Slovenskí poslanci chcú nové voľby v Bielorusku, Korčok hovorí o sankciách

Ministri zahraničných vecí EÚ sa na svojom aktuálnom videostretnutí zhodli, že začnú pracovať na presne cielených sankciách voči predstaviteľom režimu Alexandra Lukašenka v Bielorusku.

14.08.2020 19:05
bielorusko protest Foto: ,
Davy demonštrantov v Bielorusku zaplavujú ulice tamojších miest aby odsúdili násilné policajné zásahy proti protestom, ktoré vypukli po prezidentských voľbách.
debata (464)

Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Zároveň avizuje, že v spolupráci s rezortom školstva umožnia na Slovensku študovať aj niektorým Bielorusom, ktorých v ostatných dňoch vyhodili zo škôl z politických dôvodov.

„Je jednota v tom, že voľby v Bielorusku neboli férové a demokratické a výsledky boli sfalšované,“ uviedol Korčok na margo atmosféry neformálneho rokovania ministrov. Podľa neho trestá Lukašenkov režim Bielorusov za všetko, čo je základom demokracie.

Počas rokovania ministrov tlmočil za slovenskú stranu štyri základné body. V prvom rade je to výzva, aby súčasný vládny režim zastavil násilie a prepustil všetkých zadržaných. Ďalej navrhuje ponechať otvorené komunikačné kanály voči bieloruskému režimu s tým, že jedinou témou na komunikáciu majú byť nové a demokratické voľby.

Tretím bodom sú spomínané sankcie, ktoré chcú mieriť na konkrétne osoby zodpovedné za manipuláciu volieb a represívne zásahy bezpečnostných zložiek po nich.

Posledným bodom tlmočeným zo strany rezortu diplomacie je udržiavanie veľmi silného dialógu a investícia do občianskej spoločnosti v Bielorusku.

Okrem toho Korčok informoval, že diskutoval s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) o tom, že sa pozrú na problematiku bieloruských študentov, ktorých v ostatnom čase vyhodili zo škôl z politických dôvodov. Korčok chce s Gröhlingom od pondelka pracovať na tom, aby mohlo aspoň zopár bieloruských študentov v rámci symbolického gesta doštudovať na Slovensku.

Slovenskí poslanci žiadajú nové voľby v Bielorusku

Výzvu podpísalo 58 poslancov Národnej rady SR a deväť slovenských europoslancov. Informoval o tom poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

Bieloruský ľud má právo žiť v slobodnej a demokratickej krajine. Má právo voliť si svojich predstaviteľov v slobodných a férových voľbách a vyžadovať od nich, aby rešpektovali základné ľudské a občianske práva a slobody, uvádza sa vo výzve zákonodarcov.

Tí odmietajú výsledky podľa nich zmanipulovaných prezidentských volieb v Bielorusku a odsudzujú násilie, ktorého sa bieloruské bezpečnostné zložky dopúšťajú proti vlastným občanom. Spolu s demokraticky zmýšľajúcimi občanmi Slovenskej republiky stojíme za slobodným Bieloruskom, uzatvára výzva.

Pod výzvu sa podpísalo 28 poslancov z koaličného OĽANO, osem zákonodarcov Sme rodina, 12 predstaviteľov z klubu SaS a 10 zástupcov Za ľudí. Spomedzi slovenských europoslancov podpísali vyhlásenie všetci poslanci zastupujúci SaS, OĽANO, Spolu, Progresívne Slovensko a KDH.

464 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko