Jankovská ostáva za mrežami, Cvikovej súd vyhovel

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom v stredu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Žiadosti sudkyne Denisy Cvikovej obvinenej z prijímania úplatku, ktorá sa mala v kauze tiež angažovať, o prepustenie z väzby súd vyhovel. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podá proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť a tú avizoval aj advokát Jankovskej Peter Erdős. Definitívne tak rozhodne až Najvyšší súd SR.

05.08.2020 14:05 , aktualizované: 16:05
jankovská Foto: ,
Na snímke bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti SR za Smer Moniku Janskovskú odvádzajú z pojednávacej miestnosti po výsluchu na ŠTS v Banskej Bystrici. 5. 8 2020.
debata (33)

„Sudca žiadosť o prepustenie z väzby zamietol, komentovať to bližšie teraz nemôžem. Potrebujem sa podrobnejšie oboznámiť s písomným odôvodnením rozhodnutia,“ reagoval advokát Moniky J. Podľa neho jeho klientka rozhodnutie prijala bez komentárov.

Advokát je presvedčený, že dôvody väzby v aktuálnom štádiu trestného konania už u nej nie sú. Ako po jej výsluchu konštatoval, už boli vypočutí kľúčoví svedkovia.

„Máme za to, že môže byť vyšetrovaná na slobode a nie sú žiadne skutočnosti, ktoré by odôvodňovali, aby bola naďalej vo väzbe. Navrhli sme formu nahradenia väzby aj peňažnou zárukou, prípadne inými povinnosťami a obmedzeniami, konkrétne i kontrolou technickými zariadeniami, tzv. náramkom,“ uviedol Erdős. Jej výšku odmietol komentovať.

Dodal, že to, čo konštatoval sudca v prípade Denisy Cvikovej, platí aj pre jeho klientku. „Myslím si, že dôkazná situácia nie je odlišná od toho, ako by mala byť posudzovaná v prípade dôvodov väzby u mojej klientky,“ zdôraznil Erdős.

Sudkyňu Denisu Cvikovú odvádzajú z pojednávacej... Foto: TASR, Ján Krošlák
denisa cviková Sudkyňu Denisu Cvikovú odvádzajú z pojednávacej miestnosti po výsluchu na ŠTS v Banskej Bystrici, 5. augusta 2020.

Advokátka Cvikovej Jitka Mikušová sa nechcela bližšie vyjadrovať, ale počíta s tým, že prokurátor podá sťažnosť.

Ako doplnila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, podľa sudcu pre prípravné konanie zanikli formálne dôvody kolúznej väzby u obvinenej.

„Dôvody tak, ako boli ustálené pri jej vzatí do väzby, sa počas prebiehajúceho vyšetrovania neposilnili a najmä vykonali sa všetky úkony vo vzťahu k podozreniu z trestnej činnosti, ktoré sa jej kladú za vinu. Vo vzťahu k jej osobe a podozreniu z trestnej činnosti sa nezistili žiadne nové skutočnosti ani výpoveďou svedka V. S. vykonanou po vznesení obvinenia,“ zdôvodnila Kudjáková.

Pripomenula, že rozhodnutie nie je právoplatné. Proti uzneseniu je prípustná sťažnosť, ktorá sa podáva do troch pracovných dní od jeho oznámenia. Sťažnosť prokurátora má odkladný účinok.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer Monika Jankovská je obvinená v kauze Búrka z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Urobiť tak mala v kauze jednej z televíznych zmeniek, keď inštruovala sudkyňu Okresného súdu Bratislava V Zuzanu Maruniakovú, aby rozhodla v prospech Mariana Kočnera. Ten bol neskôr za falšovanie tých istých zmeniek neprávoplatne odsúdený spolu s exriaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom na 19-ročný trest odňatia slobody.

Sudkyňa Denisa Cviková, ktorá je obvinená z prijímania úplatku, sa v kauze mala tiež angažovať. Maruniakovej mala na pokyn bývalej štátnej tajomníčky pomáhať s vypracovaním rozsudku napriek tomu, že nemala formálne s prípadom nič spoločné. Osobne bola prítomná aj na vynesení rozsudku, napriek tomu, že pracovala na inom bratislavskom súde. Vo väzbe sú od marca tohto roka.

V kauze Búrka bolo obvinených z rôznej korupčnej trestnej činnosti 18 osôb, z toho 13 sudcov. Proti množstvu z nich svedčí bývalý podpredseda Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka, ktorému vzhľadom na spoluprácu odložila polícia vznesenie obvinenia.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #Denisa Cviková