Slováci môžu cestovať po Európe bez testov

Slovensko stále patrí medzi krajiny s nízkou mierou nákazy koronavírusom, takže Slováci zatiaľ majú v Európe otvorené dvere.

18.08.2020 06:00 , aktualizované: 23:35
Japonsko, koronavírus Foto:
Japonské ženy s rúškami v mori slnečníc.
debata (28)

23:31 Írsko znovu otvorí školy, ktoré boli pre pandémiu koronavírusu zatvorené od marca. Oznámil to v utorok írsky premiér Micheál Martin, píše agentúra Reuters. Vláda v Dubline v utorok zaviedla prísnejšie obmedzenia počtu ľudí na verejných zhromaždeniach. Na vonkajších podujatiach sa zníži maximálny počet osôb z 200 na 15 a vo vnútorných priestoroch z 50 na šesť, píše agentúra AFP. Írsko dosiaľ zaznamenalo 27.499 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, a 1775 súvisiacich úmrtí, uvádza ministerstvo zdravotníctva.

22:34 Libanon sa rozhodol opätovne zaviesť nové opatrenia obmedzujúce pohyb a život občanov s cieľom zastaviť nárast počtu osôb nakazených koronavírusom. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť v piatok a budú platiť najmenej dva týždne. Píše o tom agentúra AFP. Nové opatrenia nebudú mať vplyv na pomoc ľuďom a odstraňovanie škôd spôsobených mohutným výbuchom v prístave v hlavnom libanonskom meste Bejrút zo 4. augusta, uistilo v utorkovom oznámení líbyjské ministerstvo vnútra.

Nočný zákaz vychádzania bude platiť od 18.00 h do 06.00 h. Obchodné domy budú zatvorené a reštaurácie budú mať skrátené otváracie hodiny. Zakážu sa aj zhromaždenia. Letiská budú fungovať v bežnom režime a ministerstvá obmedzia personál na polovicu.

21:36 Česko už eviduje viac ako 400 mŕtvych s koronavírusom. Za pondelok pribudli v štatistikách traja mŕtvi, celkovo ich je od začiatku epidémie 401. Vyplýva to z utorkových večerných údajov na webovej stránke ministerstva zdravotníctva, uviedol český portál Novinky.cz.

Do utorka podvečera pribudlo 192 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je viac než za celý pondelok. Aktuálne je v Česku 4846 nakazených. U väčšina infikovaných je priebeh ochorenia mierny. Hospitalizovaných je 122 ľudí, v ťažkom stave sa nachádza 29 z nich.

20:30 Rakúska vláda oznámila, že Rakúsko na svoje južné a východné hranice nasadí ďalších 1300 vojakov a policajtov, informovala agentúra DPA. Vláda tým reaguje na nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 spojený s letnou dovolenkovou sezónou. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer povedal, že 500 policajtov a 800 vojakov bude kontrolovať, či cestujúci neprichádzajú z krajín označených za vysoko rizikové, budú pomáhať zdravotníckym úradom s testovaním a zabezpečovať karanténne opatrenia.

19:47 WHO vyhlásila, že planéta sa ešte nepriblížila k takej imunite voči koronavírusu, ktorá je potrebná na dosiahnutie kolektívnej imunity. Tá znamená, že protilátky má už dostatok populácie, takže sa šírenie nákazy zastaví. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Kolektívna imunita sa typicky dosahuje očkovaním a väčšina vedcov odhaduje, že protilátky musí mať najmenej 70 percent ľudí, aby sa zabránilo vypuknutiu nákazy. Avšak niektorí odborníci tvrdia, že ochranný účinok môže mať dokonca už to, keď má imunitu 50 percent populácie. Riaditeľ núdzových operácií WHO Michael Ryan v utorok na tlačovej konferencii odmietol túto teóriu a povedal, že by sme nemali žiť „v nádeji“ na takéto dosiahnutie imunity.

18:40 Dotazník maďarskej vlády, ktorý sa okrem iného týka aj zdravotných, hospodárskych a medzinárodných súvislostí pandémie koronavírusu, vyplnilo doposiaľ 1,633 milióna ľudí, oznámil v utorok vo videozázname zverejnenom na Facebooku štátny tajomník úradu maďarskej vlády Csaba Dömötör. Predstaviteľ vlády dodal, že dotazníky môžu Maďari vypĺňať ešte niekoľko dní, až do konca augusta, avšak podľa jeho slov už teraz možno vyhlásiť, že ide o najpopulárnejšiu konzultáciu vlády s občanmi.

Občania sa môžu v dotazníku vyjadriť k tomu, či je potrebné posilniť domáce výrobné kapacity a zriadiť stálu epidemiologickú pozorovaciu službu, prípadne k tomu, či by sa banky a nadnárodné spoločnosti nemali podieľať väčšou mierou na znášaní spoločnej ťarchy.

17:45 Poliaci údajne ako prví na svete začali s výrobou lieku proti koronavírusu. Poľská spoločnosť Biomed Lublin v utorok informovala, že z plazmy rekonvalescentov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, začína vyrábať imunoglobín anti-SARS-CoV-2. Viac v tomto článku.

17:02 Francúzska vláda plánuje od 1. septembra zaviesť povinné nosenie rúšok vo väčšine spoločných pracovných priestoroch. Dôvodom je opätovný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala v utorok agentúra Reuters. Francúzske ministerstvo práce uviedlo, že toto opatrenie sa bude vzťahovať na všetky spoločné priestory v kanceláriách a továrňach s výnimkou samostatných kancelárií, v ktorých je prítomný iba jeden zamestnanec.

Vo Francúzsku v súčasnosti platí povinnosť nosenia rúšok v prostriedkoch verejnej dopravy a v uzavretých spoločných verejných priestorov, ako sú obchody a vládne úrady, ale ich nosenie v kanceláriách bolo až doposiaľ na rozhodnutí zamestnávateľov. Francúzsko doteraz eviduje viac ako 30 400 úmrtí v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a vyše 256 500 prípadov nákazy.

16:40 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok varovala, že ďalšie uvoľňovanie koronavírusových obmedzení už nemôže nastať, pretože Nemecko zažíva prudké zvýšenie nových prípadov nákazy. Kancelárka zároveň vyzvala občanov, aby dodržiavali preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Počet prípadov po celom Nemecku sa za posledné tri týždne zdvojnásobil. Toto je trend, ktorý nemôže pokračovať a ktorý sa musí zastaviť,“ povedala Merkelová novinárom v Düsseldorfe. Pripomenula Nemcom, aby nosili rúška a dodržiavali odporúčania a nariadenia týkajúce sa koronavírusovej nákazy.

„Som presvedčená, že teraz nemôže prísť žiadne ďalšie uvoľňovanie (obmedzení),“ uviedla kancelárka. „Keď vravím, že musíme pritiahnuť opraty, myslím tým, že uplatňovanie nariadení sa musí vyžadovať veľmi dôsledne,“ dodala.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ochranným... Foto: SITA/AP, Francois Lenoir
Angela Merkelová Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ochranným rúškom

16:01 Na Slovensku pribudli dve úmrtia pacientov s ochorením Covid-19. Pitva potvrdila úmrtie na pľúcnu formu tohto ochorenia u 80-ročnej pacientky z Košíc a 79-ročného muža zo Spišskej Belej. (Viac tu)

15:47 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1616 na 94 436, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe Covid-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 27 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2116. Z ochorenia sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 48 925 ľudí. Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov môžu zmierniť alebo zintenzívniť.

15:32 Južná Kórea zakáže od stredy veľké verejné zhromaždenia osôb a zatvorí kostoly, múzeá či nočné podniky v širšej oblasti hlavného mesta Soul po tom, čo tam došlo k alarmujúcemu nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Juhokórejský premiér Čong Se-gjun v televíznom vyhlásení uviedol, že sprísnenie pravidiel odstupu medzi ľuďmi v metropolitnej oblasti Soulu – kde žije zhruba polovica z 51 miliónov obyvateľov Južnej Kórey – je nevyhnutné, pretože keby sa v tejto oblasti nepodarilo spomaliť šírenie vírusu, mohlo by to viesť k celoštátnemu nárastu infikovaných. Ako dlho spomínané opatrenia zostanú v platnosti, juhokórejskí predstavitelia nekonkretizovali.

V utorok hlásila Južná Kórea 246 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím ich celkový počet za posledných päť dní stúpol na 959. Trojciferný počet nakazených tam evidujú už piaty deň za sebou. Celkovo je krajine zaznamenali doteraz 15 761 nakazených.

15:07 Na ochorenie Covid-19 zomrela aj mladá Belgičanka vo veku 20 rokov. Uviedol v utorok denník The Brussel Times s odvolaním sa na údaje inštitútu verejného zdravia Sciensano.

Táto žena z Flámska sa stala jednou z najmladších obetí nového typu koronavírusu v Belgicku. Podľa inštitútu Sciensano trpela aj inými chronickými chorobami. Jej smrť bola potvrdená v pondelok, hoci sa tak stalo už 14. augusta.

Belgicko tak eviduje štyri prípady úmrtí osôb mladších ako 20 rokov v priamej spojitosti s ochorením Covid-19. Prvou obeťou bolo 12-ročné dievča, ktoré zomrelo koncom marca po pozitívnom výsledku testu na koronavírus. Dvanásteho júla úrady informovali o úmrtí rovnako pozitívne testovanej 18-ročnej ženy, 24. júla zomrelo na Covid-19 trojročné dievča, ktoré je najmladšou belgickou obeťou epidémie. Celkový počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom sa v pondelok zvýšil o päť na 9944.

14:40 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti so snahami o vyvinutie vakcíny voči novému druhu koronavírusu vyzvala v utorok na ukončenie „vakcínového nacionalizmu“ a štáty kritizovala za uprednostňovanie ich vlastných záujmov. Takéto správanie podľa šéfa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa pandémiu Covid-19 ešte viac zhoršuje, uviedla agentúra Reuters.

„(Konať) strategicky a globálne je v skutočnosti v záujme každej krajiny — nikto nie je v bezpečí, pokiaľ nie sú v bezpečí všetci,“ povedal Ghebreyesus na virtuálnom brífingu. Dodal, že zaslal list všetkým členským štátom WHO a vyzval ich, aby sa zapojili do programu COVAX na distribúciu vakcíny proti koronavírusu.

Cieľom tohto programu americkej nadácie s názvom Globálna aliancia za očkovanie a imunizáciu (GAVI) je spravodlivé rozdelenie budúcej vakcíny medzi jednotlivé krajiny. Poradca WHO Bruce Aylward zároveň vyzval na rozsiahle očkovanie proti chrípke, ktoré by tento rok mohlo napomôcť tomu, aby nedošlo pri koronavírusovej pandémii k ešte väčším komplikáciám.

Epidemiologička WHO Maria Van Kerkhoveová na brífingu v Ženeve uviedla, že podľa doterajších štúdií má protilátky na nový koronavírus menej než desať percent populácie. Novým druhom koronavírusu sa podľa agentúry Reuters nakazilo doteraz globálne viac ako 21,9 milióna ľudí a 772 647 ochoreniu Covid-19 podľahlo.

13:45 Západné Tichomorie, obývané takmer dvoma miliardami ľudí, vstúpilo do novej fázy koronavírusovej pandémie. V utorok o tom informoval regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre tento región Takeši Kasai.

Zároveň vyzval vlády tamojších krajín, aby verejne propagovali „také správanie, ktoré chráni zdravie komunít“. Región západného Tichomoria zahŕňa podľa definície WHO 37 krajín vrátane Vietnamu, Filipín, Číny, Južnej Kórey, Nového Zélandu a Austrálie. Toto je „stav, v ktorom sa vlády budú musieť udržateľným spôsobom vyrovnať s viacerými nárastmi alebo prívalmi (nákazy),“ citovala Kasaiho agentúra AP.

13:40 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v utorok odmietla tvrdenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého sa šírenie nového koronavírusu vymklo jej krajine spod kontroly. Podľa Ardernovej sú tieto vyhlásenia „zjavne nesprávne“, informovala agentúra AFP.

Ardernová reagovala na Trumpove výroky na jeho pondelňajšom predvolebnom zhromaždení v americkom štáte Minnesota, v ktorom označil súčasné počty nových nakazených na Novom Zélande za „obrovské“ a dodal, že Američania by sa rovnakému scenáru mali vyhnúť. Uviedla, že deväť nových prípadov za deň sa nedá porovnať s desiatkami tisíc prípadov v USA.

Trump podľa AFP použil príklad Nového Zélandu, aby dokázal svojim kritikom uvádzajúcim práve Nový Zéland ako ukážkový príklad úspešného boja proti pandémii, že sa mýlia. „Vidíte, čo sa deje na Novom Zélande. Je to hrozné. My nechceme, aby sa to isté dialo aj tu,“ konštatoval Trump. Nový Zéland s približne piatimi miliónmi obyvateľov doposiaľ eviduje celkovo takmer 1300 prípadov nákazy a 70 aktívnych prípadov ochorenia Covid-19.

13:19 Školy na Slovensku sa budú od nového školského roka 2020/2021 riadiť troma fázami. Zelená fáza bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na nový koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade niekoľkých potvrdených prípadov u žiakov alebo pedagóga. (Viac tu)

12:56 Nákazu novým koronavírusom potvrdili u jedného zo zamestnancov ružomberskej radnice. Hovorca primátora Viktor Mydlo informoval, že ide o člena vedenia mesta. Mestský úrad je v utorok zatvorený. (tasr)

12:05 Čínska farmaceutická firma Sinopharm Group uvedie v decembri na trh vakcínu proti novému koronavírusu, informovala agentúra TASS. Podľa utorkového vyhlásenia riaditeľa spoločnosti Liou Ťing-čena budú dve dávky očkovacej látky stáť v prepočte okolo 120 eur.

„Predpokladáme, že Pekinský inštitút biologických produktov dokáže za rok vyrobiť približne 120 miliónov inaktivovanej očkovacej látky, pričom Wu-chanský inštitút biologických produktov zvládne vyrobiť ďalších 100 miliónov,“ citoval Lioua čínsky denník Kuang-ming Ž'-pao.

„Po jednej dávke je účinnosť ochrany približne 97 percent, protilátky sa tvoria pomaly. Zvyčajne trvá asi dva týždne, kým sa dosiahne dostatočná úroveň ochrany proti ochoreniu Covid-19. Ak dostanete dve dávky, účinnosť sa priblíži k 100 percentám,“ uviedol. „Interval medzi dávkami je zvyčajne 28 dní. Výnimočne je možné dostať obe dávky naraz do ľavej i pravej ruky,“ dodal Liou. Firma Sinopharm spustila tretiu etapu klinických testov očkovacej látky 23. júna v Spojených arabských emirátoch.

11:30 Fínska premiérka Sanna Marinová sa nechá otestovať na nový druh koronavírusu, pretože pociťuje mierne dýchacie problémy. V utorok to napísala na sociálnej sieti Twitter s tým, že nateraz bude pracovať z domu.

Podozrenie na infikovanie koronavírusom Marinovej dočasne narušilo výkon funkcie už štvrtýkrát, pripomenula fínska verejnoprávna televízia YLE. Výsledky jej doterajších testov však boli negatívne.

Premiérka sa nechala testovať na koronavírus naposledy v máji, keď mala symptómy podobné chrípke a týždeň strávila doma pre práceneschopnosť. Začiatkom mája celá fínska vláda zasadala virtuálne pre podozrenia, že dvaja ministri mohli byť nakazení. Prvý test absolvovala predsedníčka fínskej vlády v apríli. Po tom, ako sa potvrdilo, že jeden z pracovníkov úradu vlády prišiel do kontaktu s nakazenou osobou, strávila určitý čas v domácej karanténe.

Fínsko od vypuknutia pandémie zaznamenalo 7752 prípadov nákazy a 334 úmrtí, uvádza americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Minulý týždeň úrady po prvýkrát odporučili občanom nosiť rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy a na verejných priestranstvách.

11:17 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia Covid-19 odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň) do niektorých regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom.

Medzi ne zaraďuje Belgicko (všetky regióny), Česko – hlavné mesto Praha, Chorvátsko – Vukovarsko-sriemska župa a Splitsko-dalmatínska župa, Dánsko – Midtjylland, Estónsko – Tartu maakond či Francúzsko – Provence-Alpes-Cote d'Azur, Île-de-France a Mayotte. Informoval o tom tlačový odbor MZVEZ.

V tomto zozname krajín a regiónov je aj Holandsko – Noord-Holland a Zuid-Holland, Írsko – Midlands a Mid-East, Malta (všetky regióny), Poľsko – Sliezske vojvodstvo a Malopoľské vojvodstvo, Spojené kráľovstvo – územný zdravotný obvod Grampian (Aberdeenshire, City of Aberdeen a Moray) a zaradené tu je aj Španielsko (všetky regióny).

10:52 Ruský baletný súbor petrohradského Mariinského divadla odvolal všetky svoje predstavenia po tom, ako sa približne 30 jeho členov, najmä tanečníkov, nakazilo koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady.

Podľa zdroja tlačovej agentúry Interfax sú tri osoby hospitalizované, zatiaľ čo ďalší infikovaní sa liečia doma. Takmer 300 ďalším tanečníkom bolo povedané, aby v rámci preventívnych opatrení proti nákaze zostali doma. Vystúpenia baletného súboru naplánované na posledný augustový týždeň odvolali a do konca mesiaca budú môcť vidieť diváci na doskách divadla len predstavenia opery.

10:04 Na Slovensku pribudlo v priebehu pondelka 15 prípadov infekcie koronavírusom. Testovali 1 583 ľudí. (Viac tu)

10:02 Indického ministra vnútra Amita Šáha (55) v utorok opäť hospitalizovali po tom, ako sa sťažoval na únavu a bolesti tela. Šáh pritom pred štyrmi dňami oznámil, že sa vyliečil s ochorenia Covid-19. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Šáha, ktorý je blízkym spolupracovníkom indického premiéra Naréndru Módího a fakticky druhým najdôležitejším človekom premiérovho kabinetu, prijali do štátnej nemocnice v hlavnom meste Naí Dillí. Podľa vyhlásenia nemocnice mal negatívny výsledok testu na ochorenie Covid-19. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že je v poriadku a pokračuje vo svojej práci.

9:58 V Maďarsku pribudlo za pondelok 24 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ochoreniu Covid-19 podľahol jeden človek a šesť ľudí je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z aktuálnych údajov, ktoré v utorok zverejnil vládny informačný server koronavirus.gov.hu, ďalej vyplýva, že celkový počet potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 dosiahol 4 970. Počet obetí ochorenia spôsobeného nákazou stúpol na 609.

9:50 Ruský minister energetiky Alexandr Novak mal pozitívny test na nový druh koronavírusu. Oznámil to v utorok ruský premiér Michail Mišustin na stretnutí vládneho výboru pre sociálno-ekonomický rozvoj Ďalekého východu, ktoré sa konalo v meste Blagoveščensk, informovala agentúra TASS.

Hovorkyňa ministerstva energetiky pre agentúru TASS uviedla, že Novak sa virtuálne zúčastní na stretnutí monitorovacieho výboru OPEC+, ktoré sa uskutoční 19. augusta.

„Ruský minister energetiky Alexander Novak bol počas pracovnej cesty na Ďaleký východ pozitívne testovaný na Covid-19. Nemá nijaké príznaky a cíti sa dobre. V plnení svojich pracovných povinností bude pokračovať na diaľku. Devätnásteho augusta sa zúčastní na stretnutí monitorovacieho výboru OPEC+,“ dodala hovorkyňa.

8:39 Tisíce ľudí protestovali v pondelok v Argentíne proti obmedzeniam pohybu súvisiacim s koronavírusovou pandémiou, ktoré v tejto latinskoamerickej krajine platia už 150 dní. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. V argentínskej metropole Buenos Aires demonštrovali ľudia proti karanténnym opatreniam zavedeným vládou prezidenta Alberta Fernándeza, ako aj proti plánovanej reforme súdnictva, korupcii, napätej bezpečnostnej situácii a požadovali prepustenie väznených ľudí.

6:00 Občania Slovenskej republiky môžu cestovať do vybraných európskych krajín bez povinnosti predloženia negatívneho testu na COVID-19. Česká republika zaradila Slovensko medzi krajiny s nízkych rizikom nákazy a pri vstupe nevyžaduje od Slovákov test na koronavírus s negatívnym výsledkom ani domácu karanténu. To isté platí aj pre susedné Poľsko a Rakúsko. O aktuálnych podmienkach cestovania do vybraných európskych krajín v tlačovej správe informovala Marta Fabianová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Prehľad podmienok pre cestovanie do niektorých európskych krajín:

Česká republika

Slovensko je zaradené medzi krajiny s nízkym rizikom nákazy a nevyžaduje sa test na COVID-19 s negatívnym výsledkom ani karanténa.

Rakúsko

Pri vstupe netreba predložiť negatívny test na COVID-19 a nevyžaduje sa domáca karanténa. To isté platí pre tranzit cez rakúske územie. Od 17. augusta vstúpilo do platnosti varovanie pred cestovaním do Chorvátska. Všetci, ktorí sa budú vracať späť do Rakúska, sa musia preukázať negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 72 hodín alebo nastúpiť do domácej karantény a zotrvať v nej dovtedy, kým nebudú mať negatívny test.

Maďarsko

Slováci môžu vstúpiť a tranzitovať osobnou dopravou na územie Maďarska a späť na Slovensko z územia zelených krajín bez obmedzení, taktiež môžu využívať Medzinárodné letisko Franza Liszta v Budapešti na odlety a prílety do/z krajín zelenej zóny.

Poľsko

Od Slovákov nevyžaduje negatívny test na COVID-19 ani karanténu. V súčasnosti sú otvorené všetky hraničné priechody medzi SR a Poľskom. Lety zo Slovenska do Poľska sú povolené.

Ukrajina

Občania SR nepodliehajú povinnej 14-dňovej karanténe alebo samoizolácii. Všetci cudzinci sa však pri vstupe na územie Ukrajiny musia preukázať poistnou zmluvou alebo potvrdením o poistení liečebných nákladov spojených s liečbou COVID-19. Poistenie musí byť platné počas celého pobytu v krajine a uzatvorené v poisťovacej spoločnosti, ktorá má zastúpenie alebo partnerskú poisťovňu v Ukrajine, alebo prostredníctvom ukrajinskej poisťovacej spoločnosti.

Chorvátsko

Miestne ministerstvo vnútra odporúča turistom, aby sa vopred online zaevidovali na stránke entercroatia.mup­.hr. Pri vstupe na územie Chorvátska nie je potrebné preukázať sa testom na koronavírus.

Taliansko

Pri vstupe pre Slovákov neplatia žiadne obmedzenia pod podmienkou, že sa posledných 14 dní zdržiavali v bezpečnej krajine. Slovenskí občania sa môžu po území Talianska pohybovať bez testu na COVID-19 a bez karantény. Pri vstupe do Talianska je však potrebné vyplniť vyhlásenie a odovzdať ho dopravcovi alebo sa ním preukázať v prípade policajnej kontroly.

Od 13. augusta všetci cestujúci, ktorí prechádzali alebo sa zdržiavali posledných 14 dní v Chorvátsku, na Malte, v Grécku alebo Španielsku, sú povinní absolvovať test na COVID-19. Testovanie nemusia absolvovať tí, ktorí pri vstupe predložia negatívny test nie starší ako 72 hodín. Ak sa cestujúci zdržiaval posledné dva týždne v Rumunsku alebo Bulharsku, je povinný po príchode do Talianska absolvovať 14-dňovú domácu izoláciu.

Nemecko

Od 8. augusta sú všetci cestujúci prichádzajúci do Nemecka z rizikových oblastí povinní podstúpiť test na koronavírus. Slovensko na zozname rizikových krajín nie je.

Grécko

Slováci musia vyplniť online formulár, ktorý je potrebné odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny. Každý cestujúci následne dostane potvrdzujúci email o registrácii a osobný QR kód, ktorý musí byť predložený pri príchode do Grécka v tlačenej alebo v elektronickej podobe. Ak zaslanie QR kódu mešká, stačí ako dôkaz potvrdzujúci email. V prípade, že sa cestujúci nezaregistruje do tohto online systému, hrozí mu pokuta 500 eur.

Systém po vyhodnotení nahlásených údajov určí, či sa má cestujúci pri vstupe do Grécka podrobiť testu na COVID-19. Na výsledok testu sa musí čakať v individuálnej izolácii na adrese uvedenej vo vstupnom formulári. Ak cestujúci počas nasledujúcich 24 hodín nedostane žiadny telefonát o výsledku testovania, považuje sa za negatívneho. V prípade, že je výsledok testu pozitívny, je osoba povinná zostať v 14-dňovej karanténe v určenom zariadení. Porušenie karanténneho Bulharsko

Občania SR môžu vstúpiť do Bulharska bez povinnosti predloženia negatívneho testu na ochorenie COVID-19 alebo karantény.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus