Latinská Amerika eviduje najviac úmrtí na COVID-19 na svete

Latinská Amerika eviduje od minulého týždňa aj najvyšší počet infekcií koronavírusom na svete. V pondelok ich bolo podľa agentúry Reuters už viac než 5 miliónov. Doteraz sa koronavírusom na svete nakazilo viac ako 1,4 milióna ľudí. Respiračnému ochoreniu COVID-19 celosvetovo podľahlo približne 689-tisíc ľudí.

05.08.2020 06:00 , aktualizované: 21:02
koronavírus, India Foto: ,
Policajti s rúškami v Indii
debata (33)

21:01 Holandské mestá Amsterdam a Rotterdam v stredu zaviedli povinné nosenie rúšok v niektorých rušných častiach mesta vrátane známej amsterdamskej uličky lásky Red Light District. Píše o tom podľa TASR tlačová agentúra AFP. „Začíname s týmto experimentom, pretože sa obávame zvyšujúceho sa počtu koronavírusových infekcií,“ uviedla mestská rada v Amsterdame. „Rúška sú povinné v preplnených a rušných oblastiach a tam, kde iné opatrenia nefungovali alebo nemali priaznivé ekonomické následky,“ píše sa vo vyhlásení mestskej rady. Napriek tomu, že mestskí pracovníci rozdávali v stredu rúška zadarmo a dodávka s reproduktormi i polícia ľudí upozorňovali, nie všetci rešpektovali nové opatrenia, najmä v oblasti Red Light Districtu. Mnohí sa po meste prechádzali bez ochrany tváre a policajti ľudí len varovali a nedávali im pokuty, píše AFP. V prístavnom meste Rotterdam polícia v stredu zastavila skupinu demonštrantov, ktorí proti novému opatreniu chceli protestovať, uviedli holandské médiá. V Holandsku sa za uplynulý týždeň počet nových prípadov nákazy v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zdvojnásobil. Krajina tak doposiaľ zaznamenala vyše 55 000 prípadov, z toho približne 6150

19:20 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala mladých ľudí, aby sa pridali do boja proti šíreniu nového koronavírusu a zvážili, či musia chodiť na párty. Niektoré krajiny začali po uvoľnení obmedzení hlásiť zvýšený počet nakazených práve medzi mladými. „Mladší ľudia by mali byť zodpovední. Mali by sa pýtať, či potrebujú ísť na párty, či sa potrebujú zúčastniť na diskotéke, ktorá sa koná vo vnútri,“ vyhlásil v stredu šéf WHO pre núdzové situácie Mike Ryan.

18:50 New York zriadi kontrolné stanovištia na kľúčových vjazdoch do mesta. Cieľom je zaistiť dodržiavanie štátnych epidemiologických opatrení cestujúcimi, informoval v stredu primátor Bill de Blasio, ktorého citovala agentúra AFP. Cestujúci z 35 amerických štátov vrátane Floridy či Texasu sa po príchode do štátu New York musia podrobiť dvojtýždňovej karanténe. Všetci títo ľudia budú povinní vyplniť formulár, ktorý úradom pomôže vo vystopovaní ich kontaktov v prípade infekcie. Tento formulár už musia vyplniť všetky osoby prichádzajúce na newyorské letiská. V prípade, že tak neurobia, im hrozí pokuta vo výške 2 000 dolárov (1 680 eur).

18:28 Jeden z popredných brazílskych domorodých náčelníkov Aritana Yawalapiti zomrel v stredu na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie jeho rodiny. Aritana (71), náčelník indiánskeho kmeňa Yawalapiti žijúceho v Amazónii, bol známym bojovníkom za záchranu najväčšieho dažďového pralesa na svete a práv domorodého obyvateľstva Brazílie. Aritanovi nákazu diagnostikovali zhruba pred dvoma týždňami po tom, čo mal problémy s dýchaním. Náčelník žil vo svojej dedine v domorodej rezervácii Xingu.

17:15 Grécka vláda oznámila v stredu, že uplynulý týždeň bol pre ňu „budíčkom“ v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Počet prípadov nákazy v krajine stúpa. Vláda za nárastom vidí najmä preplnené nočné kluby a iné spoločenské podujatia, píše agentúra AFP. „Tento týždeň je pre nás budíčkom. Snažíme sa ľudí informovať každodennými správami a oznámeniami o nových opatreniach,“ uviedol hovorca gréckej vlády Stelios Petsas pre televíziu Mega TV.

16:58 Vedenie madridského regiónu, ktorý bol v pandémii koronavírusu zo španielskych oblastí najviac postihnutý, vyvolalo rozruch reklamným televíznym spotom, v ktorom nabáda najmä mladých ľudí k noseniu rúšok. Informoval o tom dnes denník La Vanguardia. Osvetové video nazvané „Chráň seba, chráň nás“ končí záberom na horiacu pec krematória a nápisom: „Sú veci, ktoré spôsobujú väčšie horúco ako rúška. Chráň seba, chráň nás.“

16:12 Latinská Amerika v utorok prekonala Európu v počte obetí na ochorenie COVID-19 a stala sa tak oblasťou s najvyšším počtom úmrtí na toto ochorenie. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Koronavírusu podľahlo doteraz v krajinách Latinskej Ameriky viac než 206 000 ľudí, čo je zhruba 30 percent zo všetkých úmrtí na svete.

V Brazílii, ktorá je najviac zasiahnutou krajinou Latinskej Ameriky, doteraz zaznamenali 95 819 úmrtí. V druhej najzasiahnutejšej krajine v regióne – Mexiku – evidujú 48 869 úmrtí. Šírenie ochorenia COVID-19 sa zrýchľuje aj v Kolumbii, Peru, Argentíne či Bolívii.

14:26 Výletné plavidlo so 123 cestujúcimi a 85-člennou posádkou v stredu zakotvilo v nórskom prístave Bodö. Nikto však nesmel odísť, keďže dánskeho pasažiera, ktorý z neho medzičasom vystúpil, vo vlasti pozitívne testovali na koronavírus.

Medzičasom sa počet prípadov COVID-19 na inej výletnej lodi MS Roald Amundsen zvýšil na 44. Po prepuknutí nákazy spoločnosť Hurtigruten, ktorá ju vlastní a prevádzkuje, pozastavila všetky plavby.

12:34 Ukrajina zaradila Slovensko do zoznamu nebezpečných krajín. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) na svojej webovej stránke. „Slovenská republika od 1. augusta 2020 patrí medzi krajiny s vysokou mierou nákazy, je zaradená medzi krajiny červenej zóny,“ informuje na stránke rezort diplomacie. Ľudia, ktorí prichádzajú z takzvaných červených zón, musia nastúpiť buď do štátnej karantény na dva týždne, alebo si stiahnuť aplikáciu a stráviť ju v domácom prostredí.

Ukrajina zaraďuje do červenej zóny krajiny, kde je počet aktívnych prípadov COVID-19 väčší, než 40 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

11:49 Nákazu vírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách v 11 prípadoch. Ochoreniu COVID-19 podľahol jeden starší chronicky chorý pacient. Počet potvrdených nakazených tak stúpol na 4 564 a obetí na 599.

9:25 V Česku pribudlo v priebehu utorka 290 prípadov koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od konca júna. S odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v stredu ráno informoval spravodajský server iROZHLAS.cz.

Od vypuknutia epidémie tak v ČR zaevidovali už celkovo 17 286 infiko­vaných. Rastie tam aj počet aktuálne chorých, ktorých je teraz rekordných 5091. Najpostih­nutejším okresom je aj naďalej Frýdek-Místek, ležiaci v juhovýchodnej časti Moravskosliez­skeho kraja.

Celkovo v ČR dosiaľ zomrelo 383 ľudí, ktorí trpeli ochorením Covid-19. Z tohto ochorenia sa zároveň vyliečilo už 11 812 osôb, čo predstavuje takmer 70 percent spomedzi všetkých nakazených. V nemocniciach sa podľa najnovších údajov v súvislosti s nákazou lieči 123 pacientov, z toho 19 je vo vážnom stave.

8:02 V Brazílii za posledných 24 hodín pribudlo vyše 50-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a 1154 pacientov s ochorením Covid-19 zomrelo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na brazílskej ministerstvo zdravotníctva. Brazília má po USA druhý najvyšší počet infikovaných aj súvisiacich úmrtí. Od začiatku epidémie registruje Brazília viac ako 2,8 milióna nakazených a 95 819 úmrtí.

6:00 Francúzsko sa v súvislosti s rastúcim počtom nových prípadov COVIDU-19 obáva jesennej druhej vlny nákazy a opäť siaha k prísnejším krokom. Potom, keď vládny poradný výbor varoval pred „veľmi pravdepodobným“ výrazným jesenným či zimným nárastom počtu chorých, siahajú ďalšie mestá k povinnému noseniu rúšok na verejnosti. Na niektorých frekventovaných miestach ich chce zaviesť aj starostka Paríža Anne Hidalgová. „Je veľmi pravdepodobné, že budeme svedkami druhej vlny na jeseň alebo v zime,“ uviedol v utorok vládny tím epidemiológov vo vyhlásení na webe ministerstva zdravotníctva. Vedci odporučili Francúzom, aby nepoľavovali v ostražitosti, pretože krajina „v ktorejkoľvek chvíli môže skĺznuť do situácie, ktorá už nebude pod kontrolou“.

Francúzsko v posledných týždňoch zažíva situáciu podobnú ako v iných európskych krajinách. Po čiastočnom uvoľnení reštrikcií začiatkom letnej sezóny začal opäť rásť počet nakazených. Sedemdňový priemer novo potvrdených infekcií za 24 hodín sa v krajine koncom júla prvýkrát od prvej polovice mája dostal na hranicu 1000. Vláda preto dala miestnym samosprávam možnosť nariaďovať nosenie rúšok na verejnosti, čo vzápätí využilo miliónové mesto Lille, ktoré nasledovalo prímorské letovisko Nice. Čoskoro sa chce pridať napríklad Toulouse a zámer zaviesť na niektorých miestach povinné zakrývanie tváre oznámila parížska radnica. Zástupkyňa starostu Anne Souyrisová na twitteri uviedla, že mesto po konzultácii s políciou vytipovalo zoznam lokalít, kde by mali ľudia chodiť iba s rúškami. Mali by medzi ne patriť frekventované obchodné ulice či nábrežie Seiny. O ďalších miestach budú môcť rozhodovať vedenia jednotlivých parížskych obvodov. Úrady dúfajú, že lokálne prijaté opatrenia budú mať dostatočný účinok, aby nebolo nutné pristupovať k novému zavádzaniu celospoločenských reštrikcií, ktoré mali zdrvujúci dopad na ekonomický život.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus