Smer zvažuje odvolávanie Hegera pre Tipos a zmluvy jeho poradcu

Smer navrhne odvolanie ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO), pokiaľ nezruší zmluvy s advokátom Michalom Miškovičom, ktorý by mal podľa predstaviteľov Smeru skončiť aj ako jeho poradca. Predseda strany Robert Fico to oznámil na dnešnej tlačovej konferencii.

13.08.2020 16:58
fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico.
debata (195)

Predseda Smeru chce tiež odvolávať aj predsedu Národnej rady SR (NR SR) Borisa Kollára (Sme rodina) pre zmluvy medzi Fun rádiom a štátnou spoločnosťou Tipos. Smer tiež žiada, aby Heger odvolal aj šéfa Tiposu Mareka Kaňku.

„Keby som to urobil ja, tak Matovič s megafónom vykrikuje po celom Slovensku,“ povedal Fico, podľa ktorého je fakt, že Miškovič pôsobí aj ako poradca ministra financií, konfliktom záujmov. Odvolávanie Hegera sa má týkať aj zmlúv medzi spoločnosťou Tipos a Fun rádiom. Štátna lotériová spoločnosť si u nej zadala reklamu v možnej výške 200-tisíc eur. To je podľa opozície problém, pretože koncovým užívateľom výhod je predseda koaličnej strany Kollár. Aj ten má podľa Fica čeliť odvolávaniu. „Ak minister neodvolá šéfa Tiposu a nedôjde k zrušeniu zmlúv, tak máme právo hovoriť o vyslovení nedôvery ministrovi Hegerovi,“ povedal Fico.

Na to, že štát podpísal s bratislavským advokátom Michalom Mičkovičom zmluvy za 850-tisíc eur, ako prvý upozornil portál Aktuality.sk. Od národnej lotériovej spoločnosti Tipos získala právnická firma zákazku na poradenské služby za 307-tisíc eur, s ministerstvom životného prostredia podpísali zmluvu za 235-tisíc eur a so Slovenským pozemkovým fondom za 287-tisíc eur. Poradenské služby za 195-tisíc eur poskytuje od roku 2019 aj žilinskej župe na čele s členkou hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Erikou Jurinovou.

Heger: Smer hľadá tému, ktorou by tromfli odídencov u Pellegriniho

Minister financií Eduard Heger upozornil na to, že bývalé vedenie spoločnosti Tipos zaplatilo Advokátskej kancelárii Čavojský & Partners v roku 2019 za právne služby vyše 700-tisíc eur vrátane DPH, v roku 2018 vyše pol milióna. Nová zmluva s advokátskou kanceláriou Michala Miškoviča je na maximálnu sumu 256 082 bez DPH, pričom celá suma nemusí byť minutá a každá objednávka musí byť v súlade s princípmi hodnoty za peniaze. Ako uviedol šéf rezortu financií, zatiaľ čo bývalé vedenie externé právne služby nevysúťažilo a zmluvu s Čavojského kanceláriu uzavrelo priamo, zmluva s kanceláriou advokáta Miškoviča bola vysúťažená.

Podľa Hegera Smer opäť zavádza a klame. „Vedenie strany Smer-SD urputne hľadá tému, ktorou by tromfli odídencov u Petra Pellegriniho,“ dodal Heger v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor ministerstva.

Smer už zbiera podpisy na odvolávanie Kollára

Predseda strany Robert Fico ďalej na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že Smer už zbiera podpisy na odvolávanie Kollára z funkcie šéfa NR SR. Fico nechce, aby sa pre ich návrh zvolávala schôdza v čase, keď nie je plánovaná. „Čakáme na riadnu schôdzu NR SR, počas ktorej podáme tento návrh, aby sme spojili riadne rokovanie Národnej rady s mimoriadnou schôdzou o vyslovení nedôvery,“ povedal Fico.

Na podaní návrhu sa spoja s ďalšími opozičnými poslancami, Fico skonštatoval, že návrh podpíšu všetci poslanci Smeru, ktorých je 26, preto budú potrebovať podľa jeho slov ešte štyri, päť podpisov.

Šéf Smeru ešte v pondelok hovoril, že nemožno rešpektovať, ak štátna firma Tipos, na čele s človekom blízkym premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), podpíše ako jednu z prvých zmlúv práve 240 000 eur pre firmu, ktorej konečným užívateľom je predseda parlamentu. Dodal, že Kollár „nehanebne využíva štátne finančné prostriedky na svoje vlastné obohatenie“.

Kollár v súvislosti s kauzou uviedol, že spoločnosť Tipos je relevantným partnerom Fun rádia už od roku 2005 a už v minulosti v ňom mala reklamu. Rozdiel pri zmluve o reklamnom plnení na tento rok spočíva podľa neho v tom, že v minulosti ju Tipos uzavrel cez reklamnú agentúru a v súčasnosti priamo s relevantnými médiami. Poznamenal, že sa tak neulievajú peniaze. Opozícia podľa neho klamala aj pri sume 240 000 eur, ktorú malo rádio dostať za reklamu.

Smer a mimoparlamentná strana Dobrá voľba minulý týždeň v sobotu poukázali na zmluvu medzi štátom a firmou Kollára. Podľa Smeru ide o zmluvu medzi spoločnosťou, ktorá je vlastníkom Fun rádia, jej jediným vlastníkom je Kollár a spoločnosťou Tipos, ktorej 100-percentným vlastníkom je Ministerstvo financií SR, teda štát.

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Tipos #Boris Kollár