Univerzity rátajú s hybridnou výučbou, bežný spôsob nebude možný

Univerzity rátajú s hybridnou výučbou Pre vysoké školy budú najväčšou výzvou zahraniční študenti či bezpečné internáty.

15.08.2020 19:30
debata (20)

„Očakávame príchod viac než tisíc študentov zo zahraničia. Priestory našich najväčších internátov nie sú z technického hľadiska vhodné na karanténne účely, ako sa ukázalo už na jar, keď viaceré inštitúcie prejavili záujem o ich využitie. Napriek tomu sa snažíme nájsť spôsob, ako postupovať v prípade krízových situácií,“ uviedlo vedenie Univerzity Komenského v Bratislave.

Od polovice júla sa na univerzite vedú intenzívne rokovania s odborníkmi na epidemiológiu a krízový manažment a príprava rôznych scenárov pre pedagogický, ako aj ubytovací proces.

„Táto úloha nie je jednoduchá vzhľadom na veľkosť našej univerzity – viac než 22–tisíc študentov na trinástich fakultách a 9–tisíc lôžok v študentských domovoch,“ spresnila univerzita.

Univerzita predpokladá, že návrat k bežnému spôsobu vyučovania nebude úplne možný, študenti aj učitelia sa majú pripraviť na obmedzenia.

„Na niektorých väčších fakultách či fakultách s veľkým počtom zahraničných študentov budeme pravdepodobne odporúčať hybridnú výučbu, ktorá umožní čo najplnohodnotnejšiu participáciu aj fyzicky neprítomným študentom,“ avizovalo vedenie. Pôjde teda o kombináciu klasického a on–line vzdelávania.

„V prvej fáze sme ukázali, že dokážeme improvizovať a prispôsobiť sa. Máme na čom stavať a teraz na to nadviažeme,“ uistila univerzita.

Školy pripravovaný manuál oceňujú. „V predchádzajúcom období sme fungovali značne spontánne a živelne. Už sme skúsenejší a verím, že aj štátna správa pripraví pokyny a odporúčania realizovateľné aj v prostredí vysokých škôl,“ skonštatoval Libor Vozár, rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Hygienické opatrenia pre školy podľa neho problém nepredstavujú.

„Nevieme, aké budú usmernenia na prezenčnú výučbu. Učebné priestory máme kapacitne nastavené na obvyklý počet študentov. V najhoršom zvládneme aj kombináciu prezenčného a dištančného štúdia,“ poukázal rektor. Niektoré školy stále vyčkávajú, ako sa vyvinie epidemiologická situácia a opatrenia prijmú na prelome augusta a septembra. Návratu k on–line vzdelávaniu sa však neobávajú.

„Už v predchádzajúcom období sme preukázali, že v krízových situáciách dokážeme našim študentom poskytnúť plnohodnotné vzdelávanie aj dištančnou formou výučby,“ potvrdil Tomáš Zavatčan, hovorca Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #koronavírus