Kováčiková: Ak prejde vetovaná novela o prokuratúre, obrátime sa na Ústavný súd

Ak prejde vo svojej súčasnej podobe novela zákona o prokuratúre, Generálna prokuratúra (GP) SR sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedla prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková, ktorá počas absencie zvoleného generálneho prokurátora plní všetky jeho úlohy.

12.08.2020 11:45 , aktualizované: 16:47
viera kováčiková GP prokuratúra Foto: ,
Prvá námestníèka generálneho prokurátora Viera Kováčiková počas tlačovej besedy k aktuálnej situácii na generálnej prokuratúre. Bratislava, 12. august 2020.
debata (101)

Kováčiková sa podľa vlastných slov zhoduje v námietkach s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá zákon vetovala. Vo výhradách by išla ešte ďalej. Vidíme aj ďalšie pochybenia a nedostatky v tomto zákone, uviedla Kováčiková. Prvá námestníčka vytýka navrhovanej novele okrem iného aj to, že sa po novom nebude vyžadovať odborná justičná skúška, hoci ju musia mať všetci prokurátori, ktorých bude nový generálny prokurátor riadiť.

Prvá námestníčka bude na rozdiel od prezidentky namietať aj voči tomu, že môže kandidovať na funkciu neprokurátor. Pri tomto ustanovení budú v prípade finálneho schválenia zákona žiadať aj pozastavenie účinnosti. Generálny prokurátor by mal byť podľa nej kariérny prokurátor, s čím sa podľa vlastných slov zhoduje aj s Via Iuris.

Kováčiková tiež namieta voči tomu, že podmienky odvolania sú iné ako vymenovania, čo považuje za disproporciu. Prvá námestníčka informovala, že v poslaneckom návrhu je ustanovenie, ktoré hovorí, že po funkčnom období zanikne generálnemu prokurátorovi prokurátorská funkcia, čo budú v už pripravenom návrhu namietať.

K téme sa dostala potom, čo informovala o novele z dielne samotnej prokuratúry, ktorá je od júna v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Základným vecným zámerom bolo, aby sa rozšíril zoznam subjektov, ktoré môžu navrhovať kandidátov za generálneho prokurátora, informovala. Návrh bol po pripomienkovaní podľa Kováčikovej predložený podpredsedovi vlády pre legislatívu a bude záležať na vláde, či si zákon osvojí a posunie ho do legislatívneho procesu.

Jankovská nespáchala trestné činy ako verejný činiteľ, tvrdí Kováčiková

Kováčiková tiež trvá na tom, že pri rozhodovaní o sťažnosti obvinenej bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej postupovala správne. Ako uviedla na dnešnej tlačovej besede, pri rozhodnutiach o sťažnostiach sudcov obvinených v rámci policajnej akcie Búrka mal rozhodovať generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ten sa však cítil zaujatý. Rozhodovanie preto prešlo na Kováčikovú. Tá sa stotožnila so stanoviskom, že jankovská nemusela spáchať trestnú činnosť ako verejný činiteľ, ale mohlo by ísť „len o nepriamu korupciu“.

„Tieto rozhodnutia pripravuje prieskumné oddelenie generálnej prokuratúry,” povedala Kováčiková s tým, že ona sa s rozhodnutím v rozsahu 73 strán stotožnila. Podľa dočasnej šéfky generálnej prokuratúry neexistuje žiadna polemika o tom, či bola Jankovská v čase skutkov, za ktoré je obvinená, verejným činiteľom, keďže zastávala funkciu štátnej tajomníčky. Skutkov sa však nedopustila v súvislosti s výkonom svojej funkcie a právomocí. „K takémuto konaniu nedošlo, pretože ako štátna tajomníčka nemala žiadnu právomoc ani dosah na konkrétneho sudcu, aby rozhodol nejakým spôsobom. A neniesla za jeho rozhodnutie žiadnu zodpovednosť,” zdôraznila Kováčiková.

Kováčiková zároveň uviedla, že s Jankovskou prichádzala v minulosti do služobného kontaktu ako krajská prokurátorka v Trenčíne. „Tento vzťah nemôžem považovať ani za kamarátsky ani za priateľský, ani za nepriateľský. Nijaký,” povedala s tým, že s obvinenou sa nenavštevovali ani nechodili spolu na akcie. „Nikdy som pre ňu nevybavovala nič,” dodala Kováčiková.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) predpokladá, že poslanci Národnej rady Slovenskej republiky nezmenia názor na novú voľbu generálneho prokurátora. Verí, že prezidentka „nebude chcieť napomáhať tomu, aby generálna prokuratúra ďalej fungovala ako funguje. Cieľom nás ako koalície a nášho politického hnutia je zabezpečiť, aby zákon platil pre každého. Bohužiaľ, videli sme pri Trnkovi a Čižnárovi, že spravodlivosť bola selektívna,“ uviedol dnes po rokovaní vlády Matovič.

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú zadržali spolu s ďalšími 12 sudcami počas policajnej akcie Búrka, momentálne je väzobne stíhaná. Začiatkom júna sa vzdala funkcie sudkyne.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Monika Jankovská #voľba generálneho prokurátora #Viera Kováčiková