Grécko zakázalo nočnú prevádzku barov v letoviskách

Koronavírus podľa riaditeľa WHO pre mimoriadne situácie Michaela Ryana zatiaľ nevykazuje znaky sezónnosti.

10.08.2020 06:00 , aktualizované: 19:00
Koronavírus / Covid-19 / Foto: ,
debata (16)

18:59 Salvádor bude vydávať špeciálne preukazy pre ľudí, ktorí sa vyliečili z nákazy koronavírusom, čo im umožní zamestnať sa v štátnych službách a vyhnúť sa niektorým epidemiologickým opatreniam. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na salvádorského prezidenta Nayiba Bukeleho.

Salvádorská vláda chce vyliečených ľudí zamestnať pri distribúcii zdravotných pomôcok a jedla domácnostiam zasiahnutých pandémiou.

Prezident v televíznom prejave odvysielanom v nedeľu neskoro večer ľudí vyzval, aby naďalej zostávali doma a dodržiavali opatrenia proti šíreniu vírusu. V krajine platí nariadenie, podľa ktorého sa jednotlivec môže stretávať iba s jednou skupinou maximálne desiatich ľudí. Pre vyliečených pacientov takéto nariadenie platiť nebude.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom varovala, že „momentálne neexistuje dôkaz, že ľudia, ktorí sa z choroby Covid-19 vyliečili a majú protilátky, sú chránení pred druhou infekciou“. V Salvádore sa z Covid-19 vyliečilo 9720 ľudí. Celkovo sa v tejto stredoamerickej krajine nakazilo 20 872 ľudí, 563 zomrelo.

18:34 Vyše 100-tisíc kusov zdravotných ochranných prostriedkov pochybnej kvality a falšovaný tovar rôzneho druhu viezol slovenský kamión, ktorý na maďarskej diaľnici M1 kontrolovali v pondelok príslušníci maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV).

Riaditeľstvo NAV Rábsko-mošonsko-šopronskej župy uviedlo, že tovar prevážaný v kamióne zhabali, informovala agentúra MTI. Colníci si kamión vytipovali na základe údajov elektronického systému kontroly cestnej prepravy EKÁER. Vozidlo prepravovalo rúška, rukavice a ochranné štíty na tvár, ktoré podľa Národného ústavu farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) svojou kvalitou nezodpovedali príslušným predpisom.

18:29 Grécko v pondelok nariadilo zákaz nočnej prevádzky reštaurácií a barov v niektorých najvyhľadávanejších dovolenkových destináciách. Informovala o tom agentúra AFP.

Dôvodom je rastúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom. Reštaurácie a bary budú od polnoci do siedmej rána zatvorené na ostrovoch Mykonos, Santorini, Korfu, Rodos a Kréta. Opatrenie bude platiť minimálne do 23. augusta, informovala hovorkyňa vlády Aristotelia Peloniová.

Grécko v nedeľu potvrdilo 203 nových prípadov koronavírusu v priebehu uplynulých 24 hodín. Celkovo sa v krajine nakazilo 5623 ľudí, z ktorých 212 chorobe Covid-19 podľahlo.

16:35 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že celkový počet prípadov nákazy novým koronavírusom vo svete ešte tento týždeň vzrastie na 20 miliónov. Toto číslo zahŕňa aj 750.000 súvisiacich úmrtí, informovala agentúra AP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na pondelňajšom virtuálnom brífingu priznal, že „za týmito štatistikami je veľké množstvo bolesti a utrpenia“. Podľa jeho slov však naďalej klíčia „výhonky nádeje“, bez ohľadu na to, v akej fáze sa daná krajina alebo región nachádza.

Šéf WHO nenavrhol novú stratégiu pre boj proti vírusu, no opäť uviedol, že svetoví „lídri musia zintenzívniť úsilie, podniknúť ďalšie kroky a občania musia prijať nové opatrenia“. Ako príklad celému svetu uviedol Nový Zéland. Táto ostrovná krajina totiž už 100 dní nezaznamenala lokálny prenos nového druhu koronavírusu.

„Tento vírus zatiaľ nevykazuje znaky sezónnosti“, povedal v pondelok na virtuálnej tlačovej konferencii v Ženeve riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Michael Ryan. Na rozdiel od iných respiračných ochorení, ako je chrípka, ktoré sa šíria hlavne v zime, koronavírusová pandémia sa v lete zrýchľuje. Krajiny by preto podľa Ryana nemali prestať vírus potláčať.

Dodal, že aj keď sa zdá, že Covid-19 je pod kontrolou, ako napríklad v Európe, WHO naďalej radí krajinám, aby pokračovali v dodržiavaní opatrení zavedených v snahe spomaliť šírenie vírusu.

16:04 Občania Slovenskej republiky musia pri vstupe na územie Talianska vyplniť vyhlásenie – test na ochorenie Covid-19 ani karanténa nie sú potrebné. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s tým, že Taliansko zaraďuje Slovensko medzi bezpečné krajiny.

„Pri vstupe do Talianska je potrebné vyplniť vyhlásenie (l'autodichia­razione) a odovzdať ho dopravcovi alebo sa ním preukázať v prípade kontroly policajnými zložkami,“ uviedlo ministerstvo. Vyhlásenie možno stiahnuť na jeho webovej stránke v talianskom a anglickom jazyku.

Prechod cez hranice je zatiaľ možný osobným dopravným prostriedkom, v obmedzenom rozsahu letecky. „Medzinárodná kamiónová doprava je umožnená, vodiči musia mať okrem bežných dokladov aj rúško/respirátor, rukavice a dezinfekčný gél a pri komunikácii s ďalšími osobami dodržiavať vzdialenosť jedného metra,“ doplnilo MZVEZ.

15:09 V Maďarsku sa čoraz viac šíri koronavírus vo vekovej kategórii ľudí do 40 rokov, vyplýva z údajov prieskumu Semmelweisovej univerzity zverejnených v pondelok.

Podľa spravodajského servera Szeretlekmagy­arorszag.hu zaznamenali v júli medzi infikovanými z uvedenej vekovej kategórie až 44 percent. Príčinou tohto vývoja je podľa univerzity najmä cestovanie do zahraničia.

Podľa výsledkov prieskumu po likvidovaní ohnísk v domovoch dôchodcov výrazne klesol pomer nakazených vo vekovej kategórii nad 60 rokov, v júli potvrdili nákazu iba v prípade 63 seniorov. Ich pomer klesol na doposiaľ najnižšiu hodnotu – na 17 percent.

14:35 Slováci môžu do Lotyšska a Litvy pricestovať bez povinnosti absolvovať 14-dennú povinnú karanténu. Neplatí to však v prípade, že tranzitujú cez niektoré krajiny. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojom webe.

Pri príchode do Litvy z Rakúska a Poľska, respektíve tranzite cez tieto krajiny, je povinná 14-denná karanténa. Príchod cudzincov z/cez Česko je od 3. augusta zakázaný. V prípade Lotyšska musia Slováci, ktorí tranzitovali cez Rakúsko, Poľsko alebo Česko, podstúpiť povinnú 14-dennú karanténu.

Po príchode do Lotyšska alebo Litvy je v celom Pobaltí možný voľný pohyb, hraničné priechody sú otvorené. Vonkajšia hranica Európskej únie do Ruska a Bieloruska je naďalej uzavretá.

13:44 Červený kríž vyslal viac než 43-tisíc dobrovoľníkov do Severnej Kórey na pomoc v boji proti koronavírusovej pandémii a pri odstraňovaní následkov záplav. Podpora smeruje aj do uzatvoreného mesta Kesong, oznámil v pondelok hovorca Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca Antony Balmain. (Viac tu)

12.05 Moskovskí lekári vyliečili ďalších 898 pacientov infikovaných koronavírusom. V pondelok to oznámila námestníčka moskovského starostu Anastasija Rakovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS.

„Počet uzdravených v Moskve stále narastá. Počas uplynulého dňa sa po absolvovaní liečby zotavilo ďalších 898 pacientov. Celkový počet ľudí, ktorí sa uzdravili z infekcie (novým druhom koronavírusu), stúpol na 190 555,“ uviedla Rakovová.

Rusko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 70 nových úmrtí na ochorenie Covid-19. Deň predtým predstavovala táto bilancia 77 prípadov. Celkový počet ľudí, ktorí v Rusku od vypuknutia pandémie ochoreniu podľahli, dosiahol 15-tisíc, oznámilo v pondelok protikoronavírusové centrum. Smrteľnosť ochorenia je v Rusku na úrovni 1,68 percenta.

Počet nových prípadov nákazy v celej krajine vzrástol za uplynulých 24 hodín o 5118 na 892 654, uviedlo protikoronavírusové centrum. V Moskve bolo identifikovaných 694 prípadov, vo Sverdlovskej oblasti 179, v Petrohrade 157, v Moskve 153 a v Rostovskej oblasti 128. Aktuálne je v Rusku 180 972 aktívnych prípadov koronavírusu.

10:49 Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 35 infikovaných koronavírusom a zomreli traja ľudia s chronickými ochoreniami, vyplýva z údajov zverejnených v pondelok na vládnej informačnej stránke koronavirus.gov.hu. Počet aktívnych prípadov infekcie SARS-CoV-2 dosiahol 601. Od vypuknutia epidémie potvrdili nákazu už v 4731 prípadoch. Z nákazy sa zotavilo 3525 ľudí. Ochoreniu COVID-19 podľahlo 605 pacientov. Hospitalizovaných je 61 chorých, šiesti z nich musia byť napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:12 Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že vnútorné hranice v krajine pravdepodobne nebudú do Vianoc opätovne otvorené. Vyjadril sa tak v čase, keď Austrália oznámila rekordný denný nárast prípadov koronavírusu. Štát Viktória, ktorého metropolou je Melbourne, druhé najväčšie mesto v krajine, hlásil v pondelok 19 úmrtí na COVID-19 za posledných 24 hodín, čo je najvyšší počet v krajine za jeden deň. Predstavitelia Viktórie však zároveň oznámili 322 nových prípadov nákazy za uplynulý deň, čo je najmenší nárast od 29. júla.

9:23 India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 1 007 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí. Pribudlo tiež 62 064 prípadov nákazy. S odvolávaním sa na najnovšie údaje indického ministerstva zdravotníctva o tom v pondelok informovala agentúra AP. Celkovo v Indii doposiaľ zaznamenali 2 215 074 prípadov infekcie, z toho 44 386 úmrtí. Momentálne je v Indii stále nakazených 634.935 ľudí.

Za posledné štyri dni v krajine každý deň zaznamenali vyše 60 000 nových prípadov, čo je najväčší nárast infekcií v porovnaní s ktoroukoľvek inou krajinou na svete počas šiestich po sebe nasledujúcich dní.

8:50 Izraelská klenotnícka firma Yvel pracuje na najdrahšej maske na ochranu pred koronavírusom. Vytepaná bude podľa TASR z 18-karátového bieleho zlata zdobeného 3600 bielymi a čiernymi diamantmi a na žiadosť zákazníka bude jej súčasťou aj filter N99. Maska bude predaná za 1,5 milióna dolárov. Navrhol ju klenotník Isaak Levy. Levy dodal, že zákazník mal ešte dve ďalšie požiadavky: maska musí byť hotová do konca kalendárneho roka a musí byť najdrahšia na svete. Podľa Levyho splniť túto poslednú podmienku „bolo to najľahšie“. Identitu zákazníka síce Levy odmietol zverejniť, ale prezradil aspoň to, že ide o čínskeho podnikateľa žijúceho v USA.

7:35 V Nemecku za posledných 24 hodín zistili 436 novo nakazených koronavírusom. Celková bilancia infikovaných vírusom Sars-CoV-2 od začiatku epidémie tak vzrástla na 216 327 ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil nemecký Inštitút Roberta Kocha. Počet úmrtí pacientov s chorobou COVID-19 stúpol o jedno na 9 197 ľudí. V nedeľu bol denný nárast nakazených o 555 ľudí. Predtým denne trikrát za sebou pribudlo vyše tisíc pozitívne testovaných. Tisícová hranica bola predtým naposledy prekročená 9. mája.

6:05 V období nedýchatelných horúčav, ktoré panujú vo Francúzsku, si budú musieť ľudia v najfrekvento­vanejších častiach Paríža od pondelka aj vonku nasadzovať rúška. Bez nich bude zakázané prechádzať sa po nábrežiach okolo Seiny alebo na Montmartri, rovnako ako nakupovať na veľkých obchodných triedach metropoly. Parížska prefektúra pristúpila k tomuto opatreniu v snahe pribrzdiť nárast nových prípadov nákazy koronavírusom.

6:00 V Berlíne sa vracajú školáci do lavíc, podobne ako minulý týždeň žiaci v Meklenbursku-Predpomoransku a v Hamburgu. V Nemecku návrat do škôl vyvolal živú debatu. Rieši sa predovšetkým, či majú mať školáci rúška aj v triede, alebo len na chodbách a toaletách.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus