Slovenskej armáde budú radiť štyria americkí vojaci

Ministerstvo obrany SR navrhuje, aby mohli na Slovensku pôsobiť štyria príslušníci ozbrojených síl Spojených štátov amerických.

12.08.2020 06:41
debata (172)

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková, ministerstvo tento návrh predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Účelom prítomnosti amerických vojakov má byť poskytovanie poradenstva a výcviku pre vojakov Ozbrojených síl SR.

„Je veľmi dôležité zdôrazniť, že tento návrh neznamená nijakú novinku v pôsobení amerických vojakov na Slovensku. Príslušníci ozbrojených síl USA pôsobili na našom území už aj v minulosti, pretože ide o dlhodobú a kontinuálnu spoluprácu s naším kľúčovým spojencom na vysokej úrovni, vrátane intenzívnej vojenskej spolupráce v oblasti vojenského výcviku, cvičení a poradenstva,“ zdôraznil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Z predloženého materiálu ďalej vyplýva, že príslušníci ozbrojených síl USA by boli v prípade schválenia návrhu dislokovaní v rámci posádky v Martine, pričom na Slovensku by pôsobili od 1. októbra 2020 po dobu 36 mesiacov v deväťmesačných rotáciách. Náklady spojené s prítomnosťou príslušníkov ozbrojených síl Spojených štátov amerických by boli hradené americkou stranou.

Návrh je v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 13. augusta. Rezort obrany ho chce na rokovanie vlády predložiť začiatkom budúceho týždňa.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda