Kollár: Tipos mal reklamy vo Fun rádiu aj v minulosti, opozícia klame

Spoločnosť Tipos je relevantným partnerom Fun rádia už od roku 2005 a už v minulosti v ňom mala reklamu. Rozdiel pri zmluve o reklamnom plnení na tento rok spočíva v tom, že v minulosti ju Tipos, národná lotériová spoločnosť, uzavrela cez reklamnú agentúru a v súčasnosti priamo s relevantnými médiami.

10.08.2020 15:32 , aktualizované: 17:19
Boris Kollár Foto: ,
Majiteľ Fun rádia a predseda NR SR Boris Kollár.
debata (368)

VIDEO: Reakcia Roberta Fica, Ladislava Kamenického a Igora Melichera na zmluvu Tiposu a Fun rádia.

Video

Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) na pondelkovej tlačovej konferencii s tým, že podobne dostalo reklamu od Tiposu šesť ďalších rádií. Reagoval tak na tvrdenia opozície, ktorá poukázala na zmluvu štátneho Tiposu s firmou vlastniacou Fun rádio spojenou s Kollárom.

Kollár hovorí o populizme a pseudokauze, ktorú vytiahla opozícia. Predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker, ktorý na zmluvu upozornil, podľa šéfa parlamentu zavádzal aj pri sume, ktorú malo rádio dostať za reklamu. „Fun rádio je relevantné rádio so svojím postavením na trhu a dostalo túto reklamu Tiposu rovnako ako šesť ďalších rádií. Nie je pravdou, a je to len populizmus a klamstvo pána Druckera, ako viedol rezort, tak vedie aj opozičnú politiku, všetkých oklamal,“ uviedol s tým, že suma za reklamu vo Fun rádiu 240 000 eur je klamstvo. Vysvetlil, že firma Tipos získala od Fun rádio 40-percentnú zľavu vďaka tomu, že sa zaviazala preinvestovať počas celého roka do 200 000 eur. Podľa jeho slov to vychádza 8000 eur na mesiac.

Kollár zároveň odmieta slová Druckera a opozičnej strany Smer, že by Fun rádio v minulosti nemalo reklamu od Tiposu a v súčasnosti ju dostalo len preto, že sa stal šéfom parlamentu. Tvrdí, že nové vedenie Tiposu sa správa transparentne a zodpovedne voči verejným financiám, pretože reklamu nakupuje od relevantných médií napriamo. „Cez žiaden prietokový ohrievač to nejde a nikde sa neulievajú peniaze,“ poznamenal.

Fico chce navrhnúť odvolávanie Kollára

Predseda Smeru Robert Fico chce navrhnúť predsedníctvu strany, aby začali zbierať podpisy na odvolávanie Borisa Kollára z funkcie šéfa NR SR. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii v centrále strany v Bratislave. Zároveň vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, mimovládnu organizáciu Transparency International Slovensko (TIS) a Nadáciu Zastavme korupciu, aby k tejto veci zaujali patričný postoj.

Fico podotkol, že nemožno rešpektovať, ak štátna firma Tipos, na čele s človekom blízkym premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), podpíše ako jednu z prvých zmlúv práve 240 000 eur pre firmu, ktorej konečným užívateľom je predseda parlamentu. „Veď je to výsmech. Ak chcel ísť do politiky a chcel byť predsedom parlamentu, mal sa odstrihnúť od týchto podnikateľských aktivít,“ uviedol Fico. Dodal, že nie je možné, aby zo štátnych peňazí profitoval jeden z najvyšších predstaviteľov štátu. Podotkol, že ak Tipos mal v minulosti reklamy vo Fun rádiu, Kollár vtedy nebol šéfom parlamentu.

Šéf Smeru dodal, že Kollár „nehanebne využíva štátne finančné prostriedky na svoje vlastné obohatenie“. Štátne inštitúcie a kompetentné orgány by sa podľa neho mali pozrieť na prenajímanie budovy, v ktorej sídli Sme rodina. „Čo to je za nezmysel, že niekto vlastní budovu, prenajíma ju vlastnej strane, a tá strana mu posiela milióny eur naspäť,“ podotkol s tým, že je to neetické, nemorálne a mali by sa na to pozrieť predstavitelia štátu aj tretí sektor. Fico pripomenul odvolávanie Kollára aj pre nedávnu kauzu jeho diplomovej práce.

Tipos obvinenia odmieta

Tipos v reakcii odmietol snahy vyrábať z plánovaných zmlúv s vysielateľmi politickú kauzu. Hovorca spoločnosti Rastislav Čépe poukázal na to, že zmluvné podmienky, uvedené v Centrálnom registri zmlúv, vylučujú zneužitie finančných prostriedkov. Upozornil, že Tipos pôsobí na konkurenčnom trhu, na ktorom je nevyhnutné informovať o ponuke produktov a služieb aj prostredníctvom médií a reklamy. Fun rádio ako druhé najpočúvanejšie rádio v SR je podľa Čépeho logicky v mixe zazmluvnených mé­dií.

„Garantovaný rozpočet pre Fun rádio je 100.000 eur bez DPH, čo je porovnateľné s ostatnými rádiami, s ktorými Tipos rokuje,“ uviedol Čépe. Hovorca v tejto súvislosti upozornil aj na to, že nové vedenie štátnej spoločnosti dokázalo vyrokovať výhodnejšie ceny vrátane reklamného plnenia vo vysielaní Fun rádia. „V tomto prípade prišlo v porovnaní s cenou dohodnutou predchádzajúcim vedením k zníženiu o takmer 45 percent,“ dodal Čépe.

Smer aj mimoparlamentná strana Dobrá voľba v sobotu poukázali na zmluvu medzi štátom a firmou Kollára. Podľa Smeru-SD ide o zmluvu medzi spoločnosťou, ktorá je vlastníkom Fun rádia, jej jediným vlastníkom je Kollár, a spoločnosťou Tipos, ktorej 100-percentným vlastníkom je Ministerstvo financií SR, teda štát. „Zaujímavou nie je len suma 240.000 eur, ale aj to, že doteraz Fun rádio nikdy nedostalo peniaze od spoločnosti Tipos,“ tvrdí Smer-SD.

368 debata chyba
Viac na túto tému: #Fun rádio #Tipos #Boris Kollár