Miškovič pre Pravdu: Konflikt záujmov v mojom prípade neexistuje. Som obžalovaný, je to krivé obvinenie

O advokátovi Michalovi Miškovičovi hovorí koalícia aj opozícia. Pravda advokáta oslovila, požiadal o zaslanie otázok mailom. Spýtali sme sa ho:

18.08.2020 20:09
debata (181)

Nevidíte pri uzatváraní zmlúv so štátom konflikt záujmov, najmä pre zmluvu s Tiposom? Veď Tipos je akciovka ovládaná ministerstvom financií, ktorý vyberal šéfa Tiposu a ten uzavrel zmluvu s vašou advokátskou kanceláriou. Nie ste teda ako ministrov poradca v konflikte záujmov? Pripúšťate nejaké pochybenie pri uzatváraní týchto zmlúv, teda najmä pri Tipose? Nezvažujete preto odchod z funkciu ministrovho poradcu?

Ako sa vám podarilo v tak krátkom čase vyhrať tak veľa hodnotných zákaziek na rezortoch pod vedením OĽaNO? Nie je to práve preto, že ste poradcom ministra za OĽaNO? Odkiaľ a ako dobre sa poznáte s ministrom Hegerom? Aký je váš osobný vzťah k nemu? Ste v súčasnosti z niečoho obžalovaný? Z čoho? Cítite sa nevinný? Nepovažujete za nevhodné, aby ste ako obžalovaný človek pôsobil v legislatívnej rade vlády?

Miškovič reagoval na naše otázky v utorok podvečer. Požiadal redakciu, aby jeho vyjadrenie uverejnila v plnom znení.

"Na prvom mieste chcem uviesť, že v prípade informácie o mojej obžalobe ide o hrubú manipuláciu s faktami. Je pravda, že som obžalovaný, avšak jedná sa o krivé obvinenie spred viac ako desiatich rokov, keď som ešte nebol advokátom. Som obžalovaný z porušovania cudzích práv v najnižšej sadzbe, kde trestom obvykle býva peňažná pokuta. V tomto procese som odmietol dohodu o vine a treste, pretože som nevinný. Podľa mojich vedomostí ide o pomstu dlžníka, ktorý využil svoje styky na polícii a zariadil moje obvinenie a následnú obžalobu. Obžaloba v nijakom prípade nesúvisí s výkonom činnosti advokáta.

O tejto situácii som samozrejme v súlade so zákonom informoval Slovenskú advokátsku komoru, ktorá tieto skutočnosti nepovažovala za dôvod na pozastavenie advokátskej licencie. Moje obvinenie vzhľadom na svoju nevinu považujem za veľký problém, pretože som sa stal obeťou nechutnej hry niektorých ľudí, ktorým zjavne vadí, že oligarchom stúpame na otlaky a rušíme im ich predražené zmluvy so štátom, v dôsledku čoho prichádzajú títo ľudia o milióny eur.

Ako advokát riešim na ministerstvách a štátnych firmách špecifickú, konkrétnu agendu, ktorá predstavuje vyhľadávanie a následnú analýzu nevýhodných zmlúv a zákazok so štátom. Moja advokátska kancelária má 8 zamestnancov a približne 9–10 spolupracujúcich advokátov, ktorí sú všetko špecialisti na jednotlivé odvetvia práva. Právne poradenstvo poskytujem za pomoci a s využitím spolupráce s týmito ľuďmi, neposkytujem ho sám. Konflikt záujmov v tomto prípade podľa môjho názoru neexistuje a pri obstarávaní zmlúv na právne poradenstvo s mojou advokátskou kancelariou bol zákon nielen že dodržaný, ale išlo sa dokonca nad jeho rámec.

S pánom ministrom Hegerom sa poznám z prostredia OĽaNO, približne dva-tri roky. Náš vzťah by som označil ako pracovný."

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Tipos