Koronavírusové čísla rastú, nervozita z návratu do škôl tiež

V európskych štátoch rastú počty infikovaných koronavírusom, čo vyvoláva obavy, keďže sa deti budú vracať do školských lavíc.

16.08.2020 08:00 , aktualizované: 21:13
koronavírus, Francúzsko, Británia Foto: ,
Rad na letisku vo francúzskom Nice na let na londýnsky Heathrow v piatok 14. augusta 2020. Britskí dovolenkári sa ponáhľali domov, aby sa vyhli karanténe, ktorú by neskôr museli v Británii absolvovať.
debata (29)

20:50 Dovolenkári prichádzajúci do Ríma zo štyroch stredomorských krajín sa v nedeľu po prílete na letisko Leonarda da Vinciho zoradili aj s kuframi na testovanie. Minulý týždeň taliansky minister zdravotníctva vydal nariadenie, podľa ktorého sa musia všetci cestujúci prichádzajúci z Chorvátska, Grécka, Malty a Španielska podrobiť testom. Okrem testovania priamo na letisku si pritom môžu vybrať aj druhú možnosť – nechať sa otestovať do 48 hodín od príchodu v miestnom zdravotníckom centre, ktoré je bližšie ich domovu alebo destinácii v Taliansku. Dovolenkári prichádzajúci zo zahraničia v posledných týždňoch prispievajú k ďalšiemu nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom. V sobotu, napríklad, denný prírastok nových prípadov po prvý raz od mája prekročil 600.

18:25 V Bielorusku potvrdili v nedeľu za posledných 24 hodín 92 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 24 prípadov menej než v predchádzajúci deň. Celkový počet infikovaných v krajine prekročil 69 500. Infor­movalo o tom v nedeľu bieloruské ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala ruská štátna tlačová agentúra TASS. „Na ochorenie COVID-19 bolo pozitívne testovaných celkovo 69.516 ľudí,“ uviedlo ministerstvo a dodalo, že nových infekcií pribudlo 92. „Od začiatku epidémie zomrelo celkovo 610 pacientov nakazených koronavírusom, ktorí mali množstvo chronických chorôb,“ informovalo ministerstvo s tým, že za posledný deň zomreli traja pacienti.

14:55 Francúzska vláda navrhne povinné nosenie rúšok v spoločných pracovných priestoroch, keďže krajina zápasí s opätovným nárastom prípadov nákazy koronavírusom, ktorých počet znova presiahol 3000 za 24 hodín. Informovala o tom podľa TASR agentúra Reuters. Francúzske ministerstvo zdravotníctva oznámilo v sobotu večer 3310 novoinfi­kovaných za posledný deň, čo je už štvrtý deň po sebe najvyšší počet od májového ukončenia celoštátneho „lockdownu“, ktorý patril k najprísnejším v Európe.

12:59 Vzhľadom na rastúce počty nakazených novým koronavírusom medzi ľuďmi vracajúcimi sa zo zahraničia nariadilo Rakúsko posilnenie zdravotných kontrol na hraniciach so Slovenskom, Talianskom, Slovinskom a Maďarskom. Vyplýva to z výnosu rakúskeho ministerstva zdravotníctva, o ktorom v nedeľu informovala tlačová agentúr APA. Výnos bol podľa správy zverejnený v úradnom registri ešte v piatok a sprísnenie kontrol sa v ňom odôvodňuje snahou prerušiť reťazce nákazy a zamedziť šíreniu vírusu SARS-CoV-2. Vstupné kontroly realizované zdravotníckymi úradmi majú byť podľa výnosu „bezodkladne masívne posilnené“. Rakúšania vracajúci sa z krajín posúdených ako rizikové musia predložiť aktuálny negatívny test na SARS-CoV-2, ktorý nie je starší ako 72 hodín, inak musia ísť do desaťdňovej karantény.

11:50 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín ďalších 4 969 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet dosiahol 922 853. Menej než 5000 nových prípadov za deň v krajine zaevidovali už druhýkrát v priebehu týždňa, vyplýva z nedeľňajších údajov ruského protivírusového krízového centra. Percentuálny nárast počtu infikovaných podľa týchto údajov po prvý raz klesol na hodnotu 0,5, informuje podľa TASR ďalej tlačová agentúra TASS. Najviac nových prípadov hlási Moskva (688), nasledujú Petrohrad (163), Moskovská (154) a Sverdlovská oblasť (150). Počet úmrtí stúpol v krajine o 68, čo je o 51 menej než deň predtým a súčasne najmenší denný nárast od 3. mája. Celkový počet úmrtí dosiahol v Rusku 15 685.

8:40 V Južnej Kórei pokračoval nepriaznivý vývoj epidemickej situácie. Miestne stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) oznámilo 279 nových prípadov nákazy koronavírusom. Krajina rovnako ako v sobotu zaznamenala najvyššiu dennú bilanciu od prvej polovice marca, informovala agentúra Reuters. Z 279 ľudí, u ktorých sa novo potvrdila prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, sa 267 nakazilo na kórejskom území. Väčšina prípadov lokálneho prenosu infekcie nastala v metropole Soul a v jej okolí, uviedlo KCDC. Kórei sa na jar podarilo pomerne rýchlo šírenie koronavírusu zabrzdiť, keď na prelome februára a marca niekoľkokrát registrovala denné počty nakazených nad 500. Od apríla až do začiatku augusta krajina len raz zaznamenala trojciferný prírastok bilancie nakazených. Tento týždeň sa ale 24-hodinové súčty dostali nad stovku trikrát.

Údaj za celú dobu epidémie narástol na 15 318 zistených infekcií, počet úmrtí pripisovaných choroby z koronavírusy zostal na čísle 305. V Soule a jeho okolí boli v reakcii na stúpajúce počty nákaz obnovené niektoré karanténne opatrenia a napríklad športové stretnutia sa tu teraz musia konať bez divákov. Ďalej sa zatvárajú múzeá a knižnice, v kluboch, baroch či športových halách sa musia dodržiavať prísnejšie bezpečnostné pravidlá.

8:00 Vo Francúzsku počas soboty pribudlo viac ako 3 300 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od májového ukončenia karantény. Najvyššiu denná bilanciu novo nakazených od mája zaznamenala aj Taliansko a Írsko, v Turecku ohlásili najvyšší prírastok prípadov infekcie od júna. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Vo Francúzsku počty infikovaných v posledných dňoch vytrvalo rastú. V stredu ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že za predchádzajúci deň malo pozitívny test na vírus SARS-CoV-2 2 524 ľudí, vo štvrtok to bolo 2 669 a v piatok 2 846. Od začiatku epidémie sa v krajine nakazilo viac ako 215 000 ľudí.

Nebezpečný stúpajúci trend hlási aj Taliansko. Úrad civilnej ochrany v sobotu oznámil, že za uplynulý deň sa nákaza preukázala u 629 ľudí, o deň predtým bolo pozitívnych testov 574 a vo štvrtok hlásili zdravotníci 523 nových nakazených. Najviac nových prípadov sa objavuje v regiónoch na severe krajiny, kde epidémia tento rok vo februári začala, teda v Benátsku (Veneto), Lombardii a Emilia Romagna. Celková bilancia nakazených prekonala hranicu 250 000, viac ako 35 000 ľudí zomrelo.

Odborníci varujú, že rastúce čísla predstavujú riziko vzhľadom k chystanému septembrovému znovuotvorenie škôl. V Taliansku navyše počas tohto víkendu vrcholí obľúbený letný cirkevný sviatok Ferragosto, počas ktorého sa státisíce ľudí vydávajú na predĺžený víkend k moru či do hôr. Práve zvýšený počet dovolenkárov môže znamenať aj vyššie riziko nákazy.

„Máme tu teraz väčšie množstvo ohnísk, kde sa choroba šíri, a zvyšujúci sa počet prípadov po celej krajine. Je to nanajvýš znepokojujúce,“ uviedol írsky zdravotnícky expert Ronan Glynn. Komentoval tak najnovšie štatistiku, podľa ktorej v Írsku za deň pribudlo 200 nových prípadov nákazy, najviac od začiatku mája.

V Turecku v sobotu ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že nakazených za deň pribudlo o 1 256, čo je najvyššia hodnota od júna.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus