena Šišková však zasadnutie odročila, pretože Majský bol v tom čase v nemocnici v Šumperku a nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Česká polícia ho zadržala ešte 17. júna na základe európskeho zatykača. Pre Majského dlhotrvajúce zdravotné problémy bol vyčlenený pred dvoma rokmi na samostatné konanie. Najvyšší súd však vtedy potvrdil tresty pre jeho spoluobžalovaných, pre Dávida Brtvu deväť a Patrika Pachingera sedem rokov.

Šanta sa neobáva, že by Majský nenastúpil do výkonu trestu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta sa neobáva, že by Jozef Majský, odsúdený v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest, nenastúpil do výkonu trestu. Stredajšie rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu (NS) SR považuje za zákonné a dôvodné. Šanta predpokladá využitie procesných prostriedkov, no nemá obavy zo zvrátenia právoplatného rozsudku.

Na výkon trestu by mohol Majský podľa prokurátora nastúpiť na Slovensku alebo v Českej republike. Mimoriadne opravné prostriedky či podnety sa podľa Šantu dajú očakávať, ale obavy zo zvrátenia právoplatného rozsudku nemá. „My tu máme stanovisko Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže, že obžalovaný netrpí takýmito chorobami, aby nemohol na výkon trestu nastúpiť. A konkrétne v slovenských podmienkach sú jeho choroby liečiteľné vo výkone trestu,“ priblížil Šanta.

„Je to kus môjho života spojený s touto kauzou, pretože obžalobu som podával v novembri 2004. Je to proces s mega obštrukciami, kde sme museli prekonať stovky prekážok, vykonať tisícky úkonov,“ povedal Šanta po vynesení rozsudku.

Prokurátor tiež povedal, že sa bude musieť zmeniť právny titul vydávacieho konania v súvislosti s európskym zatýkacím rozkazom na Majského. „Musí sa zmeniť právny titul vydávacieho konania, lebo už nejde o vydávacie konanie na konanie ako také, ale len na výkon trestu, ale postupy sú veľmi podobné, len sa mení právny titul,“ doplnil.

Advokát Majského: Využijeme postupy, ako zvrátiť konanie

Advokát odsúdeného Jozefa Majského Peter Filip využije všetky zákonné postupy, aby zvrátil súdne konanie. Považuje ho za nezákonné. Uviedol to v stredu po vynesení rozsudku senátom Najvyššieho súdu (NS) SR. Ten zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Filip plánuje prípad posunúť na Ústavný súd SR.

„Nebudem teraz komentovať rozhodnutie súdu. Jednak mi ho neprislúcha komentovať a dnes sa to nechystám urobiť,“ dodal Filip. Väčšinu skutočností, ktoré si v stredu vypočul, považuje za nesprávne interpretovanú. „Určite využijem všetky zákonné postupy, ako zvrátiť toto konanie, ktoré považujem za nezákonné,“ komentoval. Nemyslí si, že by Majský urobil chybu. Navyše tvrdí, že nemal predstavu, že súdne konanie sa bude v stredu realizovať.

Filip nemá predstavu o tom, ako bude vyzerať realizácia výkonu trestu Majského. „Je to mimoriadne náročné, ja si nemyslím, že 74-ročný chorý človek sa má možnosť niečomu vyhýbať. Navyše som si vypočul, že tu máme stanovisko Zboru väzenskej a justičnej stráže. Máme tu štyri znalecké posudky, ktoré hovoria niečo iné,“ reagoval advokát s tým, že zbor v stanovisku uvádza, že je pripravený zvládnuť Majského všetky zdravotné problémy. Odhaduje, že väzbou má jeho klient odsedených približne 2,5 roka.

Advokát Majského sa tiež pýta, aká bude prevencia pre 74-ročného človeka a čo hovorí Európsky dohovor o dĺžke konania a jeho vplyve na rozhodnutie. „Rozhodnutie o doposiaľ netrestanom človeku a prvé odsudzujúce rozhodnutie po 18 rokoch konania nemôže vyzerať takto,“ komentoval Filip. Tvrdí, že nemá jediný dôkaz o obštrukciách zo strany Majského.

Filip nevie, v akom stave sa jeho klient nachádza, lebo sa s ním dlhšie nestretol. Za posledné dva roky však u neho pozoroval upadajúcu tendenciu.

Remišová: Prípad Majský sa už nesmie opakovať

Prípad odsúdeného Jozefa Majského v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest sa už nesmie nikdy zopakovať. V reakcii na stredajšie rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu (NS) SR to povedala vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Prípad podľa nej ukazuje na „aroganciu, korupciu a obrovské zlyhanie práva na Slovensku“.

„Majský sa spravodlivosti vyhýbal všetkými možnými prostriedkami, ktoré mu umožňoval systém,“ uviedla Remišová na sociálnej sieti. Poukázala na to, že Majský je odsúdený po viac ako 17 rokoch súdneho procesu. Vo vyspelej demokracii podľa nej nie je možné, aby bola spravodlivosť „taká nemohúca a poplatná, ako sa ukázalo v Majského prípade“. „Verím, že sa nám spoločne podarí spravodlivosť ozdraviť tak, aby sme na Slovensku žiadny ďalší prípad ako Majský nemali,“ skonštatovala.

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Jozef Majský #Ján Šanta