Stredajšie pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka bolo zrušené

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová zrušila stredajší termín pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka z dôvodu nutnosti pokračovania porady senátu o pripravovanom rozsudku. Novým termínom hlavného pojednávania je 3. september. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

04.08.2020 16:45 , aktualizované: 18:02
Kuciak, Kočner, Para, súd v Pezinku, záverečné... Foto: ,
Obžalovaný Marian Kočner pred súdom v Pezinku. 31.7.2020
debata (230)

Rozsudok nad Marianom Kočnerom, Alenou Zsuzsovou a Tomášom Szabóm sa očakával po prednesení záverečných rečí prokurátora, splnomocnencov poškodených, obhajoby a obžalovaných. Vzhľadom na to, že obžalovaní nevyužili možnosť posledného slova zostáva v kauze už iba vyhlásiť rozsudok. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vo svojej záverečnej reči uložiť obžalovaným trest odňatia slobody na 25 rokov.

Presunutie pojednávania je legitímne, zhodujú sa Para a Lipšic

Vzhľadom na závažnosť danej veci považujú advokát obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para a advokát poškodených Daniel Lipšic predĺženie lehoty na rozhodovanie senátu za pochopiteľné.

„Beriem na vedomie, pokiaľ senát potrebuje dlhší čas,“ skonštatoval Lipšic pre TASR s tým, že je aj dovolenkové obdobie a nevníma to nijako dramaticky. „Pôjde o veľmi dôležitý rozsudok v danej veci, takže som presvedčený, že všetci členovia senátu sa potrebujú dôkladne pripraviť, ale aj prediskutovať rozhodnutie vo veci,“ zdôraznil.

Para poukázal na to, že v zákone je poriadková lehota, ktorá určuje dobu predpokladanú ako nevyhnutnú pre poradu senátu, ale podľa vlastnej úvahy si ju môže predĺžiť, ako sa stalo aj v tomto prípade. „Vzhľadom na okolnosti veci a závažnosť konania je doba do 3. 9. primeraná a nie je neobvyklá ani nezvyčajná,“ povedal pre TASR Para s tým, že 3. septembra je možné očakávať vynesenie rozsudku.

Pojednávanie s Kočnerom a spol. sa začalo v januári tohto roku. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi