Vírus v Európe silnie, Chorváti majú rekordný počet nákaz

Chorvátsko, obľúbená letná dovolenková destinácia aj pre Slovákov, zaznamenalo rekordný denný počet pozitívne testovaných na koronavírus.

15.08.2020 06:00 , aktualizované: 22:19
koronavírus, Portugalsko, Lisabon Foto: ,
Ľudia v električke v portugalskom Lisabone s rúškami na ústach. Portugalské zdravotnícke orgány odporučili ľuďom, aby pri používaní verejnej dopravy nosili rúška, aby sa zabránilo šíreniu COVID-19.
debata (33)

21:57 Približne 1000 ľudí sa v sobotu zhromaždilo v severonemeckom meste Hamburg, aby vyjadrili nespokojnosť s povinným nosením rúšok a ďalšími opatreniami v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA. Rečníci, ktorí počas demonštrácie vystúpili, zdôraznili, že organizátor protestov – iniciatíva Querdenken – je pripravená na dialóg. Obmedzenia zavedené vládou s cieľom zabrániť šíreniu koronavúrusu sú podľa rečníkov v rozpore s viacerými článkami nemeckého základného zákona (Grundgesetz). Mnohí účastníci demonštrácie nemali na tvárach rúška a nedodržiavali povinné rozstupy. Polícia organizátorov po hodine a pol požiadala, aby zhromaždenie ukončili. V meste sa konala i protidemonštrá­cia, na ktorej sa zúčastnila skupina ľudí v čiernom oblečení. Niesli zástavu ultraľavicovej skupiny Antifa. Približne 250 ľudí sa zhromaždilo i v meste Magdeburg v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko na juhovýchode Nemecka. Protestovali proti opatreniam vlády v oblasti zdravotných obmedzení. Účastníci ďalšej demonštrácie v Magdeburgu poukazovali na rozdiely v spoločnosti.

20:11 Strmý nárast nakazených koronavírusom v Česku neustáva, informuje spravodajský portál TN.cz. Za piatok pribudlo 293 nových prípadov, pričom s ochorením COVID-19 momentálne zápasí 5 567 ľudí. Celkovo sa v Českej republike dosiaľ vyliečilo 13 732 pacientov a 394 osôb ochoreniu podľahlo. Od marca v Česku potvrdili 19 693 prípadov nákazy. Najhoršia situácia je aj naďalej na Frýdecko-Místecku, kde hlásia za posledných sedem dní 37,73 pozitívnych prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Nasleduje Praha s 32,17 a Klatovsko s 31,25 nakazenými na 100-tisíc. Za nimi sú Havlíčkobrodsko, Chrudimsko a Uherskohradišťsko. Podľa koronasemafora českého ministerstva zdravotníctva sú ale všetky okresy v krajine okrem Frýdecko-Místecka a Prahy, ktoré sú zelené, bez rizika alebo so zanedbateľným rizikom prenosu nákazy. Zelená farba znamená, že sa v regiónoch nákaza vyskytuje bez komunitného prenosu, vysvetľuje TN.cz.

19:35 V Rakúsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín viac ako 300 nových prípadov koronavírusovej nákazy, oznámilo v sobotu dopoludnia tamojšie ministerstvo vnútra. Ide o najvyšší denný prírastok v krajine od začiatku apríla, informovala agentúra APA. Tento nárast podľa správy prekonal aj nárast zo štvrtka na piatok, ktorý rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober označil za znepokojujúci. Podľa sobotňajších údajov ministerstva vnútra zaregistrovali v Rakúsku za posledný deň 303 nových prípadov, z nich 131 vo Viedni, kde ich počet prekročil 100 druhý deň po sebe. Ďalších 51 novoinfikovaných potvrdilo Dolné Rakúsko, 37 Tirolsko a 33 Korutánsko. V Dolnom Rakúsku sa počet prípadov zvýšil o sedem.

18:28 Takmer polovica Brazílčanov si myslí, že prezident Jair Bolsonaro nenesie „žiadnu zodpovednosť“ za viac ako 100 000 úmrtí v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, uviedol v sobotu prieskum inštitútu Datafolha, na ktorý sa podľa TASR odvolala agentúra Reuters. Podľa prieskumu zverejnenom v denníku Folha de S. Paulo mu až 47 percent Brazílčanov nepripisuje žiadnu vinu za počet obetí, zatiaľ čo 11 percent mu vinu pripisuje.

16:55 Strach z pádu ekonomiky na španielskych Baleárskych ostrovoch narastá po tom, ako Nemecko rozšírilo výstrahu pred cestovaním na takmer celé územie Španielska, vrátane baleárskeho ostrova Malorka. Informovala o tom v sobotu podľa TASR agentúra DPA. Sobotňajšie vydanie denníka Diario de Mallorca označilo za „smrteľnú ranu“ rozhodnutie nemeckej vlády, že obľúbená turistická destinácia Malorka predstavuje rizikovú oblasť pre nákazu koronavírusom. Vláda nemeckých občanov varovala, aby tam necestovali. Denník taktiež uviedol, že najhoršie obavy cestovného ruchu na ostrove Malorka sa stali skutočnosťou. Regionálna vláda ostrova bola presvedčená, že počet prípadov ochorenia COVID-19 postupne klesne; avšak zatiaľ tomu nič nenasvedčuje.

13:55 Dánsko zavedie pre šírenie koronavírusu povinnosť nosiť v hromadnej doprave rúška. Opatrenie začne platiť budúcu sobotu, oznámila premiérka Mette Frederiksenová. Zakrývanie ústa a nosa v hromadnej doprave tento týždeň občanom odporučili aj vlády vo Fínsku a Nórsku. Skeptické k rúškam tak zo severských krajín zostáva už len Švédsko, informovala agentúra Reuters. V Dánsku, ktoré má asi 5,8 milióna obyvateľov sa od začiatku epidémie vírusom SARS-CoV-2 nakazilo 15 859 ľudí. S COVIDOM-19 ich 621 zomrelo.

11:17 Na Ukrajine zaznamenali do soboty rána 1 847 prípadov ochorenia COVID-19 za jeden deň, čo je dosiaľ najvyšší počet prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine za 24 hodín. V rovnakom čase sa podľa TASR 633 infikovaných vyliečilo a 33 zomrelo. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu, patriaceho pod ukrajinskú Radu pre národnú bezpečnosť a obranu (RNBO), informovala tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. „Rekordné“ denné prírastky nových prípadov nákazy hlásia na Ukrajine už tretí deň po sebe, keď v piatok 14. augusta oznámili 1 732 novoinfi­kovaných a vo štvrtok 13. augusta 1592 nových prípadov. Celkový počet prípadov ochorenia COVID-19 od začiatku pandémie do sobotňajšieho rána dosiahol na Ukrajine 89 719, vyliečilo sa 47 430 ľudí a 2 044 pacientov zomrelo. Aktívnych prípadov nákazy je v súčasnosti na Ukrajine 40 245, čo je o 1181 viac než v piatok. Najväčší počet zistených prípadov nákazy evidujú za posledný deň v Charkovskej oblasti (254), v metropole Kyjev (232), ako aj v Černovickej (170) a Ľvovskej (166) oblasti.

10:51 V piatok na Slovensku pribudlo 54 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet doteraz identifikovaných pozitívnych vzoriek stúpol na 2855. V piatok vykonali 3235 testov, čím sa počet otestovaných zvýšil na 292 825. Viac.

9:30 Počet potvrdených nových prípadov koronavírusového ochorenia Covid-19 v Nemecku v porovnaní s predchádzajúcim dňom mierne klesol. Zdravotnícke úrady hlásili do sobotňajšieho rána 1415 novoinfi­kovaných v priebehu jedného dňa, vyplýva podľa TASR z údajov štátneho Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Nemecko na vrchole šírenia nákazy zaznamenávalo začiatkom apríla viac ako 6000 nových infikovaných za deň. Od konca mája boli tieto denné „prírastky“ často nižšie než 500, od konca júla však znova stúpajú. Najnovšie čísla znamenajú prekročenie hranice 1400 nových prípadov nákazy tretí deň po sebe.

8:12 Počet nových prípadov koronavírusu v Južnej Kórei sa už druhý deň drží v trojciferných číslach, informovala podľa TASR agentúra DPA. Spomedzi 166 prípadov, ktoré pribudli v sobotu, 155 sa šírilo lokálne. Podľa údajov kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je v krajine 15 039 aktívnych prípadov. V piatok zaznamenali v Kórei 138 nových prípadov. Ide o najvyšší prírastok od 11. marca, keď za deň pribudlo 242 nakazených. Situácia je najvážnejšia v okolí Soulu a vláda v piatok vyhlásila, že zvažuje znovuzavedenie preventívnych opatrení. Južná Kórea uvoľnila opatrenia týkajúce sa povinného sociálneho odstupu 6. mája.

6:00 Niektoré krajiny zaznamenali rekordný nárast počtov nakazených koronavírusom – Rakúsko, Španielsko a Nemecko najvyšší za viac ako tri mesiace, Chorvátsko a Ukrajina najvyšší od začiatku pandémie a Taliansko najvyšší od júna. Nárast často súvisí s nočnou zábavou. Chorvátsko preto skrátilo otváraciu dobu barov do polnoci a Španielsko zavrie nočné kluby úplne a obmedzí aj fajčenie na verejnosti. Štáty obmedzujú aj cestovanie – Nemecko a Česko oznámili povinné testy či karanténu pre navrátilcov zo Španielska s výnimkou Kanárskych ostrovov a Rakúsko vyzvalo turistov, aby nejazdili do Chorvátska.

V Rakúsku za posledný deň pribudlo 282 potvrdených prípadov, najviac od 10. apríla. Kvôli zhoršenej epidemickej situácii vydalo Rakúsko najvyšší stupeň varovania pred cestami do Chorvátska. Platiť začne od pondelka.

V Chorvátsku bolo za posledný deň oznámených 208 nakazených, čo je najviac za deň od začiatku epidémie. Francúzsko oznámilo 2846 nových infekcií za deň, čo je najviac za takmer dva týždne.

V Španielsku sa za posledný deň potvrdilo 2987 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný nárast od apríla a o päť desiatok viac ako o deň skôr. Najviac prípadov hlási región hlavného mesta Madrid (731), nasledovaný Aragónskom (481) a Baskickom (480). Kvôli zhoršenej epidemickej situácii dohodol španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa so zástupcami autonómnych regiónov, že nariadi uzavrieť nočné kluby, ktoré sú často zdrojom šírenia nákazy, a zakáže fajčenie na verejnosti, ak nemožno dodržať bezpečnú vzdialenosť. Taktiež majú obmedziť otváraciu dobu barov a reštaurácií do jednej hodiny v noci. Illa tiež vyzval regióny, aby dôrazne presadzovali zákazy pitia alkoholu na verejnosti alebo osláv organizovaných mladými najmä na plážach (takzvané botellones).

Počty novo odhalených prípadov nákazy koronavírusom rastú aj v Taliansku, kde za posledný deň pribudlo 574 pozitívne testovaných, najviac od 24. júna. Rovnako ako na vrchole epidémie, ktorý Taliansko zažívala na prelome marca a apríla a kedy denne pribúdalo cez 4000 odhalených prípadov, rastú najviac počty nakazených na severe (v Benátsku a Lombardii). Aj Taliansko sa snaží zabrániť importovaniu nákazy z cudziny a už vo štvrtok oznámila, že bude po navrátilcov z Chorvátska, Grécka, Španielska a Malty chcieť test.

Ďalšie opatrenia oznámila grécka vláda, ktorá v oblastiach s horšou epidemickú situáciou zatiaľ do 24. augusta zakázala zhromaždenia viac ako 50 ľudí na verejnosti i v súkromí. Netýka sa to kín, divadiel a reštaurácií, pre ktoré platia už z predchádzajúcich dní osobitné pravidlá.

Nové obmedzenia pripravili aj na Slovensku, kde budú najmenej po celý september zakázané akcie nad 1000 ľudí, čo sa dotkne festivalov či športových stretnutí. Vo vnútorných priestoroch budú zakázané akcie nad 500 ľudí. Starší žiaci budú musieť od septembrového návratu do škôl dva týždne nosiť rúška. Na Slovensku pribudlo za uplynulý deň 62 nakazených.

V Spojených štátoch, v najhoršie postihnutej krajine sveta, evidujú mierne zlepšenie čo do počtu nakazených. Priemer za posledný týždeň spadol pod 54 000 prípadov denne, zatiaľ čo v júli sa dostával aj nad 66 000. Denné počty úmrtí spájaných s COVIDOM-19 sa však už skoro tri týždne držia na najvyššej úrovni od konca mája, za posledný deň to bolo na 1220 úmrtí.

Druhá najhoršie postihnutá krajina Brazília zaznamenala za posledný deň 60 091 nakazených, denný prírastok infekcií tam stúpol už tretí deň za sebou.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus