Koronavírus opäť stavia v Európe hranice

Európa registruje nárast nákazy koronavírusom, viaceré štáty zavádzajú reštrikčné opatrenia voči ľuďom, ktorí prichádzajú zvonka. Celosvetovo sa od vypuknutia pandémie nakazilo už viac ako 20,6 milióna ľudí, vírus si tiež vyžiadal viac ako 750-tisíc obetí.

14.08.2020 06:00 , aktualizované: 21:29
koronavírus, Uruguaj Foto: ,
Ľudia s rúškami na tvárach v dostatočných rozostupoch na koncerte Montevideo Symphonic Band v uruguajskom Montevideu.
debata (51)

21:20 Pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie s novým koronavírusom pracovali v rizikovom prostredí, tzv. prvej línii, vyčlení štát 50 miliónov eur. Povedal to premiér Igor Matovič (OĽANO) na piatkovom tlačovom brífingu. Peniaze dostanú lekári, sestry, vojaci, policajti či zamestnanci domovov sociálnych služieb.

16:50 Španielska vláda oznámila, že zavádza zákaz fajčenia na uliciach a zatvára nočné podniky na celom území krajiny v snahe zastaviť šírenie nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovali o tom agentúra AFP a denník El Mundo. Zákaz platí v prípade, keď nie je možné dodržať medzi osobami bezpečnú vzdialenosť dva metre. V španielskych autonómnych spoločenstvách Kanárske ostrovy a Galícia vstúpil do platnosti už od piatku. Ďalšie autonómne spoločenstvá v piatok oznámili, že sú pripravené opatrenie takisto zaviesť.

15:21 Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden žiada povinné nosenie tvárových masiek. Odvoláva sa pritom na expertov z oblasti zdravotníctva, podľa ktorých môže nosenie rúšok zachrániť počas nasledujúcich troch mesiacov až 40-tisíc ľudí.

„Nosenie rúšok nie je ani tak o tom, že sa vy nenakazíte vírusom, ale chránite tak iných ľudí pred infekciou,“ povedal. „Toto je Amerika. Buďte patrioti a chráňte svojich spoluobčanov. Postavme sa a urobme správnu vec,“ vyhlásil. „Každý jeden Američan by mal minimálne počas nasledujúcich troch mesiacov nosiť vonku rúško. Každý guvernér by to mal nariadiť ako povinnosť,“ dodal.

13:35 Na Ukrajine zaznamenali do piatka rána rekordných 1732 prípadov ochorenia COVID-19 za deň, pričom okolo 581 osôb sa vyliečilo a 19 ľudí zomrelo. Podľa tlačovej agentúra Interfax-Ukrajina, ktorú citovala TASR, o tom na svojej webovej stránke informoval Systém monitorovania epidémie koronavírusu, patriaci pod ukrajinskú Radu pre národnú bezpečnosť a obranu (RNBO). Predchádzajúci rekord v dennom prírastku nových prípadov nákazy COVID-19, spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2, zaznamenali na Ukrajine vo štvrtok, keď ich bolo 1433. Celkovo do piatka rána zaznamenali na Ukrajine 87 872 prípadov nákazy, 46 797 ľudí sa z nej vyliečilo a 2011 jej podľahlo. Aktívnych prípadov nákazy je v súčasnosti na Ukrajine 39 064, čo je o 1132 viac než vo štvrtok.

13:02 Grécko v piatok zrušilo pre turistov prilietajúcich z Česka povinnosť preukázať sa negatívnym testom na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Opatrenie pôvodne malo platiť od 17. augusta. Zmenu potvrdilo české veľvyslanectvo v Aténach a týka sa len turistov, ktorí využijú leteckú dopravu. Pri cestovaní autom povinnosť naďalej platí.

11:33 Najväčšie novozélandské mesto Auckland zostane v dôsledku objavenia sa nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v karanténe ďalších 12 dní, povedala v piatok podľa agentúry DPA novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. „Zrušiť opatrenia a riskovať explóziu nových prípadov by bolo tým najhorším, čo by sme pre Auckland a našu ekonomiku mohli urobiť,“ povedala Ardernová s tým, že Auckland zostane v karanténe do 26. augusta.

Na Novom Zélande zaznamenali v piatok 13 nových prípadov nákazy koronavírusom. Dvanásť z nich sa spája s jedinou rodinou v Aucklande, ktorej členovia mali pozitívny test na koronavírus v utorok. Spojitosť 13-teho prípadu s týmto ohniskom sa zatiaľ potvrdiť nepodarilo.

10:19 Rusko zaznamenalo vo štvrtok 5 065 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čím celkový počet nakazených dosiahol 912 823. Infor­movala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. V priebehu 24 hodín sa vyliečilo ďalších 6568 ľudí. Z nákazy sa celkovo vyliečilo už 722 964 ľudí, čo predstavuje takmer 79 percent z celkového počtu infikovaných. Počet úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19 stúpol vo štvrtok o 114, čo je o desať menej než v stredu, a ich celkový počet dosiahol 15 498.

8:50 Celosvetovo sa od vypuknutia pandémie nakazilo už viac ako 20,6 milióna ľudí a vírus si vyžiadal viac ako 750 000 obetí.

8:41 Štáty Mexiko a Peru v Latinskej Amerike, ktorá sa nedávno stala novým epicentrom koronavírusu, prekročili hranicu pol milióna prípadov nákazy. V piatok o tom podľa TASR informovala agentúra AFP. Mexické ministerstvo zdravotníctva za štvrtok zaznamenalo 7371 nových prípadov, čím sa počet infikovaných zvýšil na 505 293. Peru za posledných 24 hodín eviduje nárast 9441 prípadov nákazy. Celkovo sa v krajine infikovalo už 507 996 ľudí a vírus si vyžiadal 25 648 obetí. Krajina preto zrušila verejné podujatia, obnovila nedeľný zákaz vychádzania a v niektorých regiónoch dokonca znovu zaviedla povinnú karanténu.

7:58 Koronavírus podľa vedcov pôsobí na ľudský organizmus pustošivo a nenapáda iba dýchacie cesty. Odborníčka Natalie Tronsonová z Michiganskej univerzity v USA sa domnieva, že niektoré následky ochorenia COVID-19 sa prejavia až po niekoľkých rokoch. Viac v tomto článku.

7:35 Vo štvrtok pribudlo v ČR za predchádzajúcich 24 hodín 330 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od 3. apríla. Informoval o tom podľa TASR spravodajský server iDNES.cz. Od 1. marca, keď sa v Česku objavili prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý uvedenú chorobu spôsobuje, bolo v krajine zaznamenaných už celkovo 19 401 prípadov COVIDu-19. Najvyšší denný nárast počtu prípadov sa objavil 27. marca, keď v Česku zaznamenali 377 nakazených, a druhý najvyšší počet infikovaných evidovali 3. apríla, keď ich bolo 334.

6:20 Kanárske ostrovy a Galícia sú prvými španielskymi autonómnymi regiónmi, ktoré zakázali fajčenie na verejnosti v snahe zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. V Galícii zákaz platí od stredy polnoci, na ostrovoch začne platiť v piatok. Španielska epidemiologická spoločnosť už v júli varovala, že nakazení fajčiari spolu s dymom môžu vyfúknuť aj kvapôčky vírusu. Tvrdenie, že fajčenie na verejnosti môže zvýšiť rýchlosť prenosu nákazy, neskôr potvrdila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). „Fajčiť nebude povolené na otvorených priestranstvách, v davoch a na miestach, kde sa nedajú dodržiavať dostatočné odstupy,“ vyjadril sa predseda kanárskej vlády Ángel Victor Torres. Kanárske ostrovy taktiež zavedú povinné nosenie rúšok, uviedol regionálny premiér. Doteraz boli jediným autonómnym regiónom Španielska, kde takéto nariadenie neplatilo, priblížila agentúra. Tieto dva španielske regióny sú najmenej zasiahnuté pandémiou koronavírusu. Samotné Španielsko pritom eviduje najväčší počet prípadov nákazy koronavírusom v Európe – až 337 334. Regionálne vlády v ďalších 12 zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev taktiež zvažujú zavedenie rovnakého zákazu, píše španielsky denník El País.

6:00 Británia zavedie povinnú 14-dennú karanténu pre všetkých cestujúcich z Francúzska, Holandska, Malty, Monaka a niektorých zámorských území Británie a Holandska. Podľa agentúry Reuters to oznámil britský minister dopravy Grant Shapps s tým, že opatrenia vstúpia do platnosti v sobotu ráno kvôli nepriaznivému vývoju pandémie COVIDU-19 v príslušných krajinách. Kancelária premiéra Borisa Johnsona zároveň uviedla, že po dvojtýždňovej pauze bude môcť pokračovať otváranie ekonomiky v Anglicku.

„Ak prídete do Spojeného kráľovstva v sobotu po 4:00 (5:00 SELČ) z týchto destinácií, budete sa musieť uchýliť do izolácie na 14 dní,“ povedal Shapps, podľa ktorého bude obmedzenia platiť aj pre britské zámorské územia Turks a Caicos a holandský ostrov Aruba. Zároveň však vyzval cestovateľov, aby neukončili svoje dovolenky predčasne a nevracali sa narýchlo do Británie. Pre dovolenkárov zo Spojeného kráľovstva je Francúzsko druhou najvyhľadávanejšou krajinou za najobľúbenejším Španielskom, ktoré už britské úrady zo zoznamu bezpečných krajín vyškrtli skôr. Napríklad v roku 2017 prišlo do Francúzska takmer 13 miliónov Britov. Do Spojeného kráľovstva zvyčajne prichádza za rok asi 3,5 milióna Francúzov, čo je druhý najväčší počet po návštevníkoch zo Spojených štátov.

Británia na jar zaviedla koronavírusové obmedzenia o niečo neskôr ako väčšina ďalších európskych krajín a patrila k najviac postihnutí štátom na kontinente. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá stav pandémie celosvetovo sleduje, zaregistrovala doteraz približne 315 500 pozitívnych nálezov na SARS-CoV-2. Takmer 46 800 ľudí tam v súvislosti s COVIDOM-19 zomrelo. Kvôli opätovnému nárastu počtu prípadov na konci júla krajina odložila plánované uvoľnenie niektorých reštrikcií na polovicu augusta.

Kancelária premiéra Johnsona uviedla, že denné prírastky novo nakazených sa v posledných dňoch ustálili, čo vláde umožňuje pokračovať v Anglicku vo vopred vytýčenom pláne uvoľňovania obmedzení. Johnson sa však podľa vyjadrení chystá sprísniť pokuty pre ľudí, ktorí opakovane porušujú nariadenie o povinnom nosení rúška na tvári.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus