Koronavírus naberá na sile, Európa sa obáva ďalšej vlny

Najviac postihnuté štáty koronavírusom sú USA, Brazília a India, ale výrazne stúpajú počty pozitívne testovaných aj v Európe.

31.07.2020 06:00 , aktualizované: 22:35
Mexiko, koronavírus Foto: ,
Obchodníci s kvetinami s rúškami na tvárach na trhu v Mexiko City.
debata (26)

22:35 Španielsko ohlásilo 1 525 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od konca apríla. Infikovaných podľa údajov ministerstva zdravotníctva pribúda najmä v Aragónsku, Katalánsku a Madride. Celkovo za uplynulých sedem dní španielske laboratória vykonali viac ako 14 000 pozitívnych testov. Viac ako tisícku nakazených španielske úrady zaznamenali už tretí deň za sebou. Oproti štvrtkovej bilancii sa počet novo odhalených prípadov zvýšil takmer o tri stovky, v stredu bolo nakazených 1 153. Za posledný deň bolo najviac pozitívnych prípadov v Aragónsku (511) a Madride (372). Celkom podľa agentúry AFP za posledných sedem dní pribudlo najviac nakazených v Katalánsku, a to viac ako 5 000. V Aragónsku sa bilancia zvýšila o 2 884 nakazených a v Madride o 2074. Celkovo sa v 47-miliónovom Španielsku vírusom SARS-CoV-2 od začiatku pandémie nakazilo vyše 288 000 ľudí, 28 445 z nich zomrelo.

21:04 Popredný člen krízového štábu Bieleho domu pre boj s koronavírusom Anthony Fauci pred osobitnou vyšetrovacou komisiou americkej Snemovne reprezentantov, ktorá skúma postup vlády prezidenta Donalda Trumpa v boji s koronavírusom, vyjadril nádej, že vakcína by mohla byť dostupná budúci rok. Fauci uviedol, že akonáhle bude schválená bezpečná a účinná vakcína, mala by byť rozšírená medzi Američanmi za rozumnú dobu. Podľa agentúry AP tiež vyjadril „opatrnú nádej“, že vakcína bude dostupná už budúci rok. „Nemyslím si, že ju každý dostane hneď,“ povedal Fauci s tým, že niektorým skupinám bude pravdepodobne podaná prednostne. „V primeranom čase ale plány umožňujú podať vakcínu každému Američanovi, ktorý to potrebuje,“ doplnil.

20:40 Od začiatku marca vykonali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) viac ako 5000 výjazdov súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu. „Týkali sa najmä odobratia vzoriek, činnosti na hraničných priechodoch, zabezpečovania chodu štátnych karanténnych zariadení, dezinfekcie priestorov, ale i prevozov repatriantov či stavania krízových stanov na hraničných priechodoch a v areáloch nemocníc,“ informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ. "Do dnešného dňa bolo posádkami hasičskej záchrannej služby v rámci celej republiky odobraných celkom 25.233 vzoriek. V čase prevádzky štátnych karanténnych zariadení hasiči zabezpečovali 12 objektov, v rámci 87 transportov previezli 1171 repatriantov. Na 26 hraničných priechodoch postavili 21 stanov a sedem kontajnerov, ďalších 16 stanov a jeden kontajner umiestnili v areáloch nemocníc a regionálnych úradov verejného zdravotníctva,“ spresnila Farkasová. Pripomenula, že i v období pandémie zasahovali hasiči pri každodenným výjazdoch. „V apríli tak narástol počet výjazdov až o 60 percent,“ upozornila. Všetky činnosti súvisiace s pandémiou nového koronavírusu vykonávali hasiči s vysokým stupňom ochrany. „Doposiaľ sa ochorením COVID-19 nenakazil ani jeden príslušník HaZZ,“ dodala Farkasová.

14:17 Britský premiér Boris Johnson v piatok oznámil, že Británia na najmenej dva týždne spomalí uvoľňovanie opatrení zavedených v súvislosti pandémiou koronavírusu. Počet prípadov ochorenia COVID-19 začal totiž v Spojenom kráľovstve opäť stúpať. Informovala o tom agentúra AFP. „Stále hovorím, že náš plán na znovuotvorenie spoločnosti a ekonomiky je podmienečný… že nebudeme váhať a ak bude treba, stúpime na brzdu. Podľa nášho názoru by sme na ten brzdový pedál mali stúpiť práve v tejto chvíli,“ povedal Johnson s tým, že niektoré rizikové vnútorné priestory, ako sú kolkárne, kasína alebo zimné štadióny zostanú na najmenej 14 dní zatvorené aj po 1. auguste, keď sa mali znovu otvoriť. Povolené nebudú ani svadobné hostiny s viac ako 30 účastníkmi.

Johnson tiež povedal, že povinnosť nosiť rúško sa rozšíri aj na galérie, kiná a priestory, kde sa konajú bohoslužby. „Ak ľudia nebudú dodržiavať pravidlá a správať sa bezpečne, budeme možno musieť zájsť ešte ďalej. Vakcínu zatiaľ nemáme, takže jediný nástroj, ktorý máme (v boji s koronavírusom) v rukách, je ľudské správanie,“ upozornil britský premiér.

11:12 Laboratórne testy v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách 21 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet infikovaných novým druhom koronavírusu stúpol na 4 505. Na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje tento koronavírus, nikto nezomrel. Počet obetí od 18. júla zostáva na hodnote 596, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu zverejnených v piatok.

10:50 Vietnam zaznamenal prvú obeť pandémie koronavírusu, ktorý sa do zvyšku sveta začal vlani v decembri šíriť z pevninskej Číny. Informovala o tom v piatok agentúra AFP. „Prvou obeťou je… 70-ročný muž, ktorý žil v meste Hoi An,“ uviedla Vietnamská tlačová agentúra s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zdravotníctva.

10:25 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5482 na celkovo 839 981 nakazených osôb, informovalo v piatok tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 161 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13.963. Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 8 755 a dosiahol 638 410.

9:45 Na Slovensku pribudol nový prípad úmrtia pacienta infikovaného koronavírusom. Potvrdili aj 27 nových prípadov ochorenia Covid-19. Viac v tomto článku.

9:01 Vietnamská vláda v piatok potvrdila rekordných 45 nových prípadov nákazy koronavírusom. Všetky tieto prípady sú spojené s nemocnicami v meste Danang, ktoré je najväčším ohniskom nákazy v krajine, informuje agentúra DPA. Nakazení sú ľudia vo veku od 27 do 87 rokov. Patria medzi nich pacienti nemocnice alebo ich rodinní príslušníci, píše sa vo vyhlásení vietnamského ministerstva zdravotníctva. Tento prípad je zatiaľ najväčším jednorazovým nárastom počtu nakazených, aký Vietnam zažil od vypuknutia koronakrízy.

8:08 Nárast počtu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 sa v Česku vo štvrtok mierne spomalil, ale stále je ich nad 200 za deň – pribudlo 252 prípadov na celkových 16 342 od začiatku pandémie v krajine. V predchádzajúcich dvoch dňoch presahovali nárasty 270 infikovaných, informoval v piatok portál Českej televízie (ČT) s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Vo štvrtok stúpol aj počet úmrtí na COVID-19, a to o dve na celkovo 379.

Počet aktuálne chorých sa zvýšil na 4 481. Najhoršia situácia je v okrese Prachatice v južných Čechách, kde je najvyšší počet novonakazených za uplynulý týždeň, píšu portály Novinky.cz a Českého rozhlasu (Čro). Postupne sa koronavírus potvrdil už u zhruba 30 ľudí z firmy Intica Systems v Prachaticiach alebo jej okolia.

7:44 Nepálska vláda oznámila, že Himaláje vrátane Mount Everestu pre horolezcov opäť otvorí počas jesennej sezóny, informovala agentúra Reuters. Cieľom znovuotvorenia hôr je oživiť hospodárstvo krajiny, ktoré je závislé od cestovného ruchu, – aj napriek rastúcemu počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nepál má takmer 30 miliónov obyvateľov. V krajine zaznamenali 19 547 prípadov nákazy a 52 súvisiacich úm­rtí.

6:36 Čínske úrady ohlásili v piatok 127 nových prípadov koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od 5. marca. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske zdravotnícke úrady. Štyri prípady boli dovezené zo zahraničia. Z celkového počtu nových prípadov úrady evidujú 112 v provincii Sin-ťiang na západe Číny. Táto provincia je od začiatku tohto mesiaca jedným z nových ohnísk nákazy v krajine.

6:00 Koronavírusom sa po celom svete nakazilo už vyše 17 miliónov ľudí, vyplýva zo štatistík americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa. Viac ako polovica všetkých prípadov pritom pripadá na tri krajiny – Spojené štáty, Brazíliu a Indiu. Táto trojica, ale aj mnohé ďalšie evidujú rekordné denné prírastky nakazených. Veľké európske krajiny ako Nemecko, Francúzsko či Británia hlásia mesačné maximá. Mŕtvych celosvetovo podľa univerzity je viac ako 667 000.

Výrazný nárast prípadov hlási aj Nemecko, kde za posledný deň evidovali 902 novo nakazených. Je to najvyššia denná bilancia od mája, ak sa nepočítajú júnové lokálne infekčné erupcie na bitúnkoch v Severnom Porýní-Vestfálsku. V posledných týždňoch sa nemecká denná bilancia držala stabilne medzi 300 a 500 novo nakazenými. Berlínsky Inštitút Roberta Kocha varoval pred možnou druhou vlnou epidémie. Celkovo už Nemecko eviduje 207 828 infiko­vaných a 9136 obetí s COVIDOM-19.

Vo Francúzsku pribudlo za štvrtok 1377 prípadov nákazy. Takmer sa tak vyrovnala stredajšia bilancia, ktorá bola najvyššia za viac ako mesiac. Celkový počet infikovaných podľa úradov vzrástol na 185 196, Univerzita Johnsa Hopkinsa avšak vplyvom odlišnej metodiky uvádza 222 469 nakazených. S COVIDOM-19 zomrelo vo Francúzsku už 30 254 osôb. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je momentálne 381 ľudí, čo je prvý nárast za posledných 16 týždňov. Jedným zo súčasných ohnísk nákazy vo Francúzsku je bretónské prímorské letovisko Quiberon, kde sa infekcia potvrdila už u 72 osôb.

Mesačné maximum registrovala tiež Británia, kde za posledný deň pribudlo 846 nakazených. Za posledné dva dni ide o tretinový nárast. Zomrelo ďalších 38 ľudí, čím sa celková bilancia obetí zvýšila na 45 999. V krajine so 67 miliónmi obyvateľov sa nákaza doposiaľ potvrdila u 302 301 ľudí. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock vyhlásil, že sa obáva novej vlny pandémie COVIDU-19 v Európe a že britská vláda nebude váhať so zavedením karanténnych opatrení, ak to bude potrebné.

V Rusku pribudlo ďalších 5509 infikovaných osôb a 129 pacientov zomrelo. Kým počet nakazených v porovnaní s predchádzajúcim dňom stúpol o viac ako 500 prípadov, počet obetí klesol zo 169, ktoré krajiny ohlásila v stredu. Na Ukrajine pribudlo za posledný deň rekordných 1197 nových infekcií; celkový počet nakazených presiahol 69 000 a zomrelo 1673 ľudí. Najviac nových prípadov pribúda vo Ľvovskej oblasti, v hlavnom meste Kyjeve a v Ivano-Frankivskej oblasti.

Tiež Poľsko ohlásilo rekordný prírastok nových prípadov koronavírusy – za uplynulý deň 615. Ministerstvo zdravotníctva informovalo aj o ďalších 15 úmrtiach s COVIDOM-19. Úrady zvažujú obnovu karantény pre ľudí vracajúcich sa z niektorých krajín, kde znovu začalo prípadov pribúdať.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus