Vo výberovom konaní na post predsedu ŠTS získal najviac bodov Hrubala

Vo výberovom konaní na post predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) získal najviac bodov Ján Hrubala. Ako druhý sa umiestnil Ján Buvala a trojicu kandidátov uzatvoril bývalý predseda ŠTS Michal Truban. Všetci boli vo výberovom konaní úspešní. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) si teraz môže a nemusí z úspešných uchádzačov vybrať nového predsedu.

03.08.2020 15:34
Ján Hrubala Foto: ,
Kandidát na predsedu Špecializovaného trestného súdu, sudca Ján Hrubala.
debata (6)

Vo svojich prezentáciách sa najviac zhodovali Hrubala a Buvala v tom, že by upravovali pôsobnosti jednotlivých pracovísk súdu. Momentálne je agenda ŠTS rozdelená medzi Pezinok a Banskú Bystricu s tým, že sudcovia pre prípravné konanie sú iba v Banskej Bystrici. Ide tak o jediné miesto, kde sa rozhoduje o väzobnom stíhaní a túto agendu riešia štyria sudcovia. To je podľa Buvalu aj Hrubalu málo a majú za to, že by sa agenda mala vykonávať v Pezinku aj vzhľadom na to, že v ňom sídli aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Hrubala by služby umožnil každému sudcovi ŠTS, ktorý by o to prejavil záujem.

Hrubala pred výberovou komisiou uspel s prezentáciou, v ktorej akcentoval aj vzťah s novinármi. Myslím si, že je potrebné viac investovať do práce s médiami, uviedol Hrubala počas prezentácie svojej vízie vedenia ŠTS. Na rozdiel od posledného predsedu ŠTS Michala Trubana neviní médiá zo zlej povesti justície na verejnosti. Za mnohé si môžeme sami, skonštatoval s tým, že je jasné, že budú mať sudcovia zlú povesť, ak sa ozývajú iba vtedy, keď majú prísť o niektoré z výhod. Rovnako nepovažuje za dobrý signál, keď je viacero sudcov momentálne trestne stíhaných za korupčné trestné činy.

Súd aktuálne dočasne vedie jeho podpredseda Roman Púchovský. Doterajšiemu šéfovi ŠTS Michalovi Trubanovi uplynulo funkčné obdobie 10. júna.

Do výberového konania sa mohol prihlásiť záujemca, ktorý vykonáva funkciu sudcu na súde toho istého stupňa alebo na súde vyššieho stupňa. Buvala aj Hrubala sú momentálne sudcami ŠTS, pričom Hrubala je aj predsedom Sudcovskej rady ŠTS.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd