Pribudlo 43 infikovaných a dve úmrtia. Koronavírus je opäť v centre sociálnych služieb

Na Slovensku pribudlo v priebehu štvrtka 43 nových prípadov koronavírusu, celkovo tak evidujeme 2523 pozitívne testovaných osôb na ochorenie Covid-19. Za uplynulý deň urobili 2473 testov, celkový počet sa tak zvýšil na 274 795. Pribudli dve úmrtia pacientov s koronavírusom, z ochorenia sa vyliečilo ďalších 22 osôb.

07.08.2020 09:34 , aktualizované: 15:25
Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis Foto: ,
Prešovské Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis na snímke z júla.
debata (103)

Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk. Hospitalizovaných je 41 pacientov, u 19 z nich bolo potvrdené vírusové ochorenie Covid-19. Na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) sú dvaja pacienti, päť pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii.

Najviac pozitívne testovaných osôb zaznamenali v okresoch Bratislava (12), Prievidza (8), Košice (3), Nové Mesto nad Váhom (3), Nové Zámky (3), Senec (2), Dunajská Streda (2), Bardejov (1), Galanta (1), Malacky (1), Partizánske (1), Púchov (1), Revúca (1), Šaľa (1), Trnava (1), Vranov nad Topľou (1) a Žilina (1). „Pozitívny test na ochorenie Covid-19 malo 16 žien a 27 mužov vo veku od piatich do 80 rokov,“ priblížilo v ministerstvo zdravotníctva na svojej webovej stránke korona.gov.sk.

Na Slovensku počas štvrtka pribudli dve úmrtia pacientov s pozitívnym testom na koronavírus. Krajina tak eviduje 31 úmrtí. „Žiaľ, pribudlo ďalšie úmrtie. Vo Fakultnej nemocnici v Prešove zomrela 78-ročná pacientka s pľúcnou formou ochorenia Covid-19,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva uplynulý deň potvrdilo 30. úmrtie na koronavírus. Išlo o 71-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný na infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. „Pitva zosnulého ukázala, že príčinou úmrtia bola rozvinutá pľúcna forma COVID-19 a následné, žiaľ, zlyhanie dýchania,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Budúci týždeň 11. augusta má na pôde ministerstva zdravotníctva zasadnúť Pandemická komisia vlády SR, v prípade potreby sa operatívne zvolá tiež konzílium epidemiológov.

Vírus opäť v centre sociálnych služieb

V Centre sociálnych služieb (CSS) Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove sa opäť vyskytlo ochorenie COVID-19. Zistili ho u dvoch zamestnankýň. Zariadenie sa ocitlo v mimoriadnej situácii 8. júla z dôvodu ohlásenia pozitívneho nálezu na COVID-19 u ošetrujúceho lekára a jeho zdravotnej sestry z Chminianskej Novej Vsi, ktorí v zariadení začiatkom júla ordinovali. V polovici júla karanténu ukončili.

„Dve zamestnankyne z úseku rehabilitácie a ekonomického sú pozitívne testované na COVID-19. Jedna z nich prišla do kontaktu s piatimi klientmi, tá ďalšia zamestnankyňa iba s kolegyňami. Jedna má ľahký priebeh, ďalšia nemá žiadne príznaky COVID-19,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský.

Celkovo je v karanténe šesť klientov zariadenia a 13 zamestnancov vrátane dvoch, u ktorých sa ochorenie potvrdilo. „Museli sme zastaviť ambulantnú činnosť v tomto centre sociálnych služieb. Nechceme, aby tam prichádzali ľudia zvonku, aby nedošlo k nejakému prípadnému ďalšiemu šíreniu. Aj keď sa zdá, že časť už je za nami, stále čakáme na druhú vlnu,“ povedal Majerský s tým, že CSS Vita Vitalis je jedno z najväčších zariadení svojho druhu v kraji.

„Čo sa týka hygienických opatrení, každé sociálne zariadenie má krízový plán, podľa ktorého postupuje. Musíme sa naučiť žiť v prítomnosti tohto vírusu a robiť všetko pre to, aby sme čo najviac zabránili jeho vstupu do sociálnych zariadení,“ povedal vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Pavel Slaninka.

Zamestnanci, ktorí prišli do styku s chorými, sú v domácej karanténe a šiesti klienti sú izolovaní vo svojich izbách. „Zároveň sa uskutočnilo aj testovanie klientov PCR testmi, ktoré boli negatívne. To isté aj zamestnanci, ktorí s kolegyňou prišli do kontaktu, tam sa odhalil jeden prípad, tá kolegyňa, keďže dochádzajú z okresu Vranov nad Topľou,“ vysvetlil Slaninka.

V rámci Úradu PSK dali podľa Majerského doteraz otestovať 155 zamestnancov. Všetci mali negatívny výsledok. „Prešli sérologickým testovaním. Je to špeciálne testovanie, kde z krvi sa dá zistiť aj to, či sú pozitívni, ale aj to, či boli už predtým nakazení. Jeden test, ktorý nám zabezpečuje Ľubovnianska nemocnica, stojí 15 eur, čiže sme hlboko pod cenami, ktoré sú priemerne na Slovensku, čo je tiež dobrá správa,“ dodal Majerský.

Podľa jeho slov chcú dať otestovať aj zvyšných zamestnancov, ktorí sú momentálne na dovolenkách, ako aj vodičov všetkých SAD.

Nové prípady sú importované zo zahraničia a dohľadané kontakty

Najväčší počet nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nahlásili za štvrtok, zaznamenali okrem hlavného mesta aj regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prievidzi, Trenčíne, Košiciach a Nových Zámkoch. Ide o importované prípady zo zahraničia, ale aj o dohľadané úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi ochorenia. TASR o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

RÚVZ eviduje v Bratislavskom kraji medzi 15 novými pozitívnymi prípadmi viacerých dovolenkárov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Katarína Nosálová. „V rámci epidemiologického šetrenia týchto osôb sme zistili, že ide o dve osoby, ktoré sa vrátili zo Srbska a jednu osobu z Ukrajiny. Medzi pozitívnymi sú aj Slováci, ktorí sa vrátili z dovoleniek z Chorvátska, Španielska, Spojených arabských emirátov a Egypta,“ povedala.

Doplnila, že ďalšie osoby sú v epidemiologickej súvislosti s už pozitívnymi osobami, traja nemajú vedomosť o tom, že sa mohli stretnúť s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19. „Všetky tieto osoby majú nariadenú domácu karanténu, zaisťujeme ich úzke kontakty v rámci rodiny i pracovného kolektívu s cieľom zamedziť ďalšie možné šírenie tohto ochorenia v Bratislavskom kraji,“ uzavrela.

RÚVZ so sídlom v Prievidzi zaznamenal vo svojej územnej pôsobnosti osem nových potvrdených prípadov. Dva z nich sú importované zo zahraničia, pričom obe osoby rešpektovali aktuálne platné opatrenie ÚVZ SR a iniciatívne sa prihlásili. Išlo tiež o dohľadané kontakty už potvrdených prípadov.

RÚVZ so sídlom v Trenčíne zaznamenal tri nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19, a to v okrese Nové Mesto nad Váhom. Aj v týchto prípadoch ide o úzke kontakty už potvrdených prípadov v kontrolovanom ohnisku nákazy.

RÚVZ so sídlom v Košiciach zaznamenal rovnako tri nové potvrdené prípady. Dva sú výsledkom dohľadania kontaktov pozitívnej osoby, v jednom prípade stále pokračuje epidemiologické vyšetrovanie.

RÚVZ so sídlom v Nových Zámkoch vedie taktiež v jednom prípade epidemiologické vyšetrovanie, v ostatných dvoch ide o import zo zahraničia. „Osoby sa po návrate na územie SR iniciatívne prihlásili na RÚVZ so sídlom v Nových Zámkoch,“ poznamenal Eliáš.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR naďalej aktívne a dôsledne dohľadávajú úzke kontakty pozitívnych osôb, ktorým nariaďujú domácu izoláciu a zabezpečujú testovanie na ochorenie COVID-19. Zároveň sa odber klinických vzoriek realizuje aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných osôb.

ÚVZ SR v tejto súvislosti upozorňuje na dôsledné dodržiavanie aktuálne nariadených a odporúčaných opatrení na celoštátnej úrovni, ale aj prijatých vybraných opatrení na lokálnej úrovni. Odporúča tiež zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia, organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí, aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia. Pripomína tiež základnú zásadu ROR, teda rúško odstup – ruky/dezinfekcia.

Rezort vnútra pripravuje plán na druhú vlnu pandémie

Na prípadnú druhú vlnu pandémie koronavírusu pripravuje sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra plán. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol prvý podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Radomír Brtáň. Rezort vnútra pri vytváraní plánu spolupracuje so všetkými organizáciami, ktoré sú členmi Ústredného krízového štábu.

„Postupy v pláne sa budú týkať viacerých oblastí, ktorých sa dotkol problém so šírením koronavírusu. Ministerstvo vnútra plán spracovalo na základe postupov, ktoré boli na Slovensku od marca zavádzané do praxe. V pláne teda budú spísané postupy, čo najskôr zariadiť, aby príslušná inštitúcia alebo orgán vedel, ako má postupovať. Bude to taký manuál, ktorý doteraz chýbal,“ povedal Brtáň.

Slovensko je podľa neho na prípadnú druhú vlnu materiálne pripravené lepšie, než v prípade prvej vlny. „Sme v zásade už trochu pripravení. Prvá, niekoľko mesiacov trvajúca vlna už prešla. Každá domácnosť a každý obyvateľ už rúška má, dokonca sú už dostupné na trhu. Prvotný problém pri prvej vlne bol, že rúška sa nedali kúpiť. Hľadali sme spôsoby, ako to urobiť a látkové rúška sa ukázali ako jedno z riešení a jedným z najlepších riešení, aby rozširovanie nákazy neprebiehalo,“ dodal Brtáň.

Brtáň prezradil, že plán na vysporiadanie sa s druhou vlnou nákazy je aktuálne vo fáze prípravy. Presný termín jeho dokončenia zatiaľ nie je známy. O jeho dokončení bude informovať priamo rezort vnútra.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19