Ukrajina a Poľsko hlásia rekordný nárast prípadov koronavírusu

Afrika prekročila hranicu jeden milión ľudí pozitívne testovaných na koronavírus, skutočné počty nakazených sú zrejme oveľa vyššie. Počet potvrdených prípadov prekročil v Indii dva milióny. Rekordné čísla hlási aj Poľsko a Ukrajina.

07.08.2020 05:55 , aktualizované: 22:29
maine, koronavírus Foto: ,
Zábavný park v americkom Old Orchard Beach v Maine je opäť otvorený.
debata (31)

22:25 EÚ vyškrtla Maroko zo zoznamu krajín, ktorých obyvatelia môžu cestovať na územie európskeho bloku. Zhodli sa na tom zástupcovia členských štátov, ktorí aktualizovali súpis bezpečných štátoov mimo únie vzhľadom na koronavírus. Na zozname, ktorý má pre štáty únie charakter odporúčaní, zostáva 11 krajín. Do EÚ po poslednej aktualizácii môžu bez obmedzenia cestovať občania Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Japonska, Južnej Kórey, Gruzínska, Rwandy, Thajska, Tuniska a Uruguaja. Čína na zozname figuruje s podmienkou, že recipročne umožní vstup obyvateľom únijných krajín.

20:55 Španielsko už eviduje druhý najvyšší počet nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Európe po Rusku, keď s 309 855 pot­vrdenými prípadmi od začiatku pandémie prekonalo Britániu. Tá podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenala doteraz 309 796 prípadov nákazy. Vo štvrtok sa súhrnný údaj za Španielsko výrazne zvýšil, keď ministerstvo zdravotníctva do celkovej štatistiky zahrnulo 4 088 predtým diagnostikovaných prípadov. Španielsko zaznamenalo tento týždeň najvyššie denná nárasty novo nakazených koronavírusom od konca apríla, napriek tomu jeho hlavný epidemiológ Fernando Simón tvrdí, že nejde o druhú vlnu epidémie a že šírenie nákazy je len lokálne. Podľa Simona sa ďalej znižuje priemerný vek nakazených (už je pod 40 rokov) a najviac nových prípadov podľa neho súvisí s návštevami nočných podnikov. Aj preto napríklad katalánska vláda o ďalšie dva týždne predĺžila uzavretie nočných zábavných podnikov v regióne. V madridskom regióne prevádzkovatelia nočných zábavných podnikov na víkend zatvoria dobrovoľne na protest proti obmedzeniu otváracej doby. Tú vedenie madridského regiónu minulý týždeň skrátilo do maximálne 01:30. Madrid bol v tejto pandémii najviac postihnutým španielskym regiónom, v posledných týždňoch už ho ale v celkových počtoch potvrdených prípadov nákazy predstihlo Katalánsko.

20:20 Do začiatku školského roka v Maďarsku nebudú sprísnené súčasné epidemiologické opatrenia. Stane sa tak iba v prípade, ak sa vytvoria významnejšie ohniská nákazy novým druhom koronavírusu, povedal podľa TASR v piatok v Budapešti primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik. V rozhovore pre komerčnú televíziu ATV Szlávik podotkol, že epidemiologická situácia v Maďarsku nie je zlá, a to aj napriek tomu, že od mája nebolo toľko ochorení koronavírusom ako teraz. „Treba sledovať počet aktívnych nakazených a úmrtí na ochorenie COVID-19. V Čechách sa nakazí denne 200 – 300 ľudí, krajina aj napriek tomu patrí medzi menej rizikové,“ dodal infektológ, podľa ktorého je súčasná séria epidemiologických opatrení v Maďarsku dostatočne účinná. „Ak sa vytvoria väčšie ohniská nákazy, potom musíme zvážiť ďalšie opatrenia. Začiatok školského roka napovie mnoho,“ podčiarkol Szlávik.

18:30 Malta v piatok opätovne zakázala hromadné zhromaždenia a zaviedla povinnosť nosiť na verejnosti rúška. Dôvodom je aktuálny nárast nových prípadov koronavírusu po tom, čo v tejto stredomorskej ostrovnej krajine na začiatku júla týždeň neevidovali žiadny prípad infekcie. Informovala o tom agentúra Reuters. Tamojšie zdravotnícke úrady zaznamenali v piatok 49 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje druhý najvyšší denný prírastok odvtedy, ako v krajine 7. marca zaregistrovali prvú infekciu. Deväť pacientov zomrelo.

17:25 Dvaja policajti z Trenčianskeho kraja mali pozitívne testy na koronavírus. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Trenčíne v piatok na sociálnej sieti. „Všetci policajti, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovanými policajtmi, boli testovaní. Výsledky boli u všetkých negatívne,“ uviedlo KR PZ v Trenčíne.

16:15 Ukrajina zaznamenala ďalší denný rekord v počte nakazených koronavírusom, informovala v piatok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej sa počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2, zvýšil za posledných 24 hodín o 1453 na celkovo 78 261. Nákaze podľahlo za posledný deň ďalších 33 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1852.

14:37 Každý migrant, ktorý chce vstúpiť ilegálne na územie Maďarska, znamená pre krajinu biologickú zdravotnú hrozbu, čomu je potrebné za každú cenu zabrániť, domnieva sa predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Povedal to v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

„Spojením migrácie so šírením nového druhu koronavírusu nemožno vytvárať obraz, že každý migrant je biologickou bombou – avšak niektorí ňou sú. Problémom je to, že nevieme, ktorí. Preto musíme vnímať každého migranta ako potenciálneho šíriteľa nákazy,“ podčiarkol premiér. Orbán pripomenul, že vyzval ministra vnútra Sándora Pintéra, aby policajti a vojaci – tak ako to robili aj doteraz – rázne zabránili každému pokusu o ilegálne prekročenie štátnych hraníc.

13:13 Cestujúci do Egypta musia od piatka predložiť pri vstupe do krajiny negatívny PCR test, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Test sa nevyžaduje v prípade priameho príchodu do letovísk Šarm el-Šajch, Hurgáda, Marsa Matrouh a Marsa Alam. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

„Cudzinci, ktorí sa zdržiavajú v Káhire, ale nemajú povolenie na pobyt, nebudú môcť cestovať (letecky) z hlavného mesta do troch hlavných pobrežných provincií Egypta (Šarm el-Šajch, Hurgáda, Marsa Matrouh), čo je súčasťou opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusu,“ informuje ďalej ministerstvo.

12:26 V Poľsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín 809 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 50324, informovala v piatok tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva. Vo štvrtok ministerstvo evidovalo 726 nových infikovaných, v stredu 640, v utorok 680 a v pondelok 575. Covidu-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších 13 ľudí vo veku 56 až 92 rokov, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 1787.

12:00 Hongkong začne svojim obyvateľom ponúkať bezplatné testovanie na koronavírus. V piatok o tom informovala správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, píše agentúra Reuters. Plošné testovanie by mali spustiť najskôr o dva týždne. V Hongkongu zaznamenali minulý mesiac nárast prípadov infekcie koronavírusom. Vláda následne zaviedla povinné nosenie rúšok aj v exteriéri a obmedzila stretnutia na verejnosti na najviac dvoch ľudí. Doteraz v Hongkongu zomrelo 46 ľudí na ochorenie COVID-19, pričom celkovo zaznamenali takmer 4 000 prípadov nákazy.

11:27 V Maďarsku pribudli za uplynulých 24 hodín dve obete ochorenia COVID-19; ide o starších chronicky chorých pacientov. Počet obetí tak stúpol na 602. Nákazu koronavírusom potvrdili za posledný deň v 24 prípadoch, celkom evidujú v krajine 4621 infikovaných, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na vládnej stránke koronavirus.gov.hu. Z ochorenia sa zotavilo 3464, aktuálne nakazených koronavírusom je 555 osôb. V nemocniciach ošetrujú 72 chorých, z nich šiesti sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Po sprísnení podmienok vstupu na územie Maďarska stúpol počet ľudí v úradnej domácej karanténe na 7092. Karanténu navrátilci z rizikových krajín nemusia absolvovať, ak sa preukážu negatívnym PCR-testom, ktorý si však od 1. augusta musia hradiť sami.

10:50 Ministerstvo zahraničných vecí SR upozorňuje slovenských občanov cestujúcich do Švédska, že v súčasnosti patrí medzi rizikové krajiny s vysokým výskytom prípadov ochorenia COVID-19, obzvlášť v regióne hlavného mesta Štokholm. „Švédsko umožňuje voľný pohyb občanom Európskej únie, pri vstupe do krajiny nie sú zavedené žiadne karanténne opatrenia ani nie je potrebné sa preukázať negatívnym testom na COVID-19,“ informuje ministerstvo na svojom webe.

Vzhľadom na dynamicky sa meniacu situáciu a prijaté opatrenia jednotlivých štátov odporúča venovať zvýšenú pozornosť aktuálnym oznamom prepravných leteckých a lodných spoločností, ako aj informáciám o obmedzeniach na hraniciach. Rezort diplomacie odporúča Slovákom, aby v prípade ciest do Švédska využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo mobilnú aplikáciu Svetobežka. Podmienky návratu na Slovensku stanovujú opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR. V prípade návratu zo Švédska sa treba telefonicky alebo elektronicky prihlásiť na miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR a podstúpiť testovanie na ochorenie COVID-19. Do výsledku vyšetrenia je osoba povinná dodržať domácu izoláciu.

10:23 Počet prípadov ochorenia Covid-19 prekročil v piatok v Indii dva milióny. Za uplynulých 24 hodín tam v pribudlo rekordných 62 538 nakazených novým druhom koronavírusu a 886 úmrtí. Ide zároveň o najvyšší denný prírastok počtu infikovaných od vypuknutia pandémie, informovali agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

India sa tak stala po USA a Brazílii treťou krajinou, kde počet potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 prekročil hranicu dvoch miliónov. Nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 tam doteraz podľahlo 41 585 ľudí.

9:34 Na Slovensku pribudlo v priebehu štvrtka 43 nových prípadov koronavírusu, celkovo tak evidujeme 2523 pozitívne testovaných osôb na ochorenie Covid-19. Za uplynulý deň urobili 2473 testov. Pribudli dve úmrtia pacientov s koronavírusom, z ochorenia sa vyliečilo ďalších 22 osôb. (Viac tu)

9:19 Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom v Grécku prekročil vo štvrtok 5000, píše agentúra AFP. Za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 153 nových prípadov, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 5100. Chorobe Covid-19 v krajine dosiaľ podľahlo 210 ľudí.

7:34 Guvernéra amerického štátu Ohio Mikea DeWinea vo štvrtok pozitívne testovali na koronavírus iba niekoľko hodín pred plánovanou návštevou prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom spravodajský portál CBS News.

DeWineova kancelária informáciu potvrdila v tlačovej správe. DeWine sa nechal testovať v rámci bežnej procedúry pred stretnutím s prezidentom. Test jeho zástupcu Jona Husteda vyšiel negatívne. DeWine momentálne nemá príznaky choroby Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Ďalších 14 dní strávi v karanténe vo svojom dome v meste Cedarville.

6:42 Spojené štáty zaznamenali v piatok 2060 úmrtí v dôsledku Covid-19 v priebehu uplynulých 24 hodín, najviac za posledné tri mesiace. Počet prípadov nákazy prekročil päť miliónov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa v americkom meste Baltimore.

Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom dosiahol 5 032 179. Celkový počet úmrtí stúpol na 162 804. Pandémia od júna znova naberá v mnohých štátoch USA na sile, predovšetkým na juhu a západe. Niekdajšiemu epicentru pandémie mestu New York sa naopak podarilo šírenie vírusu do veľkej miery dostať pod kontrolu. Viac ako 2000 úmrtí USA naposledy zaznamenali 7. mája.

5:55 Počet ľudí nakazených koronavírusom v Afrike prekročil milión, uvádzajú agentúry. Podľa odborníkov ich je ale v skutočnosti niekoľkonásobne viac, pretože na tomto kontinente s 1,3 miliardou obyvateľov sa nerobí dostatok testov, uviedla agentúra AP. Na celom svete je už 19 miliónov nakazených. Vzhľadom na to, že zdravotnícke systémy v mnohých afrických krajinách patrí k tým najkrehkejším na svete, robí veľký počet neodhalených prípadov odborníkom starosti. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prekročenie hranice milióna nakazených označila za „kľúčovú okamih“ pre Afriku, kde sa nákaza šíri mimo veľkých miest do odľahlých končín s minimálnou zdravotnou starostlivosťou.

Najzasiahnutejšou z krajín tohto kontinentu je Juhoafrická republika, kde testy nákazu koronavírusom potvrdili u takmer 530-tisíc ľudí. Približne 9 300 pacientov s Covidom-19 zomrelo, tento údaj je ale podhodnotený, pretože mnoho prípadov úmrtí sa do štatistiky nedostane. Čo do počtu infikovaných je Juhoafrická republika piatou najpostihnutejšou krajinou na svete. Hoci ide o najvyspelejšiu krajinu kontinentu, jej nemocnice majú problém sa vysporiadať s náporom pacientov.

Agentúra AP uvádza, že zdravotníci v Afrike od začiatku epidémie vykonali 8,8 milióna testov, čo je výrazne menej ako cieľ Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, stanovený na 13 miliónov za mesiac. Jednotlivé krajiny by rady testovali viac, ale potrebný materiál končí v bohatších štátoch inde vo svete.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus