Kyselicu odvolali. Mikulec je presvedčený, že nedonášal

Vláda SR dnes odvolala z funkcie štátneho tajomníka rezortu vnútra Lukáša Kyselicu (OĽaNO). Vyhovela tak návrhu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Minister návrh podal po rozhodnutí samotného Kyselicu v reakcii na kauzu jeho údajného pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve počas predvolebnej kampane pred tohtoročnými parlamentnými voľbami.

12.08.2020 11:12 , aktualizované: 14:20
MIKULEC MATOVIč Foto: ,
Na snímke vľavo premiér SR Igor Matovič a vpravo minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽaNO) počas 32. schôdze vlády SR 12. augusta 2020 v Bratislave.
debata (118)

VIDEO: Rozvracanie strán tajnými by bol škandál, aký nemá obdoby, hovorí Naď.

Video

Rezort vnútra tak má momentálne len jedného štátneho tajomníka, ktorým je Ján Lazar.

Podľa predsedu vlády Igora Matoviča je v poriadku, že sa Kyselica vracia ako poslanec do Národnej rady SR. „Kým nepoznáme pravdu, ako to bolo, tak je v poriadku, že bude pôsobiť ako poslanec parlamentu," povedal premiér médiám počas dnešného rokovania vlády. V tejto veci sa spolieha na nezávislé vyšetrovanie. Premiér má informácie, o ktorých podľa svojich slov nemôže hovoriť. „Chcem poznať pravdu, či bola snaha zneužiť tajné služby tak, ako sa hovorí,“ dodal. To, či by mal byť Kyselica zbavený mlčanlivosti, by nechal na rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní. „Tie už dávno samé od seba konajú, lebo je ich ústavnou povinnosťou konať ex offo v prípade takýchto podozrení," dodal predseda vlády.

Matovič v utorok 28. júla verejnosť informoval, že Kyselica končí vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva vnútra. Podľa informácií Denníka N mal totiž vo februárových parlamentných voľbách kandidovať za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) ako tajný príslušník vojenského spravodajstva. Kyselica následne uviedol, že bude pôsobiť ako poslanec parlamentu.

Matovič ku Kyselicovi

Video

Mikulec: Kyselica sa nesnažil rozvrátiť OĽaNO

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) je presvedčený, že Kyselica nedonášal počas pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve (VS) na hnutie OĽANO. Návrh nástupcu Kyselicu po odvolaní z funkcie chce ešte prerokovať s premiérom Matovičom. Uviedol to v stredu pred rokovaním vlády. Podľa Mikulca premiér neprezentoval zneužívanie tajnej služby ako fakt. Podozrenia podľa neho preveruje polícia.

Informácie o stretávaní sa ruských agentov na území SR Mikulec bližšie nekomentoval. „Zjavne to vyhodnotili príslušné zložky tak, že ich aktivita bežná nebola,“ poznamenal. Hovorí, že informácie o pôsobení ruských agentov „sú tu stále“.

Remišová: Na jeho mieste by som zvážila návrat do parlamentu

V prípade rozhodnutia Kyselicu využiť mandát poslanca NR SR Remišová uviedla, že záleží na tom, či sa potvrdia medializované informácie, súvisiace s aktivitami smerujúcimi k vnútropolitickej činnosti. „Ak sa preukážu ako pravdivé, na jeho mieste by som zvážila návrat do parlamentu,“ povedala.

Remišová tiež priblížila, že prípad pôsobenia bývalého štátneho tajomníka vo Vojenskom spravodajstve je z pohľadu jeho osoby doriešený, neplatí to však v prípade samotnej rozviedky.

„Ak sú medializované informácie pravdivé, VS disponovalo informáciou, že Kyselica bude kandidovať, a napriek tomu mu umožnilo pôsobiť vo svojich službách,“ poznamenala Remišová. „Pýtam sa preto, koľko je takýchto agentov VS v ostatných politických stranách, na čo sú určení, komu donášajú,“ zdôraznila. Záležitosťou sa podľa nej musí zaoberať aj osobitný parlamentný výbor pre kontrolu vojenského spravodajstva. Remišová priznala, že na poslaneckom klube by mohli diskutovať o možnosti žiadať o zbavenie Kyselicu mlčanlivosti o utajovaných skutočnostiach.

Predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker podal minulý týždeň podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR v súvislosti s výrokmi premiéra Igora Matoviča ku kauze pôsobenia Lukáša Kyselicu (OĽANO) vo VS počas volebnej kampane. Prokuratúra by mala podľa neho preveriť, či nedošlo k viacerým trestným činom, a to zneužívanie právomocí verejného činiteľa, neprekazenie trestného činu alebo ohrozenie utajenej skutočnosti.

V minulosti pôsobil Kyselica ako policajný vyšetrovateľ. Zaoberal sa napríklad kauzou Gorila alebo prípadom prípravy vraždy podnikateľky Silvie Volzovej.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Igor Matovič #lukáš kyselica #Roman Mikulec