Remišová nahradila Kisku na čele strany Za ľudí

Novou predsedníčkou strany Za ľudí sa v sobotu stala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. V sobotu ju na sneme v Trenčianskych Tepliciach zvolili delegáti strany, pričom zvíťazila nad poslancom Miroslavom Kollárom. Remišová získala 76 hlasov, Kollára podporilo 33 delegátov.

08.08.2020 08:00 , aktualizované: 18:41
Veronika Remišová / Andrej Kiska / Foto:
Novozvolená predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a odchádzajúci predseda Andrej Kiska po skončení snemu strany Za ľudí, 8. augusta 2020 v Trenčianskych Tepliciach
debata (536)

Exprezident a bývalý predseda strany Za ľudí Andrej Kiska „dnešným dňom“ v politike končí. Uviedol to na tlačovej konferencii v rámci sobotňajšieho snemu strany v Trenčianskych Tepliciach. Dôvodom sú najmä jeho zdravotné problémy, pričom priestor chce prenechať mladším.

Video: Brífing Andreja Kisku a novej predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej po sneme strany.

„Každý politik by sa mal naučiť povedať dosť, stačí. Takže stačí,“ uviedol Kiska. Na sneme povedal, že ak bude od neho niekto niečo potrebovať, bude k dispozícii.

Kiska uviedol, že z politiky sa stiahol po ôsmich rokoch, pričom robil všetko preto, aby zo Slovenska bolo miesto, kde ľudia budú chcieť žiť a budú na neho hrdí. Potvrdil, že nie všetko sa mu podarilo a urobil aj chyby. „Slovensko sa za tých osem rokov posunulo dopredu a ja dúfam, že som aspoň malilinkým kúštikom tomu pomohol,“ povedal Kiska.

Nová predsedníčka strany Za ľudí chce, aby strana pokračovala vo vízii, ktorú nastavil Kiska. „Aby sme boli modernou, európskou stredovou stranou, rozumnou a slušnou silou v slovenskej politike. Myslím si, že takáto stredová alternatíva na politickej scéne nie je. My sme jediná takáto alternatíva. Verím, že s odborným potenciálom, ktorý máme, budeme rásť a budeme silnou stranou,“ povedala Remišová.

Predstava stredovej strany podľa nej nie je „bez chuti a zápachu“. "Je to vízia, ktorá v sebe spája konzervatívnejšie cítiacich ľudí aj liberálnejšie cítiacich ľudí. Vízia rozumnej stredovej strany, strany ekonomických istôt, a toto Slovensko potrebuje. Od začiatku máme v programe silný dôraz na regióny.

Ale to neznamená, že našimi silnými baštami nemôžu byť Bratislava a Košice. Avšak gro problémov, ktoré Slovensko trápia, či je to zdravotníctvo, školstvo, daňová reforma, inovácie, veda, výskum, sú problémy, ktoré krajinu trápia či žijete vo veľkom meste, v malom meste alebo v obci," podotkla Remišová.

Protikandidát Remišovej v súboji o predsednícky post jej po voľbách zablahoželal k víťazstvu. „Dáva jej jasný a silný mandát nasmerovať stranu tak, ako bola definovaná jej vízia. Držím jej v tom palce. V prípade záujmu som plne pripravený jej v tom pomôcť. Rešpektujem vôľu delegátov snemu. Aj výsledok ukazuje, že časť štruktúr má záujem o štandardnú demokratickú diskusiu. Myslím si, že aj ľuďom, ktorí odchádzajú s tým, že nevyhral ich kandidát, umožní pokračovať a spolupracovať vo vnútri strany,“ dodal Kollár.

Tiež uviedol, že priamo na sneme ho jeden z kolegov vyzval, aby sa kandidatúry vzdal, keďže je chlap. „Práve preto, že som chlap, nemohol som sa kandidatúry vzdať,“ skonštatoval Kollár a dodal, že aktuálne v strane riešia Kiskov odchod a on nemá záujem zásadne meniť orgány strany tak ako boli navolené na návrh Andreja Kisku pred rokom.Kollár uviedol, že je v kompetencii Remišovej akých ľudí navrhne za členov predsedníctva, ak by bol vraj zvolený z predsedu on, súčasných podpredsedov by z funkcie neodvolával, len by k nim navrhol ešte Tomáša Valáška za podpredsedu strany pre zahraničie. „My máme všetko pre to, aby sme boli úspešná strana, ale nemáme ten politický výtlak. Začnime robiť politický marketing, aby sme svoje výsledky dokázali lepšie predať,“ uzavrel Kollár.

Strana Za ľudí bude mať sedem podpredsedov, počas snemu o tom rozhodli delegáti. Informuje o tom strana na sociálnej sieti. Okrem doterajších podpredsedov – Juraj Šeliga, Jana Žitňanská, Vladimír Ledecký a Michal Luciak – k nimi pribudli aj tri nové podpredsedníčky. Ide o ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a poslankyne parlamentu Vieru Leščákovú a Miriam Šutekovú.

Remišovej k zvoleniu za novú predsedníčku strany Za ľudí zablahoželali na sociálnej sieti koaliční lídri strán OĽaNO Igor Matovič a SaS Richard Sulík.

Andrej Kiska v prejave na sneme strany povedal, že je to zrejme jeho posledný prejav ako aktívneho politika. Stranu Za ľudí podľa neho trápi vnútorná nejednota. Bývalý prezident podotkol, že v strane sa vyskytuje niekoľko jednotlivcov, ktorý svojou aktivitou na sociálnych sieťach vyvolávajú dojem, že vnútri strany neexistuje demokracia ani vnútorná diskusia.

Video: Prejav Andreja Kisku na sneme strany Za ľudí.

„Chcem požiadať tých pár jednotlivcov, aby nešírili o našej strane nepravidvý obraz a netrollovali naše skupiny. Každý môže slobodne povedať čokoľvek, ale odmietnime intrigy a pokusy rozvracania strany zvnútra,“ povedal v prejave Kiska. Podľa neho strana bude ďalej rásť len vtedy, ak budú jej členovia jednotní.

Nový predseda by mal podľa neho nastoliť v strane jednotu, ktorá bude dôležitá nielen pre získavanie voličov, ale aj rokovania s potenciálnymi politickými partnermi. Za najbližších spojencov označil Kiska strany Progresívne Slovensko, Spolu, Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) a stranu Sloboda a solidarita (SaS). Práve spoluprácu s inými stranami označil Kiska za prvú z výziev strany Za ľudí do budúcnosti. Za druhú považuje spoluprácu s ostatnými stranami v rámci vládnej koalície.

Na záver svojho prejavu súčasný predseda Za ľudí dodal, že k všetkým zdravotným problémom, ktoré ho trápia sa pred dvomi týždňami pridalo aj podozrenie na onkologické ochorenie. Podľa svojich slov Kiska už absolvoval zdravotné vyšetrenia. O tom, či sa podozrenie potvrdilo však neinformoval.

Personálne otázky a budúca profilácia

Strana, ktorá vo voľbách získala 5,77 percenta, sa spolu s personálnymi otázkami bude zaoberať aj svojou budúcou profiláciou. Remišová, ktorá je najhorúcejšou kandidátkou na post predsedníčky, predstavuje skôr kontinuitu a pokračovanie v trende, ktorý určil bývalý prezident Andrej Kiska.

"Moja vízia je totožná s tým, ako ju nastavil zakladateľ Andrej Kiska – stredová strana, orientovaná na výsledky, ktorá je hlasom rozumu. To sa nám osvedčilo aj v koalícii, kde sa nám podarilo presadiť racionálne riešenia či tlmiť niektoré zlé nápady. Mám víziu strany, v ktorej sa cítia dobre aj konzervatívnejšie, aj liberálnejšie rozmýšľajúci ľudia. Môžeme osloviť široké spektrum voličov, ktorí momentálne nemajú svoju reprezentáciu v parlamente,” uviedla počas týždňa Remišová v rozhovore pre Pravdu.

Miroslav Kollár však pre Pravdu povedal, že široko rozkročená strana v konečnom dôsledku nemusí osloviť ani jednu časť voličov, a preto by mala viac reflektovať realitu a svoj elektorát.

"Opakujem už niekoľko mesiacov, že by sme sa mali vrátiť ku koreňom a pozrieť sa, kto boli a sú naši reálni voliči. Zistíme, že sú to viac mestskí ako vidiecki voliči, viac stredopraví ako ľavicoví, viac liberálni a stredoví ako konzervatívni, typická stredná trieda,” uviedol v statuse na sociálnej sieti poslanec.

Bitka o voliča

Podľa Kollára medzi mestskými stredopravými a viac liberálnymi voličmi je niekoľko stotisíc „neobhospodárených" voličov. „Preto by sme sa na týchto ľudí mali sústrediť ako na našu hlavnú cieľovú skupinu a tomu prispôsobiť a zúžiť aj programové zameranie, aby sme sa stali čitateľnejšou stranou s jasnou identitou,” vysvetlil Kollár.

Ďalším citeľným rozdielom medzi kandidátmi je aj odlišný pohľad na budúce spájanie sa s inými stranami. Zatiaľ čo Kollár je tejto myšlienke otvorený, Remišová to vníma ako absenciu sebavedomia strany a skôr je za budovanie vlastnej identity. „Nemyslím si, že by sme teraz našu členskú základňu mali rozpustiť v nejakom megaprojekte. Skôr si myslím, že by sme mali budovať svoju vlastnú značku, vlastnú identitu, aby sme lepšie komunikovali smerom k členom, aby sme výsledky, ktoré sme dosiahli – a my sme ich počas štyroch mesiacov vo vláde dosiahli – vedeli odkomunikovať,” uviedla Remišová.

Podľa politického analytika Jána Baránka by pre budúcnosť strany bola vhodnejšia jasnejšia profilácia. „Remišovej postoj je definovaný širším záberom, ale takéto strany sú ťažko čitateľné, najmä v kultúrno-etických otázkach. To je taká všehochuť pre mierne dezorientovaného, respektíve neznalého voliča. To, čo chce Kollár, je, samozrejme, vymedzenie sa na užší sektor politického spektra. Pri dobrom manažovaní má takýto typ strany tiež veľký potenciál,” myslí si Baránek, pričom dodáva, že ak by to Kollár smeroval na tú časť voličského spektra, ktorá momentálne nemá zastúpenie, tak by mohol byť so stranou úspešnejší.

"Široko rozkročená strana môže byť aj niečím, čo voličov odrádza. Dnes prebieha v našej civilizácii kultúrna vojna a možno voliči či už jedného, alebo druhého tábora čakajú jasnejšie vyhranenie sa aj k tejto problematike,” pripomenul politický analytik.

Remišovej vyslovila pred začiatkom snemu podporu väčšina okresných organizácií. Andrej Kiska jej vo viacerých rozhovoroch verejne vyslovil podporu, pričom tvrdil, že na poste predsedníčky by si ju vedel predstaviť. Spomedzi poslancov za ňou okrem iných stojí aj Vladimíra Marcinková, Vladimír Ledecký či Michal Luciak.

Na druhej strane kandidatúru Miroslava Kollára na post predsedu strany podporil Juraj Šeliga, Jana Žitňanská, Marek Hattas, Tomáš Valášek či Ján Benčík.

Najväčšou výzvou nastávajúceho predsedu Za ľudí bude postaviť stranu opäť na nohy. V najnovšom prieskume AKO za júl mali výsledok štyroch percent, ktoré by im na vstup do parlamentu nestačili. Jedným z hlavných dôvodov je odchod Andreja Kisku z politiky, s ktorým si väčšina voličov spájala aj imidž strany. Otázkou tak je, či sa novému predsedovi podarí prekročiť exprezidentov tieň.

Baránek sa nazdáva, že to pre nového predsedu nebude až tak veľkou výzvou, ako by sa mohlo zdať. „Zas ten tieň nie je až taký veľký a je skôr spojený s tým, že bol prezidentom. Na druhej strane si povedzme na rovinu, že ten tieň okliešťujú aj informácie o jeho nelichotivej podnikateľskej činnosti. Takže prekročiť ho by nemalo byť problémom ani pre Kollára, ani pre Remišovú,” uzavrel Baránek.

Veronika Remišová

  • Do politiky vstúpila v roku 2014, keď sa stala poslankyňou miestneho zastupiteľstva Bratislava-Staré Mesto.
  • Vo voľbách v roku 2016 získala ako líderka hnutia OĽaNO 71 618 preferen­čných hlasov. Získala tak tretie miesto po Igorovi Matovičovi a Danielovi Lipšicovi.
  • Koncom júna 2019 Remišová oznámila, že prestupuje do Kiskovho projektu novej strany Za ľudí.
  • Vo voľbách v roku 2020 ako dvojka kandidátky Za ľudí získala 81 395 hlasov a udržala si tak druhé miesto v strane.

Miroslav Kollár

  • V deväťdesiatych rokoch pôsobil najmä ako novinár pre viaceré médiá.
  • Od roku 2002 do 2013 bol s krátkou prestávkou členom a väčšinu času aj predsedom Rady Slovenskej televízie a Rady Rozhlasu a televízie Slovenska.
  • Pôsobil aj ako generálny riaditeľ a predseda predstavenstva súkromnej tlačovej agentúry SITA a bol poradcom troch ministrov kultúry.
  • V rokoch 2000 až 2014 pracoval pre mimovládnu organizáciu Inštitút pre verejné otázky.
  • V roku 2014 bol ako nezávislý kandidát zvolený za primátora mesta Hlohovec.
  • Vo voľbách v roku 2020 kandidoval za poslanca NR SR za stranu Za ľudí. Získal 2 666 preferenčných hlasov a tak sa stal poslancom.

© Autorské práva vyhradené

536 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Veronika Remišová #Miroslav Kollár #Za ľudí