Čaputová nasvietila prezidentský palác v bieloruských farbách

Prezidentský palác je sobotňajšieho večera nasvietený na bielo-červeno. Ide o znak solidarity s občanmi Bieloruska, proti ktorým bola použitá sila, pretože sa verejne postavili na obranu slobody a demokracie. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

16.08.2020 10:17 , aktualizované: 10:58
Prezidentský palác v Bratislave v bieloruských... Foto:
Prezidentský palác v Bratislave v bieloruských farbách.
debata (571)

Hlava štátu Zuzana Čaputová na začiatku týždňa vyhlásila, že je znepokojená aktuálnou situáciou v Bielorusku. Odsudzuje násilie použité proti bieloruským občanom, ktorí vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoj názor, pripomenul Strižinec. „Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova musia byť podľa prezidentky rešpektované a dodržiavané,“ uviedol.

Od vyhlásenia výsledkov nedeľných volieb sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti nesúhlasia so zverejnenými výsledkami prezidentských volieb, podľa ktorých s veľkou prevahou zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

Bieloruský veľvyslanec podporil protestujúcich

Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeňa vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa konajú v Bielorusku od nedávnych prezidentských volieb.

„Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest v rámci pokojných sprievodov, aby bolo ich hlas počuť. Ako rodák z mesta Žodzina som s vami – pracovníkmi BelAZ-u a kováčskeho závodu…“ uviedol Leščeňa vo videu zverejnenom cez víkend na sociálnych médiách.

Korčok: Vyjadrenie veľvyslanca potvrdzuje vážnosť situácie

Vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu, ktorý podporil účastníkov protestov vo svojej krajine, potvrdzuje vážnosť situácie v Bielorusku po nedávnych prezidentských voľbách. Pre TASR to v nedeľu uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

„Slovenská diplomacia zaznamenala zásadné vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku. To, čo hovorí, potvrdzuje aj naše hodnotenie súčasnej situácie v Bielorusku, ktorá je taká vážna, že sa k nej verejne a kriticky vyjadruje aj predstaviteľ bieloruskej diplomacie. Je to signál od seniorného bieloruského diplomata, ktorý takýmto odvážnym a jasným postojom prejavuje podporu svojim spoluobčanom,“ povedal Korčok.

571 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Zuzana Čaputová