Počet nových prípadov v Česku sa viac než zdvojnásobil

Holandsko chystá povinnú karanténu pre ľudí, ktorí sa stretli s nakazenými. Škótske deti boli päť mesiacov mimo škôl, teraz sa do nich postupne vracajú.

12.08.2020 06:15 , aktualizované: 23:03
koronavírus, pláž, Main Foto: ,
Pláže v Ogunquit v Maine na sklonku dňa.
debata (46)

23:03 Francúzsko za predchádzajúci deň zaznamenalo 2 524 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný nárast od 6. mája, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet infikovaných tak stúpol na 206.696.

Vo Francúzsku vykonali za posledný týždeň 600-tisíc testov, pozitívne výsledky malo viac ako 11 600 ľudí. Celkovo chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, vo Francúzsku podľahlo 30 371 ľudí, čo predstavuje tretí najvyšší počet v Európe po Británii a Taliansku.

20:57 V Grécku sa za posledných 24 hodín potvrdilo 262 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ide o najvyšší počet za deň od začiatku pandémie. Informoval o tom denník Kathimerini. Doteraz bol najvyšší nárast prípadov za deň 203, a to predošlú nedeľu. Celkom sa v 11-miliónovom Grécku potvrdilo 6 177 nakazených koronavírusom. V súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo v Grécku 216 ľudí, z toho dvaja za posledný deň. Priemerný vek zomretých je 76.

18:57 Rumunský premiér Ludovic Orban sľúbil, že školy v krajine sa v septembri otvoria, avšak za prísnych hygienických podmienok. Študenti, učitelia a ďalší zamestnanci budú podľa neho musieť nosiť rúška a školy musia byť vybavené dezinfekciou.

Rumunsko v posledných dňoch bojuje s opätovným nárastom počtu nakazených koronavírusom. Dnes tamojšie úrady informovali o 1415 infikovaných za posledných 24 hodín, čo je nový rekord, napísal britský denník The Guardian.

„Naše rozhodnutie je jasné, školská výučba začne 14. septembra,“ povedal Orban počas svojho prejavu v parlamente. Rumunsko všetky školy, škôlky i univerzity uzavrelo už v marci v snahe zabrániť šíreniu Covidu-19. Následne úrady rozhodli, že všetky školské zariadenia zostanú uzavreté až do konca akademického roka.

18:00 Nórsko sa vzhľadom na prudký nárast prípadov koronavírusu rozhodlo rozšíriť povinnosť karantény pre osoby prichádzajúce z ďalších vybraných krajín. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie vlády v Osle.

Podľa tohto nariadenia, ktoré vstúpi do platnosti v sobotu, budú musieť desaťdňovú karanténu podstúpiť aj osoby, ktoré prichádzajú do Nórska z Poľska, Malty, Islandu, Cypru a Holandska, ako aj z Faerských ostrovov a niektorých regiónov Dánska a Švédska.

Nórska premiérka Erna Solbergová na tlačovej konferencii uviedla, že zmienené opatrenia vláda zaviedla preto, aby „každý mohol čo najskôr žiť svoj život čo najslobodnejšie“. Upozornila, že všetky zahraničné cesty sú spojené s rizikom nákazy. Vláda zároveň zopakovala odporúčania pre občanov Nórska, aby sa vyhli cestám do zahraničia.

Nórsko za uplynulý týždeň zaznamenalo podľa údajov zverejnených inštitútom verejného zdravotníctva (FHI) 357 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV2, čo predstavuje najvyšší sedemdňový nárast od apríla. Rekordných 1733 prípadov nákazy za jediný týždeň bolo potvrdených koncom marca.

17:43 Stará matka brazílskej prvej dámy Michelle Bolsonarovej podľahla v stredu ráno ochoreniu Covid-19, ktoré vyvoláva nový druh koronavírusu. Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na brazílske médiá.

Osemdesiatjeden­ročná Maria Aparecida Firmová Ferreirová skonala podľa týchto informácií v skorých ranných hodinách v nemocnici v metropole Brazília. Hospitalizovali ju ešte začiatkom júla po tom, čo spadla na ulici na predmestí hlavného mesta. „Všetci sme veľmi otrasení,“ povedala teta Michelle Bolsonarovej brazílskemu spravodajskému portálu Metrópoles.

17:29 Slovensko zatiaľ nemá záujem o vakcíny na nový druh koronavírusu z Ruska. Ako vysvetlil Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov a pracovník Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach, ruská vakcína zatiaľ nespĺňa niekoľko kritérií. (Viac tu)

17:03 V Brazílii sa opäť prudko zvýšil počet nakazených novým typom koronavírusu, za deň pribudlo viac ako 52-tisíc potvrdených prípadov. Po dvoch dňoch sa tak čísla vrátili na denné prírastky okolo 50-tisíc.

Rekordný denný nárast počtu nakazených zaznamenala za posledný deň Kolumbia, kde pribudlo 12 830 potvrdených prípadov, výrazne ale pribúda infikovaných v poslednom týždni aj v Argentíne.

Celá Latinská Amerika eviduje už 5,7 milióna nakazených, z toho takmer štyri milióny ľudí sa uzdravili a 225 400 pacientov v tomto regióne v súvislosti s nákazou zomrelo.

14:38 Rozpustenie parlamentu na Novom Zélande v stredu odložili najmenej do budúceho týždňa pre narastajúci počet nakazených novým koronavírusom. S odvolaním sa na novozélandskú vládu o tom informovala agentúra DPA.

V meste Auckland obmedzili úrady voľný pohyb osôb po tom, čo sa v jednej rodine vyskytli štyri prípady nákazy a úradom sa nepodarilo zistiť jej pôvod. Koronavírus sa v tejto ostrovnej krajine objavil po 102 dňoch.

Parlament pôvodne plánovali rozpustiť v stredu, avšak premiérka Jacinda Ardernová informala, že tento krok odložia najmenej do pondelka. Parlamentné voľby na Novom Zélande sa majú konať 19. septembra.

14:18 Americký minister zdravotníctva Alex Azar v stredu uviedol, že snaha o vyvinutie očkovacej látky na koronavírusové ochorenie „nie sú preteky o prvenstvo“, píše agentúra AP.

Azar to oznámil počas návštevy Taiwanu v reakcii na tvrdenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho krajina ako prvá zaregistrovala vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Putinovo vyhlásenie však vyvolalo pochybnosti o účinnosti a bezpečnosti novej vakcíny aj zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Podľa Azara USA kombinujú schopnosti svojej vlády, hospodárstva a biofarmaceutického priemyslu, aby „čo najrýchlejšie v prospech občanov Spojených štátov, ale aj v prospech ľudí na celom svete poskytli bezpečnú a účinnú očkovaciu látku“.

Tvrdí tiež, že USA zabezpečili zmluvu o pokročilej výrobe vakcíny vyvíjanej spoločnosťou Moderna a uzavreli dohody o dodávkach s ďalšími piatimi firmami, ktoré na vakcínach pracujú. Podľa neho štyri zo šiestich spoločností, ktoré sú predmetom zmluvy, uviedli vo výsledkoch testov, že vakcíny produkujú – a to bez závažných vedľajších účinkov – viac protilátok proti vírusu než ľudia, ktorí sa z ochorenia Covid-19 už vyliečili.

Azar tiež dodal, že vakcíny dvoch spoločností vstúpili do tretej skúšobnej fázy, zatiaľ čo ruská očkovacia látka sa do tohto štádia len dostáva bez toho, aby vláda o pokrokoch zverejnila akékoľvek informácie. Proces vývoja vakcíny zo strany USA by mal umožniť, aby sa do konca roka vyrobila „štandardná, bezpečná a účinná vakcína“ dostupná v desiatkach miliónoch dávok, uzavrel minister zdravotníctva.

13:35 Pápež František v stredu odsúdil kultúru individualizmu, ktorú odhalila pandémia koronavírusu a ktorej obeťou sa stala starostlivosť o najslabších členov spoločnosti. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

František v príhovore na pravidelnej stredajšej audiencii vyzval veriacich, aby práve teraz – v období, keď odborníci pracujú na vývoji liečby koronavírusovej nákazy, ktorá „postihla nás všetkých bez rozdielu“ – „prekonali osobný a kolektívny individualizmus“.

Pápež povedal, že „pandémia odhalila, akí sme všetci zraniteľní a navzájom prepojení“, pričom si zároveň „viac uvedomujeme šírenie nesprávneho, individualistického spôsobu myslenia v našej spoločnosti, takého, čo popiera ľudskú dôstojnosť a vzťahy, čo vníma osoby ako spotrebný tovar a vytvára kultúru akýchsi ‚jednorazových‘ výrobkov“.

Apeloval na ľudí, aby sa „starali o našich bratov a sestry, predovšetkým o tých, čo trpia“, a aby videli „ľudskú dôstojnosť v každom človeku, nech je príslušníkom akejkoľvek rasy, rozpráva akýmkoľvek jazykom alebo sa nachádza v akomkoľvek stave“.

13:25 Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško v stredu povedal, že obvinenia, že ruská vakcína proti ochoreniu Covid-19 nie je bezpečná, sú nepodložené a motivované konkurenciou. Informáciu priniesla ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil, že Rusko sa stalo prvou krajinou, ktorá udelila regulačné schválenie vakcíny proti Covidu-19, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch.

Rozhodnutie Moskvy udeliť súhlas vyvolalo obavy medzi niektorými odborníkmi. Úspešných bolo iba desať percent z klinických testov tejto očkovacej látky a niektorí vedci sa obávajú, že Moskva dáva prednosť národnej prestíži pred bezpečnosťou vakcíny. Putin v utorok ubezpečil, že nová vakcína je bezpečná a účinná. Dodal tiež, že sa ňou už dala zaočkovať aj jedna z jeho dcér.

12:54 Rusko zaznamenalo v stredu za posledných 24 hodín 5102 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím celkový počet nakazených prekročil 900-tisíc. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Percentuálny nárast počtu infikovaných už 11 dní neprekročil hodnotu 0,6. Najviac nových prípadov (689) hlási Moskva, nasleduje Sverdlovská oblasť (167), Petrohrad (161) a Moskovská oblasť (152). Vyliečilo sa ďalších 7123 ľudí. V súčasnosti Rusko eviduje 177 143 infiko­vaných. Počet úmrtí súvisiacich s chorobou Covid-19 stúpol v stredu o 129. V utorok pribudlo 130 mŕtvych. Celkovo pandémii podľahlo 15 260 pacientov, čo predstavuje 1,69 percenta zo všetkých nakazených.

12:44 Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti informuje, že nové prípady ochorenia Covid-19 na Slovensku sú najmä úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi, ale aj importované zo zahraničia. Komunitné šírenie zaznamenané nebolo. (Viac tu)

12:39 Úrady v čínskom meste Ťing-čou dnes informovali o prípade miestnej 68-ročnej ženy, ktorá pred šiestimi mesiacmi prekonala Covid-19 a cez víkend mala znovu pozitívny test na koronavírus. Napísala to agentúra Reuters s tým, že nie je jasné, aký je zdravotný stav danej pacientky. Podobné prípady už boli zdokumentované aj v Spojených štátoch. Vedci ďalej hľadajú odpoveď na otázku, ako dlho môže ľuďom po prekonaní nákazy vydržať imunita.

12:33 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn je znepokojený nárastom prípadov nákazy koronavírusom v krajine. Občanov vyzval, aby dodržiavali epidemiologické opatrenia a boli opatrní, informovala agentúra AP.

Spahn uviedol, že ohniská rôznej veľkosti sa objavili v takmer všetkých spolkových krajinách. Nemecko v stredu v priebehu uplynulých 24 hodín zaznamenalo 1226 prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku mája, uvádza Inštitút Roberta Kocha. Spahn vidí za nárastom počtu infekcií spoločenské podujatia, večierky a cestovanie do zahraničia. Minister všetkých občanov vyzval, aby nosili rúška a zachovávali medzi sebou odstup.

Nemecko dosiaľ potvrdilo 218 519 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu Covid-19, a 9207 súvisiacich úm­rtí.

12:21 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Indii presiahol v stredu 2,3 milióna, keď za posledných 24 hodín pribudlo 60 963 infiko­vaných. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

India tiež v stredu hlásila 834 nových úmrtí a celkovo ich zaznamenala 46 091. India má tretí najvyšší počet prípadov nákazy, po Spojených štátoch a Brazílii, ale iba piaty najvyšší počet úmrtí. A úrady navyše tvrdia, že smrtnosť prvýkrát klesla pod dve percentá.

11:53 Schválenie prvej vakcíny proti koronavírusu, ktorá bola vyvinutá Ruskom po menej ako dvoch mesiacoch klinických skúšok na ľuďoch, vzbudzuje obavy vo vedeckej komunite. Uviedla to v utorok večer belgická televízna stanica RTBF.

Podľa RTBF odborníci upozorňujú, že pri absencii úplných údajov o klinických skúškach bude ťažké dôverovať vakcíne, ktorá by mala byť mimo hraníc Ruska predávaná pod obchodnou značkou Sputnik 5. Rovnaký názov mala aj prvá sovietska družica vyslaná na obežnú dráhu Zeme.

Vakcína, o ktorej v utorok informoval ruský prezident Vladimir Putin, by mala byť dostupná na trhu od 1. januára 2021. RTBF však upozornila, že aj napriek snahe Ruska byť prvou krajinou v celosvetovej súťaži o vyvinutie účinnej vakcíny proti chorobe Covid-19 musí ruská strana ešte uskutočniť rozsiahle pokusy na ľuďoch s cieľom získať nevyhnutné údaje dokazujúce jej účinnosť, pričom takéto „uponáhľanie“ odborníci na infekčné choroby považujú za „bezohľadné“.

Problémom pre imunológov, vedcov, ale aj zdravotnícke orgány a verejnosť z ostatných častí sveta je najmä nedostatok overiteľných údajov o ruskej vakcíne, najmä pokiaľ ide o jej výrobu, bezpečnosť či reakciu ľudského imunitného systému.

10:40 Austrália zaznamenala v stredu 21 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19 v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide tak o najvyšší počet úmrtí súvisiacich s touto infekciou v Austrálii od začiatku pandémie.

Informovala o tom agentúra AFP. Všetky úmrtia hlási štát Viktória na východe Austrálie. Celkový počet obetí v štáte stúpol na 267, v celej krajine na 352. V hlavnom meste Viktórie Melbourne platí šesťtýždňové obmedzenie pohybu, v rámci ktorého úrady nariadili nočný zákaz vychádzania a povinné nosenie rúšok.

10:10 Počet infikovaných koronavírusom na Slovensku prudko stúpol. V utorok pribudlo 75 prípadov, laboratóriá otestovali viac ako 3-tisíc vzoriek. (Viac tu)

9:45 Česko potvrdilo k polnoci z utorka na stredu 288 nových prípadov koronavírusu v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovala o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva. V porovnaní s pondelkom sa počet nových prípadov viac než zdvojnásobil.

Laboratóriá v utorok otestovali 5 673 vzoriek. Nepribudlo nijaké úmrtie. Celkovo Česko potvrdilo už 18 783 prípadov nákazy a 391 súvisiacich úmrtí. Vyliečilo sa 13 017 ľudí. Aktuálny počet nakazených pacientov dosiahol 5 222, z ktorých je 131 hospitali­zovaných.

Podľa počtu zaznamenaných prípadov za uplynulých sedem dní na 100 000 obyvateľov sú epidémiou najviac zasiahnuté okresy Frýdek-Místek v Moravskosliezskom kraji, Klatovy v Plzenskom kraji a hlavné mesto Praha.

9:28 Zdravotnícke opatrenia proti koronavírusu a nemocničné náklady od polovice marca do konca júna vyšli belgickú štátnu pokladnicu na zhruba 512 miliónov eur. Uviedol to v utorok belgický týždenník Knack s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre nemocenské poistenie (Inami). Podľa tlačovej agentúry Belga však ide iba o časť verejných nákladov, lebo zdravotné testy a samotná liečba pacientov s ochorením COVID-19 neboli do tohto výpočtu zahrnuté.

8:50 Regionálna vláda v Bruselskom regióne nariadila v stredu povinné nosenie rúšok na všetkých verejných miestach, informovala podľa TASR verejnoprávna televízia RTBF. Opatrenie platí s okamžitou platnosťou pre všetky osoby nad 12 rokov na verejných miestach, ako aj na súkromných miestach prístupných verejnosti. Výnimku majú ľudia pri športovaní, výkone intenzívnej fyzickej práce a osoby so zdravotným postihnutím, ktoré im nedovoľuje nosenie rúška.

Regionálna vláda k nariadeniu pristúpila po tom, čo počet nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulého týždňa prekročil 50 na 100 000 obyvateľov,

7:24 V Libanone utorok zaznamenali viac ako 300 prípadov koronavírusu, čo predstavuje rekordný denný prírastok. Informovala o tom podľa TASR agentúra Reuters. K rekordnému nárastu počtu infekcií došlo po ničivom výbuchu v Bejrúte. Miestne nemocnice sú po výbuchoch plné zranených ľudí. Viaceré z nich boli v dôsledku explózie poškodené a zranenia utrpeli aj mnohí zdravotníci.

K nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom dochádzalo v Libanone už v období pred výbuchom. V krajine celkovo potvrdili už 7121 nakazených a 87 úmrtí. Hovorca európskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tarik Jašarevič v utorok varoval, že veľké množstvo Libanončanov, ktorí po explózií nemajú kde bývať, môže prispieť k zrýchleniu šírenia nákazy. Libanonské zdravotnícke zariadenia okrem toho trpia nedostatkom potrebných liekov a vybavenia v dôsledku hlbokej finančnej krízy v tejto blízkovýchodnej krajine.

6:50 Holandská vláda plánuje zaviesť povinnú karanténu pre všetky osoby, u ktorých po stretnutí s ľuďmi nakazenými koronavírusom hrozí riziko infekcie. V rozhovore pre televíznu stanicu NOS to povedal vicepremiér a minister zdravotníctva Hugo de Jonge. Doteraz hygienici mohli kontaktom nakazených ľudí bez pozitívneho testu karanténu iba odporučiť. Vláda sa ale rozhodla pravidlá sprísniť po tom, čo sa za uplynulý týždeň počet novo zistených prípadov nákazy zvýšil o viac ako 50 percent.

„Povinná karanténa je tvrdé opatrenia, ale je na mieste. Karanténa zastavuje šírenie vírusu, takže dodržiavanie pravidiel je kľúčové,“ napísal de Jonge v liste poslancom. Podľa ministra niektorí ľudia odmietajú s hygienikmi spolupracovať pri hľadaní osôb, s ktorými sa nakazení stretli, čo by sa tiež malo zmeniť. Plánované nariadenia totiž stanovuje postihy pre tých, kto pri trasovaní odmietne sprostredkovať vyžiadané informácie.

Podľa úradov v uplynulom týždni testy potvrdili nákazu vírusom SARS-CoV-2 u viac ako 4000 ľudí, o týždeň skôr to bolo viac ako 2500 prípadov, čo je nárast o 55 percent. Počty nakazených rastú od chvíle, keď vláda začiatkom júla uvoľnila karanténne opatrenia. Ľudnaté mestá Amsterdam a Rotterdam kvôli tomu minulý týždeň nariadili nosenie rúšok na frekventovaných verejných miestach.

6:15 Žiaci v Škótsku sa v utorok – po takmer päťmesačnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu – začali vracať naspäť do škôl. Informovala o tom podľôa TASR agentúra AFP. V súlade s nariadením regionálnej vlády sa deti v jednotlivých oblastiach Škótska budú vracať do školských lavíc postupne až do 18. augusta.

Ako prví sa v utorok začali učiť žiaci v oblasti Scottish Borders a niektorých škôl na Shetlandských ostrovoch. Na školách v škótskej metropole Edinburgh je návrat plánovaný od stredy do piatku. Podľa škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej je „úplne pochopiteľné,“ že žiaci, rodičia aj učitelia cítia v súvislosti s návratom do škôl určitú nervozitu a obavy. Ubezpečila však, že školy sa na tento krok dôkladne pripravili.

Časť zamestnancov škôl však znervózňuje skutočnosť, že počas vyučovania nebudú uplatňované žiadne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Žiaci a učitelia nebudú musieť dodržiavať odstupy, deliť sa na menšie skupiny alebo nosiť ochranné rúška. Škótsko od začiatku pandémie zaevidovalo už takmer 2500 úmrtí a 19 000 prípadov nákazy; posledné viac ako tri týždne však nehlási žiadne obete. Spojené kráľovstvo ako celok minulú nedeľu zaznamenalo 1000 nových prípadov nákazy (prevažnú väčšinu z toho v Anglicku), čo vyvolalo obavy z opätovného rozsiahlejšieho šírenia vírusu v krajine.

Britský premiér Boris Johnson napriek tomu presadzuje znovuotvorenie škôl v Anglicku začiatkom septembra. „Musíme byť disciplinovaní. Školy majú veľmi dobre premyslené plány na zvládnutie celej situácie,“ uisťuje premiér. Školy v Anglicku, nad ktorými má právomoc centrálna vláda v Londýne, mali byť pôvodne otvorené už v júni. Tento plán sa však napokon nerealizoval pre odpor učiteľských odborov a časti rodičov.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus