Twitter aj Facebook blokovali Trumpa pre dezinformácie o víruse

Spoločnosti Twitter aj Facebook blokovali Donalda Trumpa pre dezinformáciu, že deti sú takmer imúnne voči koronavírusu. Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast prípadov. Najväčšie múzeá v rakúskej metropole Viedeň zaviedli pre návštevníkov opäť povinnosť nosiť rúška.

06.08.2020 06:00 , aktualizované: 20:30
koronavírus, Donald Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump s koordinátorkou pracovnej skupiny Bieleho domu pre koronavírus Dr. Deborah Birxovou.
debata (176)

20:29 Marocká vláda sa rozhodla o mesiac predĺžiť výnimočný stav, ktorý je v platnosti od polovice marca pre šíreniu pandémie. Prinútil ju k toomu narastajúci počet nakazených. Výnimočný stav tak bude platiť namiesto do 10. augusta do 10. septembra na celom území Maroka. Do odvolania tiež zostávajú uzavreté hranice, čo značne dopadá na marocký turistický priemysel, informovala agentúra AFP. Marocká vláda tiež prijala výnos, ktorým zavádza pokutu 300 dirhamov (približne 27 eur) pre každého, kto nebude dodržiavať spoločenský odstup alebo nosiť ochranné rúško. V 35-miliónovom Maroku bolo doteraz zaznamenaných približne 28 500 infiko­vaných, z ktorých 435 zomrelo. V stredu stúpol počet nakazených o rekordných 1 283 osôb. Maroko začalo od júna uvoľňovať protikoronavírusové opatrenia a do konca mesiaca otvorilo kaviarne, reštaurácie i obchody. Počty nakazených ale začali stúpať, a ministerstvo zdravotníctva sa na konci júla rozhodlo zakázať pohyb ľudí medzi ôsmimi veľkými mestami vrátane Casablanky, Tangeru či Marakešu.

19:27 Americký prezident Donald Trump naznačil, že Spojené štáty by mohli mať vakcínu proti koronavírusu ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v novembri. Informovala o tom agentúra DPA. Na otázku, či to bude ešte pred 3. novembrom, keď sa americký prezident bude uchádzať o znovuzvolenie, Trump odpovedal: „Myslím, že v niektorých prípadoch ešte predtým, ale áno, približne v tom čase.“

Americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci tvrdí, že vakcína proti koronavírusu bude v Spojených štátoch pravdepodobne všeobecne dostupná niekedy začiatkom budúceho roka.

18:56 Los Angeles od piatka začne vypínať vodu a elektrinu nehnuteľnostiam, kde sa konajú veľké párty a zhromaždenia aj napriek obmedzeniam zameraným na boj proti koronavírusu. Starosta mesta Eric Garcetti uviedol, že domáce večierky sa stali „nočnými klubmi v kopcoch“ a často sa konajú v domoch, ktoré sú prázdne alebo používané na krátkodobý prenájom. Mesto sa vo svojom úsilí zameria na zhromaždenia, „ktoré predstavujú značné hrozby pre verejnosť“.

18:28 Nórsko sa rozhodlo opätovne zaviesť karanténnu povinnosť pre cestujúcich prichádzajúcich z Českej republiky, Francúzska, Monaka, Švajčiarska a dvoch regiónov susedného Švédska. Dôvodom je skutočnosť, že v uvedených oblastiach momentálne narastá počet osôb nakazených koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady. Toto nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti v sobotu, znamená, že osoby, ktoré prichádzajú do Nórska zo zmienených štyroch krajín a švédskych regiónov Skane a Kronoberg, musia postúpiť 10-dňovú karanténu.

Varovanie nórskeho ministerstva zahraničných vecí sa vzťahuje aj na Andorru, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Luxembursko, Portugalsko, Rumunsko a Španielsko.

17:51 Priaznivú epidemiologickú situáciu v Maďarsku ohrozuje nekontrolovaná migrácia, povedala vo štvrtok na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Röszke šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Podľa jej slov po jarnom zmiernení migračného tlaku v súčasnosti opäť stúpa počet pokusov migrantov o ilegálny vstup na územie.

Po polnoci z utorka na stredu sa pokúsila takmer stovka utečencov ilegálne vstúpiť na maďarské územie pri srbsko-maďarskom hraničnom priechode Röszke. Zhromaždili sa na srbskej strane v lese pri hraničných zábranách. Polícia ich odhalila termovíznymi kamerami.

17:29 V Moravskosliezskom kraji budú od piatka poludnia niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu miernejšie. Krajská hygienická stanica uvoľnila pravidlá týkajúce sa sociálnych služieb, nosenia rúšok u športovcov a kapacity umelých kúpalísk.

„Vzhľadom na nadchádzajúce počasie, ktoré má byť podľa predpovede veľmi teplé, sme sa uchýlili k zmierneniu niektorých opatrení. Bohužiaľ, situácia v kraji sa nijako nezlepšuje,“ vyjadril sa pre portál TN.cz hovorca krajskej hygieny Aleš Kotrla. Miernejšie opatrenia budú platiť vo väčšine kraja, okrem okresu Bruntál.bSociálne služby budú môcť po novom prijímať nových pacientov, ale len ak budú mať negatívny test na koronavírus.

16:47 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie koronavírusu. Počet potvrdených prípadov sa zvýšil o 1 318 na celkovo 76 808, informovala vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 31 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1 819.

15:19 Maďarská vláda rezervovala takmer päť miliónov vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámil to vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV dodal, že zatiaľ sú vakcíny iba vo vývojovej fáze, avšak je už možné rezervovať kapacity.

Gulyás to povedal na tlačovej konferencii kabinetu v súvislosti so skutočnosťou, že viaceré krajiny už začali rokovať o budúcom zaobstaraní vakcín. Podľa jeho vyjadrenia zatiaľ nie je zrejmé, či bude v Maďarsku povinné očkovanie, ako ani to, či bude bezplatné.

14:55 Najväčšie múzeá v rakúskej metropole Viedeň zaviedli pre návštevníkov opäť povinnosť nosiť rúška. Informoval o tom vo štvrtok telerozhlas ORF.Spomínaná povinnosť bola oficiálne zrušená 15. júna, vedenie múzeí sa však vzhľadom na nárast návštevnosti a stúpajúce počty osôb nakazených novým druhom koronavírusu.

Nosenie rúšok je tak znova povinné napríklad v Umeleckohis­torickom múzeu (KHM), Prírodovednom múzeu (NHM), Albertine, Belvederi, Múzeu úžitkového umenia (MAK) a Múzeu mesta Viedeň (Wien Museum). Ak návštevníci rúško nemajú, dostanú ho v múzeu.

13:20 Slovensko má ďalšie úmrtie na koronavírus. Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, zosnulým bol 71-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Viac TU.

12:40 Zamestnanci nemocníc a pracovníci zariadení sociálnych služieb v Česku, ktorí pracovali v rizikovom prostredí v dôsledku pandémie koronavírusu, budú mať nárok na mimoriadne finančné odmeny. České ministerstvo zdravotníctva spustilo dotačný program, v rámci ktorého rozdelí medzi poskytovateľov lôžkovej starostlivosti približne 11 miliárd korún. Informovala o tom vo štvrtok televízia ČT24.

O dotácie na mimoriadne odmeny môžu zariadenia žiadať do 5. septembra. Každý zdravotník tak dostane zhruba 25 tisíc korún. Pracovníci v administratíve, údržbári alebo upratovačky by mali získať za obdobie od marca do konca mája odmenu vo výške do 10 tisíc korún. Odmena bude vypočítaná na základe počtu odpracovaných hodín v danom období.

10:48 Núdzový stav v dôsledku narastajúceho počtu osôb nakazených novým druhom koronavírusu vyhlásili vo štvrtok v stredojaponskej prefektúre Aiči. Oznámil to tamojší guvernér Hideaki Ómura, pričom obyvateľov vyzval, aby obmedzili svoje aktivity. Podnikom zase odporučil, aby svoje prevádzky zatvorili, prípadne im skrátili pracovnú dobu, informuje agentúra AP.

V prefektúre Aiči, kde má svoju centrálu napríklad aj japonská automobilka Toyota, pribúda už od polovice júla denne viac než 100 nových prípadov nákazy, pričom predtým v nej dlhé obdobie nepribúdali takmer nijaký infikovaní.

Podniky boli vyzvané, aby zatvorili prevádzky či prípadne skrátili pracovnú dobu, spresnil guvernér. Občanov zároveň zodpovedné úrady požiadali, aby v noci zostávali doma. Opatrenia budú v platnosti aj po 24. auguste, čiže aj počas nadchádzajúceho budhistického sviatku Obon, počas ktorého si veriaci uctievajú svojich mŕtvych príbuzných a tradične bývajú zatvorené školy i mnohé firmy.

9:05 India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 904 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí. Pribudlo tiež 56 282 prípadov nákazy. S odvolávaním sa na najnovšie údaje indického ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AP.

V Indii dosiaľ celkovo zaznamenali už takmer dva milióny prípadov infekcie a 40 699 úmrtí. Za posledných 30 dní pritom v tejto krajine došlo v súvislosti s koronavírusom k približne 20-tisíc úmrtiam.

8:44 Nemecko za uplynulý deň zaznamenalo 1045 prípadov nákazy koronavírusom. Oproti predchádzajúcemu dňu je to nárast o viac ako 300. Celková bilancia infikovaných vírusom Sars-CoV-2 vzrástla na 213 067, uviedol Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Komplikáciám sprevádzajúcich ochoreniu Covid-19 podľahlo v Nemecku za posledných 24 hodín ďalších sedem osôb, čím ich celkový počet dosiahol 9175. Podľa odhadov RKI sa z choroby vyliečilo približne 195 200 ľudí.

8:13 Požiar pripravil vo štvrtok nadránom o život osem pacientov s koronavírusom v nemocnici v meste Ahmadábád na západe Indie, informovali predstavitelia hasičského zboru. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Hasiči a 15 požiarnických vozidiel dostali plamene pod kontrolu a úplne ich uhasili do pol hodiny. Oheň sa rozhorel na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v nemocnici Šrej v Ahmadábáde, v indickom štáte Gudžarát. Príčinu požiaru vyšetrujú, dodal predstaviteľ hasičov Júsuf Chán. Tridsaťpäť pacientov premiestnili do iných nemocníc. Požiare v budovách v Indii sú bežné, dôvodom sú málo prísne bezpečnostné normy a zastarané hasiace prístroje, detektory dymu aj systémy na hlásenie požiaru.

7:28 Spojené štáty zaznamenali 1262 ďalších úmrtí na ochorenie Covid-19 za posledných 24 hodín. Údaj platil v stredu k 20.30 h miestneho času (vo štvrtok k 02.30 h SELČ), informovala americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

USA zaznamenali aj ďalších 53 158 prípadov nákazy koronavírusom, uviedla univerzita so sídlom v meste Baltimore. USA majú teraz celkovo 4 818 328 prípadov infekcie, ktoré viedli k 157 930 úmrtiam. Krajina je preto zďaleka najhoršie zasiahnutou na svete.

6:45 Japonsko si vo štvrtok pripomenulo 75. výročie prvého útoku atómovou bombou na svete, ale pandémia koronavírusu si vynútila obrady na pamiatku obetí iba v obmedzenej podobe. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Na tohtoročnom hlavnom podujatí v meste Hirošima sa zúčastnili preživší, príbuzní a malá skupina zahraničných predstaviteľov. Modlili sa za tých, ktorých atómová bomba zabila alebo zranila, a vyzvali na svetový mier. Verejnosť mohla obrad sledovať len na internete.

Účastníci, mnohí z nich v čiernom oblečení a s rúškom na tvári, sa ticho pomodlili presne o 08.15 h miestneho času (01.15 h SELČ) – práve vtedy 6. augusta 1945 dopadla na Hirošimu prvá jadrová bomba použitá v čase vojny. Po modlitbe starosta Hirošimy Kazumi Macui v prejave upozornil, že svet sa musí zjednotiť a čeliť celosvetovým hrozbám, napríklad pandémii koronavírusu, ale tiež varovať ľudí pred nacionalizmom, ktorý vyústil do druhej svetovej vojny.

6:00 Americká spoločnosť Twitter v stredu oznámila, že dočasne zablokovala oficiálny účet volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval tweet s dezinformáciou o ochorení COVID-19. Vo štvrtok to podľa TASR uviedla tlačová agentúra AFP. Zavádzajúcou informáciou v tweete na účte Trumpovej kampane @TeamTrump bolo prezidentovo tvrdenie, že deti sú „takmer imúnne“ voči smrtiacemu koronavírusu. Tweet „je porušením pravidiel Twitteru vzťahujúcich sa na dezinformácie o ochorení COVID-19“, uviedol pre agentúru AFP hovorca spoločnosti so sídlom v kalifornskom San Franciscu. „Majiteľ účtu bude musieť najprv odstrániť spomínaný tweet, až potom môže Twitter znovu používať,“ dodal hovorca.

Aj spoločnosť Facebook v stredu už skôr oznámila, že odstránila odkaz zo stránky prezidenta Trumpa, lebo obsahoval „škodlivé dezinformácie o ochorení COVID-19“. Tým odkazom bol videoklip z interview televízie Fox News, v ktorom Trump tiež tvrdil, že deti sú „takmer úplne imúnne“ voči smrtiacemu koronavírusu. Išlo o vôbec prvý odkaz prezidenta odstránený poprednou spoločnosťou Facebook. Účet Trumpovej kampane na Twitteri krátko po oznámení sociálnej siete už znovu fungoval – kritizovaný tweet bol teda odstránený.

„Silicon Valley (sídlo IT firiem v USA) je beznádejne zaujatý proti prezidentovi a dodržiavanie pravidiel vymáha iba jednostranne,“ napísal riaditeľ komunikácie v kampani Tim Murtaugh, ktorý tak okomentoval dočasný zákaz. Aká veľké je riziko, že sa deti nakazia koronavírusom, alebo nakoľko ho šíria, to je v USA mimoriadne pálčivá téma. Znovuotvorenie škôl je totiž základný predpoklad, aby sa mohli rodičia vrátiť do práce. Trump vyzýva na znovuotvorenie škôl aj firiem, pretože sa snaží oživiť americkú ekonomiku, ktorej zdravie bude hrať veľkú úlohu v blížiacich sa novembrových prezidentských voľbách. Čoraz väčší počet školských okresov v USA sa však stavia proti znovuotvoreniu tried v septembri a volí si radšej čisto online vyučovanie, kým pandémie nezoslabne.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus