V Brazílii a USA pre vírus zomrie každú minútu jeden človek

Počet úmrtí na koronavírus za 24 hodín sa v stredu v Brazílii vyšplhal na 1595, čo je viac ako jeden človek za minútu. USA sú na tom podobne. Brazília sa však po štyroch mesiacoch znovu otvorila zahraničným návštevníkom prichádzajúcim letecky.

30.07.2020 05:45 , aktualizované: 23:21
Saudská Arábia, Mekka Foto:
Stovky moslimských pútnikov krúžia v svätom meste Mekka okolo Kaaby, budovy kubického tvaru vo Veľkej mešite. Udržiavajú si sociálny odstup, aby sa ochránili pred koronavírusom.
debata (61)

23:20 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Tadžikistane sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 46 na celkovo 7366. Uviedlo to vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovala agentúra TASS.

Podľa rezortu ochoreniu Covid-19, ktoré spôsobuje nový druh koronavírusu SARS-CoV-2, nepodľahol v uvedenom čase nikto, celkový počet obetí tak zostáva 60. Z nákazy sa od začiatku pandémie v Tadžikistane vyliečilo 6151 ľudí, 92 je stále hospitalizovaných v nemocniciach. Tadžikistan informoval o svojich prvých 15 prípadoch nákazy koronavírusom 30. apríla.

23:03 Viaceré francúzske mestá ohlásili vo štvrtok sprísnenie pravidiel nosenia rúšok na verejných priestranstvách. Francúzske médiá súčasne v tento deň informovali aj o ďalšom útoku na vodiča autobusu, ktorý od cestujúceho vyžadoval, aby mal v súlade s dopravným poriadkom rúškom alebo šatkou prekrytý nos a ústa.

K tomuto incidentu došlo v utorok v meste Orléans. Cestujúci sa vodičovej požiadavke podriadil, keď však z autobusu o niekoľko zástavok neskôr vystupoval, zasadil mu niekoľko rán päsťou do tváre. Podľa denníka Le Figaro bola útočníkom maloletá osoba, ktorú polícia zadržala. Podobný incident sa odohral začiatkom júla v meste Bayonne na juhu Francúzska, kde dvojica mužov spôsobila vodičovi autobusu zranenia, ktorým neskôr podľahol.

Francúzska vláda sa snaží zabrániť novému prepuknutiu epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Počas letných prázdnin a dovoleniek preto zintenzívnila upozorňovanie na nutnosť zachovávať dostatočný rozstup medzi ľuďmi. Každý deň sa však vo Francúzsku objavujú informácie o vzniku nových ohnísk nákazy. Rúška, šatky alebo respirátory je momentálne povinné mať na tvári vo všetkých uzavretých verejných priestoroch. Toto nariadenie platí na celoštátnej úrovni.

22:39 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock dnes vyhlásil, že sa obáva novej vlny pandémie Covidu-19 v Európe a že britská vláda nebude váhať s novým zavedením karanténnych opatrení, ak to bude potrebné na zastavenie šírenia nákazy v krajine. Uviedla to agentúra Reuters. Británia za posledných 24 hodín zaznamenala 850 nakazených, najviac za uplynulý mesiac.

„Obávam sa druhej vlny. Myslím, že môžeme pozorovať, že sa druhá vlna začína šíriť naprieč Európou a musíme urobiť všetko, čo môžeme, aby sme jej zabránili v dosiahnutí našich brehov, aby sme sa s ňou popasovali,“ uviedol minister. Británia za posledný deň zaznamenala 846 nakazených, čo je najviac od 28. júna, kedy úrady registrovali 901 prípadov.

21:46 Anglicko zaznamenalo v prvom polroku 2020 najvyššiu nadúmrtnosť spomedzi 21 európskych krajín. V Španielsku zase evidovali najvyšší nárast obetí koronavírusu. Vyplýva to z údajov britského Národného štatistického úradu (ONS) zverejnených vo štvrtok, informuje spravodajská stanica Sky News.

„Hoci Anglicko nemalo najvyššiu úmrtnosť, v porovnaní s inými krajinami malo najdlhšie nepretržité obdobie nadúmrtnosti. To spôsobilo, že Anglicko malo najvyššiu mieru nadúmrtnosti v Európe za celé obdobie,“ uvádza ONS. Do týždňa končiaceho sa 29. májom bola kumulatívna úmrtnosť v Anglicku o 7,55 percenta vyššia ako priemerná úmrtnosť v rokoch 2015 – 2019.

Španielsko registrovalo druhý najvyšší počet prípadov nadúmrtnosti (6,65 percenta) – čiže počet úmrtí presahujúcich päťročný priemer. Tretie bolo Škótsko (5,11 percenta) nasledované Belgickom (3,89 percenta) a Walesom (2,78 percenta).

Najvyššiu nadúmrtnosť dosahovali koncom marca Španielsko a Taliansko, pričom v niektorých oblastiach išlo o nárast o 600–850 percent, píše agentúra AFP. Nadúmrtnosť je podľa vedcov najspoľahlivejším ukazovateľom relatívneho dosahu pandémie ochorenia Covid-19.

21:22 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok varovala, že za nárast počtu prípadov šírenia koronavírusu v mnohých krajinách sčasti môžu mladí ľudia, ktorí sa nesprávajú dostatočne zodpovedne. Informovala o tom agentúra AFP.

„Mladí ľudia nie sú nepremožiteľní,“ povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii v Ženeve. Zdôraznil, že „mladí ľudia sa môžu nakaziť, mladí ľudia môžu zomrieť a mladí ľudia môžu vírusom nakaziť iných“.

Mladí ľudia musia dodržiavať rovnaké preventívne opatrenia ako všetci ostatní, aby chránili seba aj iných, prízvukoval. Napriek tomu, že tejto chorobe podľahli najmä starší ľudia a osoby s inými ochoreniami, Ghebreyesus zdôraznil, že „mladí ľudia sú (ňou) tiež ohrození“.

20:33 Organizátori viacerých letných festivalov v Maďarsku oznámili, že tieto podujatia zrušia. Reagovali tak na rozhodnutie maďarskej vlády, podľa ktorého sa ani po 15. auguste nebudú môcť konať akcie pre viac ako 500 ľudí. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server 444.hu.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás ozrejmil, že vláda považuje prípadné zmiernenie aktuálnych epidemiologických opatrení pri súčasnom stave šírenia nového druhu koronavírusu za riskantné. Preto sa podľa jeho slov rozhodla predĺžiť zákaz organizovania podujatí s účasťou vyššou ako 500 ľudí.

20:06 Vo veku 74 rokov zomrel vo štvrtok na následky nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 podnikateľ Herman Cain, ktorý uchádzal o nomináciu Republikánskej strany v amerických prezidentských voľbách v roku 2012. Informovala o tom televízia CNN.

Cain mal 29. júna pozitívny test a 1. júla ho hospitalizovali po tom, ako sa uňho objavili závažné príznaky ochorenia Covid-19. Cain bol jedným z lídrov iniciatívy Black Voices for Trump, ktorá sa snaží presvedčiť Afroameričanov, aby úradujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi pomohla k znovuzvoleniu.

Herman Cain Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
Herman Cain Herman Cain

19:45 Holandské mestá Amsterdam a Rotterdam vo štvrtok nariadili, že ľudia pohybujúci sa frekventovaných miestach musia mať od 5. augusta horné dýchacie cesty chránené rúškom alebo respirátorom. Došlo k tomu napriek stredajšiemu vyhláseniu holandských úradov verejného zdravia, podľa ktorých neexistuje na vydanie celoplošného nariadenia o nosení rúšok dostatok dôkazov potvrdzujúcich ich účinnosť v zmysle ochrany pred koronavírusom.

19:22 Island oznámil vo štvrtok opätovné sprísnenie epidemiologických opatrení. Pristúpil k nemu po takmer troch mesiacoch postupného uvoľňovania obmedzení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu, a to pre nárast nakazených. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť v piatok o 14.00 SELČ a budú platiť najmenej dva týždne, informovala agentúra AFP. Islandská vláda obmedzila v súlade s prvotnými nariadeniami zavedenými 16. marca počet ľudí na zhromaždeniach z 500 na 100. Takisto bol opätovne nariadený povinný dvojmetrový fyzický odstup, ktorý platil od 22. mája len v zmysle odporúčania.

Na Islande bude teraz zároveň po prvý raz povinné nosiť rúška vo verejnej doprave, počas vnútroštátnych letov, pri plavbe na trajektoch aj v kaderníckych salónoch, kde nie je možné dodržiavať dvojmetrový odstup.

19:16 Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila cirkvi pre ich prínos spoločnosti, obzvlášť počas mesiacov pandémie nového koronavírusu. Urobila tak na štvrtkovom rokovaní s predstaviteľmi katolíckej a evanjelickej cirkvi, i židovských náboženských obcí. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti.

„Ocenila som ich prínos pre spoločnosť, obzvlášť počas náročných mesiacov pandémie. Ubezpečili ma, že cirkvi a náboženské obce sú pripravené pomáhať a ťahať za jeden povraz aj naďalej,“ poznamenala Čaputová. Stretnutie sa podľa jej slov nieslo v duchu hľadania toho, čo nás spája. „Vo výkone našej služby máme prieniky hlavne v zodpovednosti podporovať súdržnosť v spoločnosti, rešpektovať odlišnosť a nerozdeľovať sa, ale hľadať hodnotovú bázu, ktorá ľudí spája,“ doplnila.

18:50 Novým druhom koronavírusu sa nakazila aj prvá dáma Brazílie Michelle Bolsonarová. Oznámil to vo štvrtok britský denník The Guardian s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu.

Michelle Bolsonarová bola na koronavírus pozitívne testovaná tri týždne po tom, čo jej manžel 7. júla po prvý raz potvrdil, že sa nakazil koronavírusom. Dva týždne potom strávil v izolácii v prezidentskom paláci v hlavnom meste Brazílie. Minulú sobotu ohlásil, že výsledky jeho testov boli negatívne a vrátil späť do úradu.

Prvá dáma Brazílie Michelle Bolsonarová Foto: SITA/AP, Eraldo Peres
Michelle Bolsonarová Prvá dáma Brazílie Michelle Bolsonarová

Koronavírusom sa tiež nakazil v poradí už piaty minister v Bolsonarovej vláde. Vo štvrtok bol pozitívne testovaný šéf rezortu vedy, techniky a inovácií Marcos Pontes. Informovala o tom agentúra AP. Pontes na Twitteri napísal, že je v poriadku a má len mierne príznaky ochorenia Covid-19. „Práve som dostal pozitívny test na nový druh koronavírusu. Som v poriadku, mám len miernu chrípku a bolí ma hlava. Teraz (som) v izolácii. Budem v poriadku. Pracovné povinnosti si plním z izolácie a dodržiavam všetky pravidlá sociálneho odstupu,“ uviedol.

18:44 Zoznam bezpečných tretích krajín, pre občanov ktorých z dôvodu koronavírusovej pandémie neplatí zákaz vstupu do Európskej únie, sa vo štvrtok zúžil na 11. Stalo sa tak po tom, čo z neho bolo pre vysoký počet nakazených osôb vyradené Alžírsko. Zmeny v tomto zozname oznámila Rada EÚ v Bruseli, informovala agentúra APA.

Na zozname bezpečných krajín figurujú aktuálne Austrália, Gruzínsko, Japonsko, Južná Kórea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Thajsko, Tunisko a Uruguaj. V polovici júla EÚ z neho vyradila Čiernu Horu a Srbsko.

Naďalej platí, že Čína pribudne na tento zoznam za predpokladu, že recipročne zruší všetky obmedzenia týkajúce sa európskych občanov vstupujúcich na jej územie. Kritériami na zaradenie do zoznamu sú najmä epidemiologická situácia, opatrenia zavádzané na zabránenie šíreniu ochorenia Covid-19, ako aj hospodárske a sociálne hľadiská.

12:11 V Poľsku zaznamenali za posledných 24 hodín 615 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 45 031. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva. Za posledný deň ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších 15 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 1 709.

11:35 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1 197 na celkovo 68 794, informovala vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Nákaze COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo za uplynulý deň na Ukrajine 23 ľudí, čím ich počet stúpol na 1 673. Za posledných 24 hodín sa 760 ľudí z nákazy vyliečilo. Celkový počet vyliečených tak od vypuknutia pandémie dosiahol 38 154.

11:18 Počet aktívnych prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku už niekoľko dní stúpa. Za posledný deň vzrástol o 12 na 542. Počas uplynulých 24 hodín potvrdili 19 nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, uviedol vo štvrtok spravodajský server 444.hu s odvolaním sa na údaje vládneho informačného servera koronavirus-gov.hu. Úmrtia na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom nepribudli, ich počet zostáva na hodnote 596. Celkový počet nakazených dosiahol 4 484.

11:00 Poľsko zvažuje opätovné zavedenie karanténnych opatrení pre cestujúcich vracajúcich sa domov z krajín, v ktorých momentálne narastá počet osôb nakazených koronavírusom. Povedal to vo štvrtok v rozhovore pre súkromný spravodajský kanál Polsat hovorca poľskej vlády Piotr Müller. O aké krajiny ide, hovorca neuviedol. Celkovo v krajine evidujú 44 416 nakazených osôb a 1 694 súvisia­cich úmrtí.

10:20 V Rusku počet potvrdených prípadov koronavírusu za posledných 24 hodín o 5 509 na celkovo 834 499 nakazených osôb, informovalo vo štvrtok tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 129 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13 802.

9:47 Počet infikovaných ochorením COVID-19 sa v Peru v stredu zvýšil o 5 678, čo je najvyšší denný nárast za šesť týždňov. Celkovo tak počet prípadov nákazy v krajine presiahol 400 000, informovala vo štvrtok agentúra AFP. V juhoamerickej krajine doposiaľ ochoreniu podľahlo takmer 19 000 ľudí, za uplynulých 24 hodín tam zaznamenali 204 úmrtí. Po Brazílii a Mexiku ide v oblasti Latinskej Ameriky o tretiu najzasiahnutejšiu krajinu.

9:10 Austrálsky štát Viktória zaznamenal 723 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 za posledných 24 hodín, čo je dosiaľ najvyšší denný prírastok v tomto štáte i celej krajine. Oznámil to vo štvrtok premiér štátu Viktória Daniel Andrews, informovala tlačová agentúra DPA. Zaznamenaný počet infekcií predstavuje viac než dvojnásobok prípadov nákazy za predošlý deň vo Viktórii, ktorá je epicentrom druhej vlny pandémie COVID-19 v Austrálii. Tento štát zároveň eviduje najvyšší počet súvisiacich úmrtí za jeden deň – 13.

8:27 Indický podnikateľ Kadar Šaich, ktorý sa uzdravil z nákazy novým koronavírusom, premenil svoje kancelárske priestory na 85-lôžkové zariadenie, kde poskytujú bezplatnú liečbu chudobným ľuďom. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP. Štátne nemocnice majú problém zvládať infikovaných pacientov, a tak Šaich strávil minulý mesiac 20 dní na súkromnej klinike v západoindickom meste Súrat v štáte Gudžarát, no bol zhrozený z účtu.

Keď sa už Šaich postavil na nohy, vybavil na miestnych úradoch povolenie prestavať svoje kancelárske priestory s rozlohou 2800 štvorcových metrov. Vláda poskytuje a platí personál, zdravotnícke vybavenie, prístroje a lieky, pričom Šaich nakúpil lôžka a znáša náklady na posteľnú bielizeň a elektrinu. V Indii zaznamenali po prvý raz viac ako 50 000 nových prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň.

7:56 V Indii sa od 5. augusta budú môcť opätovne otvoriť posilňovne či zariadenia na výučbu jogy a zrušený bude nočný zákaz vychádzania, ktorý momentálne platí v čase od 22.00 h do 5.00 h rána. Kiná, bary a školy však aj po tomto termíne zostanú zatvorené, informovala v stredu s odvolaním sa na miestne úrady agentúra AFP. V Indii dosiaľ zaevidovali vyše 1,5 milióna prípadov nákazy koronavírusu a približne 35 000 úmrtí. Táto juhoázijská krajina je z hľadiska počtu nakazených treťou najviac infikovanou na svete.

7:39 Brazília sa po štyroch mesiacoch znovu otvorila zahraničným návštevníkom prichádzajúcim letecky. Juhoamerický štát dúfa, že takto oživí svoj turistický priemysel zničený karanténnymi opatreniami, hoci sa tam nový koronavírus stále rýchlo šíri. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. V nariadení zverejnenom vo vládnom vestníku sa tiež uvádza, že Brazília predĺžila zákazy pre zahraničných cestujúcich prichádzajúcich po súši alebo po mori o ďalších 30 dní.

7:27 Rumunsko prijalo v stredu nové opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. Okrem iného sa tamojším barom a reštauráciám skrátia otváracie hodiny a nosiť rúška na tvár bude povinné aj v niektorých preplnených vonkajších priestoroch. Tamojšia vláda sa obmedzenia rozhodla zaviesť pre značný nárast nakazených, ku ktorému dochádza v ostatnom čase, informovala agentúra AFP. V posledných ôsmich dňoch totiž v Rumunsku denne pribúdalo viac ako 1000 nových prípadov infekcie. V tejto krajine dosiaľ celkovo zaznamenali viac ako 48.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 2269 súvisiacich úm­rtí.

7:00 Taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorému v stredu parlament odobril predĺženie stavu núdze, si od radikálnej pravice musel vypočuť výčitky, že je to on, kto zneužíva pandémiu koronavírusu na upevnenie svojej moci, a nie predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Viac v článku Taliansko: Menej núdze, dlhší núdzový stav.

6:27 Čína hlásila vo štvrtok 105 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od apríla. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na čínske zdravotnícke úrady.Z nových prípadov je 102 výsledkom domáceho prenosu. Z najnovších údajov čínskej Národnej zdravotnej komisie vyplýva, že 96 prípadov zistili v provincii Sin-ťiang na západe Číny, ktorá je od začiatku tohto mesiaca jedným z nových ohnísk nákazy v krajine. Situácia sa tam naďalej zhoršuje napriek oficiálnym predpovediam, že šírenie nákazy sa už bude spomaľovať.

6:00 V Spojených štátoch v stredu zomrelo ďalších 1267 ľudí nakazených koronavírusom, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie covidu-19 dlhodobo sleduje. Celková smrteľná bilancia v USA prekročila 150 500. Koro­navírusom sa nakazilo viac ako 68 000 ľudí. Podľa prepočtov agentúry Reuters za posledných 24 hodín zomrelo dokonca 1456 pacientov s COVIDOM-19, čo znamená, že v stredu približne každú minútu zomrel jeden človek.

V utorok zomrelo v USA 1592 ľudí s koronavíruom, čo bolo najviac za dva a pol mesiaca. Spojené štáty pandémia zasiahla najtvrdšie na svete, infikovalo sa tam vyše 4,4 milióna ľudí. Agentúra AFP pripomína, že zatiaľ čo koncom jari vlna nákazy ustúpila, od konca júna znovu naberá na sile, a to hlavne na juhu a západe USA.

Televízia CNN na svojich internetových stránkach informuje, že v prípade ministra spravodlivosti Williama Barra test infekciu nepreukázal. Minister bol v utorok na zasadnutí jedného z výborov Snemovne reprezentantov, ktorého sa zúčastnil republikánsky zákonodarca Louie Gohmert. U neho vyšlo v stredu najavo, že nakazený je. Šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová oznámila, že v tejto komore Kongresu zákonodarcovia aj zamestnanci musia počas pandémie nosiť rúška. Členovia snemovne si budú môcť ochranu úst a nosa zložiť počas prejavov pred svojimi kolegami, povedala Pelosiová, politička za demokratov. Dodala, že zákonodarcovia ani zamestnanci nebudú do sídla snemovne vpustení bez rúška. Tým, ktorí si ho zabudnú, budú rúška k dispozícii pri vchode.

5:45 V Brazílii za posledný deň pribudlo rekordných 69 074 nakazených koronavírusom. Juhoamerická krajina zaznamenala tiež rekordný nárast úmrtí pacientov s COVIDOM-19, počas jediného dňa ich zomrelo 1 595. V stredu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Testy nákazu koronavírusom v Brazílii doteraz preukázali u viac ako 2,5 milióna ľudí, z ktorých od začiatku terajšej pandémie 90 134 zomrelo. Do rekordného počtu novo nakazených pribudlo za stredu viac ako 26 000 predtým neregistrovaných prípadov v najľudnatejšom a najhoršie postihnutom štátu Sao Paulo, píše Reuters. Brazília je po Spojených štátoch druhou najviac zasiahnutú krajinou na svete. Experti však upozorňujú, že v skutočnosti sa koronavírusom nakazilo pravdepodobne ešte oveľa viac Brazílčanov, podľa štúdie univerzity v Sao Paule až šesťkrát viac. V krajine sa totiž vykonáva málo testov.

Agentúra AP napísala, že prezident Jair Bolsonaro v stredu len prizeral oslave na počesť žien pracujúcich vo vidieckych oblastiach Latinskej Ameriky a keď akcia skončila, zo sály odišiel. Na tvári mal ochrannú rúšku. Tento politik dlhodobo bagatelizuje COVID-19 a tvrdí, že karanténne opatrenia spôsobia v ekonomike viac škody ako pandémia samotná. Nedodržiaval pravidlo bezpečného odstupu, často sa na verejnosti objavoval bez zakrytého nosa a úst. Siedmeho júla však informoval o tom, že má pozitívny test na koronavírus. Ďalšie dva týždne strávil v izolácii v prezidentskom paláci a rôznych rokovaní sa zúčastnil prostredníctvom videokonferencie. Vraj mal len ľahké príznaky ochorenia a na sociálnych médiách propagoval liečbu antimalarikom hydroxylchlorochí­nom, ktorý však podľa odborníkov proti COVIDU-19 účinný nie je. V sobotu Bolsonaro oznámil, že má negatívny test.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus