Podľa Zsuzsovej si vraždu objednal Andruskó kvôli svojim pofidérnym kšeftom

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku odznejú záverečné reči obžalovaných Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej a Tomáša Szabóa. Všetci traja trvajú na svojej nevine.

31.07.2020 08:35 , aktualizované: 17:51
kočner súd kuciak para Foto: ,
Obžalovaný Marián Kočner (vľavo) a jeho obhajca Marek Para počas pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na ŠTS v Pezinku. 31. júl 2020.
debata (307)

18:29 Hlavné pojednávanie sa skončilo. Pokračovať bude 5. augusta, kedy by mal padnúť rozsudok.

18:27 Zsuzsová a Szabó požiadali o konanie 5. augusta v deň rozsudku v ich neprítomnosti.

Senát obom vyhovel. Rozsudok si vypočuje len Marian Kočner.

18:25 Szabó po 6 minutách ukončil záverečnú reč. Súd požiadal aby ho zbavil obžaloby.

Predsedníčka súdu vyzvala obžalovaných k záverečnému slovu. Szabó sa možnosti záverečného slova vzdal a rovnako aj Marian Kočner, ktorý to odôvodnil tým, že v záverečnej reči všetko uviedol.

Zsuzsová v poslednom slove opakuje, že sa cíti nevinná a opísala, že si prešla peklom.

18:23 Szabó sa rozcitlivel. Pritom ako rozprával, že súcití s pozostalými a že im rozumie sa rozplakal. „Počas mojej väzby mi prednedávnom zomrel môj milovaný otec,“ uviedol.

18:20 Na rad prišiel posledný obžalovaný Tomáš Szabó.

Na začiatku vyjadril ľútosť nad smrťou nevinných ľudí.

Hovorí o tom, že život je preňho posvätný a preto by nikdy nikomu neublížil a už vôbec by nikoho nezabil. Opisuje, že vždy sa snažil pomáhať a chrániť, preto bol aj súčasťou polície.

18:18 Zsuzsová ukončila po 2 hodinách a 47 minutách svoju záverečnú reč.

Na záver požiadala senát, aby po vypočutí ich záverečných rečí prihliadal na vypočuté zo strany obvinených a ich obhajcov aspoň raz.

18:13 „Mám pocit, že som jediná, ktorá chce zistiť, kto za tou ohavnou vraždou stojí. Som si vedomá, že nás senát odsúdi kvôli veľkému mediálnemu tlaku,“ Zsuzsová hovorí o tom, ako budú podľa nej všetci spokojní, keď ich odsúdia. Zsuzsová upozorňuje, že ľudia by sa mali zaujímať, kto v skutočnosti spáchal tento zločin.

Vážená novinárska obec, poviem vám len jedno. Skutočný objednávateľ je vonku. Celý tento proces sleduje a náramne dobre sa baví, ako všetkých oklamal. Neviem, či máte odvahu hľadať pravdu. Dúfam, že sa niekto z vás na to odhodlá, kvôli Jánovi Kuciakovi, Martine Kušnírovej, pravde, spravodlivosti,…“ prihovorila sa Zsuzsová novinárom.

18:08 Zsuzsová sa dostala k znalcom, ktorí vykonávali jej psychologicko-psychiatrický posudok. Je nahnevaná, že ignorovali jej panickú chorobu. Táto diagnóza vraj vylučuje, že by mohla mať niečo s vraždou. Človek s touto diagnózou sa totiž obáva všetkého, čo je spojené so smrťou.

17:58 Po 2,5 hodinách Zsuzsová avizuje záver svojej záverečnej reči.

Zsuzsová neverí tomu, že by sa traja ľudia motali v okolí domu Kuciaka keby plánovali vraždu. „Jeden môže byť taký sprostý, ale traja?“ pýta sa Zsuszová.

Obžalovaná sa domnieva, že Marček vie niečo, čo ešte nepovedal.

Vyjadruje sa teraz k jeho výpovediam. Ona tiež hovorí, že v nich je viac nezrovnalostí.

„Treba zdôrazniť, že sa priznať ku skutku napriek tomu, že bol z neho obviňovaný Szabó. Vypovedal až keď boli ukončené skoro všetky výpovede, aby si ich mohol naštudovať,“ povedala. Zsuzsová si myslí, že Marček sa k vražde Kuciaka a Kušnírovej priznal len preto, lebo skutočne zabil podnikateľa Molnára. Podľa Zsuzsovej sa Kuciaka chystal len zbiť ale ako čakal v kuchynke videl niekoho iného, kto to vykonal a spanikáril. „Dôkazy nasvedčujú tomu, že MArček skutok nespáchal a ani pán Szabó,“ vyjadrila sa pred senátom Zsuzsová.

17:51 Obžalovaná sa už dlhšie vyjadruje k svedkovi Dušanovi Mikulajovi, kriminalistovi a znalcovi z odboru IT, ktorý na súde vypovedal trikrát.

Zsuzsová sa vyjadrila aj k motákom Kočnera. „Keďže písmo nesedí a je to napodobenina, je to výmyslel. Nemal vtedy kolúznu väzbu, mohol písať listy komu chcel a kedy chcel. Nepotreboval písať motáky,“ hovorí Zsuzsová.

17:33 Zsuzsová vypovedá už dve hodiny.

Po dlhom venovaní sa Andruskóovi uviedla, že má charakter bezcitného chrapúňa. Uviedla, že deň po vražde ju nekontaktoval, ani sa s ňou nestretol.

Zsuzsová sa teraz venuje Threeme. „Tvrdenie, že sme nenamietali pravdivosť Threemy, nie je pravdivé. Od začiatku sme to tvrdili,“ hovorí Zsuzsová.

Zdá sa jej smiešne, že evidentné veci treba vysvetľovať. Narážala na texty o snehu, zberačoch, snoch a uviedla, že právny zástupcovia i prokurátor naschvál hľadali šifry v obyčajných textoch.

Zsuzsová tiež uviedla pred súdom, že Threema bola upravovaná.

V celej Threeme sa nenachádza pred vraždou novinára ani náznak. Začali sme sa o smrti Kuciaka baviť až po jeho vražde ako celé Slovensko. Tá vražda ublížila len a len pánovi Kočnerovi,“ číta Zsuzsová z papierov svoju záverečnú reč.

„Domnienky a fabulácie nie sú žiaden dôkaz,“ prihovára sa Zsuzsová k senátu s tým, že správy z Threemy nie sú relevantné.

17:11 Zsuzsová spochybňuje slová Andruskóa o kúpe vražednej zbrane.

Andruskó mal podľa svojich slov označiť strom, do ktorého vraj strieľali, keď išli vyskúšať zbraň za Dedinu Mládeže. NAKA ho vzala na znalecké skúmanie no žiadne poškodenie strelnou zbraňou nenašla. „Urobil si tam aj výlet s OČTK, ale žiaden strom, do ktorého vraj strielali, nenašli,“ hovorí Zsuzsová.

16:33 Zsuzsová celý čas hovorí len o Andruskóovi, opisuje, ako spolu vychádzali, ako mu požičiavala peniaze, spochybňuje jeho výpovede. Zsuzsová má pred sebou pripravený text na papieroch, z ktorých číta už vyše hodinu.

Zsuzsová podobne ako obhajca Kočnera Marek Para vo svojej záverečnej reči spomína, že Andruskó videl iné fotky a z iného sledovania, ako od členov sledovacieho komanda.

16:11 Účtovníčka Andruskóa mala poslať podľa Zsuzsovej v deň jeho zadržania príkaz na jeho zadržanie práve jej. Bolo v ňom uvedené podľa jej slov, že je to vo veci vraždy Kuciaka. Zsuzsová si vraj myslel, ide o nejakú blbosť, ktorá sa rýchlo vysvetlí. Vraj bola aj tak pokojná, išla riešiť plagáty módnej značky, ktorej tvárou bola jej dcéra. Navštívila aj svoju vešticu.

Zsuzsová zdôrazňuje, že počas vyšetrovania bol na ňu vyvíjaný nátlak, aby obvinila z vraždy novinára Kočnera. „Nech kašlem na Kočnera, lebo on už je odpísaný a zhnije v base, a že ani Kočner nepozerá na mňa a určite nedovolí, aby som ho ohrozila, a preto si už objednal moje zabitie, ako aj zabitie mojej dcéry,“ hovorí Zsuzsová s tým, že polícia jej ponúkala možnosť žiť ako chránený svedok v Amerike spolu s dcérou a mamou.

Poukazuje na výpovede Andruskóa a snaží sa ho argumentmi spochybniť. Zsuzsová číta správy medzi ňou a Adruskóm od 21. do 26. septembra 2018.

15:32 Po prestávke pokračuje v prednese záverečnej reči Alena Zsuzsová.

Skutok, ktorý mi je dávaný za vinu som nespáchala a som nevinná,“ začala Zsuzsová s tým, že jej záverečná reč bude dlhšia pretože sa chce vyjadriť aj k veciam, ku ktorým ju senát počas dokazovania nepripustil.

Zsuzsová začala osobou Andruskóa. Podľa nej sa stretával s mafiánmi viacerých krajín, je daňový podvodník a kšeftár s autami.

Podľa Zsuzsovej si vraždu zosnoval Andruskó buď pre seba, pretože Kuciak ohrozoval jeho kšefty, alebo si to niekto u neho objednal a vedeli, že ako jediný podozrivý bude práve Kočner.

15:14 Kočner celý čas sedel a zrazu sa postavil a predniesol posledné vety. Verí, že sa senát rozhodne správne. „Verím, že politika zostane za dverami tejto siene, verím, že rozhodnete na základe faktov,“ Kočner ukončil svoju záverečnú reč.

Predsedníčka senátu vyhlásila prestávku 10 minút.

15:07Po záverečných rečiach prokurátora a právnych zástupcoch som sa cítil ako na ezoterickej seanse. Dva roky zo mňa všetci robia vraha, lebo nikto iný sa do tejto role nehodí lepšie než ja,“ vyjadruje svoje pocity Kočner.

Možno nie som najlepší životný partner, isto nie som ani najúžasnejší šéf, občas som aj zakričal, je to tak, taký som, nie som ani šofér, čo stopercentne dodržiava predpisy. Určite si však presadzujem svoj názor, ak mám pravdu, čo sa niekomu môže zdať ako arogantnosť. Určite sa vyskytli v mojom živote situácie, keď som reagoval prchko, neadekvátne. Je pravda, že často používam expresívnu komunikáciu, zvyšujem hlas. Nie som svätec no nie som ani vrah. A určite nie som hlupák, ktorý si neuvedomí, čo spôsobí vražda novinára,“ Kočner stíšil hlas a pokračuje vo svojej záverečnej reči.

14:45 Kočner sa venuje v záverečnej reči Andruskóovi.

Kočner tvrdí, že Andruskó klamal v tom, že si nič nezisťoval o Kuciakovi. Pritom je podľa Kočnera záznam, že si v mobile čítal jeho článok. Kočner poukazuje aj nato, že Andruskó na začiatku tvrdil, že nevie o vzťahu Kočnera k Zsuzsovej, neskôr ho už opisoval a postupne sa rozpoznával na ďalšie veci, čo je podľa obžalovaného Kočnera zvláštne.

Kočner sa priznal, že vďaka tomuto prípadu sa musel stať odborníkom na oblasť IT. Napríklad nerozumie, prečo forenznú analýzu mobilov v tejto kauze robil Europol, keď sa to dá robiť aj na Slovensku.

14:24 Kočner spochybňuje viaceré časti výpovedí Petra Tótha.

Kočnerovi sa zdá zvláštne, že jeho vozidlo Kia Rio, ktoré bolo odovzdané v nedeľu večer nebolo zapečatené tak, ako by malo byť. „Tóth tvrdí, že telefón s logom Bentley odovzdal vyšetrovateľovi Juhásovi. Ale telefón sa nachádzal vo vozidle Kia Rio,“ hovorí Kočner.

Obžalovaný tvrdí, že Peter Tóth po začiatku spolupráce s políciou dostal platbu 50-tisíc eur z firmy zo Spojených arabských emirátov. „Prečo to nikto nepreveroval?“ pýta sa.

14:05 „My sme sa Threeme nevyhýbali. Tvrdili sme, že nie je autentická a bolo do nej zasahované,“ vyjadruje sa Kočner s tým, že sú časti, kde niečo chýba ale aj také, kde je niečo navyše.

Kočner príkladom poukázal, že mal napísať Petrovi Tóthovi podľa Threemy adresu Veľká Mača 558. Na obrazovke si nechal premietnuť tzv. vzťahový diagram Jána Kuciaka s jeho rodinou. Urobil ho Pavol Vorobjov, bývalý šéf spravodajskej jednotky NAKA. Tam je ako adresa uvedená Veľká Mača, Galanta. „Odkiaľ vzniklo číslo 558?“ pýta sa Kočner a spochybňuje správy v Threeme, s ktorými bolo podľa neho manipulované.

Kočner nesúhlasí, že by Zsuzsová od neho dostala za vraždu Mercedes. Ten mala dostať preto, že pracovala pre portál Na pranieri niekedy v júni.

Kočner hovorí o dátume 27.2. 2017. Podľa neho tento dátum nič neznamená. „V utorok sa triaslo Slovensko z tejto šialenej udalosti a ja si pôjdem vyberať 50-tisíc z bezpečnostnej schránky banky, to je pritiahnuté za vlasy,“ vyhlásil Kočner na slová prokurátora, že práve v teň deň mal ísť do banky a vybrať peniaze.

13:58 Obžalovaný spomína, ako v minulosti žaloval STV a tá sa mu vraj malým oznamom ospravedlnila. To ale pre neho vraj nemalo význam z toho dôvodu, že články sú pre daného človeka dôležité keď vyjdú a nie nejaké ospravedlnenia po rokoch. Podľa Kočnera existuje na to jediný prostriedok, dávať proti článkom na stôl fakty a argumenty. „Preto som aj založil portál Na pranieri,“ hovorí senátu.

Prokuratúra za dva roky neurobila nič, aby zabránila únikom zo spisu. Nič,“ hovorí Kočner.

Kočner reaguje na záverečnú reč prokurátora. Prokurátor spomenul, že nevedelo veľa ľudí o priateľstve jeho so Zsuzsovou. „ČO je pre pána prokurátora veľa ľudí? 20, 30, 50…? My sme sa verejne stretávali, aj pred mojou rodinou a mojou pani,“ argumentuje Kočner.

13:43 Záverečná reč Bereseckého sa skončila.

Svoju záverečnú reč začal obžalovaný Marian Kočner.

Svoju reč začal, že všetci označujú toto pojednávania ako mega kauzu, či najväčšiu kauzu v histórií Slovenska a podľa Kočnera je aj taká medializácia. Kočner túto kauzu prirovnal k procesu s Miladou Horákovou. Hovorí však, že médiá v tom čase nemali takú silu. „Niekedy som mal z výstupov médií pocit, že som bol na inom pojednávaní ako ony,“ hovorí Kočner.

Moja história s novinármi má asi 25 rokov. Začala sa asi pri kauze únosu Michala Kováča mladšieho. Ján Kuciak bol len jedným z mnohých novinárov, ktorý o mne písali,“ pokračuje Kočner. Dodal, že Ján Kuciak nenapísal o ňom 16 článkov ale iba 9.

„Ján Kuciak mi vôbec nevadil,“ hovorí KOčner.

13:35 Podľa Bereseckého je pre jeho klienta neprimeraný trest, ktorý navrhol prokurátor.

Môj klient mal byť spolupáchateľom, ktorý však nikoho neusmrtil a nebol pri vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prítomný,“ hovorí Beresecký.

Beresecký sa ďalej venuje vo svojej záverečnej reči náhrade škody.

Beresecký namieta záverečné reči prokurátora a právnych zástupcov poškodených. Podľa neho sa vôbec nezaoberali náhradou škody. „Zaoberali sa len vinou spoluobžalovaného Kočnera. Nie je to celkom v súlade s trestným poriadkom,“ uviedol Beresecký.

13:33 Po prestávke pokračuje hlavné pojednávanie.

Nasleduje záverečná reč Matúša Bereseckého, druhého obhajcu Szabóa.

12:32 Záverečná reč Kochanskej skončila.

Predsedníčka senátu vyhlásila hodinovú prestávku na obed.

12:31 „Zdôrazňujem, že moje presvedčenie je založené na dôkazoch a nie pocitoch,“ uviedla Kochanská.

12:25 Kochanská sa venuje vražde podnikateľa Petra Molnára. Tvrdenia Marčeka, že bol spolu so Szabóom vraždiť, podľa advokátky ako dôkaz nestačí.

12:09 Advokátka teraz číta výpovede strelca Miroslava Marčeka o tom, ako prebehla streľba v dome vo Veľkej Mači a taktiež výsledky odborníkov a znalcov. Chce poukázať na rozpory v jeho slovách pri jednotlivých výpovediach, ako aj drobné rozdiely s výsledkom obhliadky na mieste činu.

11:46 „Tak zaviezol ma tam,“ číta Kochanská z výpovede Marčeka. Upriamuje pozornosť na to, že Szabóa nikdy nikto s vraždou nespojil a nepoukázal naňho. Podľa nej ako aj Marček tvrdí, jej klient Marčeka zaviezol do Veľkej Mače a ani len netušil, že sa stane nejaká vražda – myslel si, že Marček Kuciaka zbije.

Kochanská poukazuje na skutočnosť, že jej klient má od začiatku ucelenú a jednotnú výpoveď, ktorú nemenil ako napríklad Miroslav Marček či Zoltán Andruskó. Na adresu Marčeka sa Kochanská vyjadrila, že vypovedal podľa toho, čo bolo uvedené v spise a nie podľa toho, čo si naozaj pamätal.

11:29 Podľa Kochanskej na mieste činu boli ľudia, ktorí bežne na takéto úkony nechodia – na miesto činu bol privolaný patológ. Ako hovorí, príslušníci polície zanechali ohorky na mieste činu. Kochanská poukazuje aj na skutočnosť, že sa hýbalo s telami. Kochanská poukazuje na elementárne chyby a dodnes nie je možné určiť presný čas smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Po príchode lekára sa tiež podľa nej manipulovalo s telami.

Kochanská poukazuje na masívne úniky zo spisu, prostredníctvom ktorých médiá manipulovali verejnou mienkou a ovplyvňovali svedkov.

11:29 Júlia Vestenická ukončila svoju záverečnú reč.

Nasleduje obhajkyňa Tomáša Szabóa Ivana Kochanská.

„Neexistuje jediný dôkaz, ktorý by môjho klienta spájal so skutkami, ktoré sú mu kladené za vinu. Vinníci nech sú potrestaní, ale nevinní nech sú oslobodení,“ začala Kochanská.

11:29 Vestenická sa vyjadrila, že dlho váhala, či má vôbec predniesť záverečnú reč vzhľadom k tomu, ako sa viedlo pojednávanie. „Ďakujem za túto možnosť, pri ktorej sme prvýkrát neboli prerušovaní,“ ukončila Vestenická svoju záverečnú reč s tým, že žiada senát, aby jej klientku zbavili obvinenia.

10:57 Vestenická poukazuje na Kočnerovu komunikáciu s Kuciakom. Ide o spomínané vyhrážanie sa, ktoré bolo medializované. Vestenická upozornila, že veta sa začínala „akoby sa vám páčilo“, z čoho vychádza, že nešlo o vyhrážku.

„Komunikácia z Threemy nie je komplexná, je k dispozícií viacero verzií a je jasné, že bolo do nej zasahované,“ pokračuje Vestenická.

„Ak sa to tu niekomu páči, alebo nie Alena Zsuzsová sa deň po vražde s pánom Kočnerom nestretla,“ uvádza Vestenická. Venuje sa BTS-kám a výpovedi kriminalistu a IT experta Dušana Mikulaja.

10:42Jediný nesporný fakt je, že skutok sa stal. Je potrebné sa ale zamyslieť, či na lavici obžalovaných sedia tí, ktorí sú za skutok zodpovední,“ vyhlásila Vestenická.

Vestenická poukazuje na skutočnosť, že na hlavnom pojednávaní bolo pojednávané aj o veciach, ktoré s vraždou nesúvisia a súd to neprerušil. Napríklad sa rozoberala kauza Technopol, zmenky, ktoré podľa nej s týmto prípadom nijak nesúvisia.

Namieta tiež, že jej klienta sa viackrát chcela vyjadriť, no súd jej to zamietol.

Podľa Vestenickej rodičia zavraždených stratili súdnosť, avšak zdôraznila, že im rozumie.

Podľa Vestenickej došlo na pojednávaní k opomenutiu práci Jána Kuciaka – podľa nej sa nedostatočne venovala pozornosť témam, ktorým sa venoval.

10:27 „Napriek tomu, že sa sám priznal k vykonaniu predmetnému skutku, je tu viacero otáznikov,“ pokračuje Vestenická a spochybňuje Miroslava Marčeka.

Skutok tak, ako ho Marček opísal, je veľmi nepravdepodobný, že sa stal. Ak by nebol pod vplyvom omamných a psychotropných látok, musel by si ho pamätať,“ vyjadrila sa k Marčekovým výpovediam, v ktorých bolo viacero nezrovnalostí. Vestenická argumentuje, že to v akej polohe bol zavraždený nájdený je podľa znalca v rozpore s tým, ako to Marček opísal.

To, že rok bol za strelca označovaný Szabó a potom sa povedalo, že šlo len o chybu je nielen na smiech, ale aj na zamyslenie," hovorí Vestenická. Poukázala aj na fakt, že na mieste činu bolo viacero osôb, ktoré tam nemali čo robiť.

Vestenická taktiež poukazuje na medializáciu prípadu a jeho vykresľovanie médiami, ktoré má za manipuláciu s verejnou mienkou. "Tlak médií prevýšil zákonnosť vedenia procesu. Celé konanie bolo vedené v dvojitom režime, medializácie a veľkého šírenia nenávisti v očiach verejnosti. Je to výsledok politického procesu. Aj keď sa o tom mlčí, je to verejné tajomstvo,” hovorí Vestenická.

10:27 Obhajkyňa Zsuzsovej poukazuje na tlak médií, ktorý podľa Vestenickej prevýšil chod procesu. Tento trestný čin je podľa nej výsledkom politického procesu.

Vestenická tak isto ako Para spochybňuje výpovede Zoltána Andruskóa.

Vestenická poukazuje na to, že celá obžaloba podľa nej stojí na svedectve Andruskóa. Poukázala na skutočnosť, že práve on ukazuje na Zsuzsovú ako na zadávateľku vraždy v priamej nadväznosti na Kočnera. Pýta sa, kto to okrem Andruskóa ešte tvrdí.

Vyjadrila svoj názor, že Andruskó môže selektívne klamať a vyberať informácie, ktoré poskytol vo svojich výpovediach. Upozornila, že na základe jednej výpovede nemožno konštatovať, že je preukázaná vina jej klientky. Podľa Vestenickej Andruskó svoje výpovede viackrát upravoval.

10:23 Hlavné pojednávanie pokračuje.

Záverečnú reč prednesie obhajkyňa obžalovanej Zsuzsovej Júlia Vestenická.

Predsedníčka senátu upozornila prítomnú sestru zavraždeného podnikateľa Petra Molnára Silviu, aby nerobila počas pojednávania grimasy na obžalovaného Szabóa. Na túto skutočnosť predsedníčku senátu Sabovú upozornili členovia senátu. Upozornila ju, že ak sa to bude opakovať, udelí jej poriadkovú pokutu.

10:12 *Záverečnú reč Para ukončil. Predsedníčka senátu udelila prestávku 10 minút.

10:10Komunikácia v Threeme vyviňujú môjho klienta. Kočner s Tóthom a Kočner so Zsuzsovou sa po skutku rozprávajú o tom, kto by mohol stáť za vraždou. Nepísali by si tak, keby stále za skutkom,“ argumentuje Para.

Para poukazuje na prezumpciu neviny, ktorú porušili podľa neho nie len médiá ale orgány činné v trestnom konaní a súd. Ako uvádza, po odsúdený Marčeka sa už automaticky bralo, že jeho klient je vinný a písalo sa len o tom, aký trest dostane.

9:58 Para sa ďalej venuje Threeme.

Dôveryhodnosť Andruskóa ako svedka spochybňuje Para tým, že sám prokurátor označil za nezmysel, že by bol Andruskóovi ponúkaný 8-ročný trest. Sám Andruskó to však pred súdom vo svojej výpovedi uviedol.

Na obrazovke sa premieta listina zo spisu, ktorú mal získať ako uniknutú z mediálneho prostredia. Malo by ísť o tú časť spisu, ktorá sa zaoberala verziou, ktorá sa napokon nepreverovala.

9:45 „Je vylúčené aby pán Marček videl fotky z paparazovania,“ vyhlásil Para, podľa ktorého Marček spoznal inú fotku, než tú, ktorú spomínal a vybral Andruskó. Podľa obhajcu sa týmito zisteniam trhá celá reťaz dôkazov.

Podľa Paru si zasluhuje pozornosť rozbor dňa 22. februára 2018, teda deň po vražde Jána Kuciaka. Andruskó povedal, že vtedy dostal odmenu za vraždu. Para vidí rozpor v tom, ako Andruskó opísal tento deň a ako ho zaznamenali stanice BTS.

9:38 Para využíva aj obrazovku súdu. Poukazuje na fotky zo sledovania zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Hovorí ako Miroslav Marček opoznal tieto fotky so slovami „asi, možno“.

Andruskó mal vidieť viac fotiek ako vypovedal v prípravnom konaní – Para spochybňuje prvotnú verziu, že novinára mali len zbiť a uniesť. Para poukazuje aj na to, že Andruskó Marčekovi ukázal len fotografie, ktoré zhotovil sám na svoj pracovný telefón.

Na obrazovke je fotografia z postavou zavraždeného novinára. Podľa Paru je problémom fotografie skutočnosť, že nie je možné opoznať tvár zavraždeného. Ako Para uviedol, Marček túto fotografiu neopoznal.

„Videl fotky vo vyšetrovacom spise ale to nie sú tie, ktorú mu ukazoval pán Andruskó,“ cituje Para Marčeka.

Para poukazuje na fotografie, ktoré boli súdom predložené Marčekovi – tie z paparazzovania, ktoré organizoval Peter Tóth.

Miroslav Marček sa pred súdom k všetkému priznal, bol vyčlenený na samostatné konanie a je neprávoplatne odsúdený na 23 rokov.

9:15 Záverečnú reč začína obhajca Kočnera Marek Para.

Para reaguje na záverečnú reč reakciou na reč prokurátora Viliama Turana. Vyhlásil, že nikdy nevynášal zo spisu.

Médiá pokrývajú proces tak, ako im diktujú procesné strany. V prípravnom konaní došlo k tak masívnym únikom zo spisu, že to nemá v histórií pojednávaní obdoby,“ hovorí Para.

Obhajca Kočnera sa vyjadruje k už odsúdenému Zoltánovi Andruskóovi. Tvrdí, že sa mala prečítať na súde jeho výpoveď zo dňa 18.10.2018. U­pozorňuje na nezrovnalosti v jeho výpovediach.

Para tvrdí, že keďže bol Andruskó vylúčený na samostatné konanie nemohol poukázať na vývoj v jeho výpovedi. Nesúhlasí s tým, že Andruskó od začiatku procesu vypovedal konštantne a nemenne.

„Nevedel popísať výšku ani delbu finančných prostriedkov. Je nevyhnutné vziať do úvahy aj jeho súkromnú motiváciu vykonať skutok,“ Para popisuje, ako sa Andruskó stretával s Lászlóm Krecsíkom.

„Rozšíril po dvoch rokoch tvrdenie o hľadaní bieleho koňa za milión eur, je to absolútne nevysvetliteľné a ani to nezasluhuje komentár. Dokresľuje len obrazotvornosť Andruskóa, ktorému nie je možné veriť,“ pokračuje Para a stále sa venuje Andruskóovi.

Ten bol vyčlenený na samostatné konanie a za sprostredkovanie vraždy dostal 15 rokov. Svoj trest si odpykáva v Banskej Bystrici.

9:05 Predsedníčka senátu Ružena Sabová pokračuje v hlavnom pojednávaní.

Po dlhej dobe sa na hlavné pojednávanie dostavila sestra zavraždeného kolárovského podnikateľa Petra Molnára Silvia. Vedľa nej sedí tlmočníčka maďarského jazyka.

Rodičia zavraždených nie sú prítomní na hlavnom pojednávaní.

Taktiež absentuje právny zástupca Kuciakovcov Daniel Lipšic, namiesto seba splnomocnil advokátku zo svojej kancelárie.

8:55 Kukláči priviedli obžalovaných v putách do pojednávacej miestnosti. Tí si sadli na lavicu obžalovaných a dohadujú sa so svojimi advokátmi.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová na poslednom pojednávaní určila poradie – začať by mal advokát Mariana Kočnera Marek Para, po ňom obhajoba Zsuzsovej a Szabóa. Následne svoje záverečné reči prednesú obžalovaní v poradí Kočner, ktorého súd viní z objednávky vraždy novinára, Zsuzsová, ktorá mala byť v prípade sprostredkovateľkou a Szabó, ktorý mal byť vodičom.

Nakoniec majú obžalovaní ešte právo posledného slova, ktoré má byť krátke.

Rozsudok by mal odznieť 5. augusta.

Druhá strana, teda prokurátor Vladimír Turan, ako aj právnici poškodených – Daniel Lipšic a Roman Kvasnica, už svoje záverečné reči vyriekli. Žalujúci prokurátor Vladimír Turan navrhol pre trio obžalovaných 25 rokov väzenia. Naopak, právny zástupca rodiny Kuciakovcov má za to, že v kauze sú splnené podmienky na doživotie.

307 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi