Búrky stále hrozia. Zalialo Senec, diaľnicu aj domov dôchodcov

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred búrkami s krúpami na väčšine územia Slovenska. Meteorologická výstraha druhého stupňa platí od pondelka od 09:00 do 19. augusta do polnoci.

17.08.2020 12:57 , aktualizované: 22:06
Senec, dážď, počasie Foto: ,
Zábery zo Senca, kde v pondelok popoludní lialo hodinu.
debata (9)

VIDEO: Divočina na diaľnici D1, dážď ju premenil na rieku.

Video

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 60 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 18 až 25 metrov za sekundu, čo je 65 až 90 kilometrov za hodinu, pričom po dobu platnosti výstrahy môžu byť ojedinele kumulované úhrny zrážok od 60 do 110 milimetrov. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," priblížil SHMÚ.

Pri búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

VIDEO: Výdatný dážď polieval viac ako hodinu Senec.

Video

Voda zaliala domov dôchodcov

Prívalové dažde si vyžiadali nárast výjazdov hasičov v Nitrianskom kraji. Najhoršia situácia je v západnej a strednej časti okresu Komárno, kde je okrem profesionálov v pohotovosti aj 20 dobrovoľných hasičských zborov obcí. V obci Klížská Nemá v okrese Komárno museli hasiči evakuovať klientov z domova dôchodcov do vedľajšej budovy. Dôvodom bolo, že budovu domova zaliala voda. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Ako ďalej priblížila, na okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru v Komárne je pre potreby ďalších evakuácií pripravený evakuačný autobus. Farkasová dodala, že hasiči v spomínanom okrese prijali minimálne 30 žiadostí o pomoc, ktoré postupne riešia.

Pre okres Komárno platila výstraha tretieho stupňa pred búrkami do 17.00 h. Tá však pokračuje výstrahou druhého stupňa po celý pondelok aj utorok až do stredajšej polnoci.

Vytopilo Senec aj Dunajskú Stredu

Najhoršia situácia v súvislosti s dažďami a záplavami v Bratislavskom kraji bola v Senci, v ktorom vytopilo viacero bytoviek. Pre TASR to uviedli z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „Asi šesť našich posádok v spolupráci s desiatimi až 12 dobrovoľnými hasičskými zbormi momentálne odčerpáva vodu, pršať už prestalo,“ informovalo operačné stredisko. Menší zásah pri povodniach bol potrebný aj vo Veľkom Bieli, v iných obciach a v Bratislave nebola situácia taká zlá.

VIDEO: Hasiči mali po daždi v Senci prácu.

Video

Hasiči absolvovali 102 výjazdov

V súvislosti s prívalovým dažďom, ktorý v pondelok zasiahol najmä územie západného Slovenska, hasiči zasahovali doposiaľ 102-krát. Najvážnejšia situácia je v Trnavskom a v Bratislavskom kraji. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

V Trnavskom kraji hasičov vyslali k 35 udalostiam. Z toho až 31-krát zasahovali v okrese Dunajská Streda. V Bratislavskom kraji v pondelok zasahovali 34-krát, pričom 28-krát bola ich pomoc potrebná v meste Senec. Hasiči v Nitrianskom kraji zasahovali v súvislosti so silným dažďom 26-krát a v Žilinskom kraji boli vyslaní k siedmym udalostiam.

„Vo všetkých prípadoch išlo najmä o odčerpávanie vody zo zatopených rodinných domov, pivníc, garáži a parkovísk. Na mnohých miestach hasiči stále zasahujú,“ uviedla Križanová.

Pre nehodu zavreli tunel Sitina

Z dôvodu dopravnej nehody je v pondelok v popludňajších hodinách neprejazdný tunel Sitina v smere do bratislavskej Petržalky. Doprava je odklonená cez Patrónku. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Dopravní policajti zároveň vyzývajú všetkých vodičov na zvýšenú opatrnosť, aby znížili rýchlosť a jazdu prispôsobili aktuálnym poveternostným podmienkam. Na cestách aktuálne prudko prší.

Vodiči by si mali dávať pozor aj na tzv. aquaplaning. „Nejde o bežný šmyk na mokrej vozovke, ale o úplnú stratu priľnavosti pneumatiky spôsobenú nedostatočným odvodom vody z jej povrchu,“ vysvetľujú policajti s výzvou, aby vodiči jazdili opatrne a plne sa venovali vedeniu vozidla.

VIDEO: Chystá sa na nás studený front, prinesie ďalšie búrky.

Video
9 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #búrky