Británia hlási najvyšší denný prírastok počtu prípadov COVID-19 od júna

Koronavírusová pandémia naberá na obrátkach, každý deň pribúda približne štvrť milióna pozitívne testovaných ľudí. Na novom Zélande sa po 102 dňoch objavil nový prípad lokálneho prenosu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V Rusku podľa prezidenta Vladimira Putina zaregistrovali prvú vakcínu proti koronavírusu na svete. Ruskú vakcínu dostala aj Putinova dcéra.

11.08.2020 06:00 , aktualizované: 23:17
debata (41)

23:17 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) reagovala zdržanlivo na utorkové oznámenie Ruska o zaregistrovaní prvej vakcíny proti novému koronavírusu na svete. WHO uviedlo, že zatiaľ len diskutuje s ruskými orgánmi o možnom predbežnom schválení novej očkovacej látky, ktorej klinické testovanie nie je ešte ukončené. „Sme v úzkom kontakte s ruskými zdravotníckymi orgánmi a momentálne diskutujeme o možnom predbežnom schválení vakcíny,“ povedal na utorňajšej virtuálnej tlačovej konferencii v hovorca európskej pobočky WHO Tarik Jašarevič, ktorého citovala agentúra AFP.

Zdôraznil, že predbežné schválenie akejkoľvek vakcíny zo strany WHO vyžaduje „dôkladné preskúmanie a zhodnotenie všetkých požadovaných údajov týkajúcich sa bezpečnosti a účinnosti“. Hovorca WHO tak reagoval na utorkové oznámenie Ruska o tom, že zaregistrovalo prvú vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2 na svete. Ruský prezident Vladimir Putin ubezpečil, že nová vakcína je bezpečná a účinná. Oznámil tiež, že sa ňou už dala zaočkovať aj jedna z jeho dcér.

22:28 Británia zaznamenala za posledných 24 hodín 1148 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým druhom koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od 21. júna. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters. Počet potvrdených prípadov infekcie v Spojenom kráľovstve tak vzrástol na celkovo 312 789.

Denný nárast nových prípadov nákazy v Británii prekročil druhýkrát od júna tisícku. Prvýkrát sa tak stalo v nedeľu, keď bolo hlásených 1062 prípadov. V utorok pribudlo 862 nakazených.

17:30 Indonézia začala v utorok s treťou fázou klinického testovania vakcíny proti novému druhu koronavírusu, ktorú vyvinula čínska farmaceutická spoločnosť Sinovac Biotech. Testovanie bude prebiehať na vzorke 1620, píše agentúra DPA.

Indonézsky prezident Joko Widodo uviedol, že ak bude testovanie úspešné, vakcínu bude od januára 2021 vyrábať štátna spoločnosť Bio Farma. Indonézska spoločnosť Bio Farma je podľa Widoda v súčasnosti schopná vyrobiť 100 miliónov dávok vakcín ročne, ešte do konca roka však plánuje túto kapacitu zvýšiť na 250 miliónov dávok.

Indonézia uvoľnila v júni epidemiologické opatrenia zavedené na zamedzenie šírenia koronavírusu a odvtedy zápasí s opätovným nárastom prípadov nákazy, pripomína DPA. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v noci na utorok pribudlo 1693 nových prípadov nákazy a 59 súvisiacich úmrtí. Celkovo tak Indonézia od začiatku pandémie zaznamenala už 128 776 infiko­vaných a 5824 úmrtí.

16:22 Pri vstupe do Grécka je nutné počítať s náhodným testovaním prichádzajúcich osôb. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Testovanie na ochorenie Covid-19 je podľa rezortu diplomacie realizované hneď pri vstupe do krajiny, napríklad na letisku či hraničnom priechode. Na výsledok testu treba čakať asi 24 hodín v individuálnej izolácii na adrese uvedenej vo vstupnom formulári.

„V prípade, že je výsledok testu pozitívny, je testovaná osoba povinná zostať v 14-dňovej karanténe. Porušenie karanténneho nariadenia sa trestá pokutou vo výške 5000 eur,“ uvádza MZVEZ.

Najneskôr 24 hodín pred vstupom do Grécka je povinné tiež vyplnenie on-line formulára. V ňom cestujúci uvedú údaje, napríklad odkiaľ cestujú, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu pobytu v Grécku.

16:02 Vakcínou proti novému druhu koronavírusu, ktorej objavenie očakáva väčšina Maďarov už do roka, by sa dalo zaočkovať 55 percent účastníkov reprezentatívneho prieskumu, ktorého výsledky v utorok zverejnila agentúra MTI.

Podľa výsledkov prieskumu, ktorý si objednalo Združenie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIPM), si 32 percent respondentov myslí, že vakcína proti vírusu SARS-CoV-2 bude prístupná v Maďarsku skôr než o rok, a 16 percent vyjadrilo presvedčenie, že tak bude až o dva roky.

Iba dve percentá opýtaných uviedli, že takáto očkovacia látka nebude vyvinutá nikdy. Prieskum okrem iného tiež odhalil, že až 64 percent Maďarov sa nedalo nikdy zaočkovať žiadnou nepovinnou vakcínou.

15:50 Opakované testy 24 obyvateľov v osade Pod Kortínou v Žiari nad Hronom boli negatívne. Ako mesto informuje na webovej stránke, na základe testov z pondelka 10. augusta bola v tejto časti mesta ukončená karanténa. Okrem obyvateľov osady boli testované aj dve terénne sociálne pracovníčky, pričom aj ich testy boli negatívne.

Opatrenia súviseli s jedným pozitívnym prípadom v osade Pod Kortínou. Tento bol potvrdený u obyvateľky, ktorá bola s príznakmi ochorenia hospitalizovaná. Spolu s manželom sa v stredu 22. júla vrátili zo zamestnania v Českej republike. V piatok 24. júla mesto Žiar nad Hronom požiadalo o testovanie obyvateľov rizikovej časti osady

14:02 Na pôde ministerstva zdravotníctva rokuje Pandemická komisia vlády SR. Mala by schváliť pandemický plán.

13:01 Na novom Zélande sa po 102 dňoch objavil nový prípad lokálneho prenosu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vírus bol zistený u členov jednej rodiny v meste Auckland, pričom zdroj nákazy nie je známy. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

„Po 102 dňoch máme prvé prípady nákazy Covid-19 mimo riadenej izolácie a karanténnych zariadení… Napriek tomu, že sme všetci mimoriadne tvrdo pracovali, aby sme takémuto scenáru zabránili, zároveň sme s ním počítali a pripravili sa naň,“ povedala na tlačovej konferencii novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Od 25. marca sa na Novom Zélande začala celoštátna karanténa, keď boli zatvorené takmer všetky podniky, školy a ľudia museli zostať doma. V polovici júna sa Nový Zéland oficiálne vyhlásil za oblasť bez výskytu koronavírusu a mnohé obmedzenia boli zrušené. Štátne hranice sú však stále uzavreté takmer pre všetkých cudzincov a každý, kto do krajiny vstupuje, musí byť 14 dní v karanténe.

Prvý známy importovaný prípad nákazy bol na Novom Zélande zaznamenaný 26. februára, posledný prípad lokálneho prenosu spoločenstvom bol zistený 1. mája. Nový Zéland zaznamenal doposiaľ celkovo 1569 potvrdených a pravdepodobných prípadov ochorenia Covid-19 a 22 úmrtí.

12:38 Oproti predchádzajúcim dňom bol v utorok nárast nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku miernejší, testy potvrdili infekciu iba v 15 prípadoch. Počet všetkých nakazených tak stúpol na 4746.

V uplynulých 24 hodinách nepribudli žiadne obete ochorenia Covid-19, ich celkový počet zostáva 605, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu. Z nákazy sa zotavilo 3527 ľudí, počet aktívnych prípadov infekcie SARS-CoV-2 dosiahol 614.

S chorobou Covid-19, spôsobovanou týmto vírusom, je v nemocničnom ošetrení 62 pacientov, z nich piati sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradnej domácej karanténe je 7492 osôb. Laboratóriá vykonali od začiatku epidémie 363 459 testov.

11:50 Počet potvrdených prípadov koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1158 na 83 115, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Ochoreniu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 29 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 1951. Celkovo sa vyliečilo už 44 934 nakazených. Počet aktívnych prípadov nákazy dosiahol 36 230.

11:32 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že v Rusku zaregistrovali prvú vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Látku vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleju. Podľa vicepremiérky Tatiany Golikovovej by vakcinácia mohla začať koncom augusta alebo začiatkom septembra. Ako prvé by mali byť očkovaní pracovníci v zdravotníctve, dodala. Viac v tomto článku.

V Rusku evidujú celkovo 897 599 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom chorobe, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo celkovo 15 131 ľudí a 703 175 osôb sa z nej vyliečilo.

11:10 Česko potvrdilo k polnoci z pondelka na utorok 140 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovala o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Laboratóriá v pondelok otestovali 2740 vzoriek. Nepribudlo nijaké úmrtie. Celkovo Česko potvrdilo už 18 494 prípadov nákazy a 389 súvisiacich úmrtí. Vyliečilo sa 13 017 ľudí. Aktuálny počet nakazených pacientov dosiahol 5088.

10:41 V Rusku za posledných 24 hodín zaznamenali po prvý raz od 23. apríla menej než 5 000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Za deň pribudlo v Rusku 4 945 nových prípadov nákazy Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, čím sa ich počet zvýšil na celkovo 897 599. Za posledných 24 hodín zomrelo 130 ľudí, ktorí mali pozitívny test na Covid-19, čím sa celkový počet úmrtí ľudí s týmto ochorením zvýšil na 15 131.

9:53 Desať františkánskych mníchov a osem ich žiakov v stredotalianskom meste Assisi malo pozitívny test na koronavírus a išlo do izolácie. V pondelok o tom informoval katolícky rád, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Otec Enzo Fortunato, hovorca františkánskeho rádu, uviedol, že 18 mužov sa nenachádzalo v hlavnom areáli kláštora, kde je aj gotická Bazilika svätého Františka s hrobom svätca, ale boli ubytovaní v samostatnej budove. Tá je určená pre novicov, teda mladých mníchov pripravujúcich sa na zloženie rehoľného sľubu, a pre ich priamych nadriadených.

Novici, ktorí len nedávno prišli, pochádzajú z Francúzska, Malty a Chorvátska, informoval Fortunato. Dodal, že všetci sú v dobrom stave a vypuknutie nákazy nijako neovplyvní návštevy pútnikov a turistov v bazilike a v hlavnom kláštore. Počas návštev treba dodržiavať odstup a mať na tvári rúško.

9:41 Na Slovensku pribudlo v pondelok 16 nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo tak evidujeme 2 615 pozitívne testovaných ľudí. Laboratóriá urobili uplynulý deň 1 454 testov, celkový počet otestovaných vzoriek je tak už takmer 281-tisíc. (Viac tu)

7:07 Európske krajiny, ktoré po uvoľnení drastických opatrení zažívajú nepriaznivý vývoj epidémie choroby COVID-19, by mali zvážiť opätovné zavedenie vybraných reštrikcií, aby sa predišlo výraznejšiemu zhoršeniu situácie. Uviedlo to Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), čo je agentúra EÚ zaoberajúca sa infekčnými chorobami. Vo svojom vyhlásení hovorila o „skutočnom vzostupe“ nákazy v častiach Európy. V zhrnutí svojich nových odporúčaní ECDC nevymenuje konkrétne štáty, s rastúcimi počty nových nákaz sa však aktuálne stretávajú mnohé krajiny EÚ.

Prudký nárast denných štatistík je hlásený z Poľska i Španielska, len o niečo lepšie je na tom Dánsko či Francúzsko. Na úrovni celej EÚ bilancia nákaz každý deň narastá o 10 000 až 15 000, čo sú stále výrazne nižšie čísla ako pri aprílovom vrchole, oproti stavu z prelomu jari a leta sú ale prírastky dvoj až trojnásobné. „Hoci mnohé krajiny momentálne vykonávajú testy aj u miernych a asymptomatických prípadov, čo má za výsledok nárast hlásených prípadov, máme tu skutočný vzostup prípadov v niekoľkých krajinách v dôsledku uvoľnenia opatrení týkajúcich sa obmedzení kontaktov,“ hovorí ECDC.

6.00 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 už v globálnom meradle prekonal 20 miliónov. Uvádza to agentúra Reuters aj americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorých pracovníci zhromažďujú oficiálne údaje z celého sveta. S chorobou COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, sa v súčte všetkých národných štatistík spája približne 733 000 úmrtí.

Pozitívne testovaní v posledných týždňoch pribúdajú tempom zhruba 250 000 za deň, teda najrýchlejšie od vypuknutia pandémie. Hranicu desiatich miliónov podľa Reuters globálna bilancia prekročila 28. júna.

Denné počty hlásených obetí aj pri rekordných štatistikách nákaz zostávajú nižšie ako v apríli, keď vrcholili epidémie v západnej Európe či v americkom štáte New York. Vtedy sa priemerný denný prírastok svetového súčtu cez dva týždne držal nad 6 000 úmrtiami, zatiaľ čo v posledných dňoch bol tesne pod touto hranicou.

Krajinou s najvyššími počtami novo odhalených infekcií sa v posledných dňoch stala India, ktorá štyrikrát za sebou ohlásila viac ako 60 000 nových prípadov. Desaťtisíce nakazených hlásia každý deň tiež v Spojených štátoch a v Brazílii, pričom tieto dve krajiny a India dohromady evidujú vyše desať miliónov prípadov. Skutočný počet ľudí, ktorí sa tam nakazili koronavírusom, je pritom pravdepodobne výrazne vyššia, lebo u veľkej časti infikovaných sa nákaza prejavuje nanajvýš miernymi symptómami, zatiaľ čo iným pôsobí vážne zdravotné problémy.

Nákazy vo svete rýchlo pribúdajú aj v dôsledku nepriaznivého vývoja v Európe, kde sa mnohé krajiny po uvoľnení karanténnych opatrení potýkajú s opätovným rozmachom epidémie. Štáty Európskej únie podľa dát Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) dohromady denne oznamujú 10 000 až 15 000 nových prípadov.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pri pondelkovom brífingu uviedol, že pandémia sa dá dostať kontrolu, ale jedine vtedy, keď budú vlády prijímať opatrenia na zmiernenie prenosu SARS-CoV-2 vo vnútri populácií. „Môj odkaz je úplne jednoznačný: potláčať, potláčať, potláčať vírus,“ citoval ho spravodajský web BBC.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus