Pri Morave majú železnú zoo

Kovový odpad dostal novú šancu na život. V Šrot parku pri rieke Morava v bratislavskej časti Devínska Nová Ves sa totiž premenil na netradičnú zoologickú záhradu.

17.08.2020 12:00
Šrot park Foto: ,
Rys, najväčšia mačkovitá šelma na Slovensku.
debata

VIDEO: Unikátna zoo zo šrotu v Devínskej Novej Vsi.

Video

Jej autor Branislav Pokorný pôvodne tvoril sochy z dreva. Čo–to však videl v zahraničí a tak skúsil premeniť na sochy odpad.

„Vždy som niečo tvoril z dreva, sochy, hudobné nástroje, masky. Lenže sochy umiestnené vonku pod holým nebom napádali červotoče a niektoré sme museli spáliť,“ načrtáva prechod od dreva k železnému šrotu Pokorný. Začalo ho priťahovať kováčstvo, no nemal vyhňu.

„Chcel som vyskúšať, či by som dokázal vyrobiť zo šrotu niečo aj ja. Nemal som ani zváračku, požičal mi ju svokor, ktorý mi aj ukázal, ako sa zvára. Od neho som dokonca dostal k dispozícii aj prvý šrot, s ktorým som začal pracovať,“ priblížil.

Prvé zvieratko, ktoré vyšlo z Pokorného rúk, či skôr zváračky, bol medveď. Postupne pribúdali ďalšie a tak vznikol Šrot park – prírodná galéria. Vraj aby si aj jeho zvieratá užili prírodu. Výroba jedného zvieraťa trvá podľa jeho slov zhruba týždeň.

Šrot park v Devínskej Novej Vsi

V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves je prístupná galéria vo voľnej prírode Šrot park. Jej autor Branislav Pokorný vytvára zvieratá - domáce aj exotické - zo železného odpadu.

Fotogaléria
Celkový pohľad na galériu v prírode.
+11Opičí pavilon v prírodnej galérii

„Niekto by si pomyslel, že čím menšie zviera, tým skôr ho mám vyrobené, ale nie je to tak,“ vysvetľuje. V galérii v lužnom lese našli svoje miesto zvieratá, ktoré poznáme v našich končinách, ako kamzíky, svišť, zajac či slimák. Medzi stromami však striehne aj rys, jazvec či obrovský zubor. V ohrade sa „pasú“ hospodárske zvieratá ako sliepka s kuriatkom a kohútom, koza, krava… Stráži ich pes a mačka.

Špeciálna časť je vyhradená pre šimpanza, orangutana a gorilu. Pred letom pribudla žirafa, ktorá podľa autora váži okolo 500 kilogramov. Pokorný si pri vypracovaní dáva veľmi záležať aj na maličkostiach, nechýbajú ani drobné detaily. Priam poučné sú sochy napríklad chrobákov. Pri výrobe vystavených zvierat používa autor materiál, ktorý si vyberá sám na šrotovisku.

„Ľudia sa mi ozývajú, že majú doma materiál a chceli by mi ho darovať. Ja si však najradšej šrot vyberám sám s tým, že idem na šrotovisko a kúpim si to, čo sa mi hodí,“ hovorí sochár. Galéria je pre verejnosť otvorená denne a vstupné je dobrovoľné, ktoré sa použije na stále sa rozrastajúcu kovovú zvieraciu ríšu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #ekológia