Koronavírus chytá druhý dych

Počet pozitívnych na koronavírus stále prudko rastie. Počas stredy pribudlo na Slovensku 63 nových prípadov, pričom sa urobilo 2 667 testov. Je to najväčší denný nárast nových prípadov od 22. apríla. Na budúci týždeň zasadne Pandemická komisia vlády, vylúčené nie je ani zasadnutie konzília odborníkov.

07.08.2020 05:00
debata (199)

Pozitívne testovaných bolo 32 žien a 31 mužov vo veku od 15 do 81 rokov v okresoch Trenčín (15), Bánovce nad Bebravou (14), Bratislava (10), Prievidza (6), Vranov nad Topľou (4), Košice (3), Poprad (2), Ilava (2), Prešov (1), Čadca (1), Malacky (1), Stará Ľubovňa (1), Rožňava (1), Nové Mesto nad Váhom (1) a Považská Bystrica (1). Ministerstvo zdravotníctva zároveň vo štvrtok potvrdilo 30. úmrtie na koronavírus. Išlo o 71-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný na infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. „Pitva zosnulého ukázala, že príčinou úmrtia bola rozvinutá pľúcna forma COVID-19 a následné, žiaľ, zlyhanie dýchania,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Úrad verejného zdravotníctva vysvetľuje, že noví pacienti boli v úzkom kontakte s už potvrdenými nakazenými. „V okrese Bánovce nad Bebravou ide zväčša o kontakty už potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v jednej z firiem, kde bola nariadená izolácia pre zamestnancov. Ide najmä o rodinných príslušníkov, ktorí boli už pred testovaním tiež v domácej izolácii,“ vysvetlila Dáša Račková, hovorkyňa úradu.

Mesto Bánovce nad Bebravou zatvorilo krytú plaváreň a pre rozšírenie koronavírusu znížilo aj kapacitu letného kúpaliska, ktoré po novom môže navštíviť maximálne 500 ľudí. Krízový štáb zároveň zakázal používanie spŕch na všetkých športoviskách, výnimku nemajú ani fitnescentrá. Mesto pripravuje ďalšiu dezinfekciu vnútorných a verejných priestranstiev, zintenzívni dezinfekciu detských ihrísk i priestorov mestského úradu. Samospráva požiada prevádzkovateľa dopravy o zvýšenie intenzity dezinfekcie prostriedkov hromadnej dopravy. Zakázaná je aj organizácia podujatí v interiéri pre viac ako 100 osôb.

Rovnaká situácia je aj v Trenčíne, kde ide o kontakty pracovníkov z výrobného závodu, u ktorých bol potvrdený pozitívny výsledok na koronavírus. „Pre zamestnancov sa vydávajú karanténne opatrenia vrátane osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti,“ uviedla Račková. „Vzhľadom na to, že medzi pozitívnymi prípadmi sú aj zahraniční zamestnanci, opatrenia budú vykonané aj v rámci ubytovacích priestorov,“ dodala Račková. V územnej pôsobnosti regionálneho úradu sú v súčasnosti v domácej izolácii zamestnanci štyroch firiem. „Nejde o komunitné šírenie ochorenia COVID-19, ale o jeho lokálne ohraničené šírenie,“ uistila Račková.

zväčšiť Foto: Pravda, Ivan Majerský
covid-19, koronavírus, graf

Komisia alebo konzílium?

Rezort zdravotníctva tvrdí, že zdravotníctvo je na príchod druhej vlny koronavírusu pripravené. Epidemiologickú situáciu denne monitorujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. „Zhodnotenie závažnosti má niekoľko faktorov. Analyzuje sa napríklad počet ohnísk nákazy, nárast počtu hospitalizovaných, percentuálna miera hospitalizácie zo všetkých prípadov, miera hospitalizácie vážnych stavov, ale aj komplikácie ochorení či nárast počtu úmrtí,“ spresnila Eliášová. Nemocnice aktuálne fungujú v štandardnom režime.

Ľudia s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sú hospitalizovaní na infekčných oddeleniach. „Pripravená je však pre prípad potreby reprofilizácia lôžok pre ľudí nakazených koronavírusom alebo s podozrením naň,“ dodala Eliášová.

Pre narastajúci počet nakazených však na budúci týždeň zasadne Pandemická komisia vlády. V prípade potreby sa operatívne zvolá aj konzílium epidemiológov.

Liekov je dosť

Nemocnice sú podľa Eliášovej dostatočne vybavené aj prístrojmi. „Pľúcnych ventilácii pre pacientov s COVID-19 máme dostatočné množstvo vzhľadom na dostupné personálne kapacity našich nemocníc. Spolu s ďalšími nižšími typmi ventilátorov,“ uviedla Eliášová. Krajina tak bude mať v lôžkových zariadeniach takmer 2 000 lôžok vybavených prístrojmi na podporu dýchania. „Aktívne sú aj mobilné odberové miesta. Ich počet sa aktualizuje s prihliadnutím na aktuálnu epidemiologickú situáciu,“ povedala hovorkyňa. V tejto chvíli ich funguje 58 po celom Slovensku. Zdravotníci majú podľa hovorkyne aktuálne aj dostatok spotrebného materiálu na laboratórnu diagnostiku ochorenia COVID-19. „Rovnako je aktuálne dostatok ochranných pomôcok, pričom zásoby sa tiež priebežne dopĺňajú. Osobné ochranné prostriedky ministerstvo zdravotníctva priebežne sumarizuje,“ uviedla hovorkyňa.

Vylúčené nie je ani zasadnutie Ústredného krízového štábu. „Závisí to od vývoja situácie, ktorú členovia štábu – zdôrazňujeme – pozorne sledujú,“ reagovala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Podľa Ondreja Sukeľa, prezidenta Slovenskej lekárnickej komory, v súčasnosti vládne v lekárňach pokoj. Paniku z marca, keď sa viaceré lieky stali nedostupnými, už neočakáva. „Badať však na pacientoch, že sú menej obozretní, čo sa týka nosenia rúšok a dezinfekcie, takže teraz je to skôr také letargické. Uvidíme, čo sa stane, keď sa prípady začnú dramaticky zvyšovať. Predpokladám, že opäť stúpne záujem o ochranné pomôcky a paracetamol,“ mienil Sukeľ. Liekov proti horúčke či bolesti je zatiaľ podľa neho dostatok. „Nepociťujeme žiadne problémy s ničím. Lekárne sú zásobené, trochu viac ako zvyčajne,“ uzavrel Sukeľ.

Na budúci týždeň by malo ministerstvo schváliť pandemický plán, na ktorého vypracovaní sa podieľajú nielen zdravotníci, ale aj zástupcovia samosprávy. Plán by mal presne určovať kroky v prípade nástupu druhej vlny pandémie.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus