Baránek: Diplomovka Matoviča nepoloží, Smer má šancu na druhý dych

Politickú líderskú pozíciu opäť potvrdilo hnutie OĽaNO, aj vznikajúca strana Hlas. Prekvapením najnovšieho volebného prieskumu preferencií agentúry Polis sa však stala SaS, ktorá predbehla aj Smer. Politický analytik Ján Baránek za tým vidí stabilitu a ekonomický racionalizmus strany. Strana Za ľudí by opäť zostala pred bránami parlamentu.

30.07.2020 09:00
debata (109)

Výsledky podľa politického analytika Jána Baránka, šéfa agentúry Polis, nie sú veľmi prekvapivé.

„Trochu nečakaný je však skok SaS, ktorá predbehla aj Smer. Svoje zohráva, že strana je vnímaná ako stabilná a racionálna, kde dosť prevažuje ekonomický racionalizmus. Myslím si, že ide súhrn týchto dvoch faktorov,“ okomentoval prieskum pre Pravdu Baránek.

Pre Smer to aktuálne podľa neho nevyzerá dobre, šancu na mierny nárast preferencií však stále majú. „Majú šancu chytiť druhý dych, majú tú možnosť. Určite si ale nemyslím, že by v budúcnosti dosahovali výšku preferencií, ktoré mali, keď bol v strane Peter Pellegrini,“ poukázal analytik. V posledných parlamentných voľbách získal Smer 18,29 percenta hlasov. „Poviem to inak – myslím si, že si budú môcť gratulovať, ak zaznamenajú nárast,“ skonštatoval Baránek.

Šancu dáva aj strane Za ľudí, ich výsledok v prieskume nepovažuje za katastrofálny. „Šanca je, len by si mali najmä zvoliť vedenie strany, aby sa aj v očiach voličov zastabilizovali a boli viac vypočítateľnejší,“ poukázal odborník.

Prieskum podľa neho čiastočne zachytil kauzu plagiátorskej diplomovej práce premiéra Matoviča (OĽaNO), hnutie zaznamenalo mierny pokles. Kauzu však Baránek nepovažuje za niečo, čo by politický subjekt položilo.

„Nie je to kauza porovnateľná s nástenkovým tendrom napríklad (kauza SNS za vedenia Jána Slotu, dvaja ministri zapletení do tendra, ktorého podmienky boli vyvesené len na nástenke ministerstva životného prostredia, si už odpykávajú tresty – pozn. red.). Jednoducho, netýka sa to priamo peňaženky ľudí, teda k takýmto prešľapom sú benevolentnejší,“ uzavrel Baránek.

Prieskum agentúry Polis

Ak by sa voľby do parlamentu konali tento mesiac, vyhralo by ich hnutie OĽaNO Igora Matoviča so ziskom takmer 22 percent hlasov. Hneď za ním, s 15,5 percenta, nasleduje vznikajúca strana Hlas Petra Pellegriniho. Prvú trojku uzatvára súčasná koaličná strana SaS s 9,2 percenta. Do Národnej rady by sa dostala aj strana Roberta Fica, Smer, jej preferencie však neustále klesajú. Po novom by jej svoj hlas dalo takmer deväť percent opýtaných.

Do poslaneckých lavíc by si sadlo aj hnutie Sme rodina, ktoré získalo 8,2 percenta, ĽS NS s osempercentnou podporou a Progresívne Slovensko, ktoré by volilo 6,8 percenta respondentov. Tentoraz by mala v národnej rade zastúpenie aj maďarská menšina – strane Maďarskej komunitnej spolupatričnosti by svoj hlas odovzdalo 5,5 percenta voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis pre TV JOJ.

Koaličná strana Za ľudí sa v prieskume opäť nedostala do parlamentu, volilo by ju 4,6 percenta opýtaných. KDH by dostalo 3,9, SNS 3,8, Dobrá voľba 1,3, Most-Híd 1,1, Vlasť, ktorú vedie Štefan Harabin, 0,9 a Demokratická strana 0,5 percenta. Prieskum sa uskutočnil 22. až 27. júla na vzorke 1 033 respondentov.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum verejnej mienky