Kiskov posledný politický prejav: Nie sme v koalícii, akú by sme chceli

Koaličnú stranu Za ľudí od soboty vedie Veronika Remišová. Po prvý raz vládnu stranu vedie žena. Doterajší predseda a zakladateľ Andrej Kiska ohlásil stiahnutie sa z politiky.

10.08.2020 07:51
debata (84)

Andrej Kiska sa pre zdravotné problémy stiahol z politiky krátko po voľbách a dohode o vzniku vládnej koalície. Teraz priznal, že to nie je koalícia, "akú by si želali“. Vyzdvihol Remišovú, ktorá ho zastupovala v koaličných rokovaniach, že dokázala odmietnuť "niektoré zlé riešenia“.

Bývalý prezident uviedol, že na sneme v Trenčianskych Tepliciach vystúpil naposledy ako politik, pretože k doterajším zdravotným ťažkostiam (vlani operácia srdca, v tomto roku operácia platničky) sa pridalo aj podozrenie na onkologické ochorenie. Naznačil však, že sa nepotvrdilo.

Čo povedal odchádzajúci Andrej Kiska

  • Začalo sa to niekedy ešte mojou kandidatúrou na prezidenta. Kandidoval som hlavne preto, aby Smer totálne neovládol túto krajinu. Vedel som, že do tejto funkcie vchádzam na jedno volebné obdobie, ale, žiaľ, opozícia nedokázala získať verejnosť na svoju stranu a jej preferencie boli stále nižšie ako preferencie koaličných strán. Preto som počkal, kým mi skončí mandát prezidenta a založil som našu stranu.
  • Všetci sme chceli, aby na Slovensku skončila vláda Smeru.
  • Mal som predstavu o strane stredovej, centristickej. Strane rozumu a rozhodnosti.
  • Ako strana sme mali dve základné úlohy. Prvou bolo pomôcť odstaviť od vlády stranu Smer. Povedzme si na rovinu a nebojme sa pochváliť, Smer už dnes nevládne a naša strana má na tom veľký podiel. Druhá úloha sa nepodarila. Tou bolo vytvoriť spolu silný koaličný blok, ktorý nebude proti sebe útočiť a ktorý sa bude spájať minimálne komunikačne. Žiaľ, toto nevyšlo. Spomeňme si, koľko úsilia nás stálo, aby sme sa ako opozičné demokratické strany postavili na jedno pódium. Vzájomné útoky medzi opozičnými stranami, ktorých terčom sme boli aj my, boli silné a boli jedným z dôvodov, prečo sa do parlamentu nedostali naši najbližší partneri PS, Spolu a KDH. Dnes nám v parlamente chýbajú.
  • Keďže sme chceli aktívne pomôcť k zmene našej krajiny, tak sme sa rozhodli stať sa súčasťou koalície, ktorú sme si v takejto podobe určite neželali.
  • Často dostávam otázku, ako hodnotím výsledok po voľbách. Áno, výsledok bol sklamaním. Dvojciferný výsledok neprišiel.
  • Nespravili sme zásadnú chybu. Mesiac pred voľbami sme mali ešte 11 percent a mali sme rastúci trend. Potom ale prišla ohromná antikampaň.
  • Spolu sme rástli a boli hore a spolu sme aj padali. Zásadnú chybu sme nespravili. Ale víťaznej strane sa podarilo marketingovo a komunikačne zaujať tak, že väčšinu opozičných strán vycucla z ich voličov. Aj našu stranu.
  • Nikdy nedovoľme, aby sme boli takí populistickí a takí útoční ako iné strany.
  • Máme najmenší poslanecký klub a máme za sebou ani nie rok histórie.
  • Budeme rešpektovaným, silným a uznávaným partnerom, stranou, ktorá bude rásť a získavať nových voličov, len ak budeme jednotní. V politike je dôležité nemyslieť na seba, na svoje PR a snažiť sa byť miláčikom médií. Najmä nie vtedy, ak potom najbližší kolegovia, ktorí rozumejú potrebe vnútrostraníckej jednoty, z toho vychádzajú ako ľudia, ktorí nestoja za svojimi hodnotami.
  • Mrzí ma, že na sociálnych sieťach to niekedy vyzerá, že v našej strane neexistuje demokracia, diskusia. Chcem požiadať tých pár jednotlivcov, aby nešírili o našej strane nepravdivý obraz. Odmietnite intrigy a pokusy o rozvracanie strany zvnútra.
  • Pred sebou máme dve výzvy. Prvá je smerovanie našej strany, spolupráca s partnermi a príprava na ďalšie voľby. Druhá je fungovanie a činnosť našej strany v koalícii a vo vláde.
  • Dnes má naša strana preferencie pod hranicou zvoliteľnosti do parlamentu. Som presvedčený, že ideály a hodnoty, na ktorých naša strana bola postavená, by sme meniť nemali. Musíme meniť nástroje, ako ich propagovať a dostať medzi potenciálnych voličov. Ale, prosím, nemeňme náš hodnotový rebríček.
  • Nehľadajme na prvý pohľad ľahké a lákavé cesty. Jednota a stabilita, to musia byť naše atribúty.
  • Ako zakladateľ tejto strany cítim morálnu povinnosť vyjadrovať sa k budúcnosti našej strany. Pokladal som za trošku mierne trápne výčitky, ktoré som počúval po tom, keď som povedal, kto a prečo má byť mojím nástupcom.
  • K spájaniu s inými stranami a koalíciami – teraz je dôležité, aby naša strana spevnela a zosilnela. Myslím si, že medzi našich najbližších partnerov do budúcnosti by mali patriť PS, Spolu, KDH a SaS.
  • K pôsobeniu v koalícii. Každý rozumný človek vie, že ak chce niečo presadiť, musí byť pripravený na kompromis. Vieme pomenovať veci, s ktorými nesúhlasíme, vieme sa ozvať, neľpieme na moci za každú cenu. Sme pripravení aj vstať a odísť. Hranica, kedy by sa tak malo stať, by bola napríklad pri dokázanej a nepotrestanej korupcii jasná. Inokedy treba veľmi citlivo zvážiť, či je čas odísť a zanechať možnosť veci ovplyvňovať.
  • Pred asi dvoma týždňami sa k všetkým mojim zdravotným problémom pridalo podozrenie z nádorového ochorenia. Uvedomil som si a s tým sa chcem s vami rozlúčiť: Nebojte sa snívať, možno sa sny nenaplnia, ale vy budete spokojní, že ste to vyskúšali.
84 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Za ľudí